icon

Čo si myslíte o ženách v domácnosti?

malarybka
27. jan 2011

rada by som poznala aj iné názory na ženu v domácnosti, ako mám z okolia. tie nie sú práve najtolerantnejšie 😕
po x rokoch na materskej s deťmi som z práce vypadla na taký dlhý čas, že zvnovu všetko naštudovať a niesť pomerne veľkú zodpovednosť ma vôbec neláka. manžel nemá nič proti, aby som nejaký čas, aj pár rokov, ostala doma a starala sa len o deti (budúceho školáka a škôlkara), domácnosť a podobne. finančne by sme to utiahli, žiadne veľké vyskakovanie, no ani prílišné uskromňovanie. problém je, že moje najbližšie okolie sa vyjadruje v tom zmysle, že načo som toľko študovala, aby som to teraz zahodila, prečo nechcem prispievať finančne do domácnosti, keď by sa nám polepšilo, prečo chcem ostať doma a menežovať "iba" odvozy a dovozy detí, krúžky, nákupy, domácnosť, keď by som to mohla stihnúť popri platenej práci. veď tak to robili oni, robia to aj ženy dnes, tak prečo mám byť výnimkou. priznám sa, na materskej som si zvykla starať sa "len" o vyššie napísané, nemusela by som sa stresovať, či stihnem prísť načas do práce alebo do školy či škôlky po deti, ako sa zariadiť, keď budú deti choré, kam s nimi cez letné prázdniny. v mojom okolí sa žiadna podobná mama nevyskytuje a nablýskané dámičky tráviace čas v obchodných centrách, na manikúre či u kaderníka nie sú mojou krvnou skupinou ;)
napriek mojej otrlosti voči reakciám a postojom okolia ma to trochu trápi. či predsa len nie som nejaká lenivica, ktorá namiesto pravidelnej platenej práce ostane doma za manželove zarobené peniaze, či mi to raz manžel nebude vyčítať (to ale nedokáže povedať nikto) a podobne.
čo myslíte? máte v okolí ženu, ktorá po materskej ostala doma ako dobrovoľne nezamestnaná? najviac by ma asi potešilo, ak by sem rovno taká mama napísala 🙂

akvi
9. mar 2016

@lovely73 mas na vyber z dvoch moznosti, bud budes ako nezamestnana na urade prace a tym padom ziadne odvody neplatis, ale mas nejake povinnosti voci uradu prace, ako chodit sa tam hlasit, alebo robit aktivacne prace a pod.. , alebo budes oficialne dobrovolne nezamestnana, pricom si povinna platit si zdravotne poistenie, ziadne ine povinnosti uz voci statu nemas..

rutie
9. mar 2016

@malarybka Prepac, nemala som cas precitat si diskusia, reagujem iba na tvoj uvodny prispevok. Velmi rozumiem tvojmu pocitu, obavam aviem odkial vychadza ta myslienka, ostat doma. Navrat do prace po dlhsej materskej je velmi tazky krok, je to tazke obdobie. Zena je velmi naviazana na deti, zvyknuta na nejaky kolobeh, rezim, citi, ze stratila niektore zrucnosti a velmi tazko si predstavuje, ako ich opat nadobudne. Je to uplne prirodzene. Navyse obava s chorob, vypadavania s prace. Napriek tomu by som to na tvojom mieste uplne nevzdala. Nie kvoli tomu, co si pomysli okolie, ale kvoli tebe samej. Ono najblizsićh par rokov ta rodina bude este velmi potrebovat, ale potom sa deti zacnu postupne osamostatnovat a to, co pisem vyssie sa u teba este prehlbi a zacat s niecim bude este tazsie. Moze sa ti dokonca stat, ako mojej kamaratke, ktora kvoli detom ostala 12-rokov, ze Ta deti zacnu vnimat ako sluzku. Nemyslim, si ze by si zakonite mala hned nastupit do svojej byvalej prace. Ale vyuzi tych najblizsich par rokov, co budes este doma na to, aby si popracovala na svojich kompetenciach. Porozmyslaj, ci casom nezacat v niecom podnikat, alebo zacat pracovat v uplne inej oblasti. Urob si kurzy uctovnictva, navstevuj jazykovku, su na webe on-line kurzy programovania, tvorby web stranok. Zapoj sa do aktivit vo svojom okoli, ktore ti umoznia osobnostne rast a kde na nejaky cas vystupis zo svojej roly matky. Kde sa budes stratavat s inymi ludmi ako len mamickami. Aby si vo chvili, ked budes mat pocit, ze by si uz pracovat zvladla nezacinala od nuly. Moze sa nedajboze stat, ze sa vam zmeni financna situacia a ty budes nutena do prace nastupit. Pokial ta to zastihne nepripravenu, budes nutena prijat aj pracu, ktoru by si za inych okolnosti nerobila ani trochu rada.

mb269
9. mar 2016

@rutie jej prispevok je z r. 2011 😉

rutie
9. mar 2016

@mb269 Juj, ale som slepa. Dnes nan niekto reagoval, nevsimla som si... Dik 🙂

mb269
9. mar 2016

@rutie heh stane sa 😀

lovely73
9. mar 2016

@akvi dakujem za odpoved a ešte neráta sa to do dochodku že ? či?

mb269
9. mar 2016

@lovely73 ahoj. nie neráta , nemá sa čo pokial by si si neplatila odvody aj do sociálnej poistovne

roberta000
9. mar 2016

Nerata sa to do dochodku 🙂

nikuliak
10. mar 2016

Podla mna je praca fajn. Ako nemusis ist zrovna na full time, to chapem, ze sa nestiha, ale co polovicny uvazok? Alebo zacat podnikat s niecim (v malom)? Ja osobne si to ani neviem predstavit, ze cely moj zivot by sa tocil len okolo deti... Ale este ich nemam, no. 🙂 Len si myslim, ze je dolezita vyvazenost vsetkych zloziek. 🙂

waitinka7
10. mar 2016

No nie každá sa tak dobre vydá, aby mohla ostať doma s deťmi x rokov....

luciferkax
10. mar 2016

@lovely73 do šiestich rokoch dieťaťa môžeš byť doma na neplatenej rodičovskej dovolenke, potom som evidovaná ako nezamestnaná, aby som neplatila odvody

kristinaanna
10. mar 2016

ja by som brala byť žena v domácnosti 🙂 starať sa o deti, o domácnosť, kým by deti boli v škole, v škôlke, pracovať doma na nejakom projekte, ktorý by mi vyhovoval a postupne ako by ma deti potrebovala menej, tak rozvíjať tento projekt a venovať sa sebe samej,
viem si predstaviť nebyť každé ráno v strese aby sme stihli do škôlky, do školy, do práce, po obede organizovať kto kedy môže a stíha ísť pre ne,ako na ZUŠku a na iný krúžok, a či môžeme ešte nedaj bože ísť do obchodu aby sme stihli aj úlohy. mať voľné víkendy, nemusieť upratovať , čo sa cez týždeň nestihne, ale venovať sa rodine, chodiť po výletoch, 🙂 áno viem si to predstaviť , len škoda že tých financií nie je toľko, aby sa to dalo 😠

dasa71
10. mar 2016
Používateľ dasa71 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od dasa71.

@kristinaanna to by sme si vedeli viacere tak predstavit 🙂

cartridge
10. mar 2016

@malarybka Zaujímavá téma. Ja som na tom bola podobne, ako si teraz Ty. Mala som veľmi dobrú prácu, po rodičovskej dovolenke som však o ňu prišla, ako väčšina matiek, ktoré prepustia z organizačných dôvodov. Zostala som na úrade práce, ako nezamestnaná. Pre mňa to bol veľmi frustrujúci pocit "byť nezamestnanou", aj keď doma som bola mamou na 24 hodín, pretože manžel má prácu mimo domu, takže jemu to vyhovovalo, mal kompletný full servis a keď prišiel domov, všetko bolo nachystané, upratané, navarené. Ja som si časom zvykla, že som doma, aj keď môžem povedať, že doma človek zakrpatie, ak sa ďalej nevzdeláva, nečíta ... Tak som sa dala na štúdium VŠ, aby som aspoň trošku ponamáhala mozgové závity. Podotýkam, že popri škole som ešte pracovala z domu - manželova firma. Takže doma som sa vôbec nenudila, skôr naopak. Deti trošku podrástli, začali chodiť do školy a ja som si našla prácu. Popri tom ešte študujem a robím z domu, celá domácnosť je na mne, pretože manžel je mimo domu, doma síce nevládne poriadok, ako predtým, kým som bola "nezamestnaná", niekedy je to u nás ako po výbuchu, nievždy je navarené, ale ja som spokojná. A hlavne: neľutujem ani jeden deň, keď som bola "dobrovoľne nezamestnaná", pretože ten čas, ktorý venuješ deťom teraz, sa Ti už nikdy nevráti. Užívaj si každý deň s deťmi, pokiaľ sú malé a môžeš byť s nimi /ak to vyhovuje takto aj manželovi a vyhovuje Vám to aj finančne/ a "maj v paži" ľudí, ktorí sa Vám starajú do života - sú to Tvoje deti a Tvoje rozhodnutie.

kvetinkaaaaa
10. mar 2016

Pokial vie muž uživiť rodinu celkom slusne,..popravde je aj rad ked zena je doma...pozri vie ze o deti je postarane, je doma vyriadene a navarené, nákup je spravený...ak ste si to vydiskutovali ty a tvoj manzel a vam dvom by to takto vyhovovalo,preco nie ? co je na tom zle....je to vas spolocny zivot a mozes z vysoka ignorovat nejake sproste reci tvojho okulia na teba...a uplne ta chapem ze sa ti nechce stresovat sa kvoli praci...a pripadne mohla by si si najst nejaku sem tam pracicku na doma ktora by ta velmi nevystavila...fakt ser na okolie...ludia budu ohovarat vždy :D

akvi
10. mar 2016

To nie je o tom, ze "sa neda". To je otazka priorit.. Ak je priorita pre zenu byt doma a realizovat sa doma, tak je to len o jej chceni a dohode s manzelom, resp. to casto tak vyplynie z potrieb tej ktorej konkretnej rodiny.. A nie je to ani o peniazoch, lebo ked je priorita byt doma silnejsia, ako mat viac penazi, tak sa to da.. Ja som sa dopracovala k tomu, ze som po RD vedela jedno, ze do povodnej prace urcite nenastupim a hladala som nieco, kde sa viem realizovat a byt pritom viac doma.. Najprv to bolo tak pol na pol, teraz je to uz viac doma, ako v praci, resp. ta praca sa da robit z domu.. Ale u nas doma to bolo o velmi vaznej debate, ked moj muz mi vyjadril maximalnu podporu, resp. on si to tiez prial, aby som bola doma, vzhladom k jeho narocnej praci. A penazi mame sice menej, ale vieme sa uskromnit. A kedze sme sa dost zamerali na to, aby to tak byt mohlo, tak aj nejake tie drobne bocne prijmy sa zacali navysovat a sme v podstate teraz na tom tak, ze ja zarobim len o kus menej, ako ked by som bola v praci, na ktoru mam kvalifikaciu.. Ak by sme nemali tu odvahu to urobit, tak tiez asi dnes nariekam, ze musim chodit do nejakej prace, aby sme vobec vyzili a ze ako by som rada bola viac doma a pod.. Staci len spravit rozhodnutie a ist za tym.. A nemusite mat "bohateho" muza..

mb269
10. mar 2016

ja si to neviem predstavit byt doma , domacnost a deti a koniec. by som sa scvokla. Je pravda ze by som robit nemusela do konca zivota a venovat sa iba sebe , detom, manzelovi, kamaratkam behat po vyletoch, kavickach wellnesoch ale pripadala by som si "tupá" . Potrebujem mat mozgove bunky stale v "obehu" Denny režim od 5,30 do 00,00 stale na nohach (v mojom pripade vacsinou praca pri pocitaci a "nervacenie" sa s 300 zamestancami) mi vyhovuje aj ked sa citim obcas riadne vyflusnuta ale ten pocit po celom dni co som spravila je ako orgazmus :D alebo som workoholicka 😀 😎

kvetinkaaaaa
10. mar 2016

@mb269 ano si workoholicka, gratulujem ti

mb269
10. mar 2016

@kvetinkaaaaa ale cez vikend nic nerobiiiiim to relaxujem

luciferkax
10. mar 2016

@mb269 mať tak tú tvoju energiu :D :D :D tú ti aj závidm :D :D :D mna by si 5/30 z postele dostala len ťažko, a o polnoci sa už prevalujem na druhý bok 😀 😀 😀

mb269
10. mar 2016

@luciferkax neznasam tak skoro vstavat hlavne v zime ale akosi som si zvykla. cez víkend chrním aj do 9. energia obcas dochádza zas viem kedy mam vypnut nechcem skolabovat ako sa mi raz stalo :( alebo si hodím šlofíka na hodinku poobede. Tiez by som sla rada haji haji aj skor no muž chodí az o polnoci spať a podvedome nezaspím ked tam šramoce v horsom pripade pusti o polnoci mixer - to skusil iba raz 😀

luciferkax
10. mar 2016

@mb269 keby môj pustil v noci mixér, už by som asi bola vdova : D:D ja som momentálne tvoj opak :P veľa spím (síce som už tehotná), no doma som od júna a je mi zatial fajn,... aj ked.. už teraz viem, že o dva tri roky sa budem neskutočne tešiť do práce, ktorú ešte enemám :D :D

luciferkax
10. mar 2016

@waitinka7 tu vôbec nejde o vydaj.. ja som sa síce dobre vydala, no môj muž nezaraába miliony, no aj napriek tomu som doma.. áno, u nás obrovská výhoda, nemáme hypotéku ani pôžičku, tým pádom čo zarobí, to nám stačí.. máme bývanie a máme auto.... ked nerobím, tak nám nevyjde na lepšiu dovolenku pri mori, ináč si doprajeme, čo potrebujeme, deti nechodia nahé, ani bosé, choia v kvalitnom oblečení....ja si zas nepotrpím na kaderníka, kozmetičku, doma to všetko zvládam aj sama :P poznám páry, tkoré zarobia dvakrát viac a aj tak majú málo....

mb269
10. mar 2016

@luciferkax hehe no vela nechybalo aby som bola vdova tiez :D uzi si tehulkovanie , dostala som prikazom od muza ze na materskej budem cele tri roky ze nech neskusim sa trepat do roboty , ale neviem ci vydrzim 😒 na prvom mieste ale budu potreby babatka

luciferkax
10. mar 2016

@mb269 vďaka...ja som sa trepala a potom lutovala :-P 😀. Nabuduce budem mudrejsia

akvi
10. mar 2016

@mb269 no vidis, ty si presne ten typ cloveka, co ma vrtulu v zadku, neobsedis.. Ja som zase na tom opacne, mam rada svoj klud.. Btw., byt doma neznamena hlupnut. Venujem sa veciam, co som vzdy tuzila robit, idem si teraz robit kurz, rypem sa v zahradke a v neposlednom rade, mne vyhovuje praca, ktora sice nie je na "plny" uvazok, ale tiez komunikujem asi s 20 ludmi vo firme a tak nemam pocit, ze som uplne sama a odstrihnuta od sveta..

salome_01
10. mar 2016

To je každého vec nie? Čo si spraví zo svojim životom. Každy robí tak ako najlepšie vie.

moonshine1
10. mar 2016
Používateľ moonshine1 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od moonshine1.

@salome_01 kiezby sa kazdy staral o seba a svoje problemy 🙂

jahodka11
10. mar 2016

@lovely73 skus sa opytat mna, ja som zatial doma..byvame sice v zahranici,ale trvaly pobyt mame na SK....som nahlasena na socialnej poistovni a do 6-teho roku veku mladsieho syna sa mi roky rataju aj do dochodku....potom uz nie,alebo ak by som isla do prace, musim sa so socialnej poistovne odhlasit...