icon

Čo si myslíte o ženách v domácnosti?

malarybka
27. jan 2011

rada by som poznala aj iné názory na ženu v domácnosti, ako mám z okolia. tie nie sú práve najtolerantnejšie 😕
po x rokoch na materskej s deťmi som z práce vypadla na taký dlhý čas, že zvnovu všetko naštudovať a niesť pomerne veľkú zodpovednosť ma vôbec neláka. manžel nemá nič proti, aby som nejaký čas, aj pár rokov, ostala doma a starala sa len o deti (budúceho školáka a škôlkara), domácnosť a podobne. finančne by sme to utiahli, žiadne veľké vyskakovanie, no ani prílišné uskromňovanie. problém je, že moje najbližšie okolie sa vyjadruje v tom zmysle, že načo som toľko študovala, aby som to teraz zahodila, prečo nechcem prispievať finančne do domácnosti, keď by sa nám polepšilo, prečo chcem ostať doma a menežovať "iba" odvozy a dovozy detí, krúžky, nákupy, domácnosť, keď by som to mohla stihnúť popri platenej práci. veď tak to robili oni, robia to aj ženy dnes, tak prečo mám byť výnimkou. priznám sa, na materskej som si zvykla starať sa "len" o vyššie napísané, nemusela by som sa stresovať, či stihnem prísť načas do práce alebo do školy či škôlky po deti, ako sa zariadiť, keď budú deti choré, kam s nimi cez letné prázdniny. v mojom okolí sa žiadna podobná mama nevyskytuje a nablýskané dámičky tráviace čas v obchodných centrách, na manikúre či u kaderníka nie sú mojou krvnou skupinou ;)
napriek mojej otrlosti voči reakciám a postojom okolia ma to trochu trápi. či predsa len nie som nejaká lenivica, ktorá namiesto pravidelnej platenej práce ostane doma za manželove zarobené peniaze, či mi to raz manžel nebude vyčítať (to ale nedokáže povedať nikto) a podobne.
čo myslíte? máte v okolí ženu, ktorá po materskej ostala doma ako dobrovoľne nezamestnaná? najviac by ma asi potešilo, ak by sem rovno taká mama napísala 🙂

natalia83
26. júl 2012

hmm, no ja si myslím tiež že je to hlavne o pohodlnosti..Čo keby tak váš muž prišiel za vami, že sa chce starať o deti a pestovať si svoje záujmy a že vy budete živiteľ rodiny?? 😀 Že vás bude čakať s teplou večerou, bude žehliť, variť prať a vytvorí vám teplo domova.. 😎 Podľa mňa mnohým z vás čo ste doma by sa to vôbec nepáčilo..Možno teoreticky poviete, nech sa páči,ale vnútorne by ste s tým vôbec nesúhlasili.Aspoň poväčšina.Tým mužom tiež nikto nedá tých 1000-2000 E zadarmo.Museli sa na to vypracovať.prečo my ženy nedokážeme urobiť to isté??Na margo toho čo viaceré z vás hovoria o okolí a spoločnosti, ja vidím problém zase v tom, že práve tá spoločnosť a rodina vytvára ženám pseudohodnoty a veľmi zlý obraz o tom aká by žena mala byť.Od malička máme barbinky s dokonalými mierami a krásnou tváričkou.Ešte som nevidela škaredú bábiku. A všade okolo nás sa tlačí krása ako máme byť inn a keˇ budeme pekné, tak ohúrime neviem koľko mužov, čo je aj pravda a tie čo sú menej pekné sa musia uspokojiť aj s málom.Pekným sa prepečie vždycky viacej ako nám priemerným. Tak to bohužiaľ je, Máme rozprávky o princoch a princeznách a v podvedomí čakáme, že aj ten náš muž bude princ a očakávame, že nás musí nosiť na rukách. A keď taký nie je (jeho maminka ho tiež učila, že žena mu navarí uvarí...) tak je zlý a neviem čo ešte..A plačeme, keď nám neodbremeňuje ruky a žiada nás aby sme rovnako pracovali ako on a prinášali do rodinnej kasy rovanko ako aj on..
Napadá ma aj ďalšia vec. Že ak muž robí vo firme cca 10 hodín a roboty ženy je adekvátna tej jeho, tak potom by tá žena za žiadnych okolností nemala od toho muža žiadať aby sa ešte po skončení svojej práce mal venovať rodine..Lebo to je potom absolútne neférové, že muž je jediným živiteľom rodiny, maká vo firme a musí sa v dnešnej dobe veľmi obracať, aby si udržal miesto, (lebo čím lepšie platená práca, tým viac sa trasie jeho stolička) a ešte aj tak musí byť otcom a pomáhať svojej žene s deťmi keď sa vráti z práce, tak on si vlastne nemá kedy oddýchnuť. Zatiaľ čo žena robí iba počas jeho neprítomnosti a navyše neprináša žiadne peniaze. Tak sa mi to zdá dosť nefér voči mužom.
A myslím si, že keď hovoríme o ženách v domácnosti, tak z toho vyplýva, že deti sú už vačšie a nié sú celý deň s mamou a myslím si, že tá dlážka či vysávanie netreba robiť každý deň, stačí to možno 2x do týždňa, takže mi zo toho jasne vyplýva pohodlnosť a spoľah na toho manžela. Lebo byť doma je veľmi jednoduché.Oveľa náročnejšie je vedieť si udržať dobré miesto a aj v tej práci robiť veci ktoré sa nám nechce..A neviem si celkom jasne predstaviť dámy, ako bude vyzerať ich deň keď vydajú(oženia) svoje deti a sú cca 20 rokov nezamestnané, ako sa im bude chcieť ísť robiť za tú minimálnu mzdu. A či sa aj vtedy bude ich manžel s takou radosťou o nich starať keď nebudú mať zamestnanie ani deti.
Ja osobne si myslím, že deti sú výsledkom oboch rodičov a preto by sa obaja rovnakým dielom mali o ne starať. A to aj finančne aj čo sa týka duševného rastu a rozvoja.Len niekedy mám pocit, že dnešné ženy tie deti skôr používajú proti svojim mužom na dosahovanie svojich cieľov ako veľmi silnú zbraň,lebo zákony sú na ich strane ☹

miskakyska
26. júl 2012

@natalia83 blá,blá,blá,blá.. sa tomu nerozumieš,tak nerieš :o)

sisaka
27. júl 2012

ja osobne sa nad tym nezamyslam, tak ked to niekomu vyhovuje, vsak nech je doma, nikoho podla toho nesudim, ani neodsudzujem, osobne si viem predstavit ostat doma s malymi detmi, kym by nesli do skoly, ale akonahle by tam isli, tak fakt neviem ... mame rodinny dom, zahradu ... neviem, co by som robila cele dni - nakupit, navarit, upratat a? citat si doma knizky, kym manzel maka v robote? venovat sa konickom?, kym on nevie, kde ma skor skocit, chodit do posilovne, na kavicku s kamoskami? neviem, ja by som to nedokazala - uzivat si zivot, kym manzel na mna maka v robote, podla mna sa neda porovnat udrziavanie chodu domacnosti s nejakou zarobkovou cinnostou, kde treba ist ci sa nam chce, ci nechce, tato robota zvacsa nepocka a na nasom prijme je zavisla cela rodina, co moze byt pre muza aj dost stresujuce a pre zenu dost deprimujuce byt zavisla od niekoho. A vratit sa do prace po nejakych 15-20 rokoch? no zalezi od povolania, ja som ostala doma viac ako 1 rok (co je u nas materska) - automaticky som prisla o miesto a po 3! rokoch vypadku uz tuto pracu robit nemozem, musela by som si dorobit nejake skusky, takze som si nasla nieco velmi podobne, vypadnut na 10 rokov, mozem zacinat od 0.

monika15
27. júl 2012

@malarybka
uplna somarina... vsetci co ti daaju take otazky tak len krasne zavidia ze si to mozete dovolit ze sedis doma.....
povedz si pravdu do oci kolko % zien si to moze dovolit na slovensku ????
ked ludia maju take mizerne platy !!!!!????

je to proste zavist, nic by som neriesila aboslutne........

U nas situacia taka ista.... SOm zarabala 1500$ a skolka stoji 1200$ tak akoze oplati sa ist robit???
a dieta by som nevidel medzi 7.30 - 18.30.
Teraz som doma dala som vypoved.... a mm robi.. nemame vela.. nemozem mat dom, ale prenajimame ale mame sa ok, vyzijeme.... a co... Nieco za nieco.....
a podla mna to nikoho vec neni ze kto a co robi doma a atd...... 🙂)))))

monika15
27. júl 2012

@malarybka
a este musim pridat... ze vy baby na slovensku 🙂 mate aspon tolko + , ze mate rodiny pri sebe babky..... 🙂))
a hlavne skolky nestoja 1000 Eura na mesiac :(((((((

no ale to uz ina tema ;););) 🙂)))))

zuzanalv
27. júl 2012

@natalia83 neda mi nereagovat na tvoj prispevok, to co opisujes ako pohodlnost,nie je vzdy len pohodlnost,pisem zamozrejme za seba ,byvame na dedine kde o robote ,alebo zamestnani nemozes ani-ani snivat,mame tu uz dom ktory sme prerabali a stavali 10 rokov takze aby som predavala dom kvoli tomu aby som isla hladat pracu tak to urcite nie,v okresnom meste som si nasla roboty,ale povedzme si uprimne vsetky za min.mzdu,z coho vyplyva ze by mi ostalo pri najlepsom 100 eur no kvoli tym 100 euram by som svoje tri deti videla rano o 7 :30 a vecer o 19:30.Moj muz ked je v zamestnani robi 12-tky takze chodi kazde 2 dni vecer o 19 -tej ,s detmi nemam koho nechat svokra je vacsinou v zahranici a ak je doma,vyslovene mi povedala ,ze ona na starost s demi nebude,no a deti byvaju aj chore ,aspon teda moje a ked su tri vzdy sa nieco najde......A by som zostala doma bolo zelanie aj mojho muza,aby som kvoli 100 euram nestresovala jeho a celu rodinu,lebo ked zena ide do roboty a su tam tri deti rozhodne potrebuje sem-tam pomoct .....A ak by som zarobila mesacne ako moj muz,wav tak jasne ,ze by som isla do roboty a nech je moj muz doma s detmi.este stale su muzske profesie lepsie platene,alebo sa mylim?A k sa pytas aku mame skolu,tak pisem mame obaja strednu skolu,urcite sa natiska otazka ,preco nie VS,no dovolim si tvrdit ze plat mojho muza ma maloktory vysokoskolak,takze s jedneho platu dokazeme v pohode vyzit a aj hypoteku platit,ci ja domov donesiem 100 euro ,alebo nie.A co sa tyka buducnost-nikto nevie ako to bude dalej a ked to pride budeme riesit to co treba,pre nas je teraz hlavnou prioritou rodina -deti.A este k tomu ,ze chudak-muz,ked sa vrati z prace ......moj chodi vecer .tak s akoukolvek domacou pracou mi uz nema kedy pomoct ci chcem ,alebo nie a rozhodne ho s tym nezatazujem a do mojich prac patria aj take co vo velkej miere patria medzi muzske roboty....keby ste sa ho opytali kedy sa s detmi ucil ,asi by rovno povedal ,ze nikdy.,umyvanie riadu asi 2-krat do roka........ kazdy si robime, inu robotu a vlasnte tym sa doplname ,tym tvorime rodinu... a nikto nevycita tomu druhemu,ze nerobi vsetko 😉

miskakyska
27. júl 2012

...to je pre mňa to najhoršie,pri práci na 2zmeny,keď vidím deti ráno o 7.00 odídu do školy,škôlky a potom až o 23.00,keď prídem z poobednej....och..potom ten čas tak rychlo uteká,týždne ubiehaju a deti naraz vyrastene..človek nemá z toho života,len robota a robota aj tak človek žije z ruky do huby!..vrrr,mala som sa lepšie učit :o)

zuzanalv
27. júl 2012

@miskakyska nie vzdy VS skola je zarukou,dobrej roboty ,kopec vysokoskolsky vzdelanych ludi nema pracu,alebo ak aj ma tak rozhodne nie v takom smere co vystudovali,napr. u nas VS vzelana baba pecie zakusky,alebo predava v bufete ucitelka druheho stupna ZS

halienka
27. júl 2012

@natalia83 nie si ty náhodou chlap? 😅 😀 😀 dnes registrácia a iba kvôli takémuto jednému príspevku 😕 kde od začiatku do konca nič iné nerobíš iba si zastávaš mužov a zo žien robíš princezné, ktoré si od rána do večera chcú pred zrkadlom vlasy prečesávať 😅 😀 pochopím, keď napíše názor žena, ktorá je typ čo potrebuje kolektív, alebo sa chce v živote aj v niečom inom uplatniť, poprípade nie je typ čo by ju bavilo furt len okolo domácnosti sa vrtieť a chce v živote aj niečo iné a preto je pre ňu nepredstaviteľné ostať doma, ale toto čo ty píšeš, to je čisto mužský pohľad 😉 ak si naozaj žena, tak je to o to smutnejšie že dokážeš také dačo napísať... 😝 😔

inkinka
27. júl 2012

@halienka to mi tiež napadlo, ale je to ženský štýl písania, chlapi píšu inak, ale tiež by ma zaujímala motivácia, musela byť veľmi silná, keď sa niekto len kvôli tomu zaregistruje 😉

halienka
27. júl 2012

@inkinka tak to je záhada 😀 😀 možno sa ešte dozvieme príčinu 😉 🙂

rolak
27. júl 2012

@natalia83 splietaš piate cez deviate.... jablká s hruškami.....sú vecdi,ktoré ťa žerú a tak si ich posplietala dokopy,aj ke´d niektoré vety sú určite rozumné... o tom,ako si kto zariadi svoju životnú situáciu,nech sa hlavne otvorene rozprávajú tí,ktorých sa to týka,teda dvaja partneri,bez ohľadu na predsudky okolia.... čo je to vôbec za otázka,čo si myslím o ženách v domácnosti??? a čo si myslím o tých,čo majú deti? a čo nemajú deti? a čo si myslím o učiteľoch a o smetiaroch a o lekároch????? ja si myslím niečo o slušných a neslušných ľuďoch, o poctivých a zlodejoch, o ľahostajných a dobrákoch.... ale nie o ženách v domácnosti a ženách v zamestnaní...

inkinka
27. júl 2012

@halienka a možno je to muž, ktovie, nezamýšľam sa...je to pohľad povrchný, generalizujúci, taký nahádžem to všetko do jedného vreca s nálepkou aká sa mi hodí. Veď sú aj také ženy, ktoré majú päť, šesť detí a keď majú priemerne zarábajúceho manžela a priemerne vybavenú domácnosť, iste žijú pohodlný život a od nudy si obhrýzajú gelové nechty :D

zuzanalv
27. júl 2012

preco si vela ludi mysli ,ze zena ktora nepracuje,ale je doma s detmi,sa nudi ,ved v domacnosti je vela prace,ktora musi prejst zene pomedzi ruky,hlavne ked je to viac-clenna domacnost,udrzba domu ,zahrady,popripade nejaky chov zvierat....ja som doma dost rokov no napr.na gelove nechty som este nebola a nie preto ze nemam na to peniaze,ale nemam cas ,knihu som bohu zial necitala cca 3 roky ,ako sa narodil malý,na nakupy chodime spolu s manzelom,alebo nakupujem cez net,kadernicka raz za 2-3 mesiace,aj ked starsi rano idu do skoly,doobeda treba navarit,upratat -co sa mi niekedy doobeda ani nepodari,maly chce ist von,popripade na nakup,potom decka pridu na obed domov ,treba im pomoct sa ucit ak nie jednemu, tak druhemu co to vysvetlit....rozhodne sa doma nenudim aj ked niekedy by som sa chcela ☹ ,vlastne cas pre seba mam tak okolo 20-tej hodiny..

fidka79
Odpoveď bola odstránená
erikasadek
27. júl 2012

@natalia83 ty vole si ma dostala!!!!! ake mudrosti takze podla tvojich slov od muzov s anema nic uz doma ocaavat pretoze pracovali svojich 8 hodin v praci!!!!!!
a co tak miliony pracujucich zien ktore skoro rano vstavaju , vyprevazdaju svoje deti!! idu do prace tam makaju , ako muzi niekedy aj viec po vatsine o 30% mensi plat!! ako muz za tu istu robotu!!!! a potom sup navrat domov po ceste deti, nakup navarit upratat pripravit ulohy detom , a vsetko dookola, vecer su hotove!!! preco od nich s ato ocakava ako normalnsot teda zo strany muzov!!!!!

chudacikovia tolko sa narobia ze ked ich zena poziada aby aspon po sebe pozberali ponozky zo zeme tak t od nich su asi nadacasy ze???????,

zen av domacnosti je praa na plny uvazok!!!! to nie je len umyvanie dlazky, to je celkova zodpovednost, za domacnost chod celej domacnosti, deti, muz a okolo, zabera to cely den,!! ten co to neskusil tak nevie o com s ahovori.. sranda je ze existuju relacie vo svte kde manzel si vymen ulohu so svojou manzelkou chudaci uz po 24 hodinach niektori su vytrvali uz po 3 dnoch kapituluju a cakaju kedy sa im polovicky vratia a kazdy jedne klobuk dolu ako to zvladas dom a s detmi avsetko okolo.....
ja som zena ktora bola doma a ktora teraz pracuje. viem ake to je byt , ale v zivote si nedovolim kritizovat zeny ktore su doma!!!!!! byt zienkou domacou je volba a hlavne je to nieco co manzelia si zvolia obaja!! po spolocnej dohode!!! inak poznam par muzikov ktori su uzasni muzickovia domaci staraju s ao domacnost ao deti aich manzelky pracuju , nieoc neskutocne...... 😉 😉

nie kazdy beha za karierou!!!!!!!!! a nie kazdy je stavany byt doma.. kazdeho slobodna vola, nema to nic psolocne s vyhcovou rodicov to je kaoby si napisala ze rodic ktoreho bili od detsva bude aj on cely zivot svoje deti bit blbost ako oci!!!!! o zivote vies nekao velmi malo mam pocit ze si but muz , alebo zenska ktora nema pojem o detoch a domacom zivote!!! len tolko nedalo mi... 😉

zuzanalv
27. júl 2012

@erikasadek no napisala si to super,aj ja by som chcela vidiet zenu ktora pride autobusom domov o 19:30 ,pretoze obchod zatvaraju o 18-tej ,hodina aj nieco cesta autobusom,ze co zacne ako prve robit,varit ,upratovat alebo kontrolovat decka v uceni? alebo radsej ani nic,lebo je taka unavena ,ze si rovno lahne do postele aby rano vstala? A to ked pride aj muz v rovnakom case? neviem ako by som to osobne zvladala ja ...asi nijako ...asi som velmi nesikovna,alebo pomala ,proste nemozna ,jednym slovom neviem si to predsatvit....niektore pisatelky ,neberu do uvahy ,ze niekto musi za pracou cestovat aj viac ako 2 hodiny denne a to tiez ovplyvnuje cely chod domacnosti ,nie kazdy byva v meste a ma pracu na niekolko minut od domu ,alebo autobusove spoje kazdu hodinu..

lila69
29. júl 2012

Baby, kaslite uz konecne na to, co si kto mysli alebo nemysli. Kazda z nas zije svoj zivot a ak Vam a Vasej rodine vyhovuje ze ste doma a nechodite do prace, tak je to v poriadku. Osobne si myslim, ze ak to rodinny rozpocet dovoli, nie je to na skodu ak zena nemusi od maleho dietata utekat do prace - vzdy lepsie ak sa o deti postara matka ako keby sa kvoli pracovnym povinnostiam mal o ne starat cudzi clovek.Verim aj tomu, ze niektore zeny su take, ze im vyhovuje ze sa manzel postara a oni nemusia ani prstom pohnut, ale hadzat do jedneho vreca vsetky ktore nechodia do prace a su zenami v domacnosti - tak to by som nerobila. Velmi zalezi aj od toho ci ma zena zaujem budovat si karieru, ako velmi potrebuje spolocnost cudzich ludi - lebo praca nie je o peniazoch ale aj o socialnom kontakte.
Takze kaslite na nazory ostatnych, ved oni Vam ucty neplatia a rozhodnutie byt zenou v domacnosti je ciste rozhodnutie zeny a jej rodiny.

petribela
29. júl 2012

Ahojte baby
Čítala som príspevky,,no názornosť nemá hraníc.Ale faktom je kto si ako zariadi tak má.Všetko je o šikovnosti,niekto vie ušetriť aj z mála.Ja mám VŠ a čo som z toho mala a pritom som mala TAKú PRáCU, žE SOM JEDNOU NOHOU BOLA V BASE, zarobila som minimálnu mzdu,ešte som aj precestovala,ale aspoň kvaplo.Muža mám robotníka bez školy a nevymenila by som,,doma urobí všetko, chodí si popri stavbe domu ešte privyrobiť.Iné je bývať v paneláku a iné v dome.Ja teraz čakám vytúžené bábatko a budem s ním doma, koľko sa bude dať,niekto je nútený ísť do práce.Niekto nepracuje celý život, pretože si to môže dovoliť, ale nikoho neodsudzujem,nemám na to právoVoľakedy sa starali o nás babky, rodičia mohli chodiť do práce,,teraz komu nechám detičky, keď moja matka má 2é rokov do dôchodku.Teraz je to horšie, ale treba sa uskromniť,,,,keď máte zdravú, šťastnú rodinku je to najväčšie šťastie....Každý si je strojcom svojho šťastia

horseshoe
29. júl 2012

@petribela suhlasim. Kazdy clovek je iny, kazda rodina je ina - pokial si to financne rodina moze dovolit a zene to nevadi - preco nezostat pri detoch a nestarat sa o teplo rodinneho krbu - koniec koncov kedysi to aj tak bolo.
Dokonca povazujem za stastie ked zena moze ostat doma pri detoch, lebo dnesne decka su hodene napospas osudu - rodicia do vecera v robote, stari rodicia taktiez este kolkokrat zarabaju a detom sa fakt nema kto cez tyzden venovat ci porozpravat sa, ci zajst niekam von ci pomoct s ulohami a potom to aj tak vyzera.

alenka600
29. júl 2012

Hlavne neexistuje jeden jediny recept.
Su zeny, ktore su proste stastne, ked mozu byt doma, zveladovat dom, byt, zahradku, deticky, starat sa o manzelika, vypekat, vyvarat. Ak su pri tom stastne a ak to vyhovuje ich manzelom tak preco nie???? A veruze su taky muzi, co su radi, ked pridu domov, a tam full service, proste je to tiez ich volba. No ked to proste obom sadne, tak nie je o com.
Potom su zeny, ktore su doma, aj ked by radsej neboli, nebavi ich to ale nemaju inu moznost, alebo nie su dost asertivne, alebo jednoducho okolnosti ich donutili a musia byt doma, lenze su nestastne a frustrovane a potom to ide z kopca, lebo si myslim, ze je dolezite mat nejaky "vlastny" zivot, byt na seba za nieco hrda, lebo co potom ked deti odrastu a domacnost ostane prazdna? Takze to je pre tie zeny narocne sa s tym vyrovnat.
Potom su zeny vysostne lenive, co nechcu robit, ale sa len stazuju 😝 To asi nemusim komentovat.
Ja som momentalne doma so 7mesacnou dcerou, cakame druhe dieta, takze minimalne este rok a pol budem doma (aj ked u nas je standard po 3mesacnej materskej ist pracovat). Sice ma uz ide drbnut od toho a hrozne rada by som pracovala, ale je to tiez moja a manzelova spolocna volba - radsej detom darujem tie prve roky v klude, domacej harmonii a pochopeni a nefuknem ich 3mesacne k opatrovatelke len preto aby som si naplnila svoje ambicie. Aby ma neporazilo, tak sa venujem vselijakym drobnym pracam cez internet a typu home office a ze sa musim obracat, to je jasne, mam male dieta, som tehotna, unavena, ale je to moja volba.(zas nechcem tvrdit, ze vsetky opatrovatelky su zle a vsetky malinke deti musia u opatrovatelky trpiet. no ale asi kazdy uzna, ze byt s matkou, alebo byt s inou cudzou osobou proste je rozdiel 🙂
A posledna moznost - nas sused je muz v domacnosti. Z dovodu, ze je lenivy a nechce sa mu ist do prace. Lenze doma porobi vsetky muzske prace a tym, ze bol pred tym zamestnany ako kuchar, tak nakupi, navari, vyperie, vyzehli - urobi aj zenske prace. To znamena, ze jeho manzelka ma sice doma leniveho chlapa, ale v konecnom dosledku je stastna ako blcha. Pretoze ked ona pride domov z prace, nemusi pohnut ani prstom - vsetko je obriadene okolo domu, auta, domacnost ako zo skatulky, chladnicka plna a na sporaku navarena vecera.
Takze myslim, ze hlavne ide o to, aby to sedelo obom, ci uz je to tak, ci onak!

senoble
29. júl 2012

@monika15 no zo skolkou na slovensku to ties nie je vyhra je ich malo a ked ti dieta nezoberu do statnej tak sukromna ta vyde skoro cely plat,tak ako aj opatrovatelka,takze pracujes na skolku a deti nevidíš ....tak preco by som nemala byt doma v klude s detmi?

dazdovka
29. júl 2012

Som doma na materskej, pomaly rok, co nepracujem a uzivam si to 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 A uvedomujem si aj, ze My zeny sme privilegovane tvory, ked mozeme byt na dovolenke (materskej) s nasim milovanym cloviecikom travit takmer vsetok cas, jeho pokroky prezivame ako svoje uspechy, nakladame so svojim casom ako uzname za vhodne (kazda sa zariaduje ako chce), dom a domacnost neutecie (poriadime si ako a kedy chceme) navarime co nam chuti, parada 🙂
Na druhu stranu, dan za tieto vymozenosti je karierny pokles, ak sa pocas materskej nedovzdelavame, alebo nesnazime udrziavat vrucne kontakty a zaujem o dianie v predchadzajucej praci...
Prvu matersku som si nevedela predstavit prevegetit doma (a to sme byvali v dome so zahradou), hnala som sa do prace, do skoly... druhu matersku uz citim nieco uplne ine, chcem si to uzivat, nemam pocit ze mi nieco unika, uzivam si vsetky domace prace, sijem, planujem, sportujem, no raj ;) Co sa tyka prace, trosku spolupracujem s byvalymi kolegami, travim cas aj s nimi, ale do prace sa nehrniem, to by fakt muselo prist nieco velke, co sa neodmieta.
Matersku dovolenku si UZIVAM, som stastna ze som zena, je mi luto muzov (mAloktory moze ist na rodicovsku dovcu, hehe) a vedela by som si zariadit paradne vyzitie, keby zostanem "v domacnosti"

mima4
29. júl 2012

@horseshoe

ahoj,

ja si nemyslim, ze dnesne decka su vysledkom toho, ze rodicia su do vecera v robote. Podla mna to detom vobec neskodi, proste je to normalne, ze su ludia denne spolu iba 3-5 hodin vecer... a nepovazujem to za negativum. Skor za negativum povazujem to, ze tychto 3-5 hodin zabiju pozeranim TV, inernetovanim a zabudaju zit ako rodina, vzajomne sa zdielat, travit spolcone cas. Nie je dolezita kvantita casu, ale KVALITA.
My nemame telku a neraz sa ma ludia pytaju, co teda s muzom robime po veceroch. No pre mna je to absolutne divna otazka, pretoze my mame narocne zamestnania a my vecere travime spolu, rozpravame sa..smejeme, tesime..niekam ideme, dame si rande v meste... Proste aj ked mame malicko casu, snazime sa spolocny cas travit intenzivne. A tak by to malo byt aj vo vztahu k dietatku. Manzelia pridu domov cca o piatej-siestej vecer, spolocne pripravia vecer, dieta im moze pomoct...aj ked len tak "hrou", najedia sa..mozu sa spolocne hrat, rozpravat... a pravdaze su tu aj vikendy 😉

mima4
29. júl 2012

@alenka600

nemyslim si, ze ten chlap, ktoreho spominas je lenivy. To je ako keby si povedala o zenach v domacnosti, ze su lenive. Proste ho to naplna. Ved aj muz mozem byt "muzik v domacnosti" a podla mna je to OK 😎

zeleny_cajik
29. júl 2012

Necitala som vsetko, ale napisem za seba.

Som doma treti rok, s dvomi malymi detmi a som z toho niekedy poriadne na palicu. Citim, ze ked sa stretavam s pracujucimi kamoskami, tazsie sa mi zapaja do rozhovorov o temach, ktore nie su o vareni a plienkach. A celkovo mi robi problem slovna zasoba a rozvite vety 😅 A to napriek tomu, ze celu dobu popri detoch pracujem z domu (niekedy viac, niekedy menej, podla situacie, ale je to ine, ako pravidelna a intenzivna praca a najma v kolektive), citam knihy (nielen o vychove deti), noviny, chodim s detmi co najviac von, medzi ludi, do sveta atd.

Svoje deti lubim a viem, ze ma potrebuju, ale neviem si predstavit, ze by som zostala doma dlhsie, ako je napr. standardna rodicovska. Okrem toho, co som uz napisala, mi vadi aj ta financna zavislost na muzovi, hoci je moj manzel z tych vzacnejsich exemplarov, ktori zenu nevydeluju ani nekontroluju a svoje prijmy povazuju za spolocne. Ale citim sa lepsie, ked nehorazny ucet kadernicky alebo zbytocne (a zaroven strasne nevyhnutne - co je chlapovi absolutne nevysvetlitelne) tridsiatepiate topanky zaplatim zo svojho uctu. To berte ako priklad s nadsadzkou, kazda mame nieco 😉
A potom tu su velmi, velmi padne argumenty, ktore pisala @viera27 - clovek nikdy nevie, co pride, zijeme v zlej dobe a ak by nedajboze raz ostalo financovanie domacnosti na mne, neumrieme snad hladom niekde pod mostom.

Este k tej pohodlnosti. Sama viem, ze zena po nejakej dobe na materskej strati vyraznu cast svojho spolocenskeho a profesionalneho sebavedomia a pokial netlacia ucty, zostat doma sa javi ako ta najblizsia a najspravnejsia moznost, ale z mojho pohladu je to velmi kratkozrake a prvoplanove. Aj ked nenastane ziaden katastroficky scenar, deti raz odrastu, osamostatnia sa (skor, ako si myslime) a nechcela by som byt potom ta zufala matka, ktora na nich chorobne lipne, obmedzuje ich svojou citovou zavislostou , lebo nema v zivote iny zmysel a sposob travenia casu. Nic v zlom, ale ked zabrusite do tem o hroznych svokrach, je to ako cesta v case 😉

horseshoe
30. júl 2012

@mima4 mas pravdu, ze rodicia po navrate z roboty nevenuju detom cas a tie ho radsej travia na na nete alebo pri Tv. A je malo takych rodin ako ste vy. Ste vynimka. Len bezne je to dost tazke uskutocnit. Manzel robi v zahranici- kazdy den dochadza - prichod o 19.30h. Ani vtedy sa to vsak nekonci lebo mane vlastnu firmu a tam je stale vela roboty kazdy den. Treba deticky aj na kruzky vozit, zo skoly- do skoly kedze byvame na dedinke pri BA. Nehovoriac o nakupoch, pricom ani jeden obchod nemam pod nosom ale treba ist autom. To je vsetko casovo narocne a niekto sa o to postarat musi. Plus tu nemam absolutne ziadnu rodinu- ziadne babky, dedkov, tetu ani surodenca zeby mi zaskocil a obcasne pomohol. A takto tu funguje vacsina rodin.

Ine by bolo keby sme koncili ako vy o piatej- to je priam idealny cas kedy sa toho da vela stihnut. Ale o takom mozme snivat. Ako som povedala - za dobrych pracovnych a casovych podmienok sa da toho dost stihnut aj s detmi, ale v mojom okoli ma to tak malokto. Preto som aj napisala ze deti su vtedy hodene napospas osudu.

alenka600
30. júl 2012

@mima4 Takto - pisala som, ze nechce pracovat, lebo je lenivy - myslela som, ze nechce chodit do zamestnania, co netaji a proste vie sa to o nom, ale nikto to neriesi, pretoze no vazne - ked zastane doma muzske aj zenske prace a ona zarobi dost aby ich uzivila a este pride domov a moze sa vyvalit pri bazene - tak im to spolu krasne klape, aj ked to nie je standard 🙂
zena v domacnosti - ak ju to bavi a naplna, tesi a ma z toho radost a nechodi po svete nadavajuc, ze sa MUSI starat o chlapa atd a zaroven ked si jej manzel vie vychutnat to, ze ma doma vsetko porobene a nemusi deti rozvazat po opatrovatelkach, tak je to stastny par. A ta zena v domacnosti vobec, ale vobec nemusi byt leniva, to nema nic spolocne !!! 😉

alenka600
30. júl 2012

@dazdovka Uplne suhlasim s tym, ze ja osobne vnimam moznost travit cas s dietatom ako privilegium a je mi luto mojho manzela, ze on to nemoze (pretoze zijem v zahranici a nemam sancu si tu najst pracu zaplatenu tak aby som nas uzivila). Ale este ked som bola tehotna - navrhla som mu, ze ak by naaahodou nastala v buducnosti taka situacia, ze si predsa len nejaky super job zozeniem, tak ze som ochotna aj jemu dopriat to stastie - ze ja budem pracovat a on sa bude doma tesit s detmi.

alenka600
30. júl 2012

@mima4 Suhlas - ani my nemame doma TV (teda mame, ale v pivnici niekde odlozenu v krabici.
Ale nas sa uz konecne nikto nepyta co po veceroch robime, lebo nasa dcera ma 7mesiacov a druhy potomok je uz na ceste 😀 😀 😀