Čo so spoločným úverom a majetkom v prípade rozvodu?
dobre rano. Chcem sa rozviest. Chcem sa opytat co so spolocnym uverom. Mam byt z pred manzelstva, po svadbe sme si zobrali uver- vyplatli sme predchadzajuce- moj, jeho, spravili sme svadbu, kupili auto, prerobili moj byt. rok a pol nehospodarime spolu, ucty mame rozdelene presne na polovicu. ked by som sa rozviedla, co s uverom. mam ho vyplatit z 1/2 dlznej sumy? 🤔 auto napr nech si necha, na tom mi nezalezi, mam svoje.
a manzel sa nechce odstahovat, ze on nebude platit 400€ podnajom. ako to riesit?
dakujem
@4ocka a vy ste brali úver na čo?
@eliska13 a on by mal prečo platiť polku úveru? Zase si asi mierne nerozumieme, že predsa keď brali úver na prerabku atď tak snáď nebude platít prerabku bytu,ktory ostane vo vlastníctve manželky. Skôr ona mu bude ešte doplácať z prerabky možno. A keď sa úver platiť nebude druhému to môže byť, keď sa ručí bytom vsakze
Úver brali spoločný
Na vyplatenie dlhov čo každý z nich mal pred tým
Svadbu , prerabali byt , auto
To by trebalo + , - kto na čo koľko minul .
Áno aj on užíval prerabaku aj svadbu aj ona auto atd
@4ocka a kto platí úver teraz?
@4ocka ten rok a pol co spolu nehospodarite?
@4ocka byt je Tvoj, ale bude treba znalca na vycislenie splatky uveru, prerabky, "odzite" v nom a na polovicu bude mat narok..tak ako Ty na polovicu auta, takze nic by som mu "len tak" nedavala. Aky uver ste pred svadbou splatili tymto spolocnym jemu? To treba tiez zakalkulovat, predpokladam, ze aktualny uver preberies na seba. To ze 1,5r nehospodarite spolu nehra rolu, pokial nie je zuzene bsm.. Ma narok na polovicu toho, co ste pocas manzelstva nadobudli, ano, aj z Tvojich 2 platov, pripadne on od Teba moze ziadat vyzivne na deti..
@bodkolienka81
@maciatkolulu od januara minuleho roku mam svoj ucet. spocitali sme vsetky vydajky spolocne- uver, byt, elektrika, magio, poistky na byt.. deleno 2. mobil uz je kazdeho vec kolko plati. posielam mu prakticky 300€. akurat kym ma neprepustili 80% stravy som kupovala ja. mne vyhodil na oci ze 200€ dava na jedlo pritom kupoval len pecivo kt ja som napr vobec nejedla, sa divam ze to neni mozne🤬 spravil novu kartu a davaj debet. som myslela ze ma roztrhne. prefinancovanim uveru sa vsetko vyplatilo aby bol pokoj🤦🏻♀️
no bude to este boj🤦🏻♀️
@maciatkolulu podľa mňa to je tak ako píšem.vychadzam z prípadu, kedy sused mal vlastný byt a spolu s ňou bral úver z toho byt prerobili, kúpili auto....právnik povedal, že nikoho nezaujíma, že on si kúpil drahy bicykel, a ona dovolenku kde on nebol.Jeho zaujimalo koľko bol dlh, koľko sa splatilo to na polku.Ano jej zostane zariadený byt za pôžičku, on tam býval, ak chce nech si vezme nábytok, gauč...všetko je na dohode vždy bude jeden ukrátený vždy.....ale vyzerá, že autorka všetko prevezme na seba o to to bude mať chlap ľahšie, lebo podľa toho čo čítam on prišiel s ničím ešte bral spoločnú pôžičku a ešte by rád zostal niekde bývať, keďže sa mu nechce platiť za podnajom
@4ocka asi budete musiet riesit rozdelenie BSM cez pravnika, byt je tvoj, ale investicie do neho boli spolocne - ma narok na polovicu z nich. ale ty mas narok na polovicu auta (ale rovnako ma on narok na polovicu tvojho - ste stale manzelia - takze neviem, ci toto pro forma oddelene hospodarenie ustoji) ... detto to, ze ty jemu posielas peniaze, dufam, ze cez ucet, nie do ruky.
takze myslim si, ze bude mat narok na cast zo splateneho spolocneho uveru, resp na polovicu tych investicii do bytu. ak sa od toho odrata hodnota tvojej polovice auta, co mu chces nechat, je to menej ... ale asi mu cast budes musiet dat. okrem toho ked vas rozvedu, zrus mu trvaly pobyt (byt je tvoj) a nech sa vystahuje. hotovo. na byt nema narok, a ked ho vyplatis, bude vsetko OK.
na striedavku sa citis? take, ze vzdavat sa alimentov - su pre deti, nei rpe teba ... nevies, co sa ti moze stat. budes mat financnu rezervu?
@ukulela neviem, ci som to pochopila spravne, ale ak ona zaraba viac ako muz (plus vlastni nehnutelnost, muz predpokladam, ze nie), tak pri striedavej bude musiet ona platit muzovi na deti
@bodkolienka81 prečo by mala ona jemu ? Alebo on jej ?
Tam záleží od dohody ich - rodičov kto bude mat na starosti výdaje na deti seky , škola krúžky oblečenie atd niekto to bude hradiť
Sú striedavky kde nik nikomu neplatí záleží od komunikácie
@stela01 juj, jasne. Len mne sa zda, ze tu bude ta dohoda prave problem, ked on sa ani vystahovat nechce kvoli peniazom za najom.. A je to aj reakcia na to, ze autorka napisala, ze nechce od neho vyzivne..tak aby bola v obraze, ze v ich pripade by to vyslo naopak, ona jemu platit - ak sa nedohodnu inak..
@bodkolienka81 tak to by bola už úplne hlúpa, keby si nechala dlh za byt, nechce výživné a ešte by všetko ohľadne deti poplatky....oblečenie platila zo svojho.Striedavka je to, že nikto nikomu neplatí výživné deti žijú podľa dohody väčšinou týždeň tam, týždeň tam, a kto s nimi je platí stravu, oblečenie, výlety ...iná vec je, že zimná bunda, topánky sa kupujú vtedy,vieš sú u toho druhého nech neplatí😜
Nehovoriac, že deti potrebujú izbu, písací stolík, posteľ....pyžamá všetko dvojmo nech nechodia ako bludni Holandania každý týždeň s ponožkami v taške....
Známa to mala tak, že striedavka nikto nikomu neplatí, ale právnik vyrátal, že obedy v škole, krúžky, mesačná réžia na knižky, oblečenie, lieky cca boli príklad 250 eur dieťa on dal polku ona polku na účet pre dieťa a z toho sa platilo
@eliska13 ale ju nemusi zaujimat, kde on byva ... on nebude mat ziadne pravo sa ku nej nanominovat. nebude ho musiet ani za dvere pustit.
@bodkolienka81 to by musel byt priepastny rozdiel v prijmoch, aby mu ona doplacala na striedavku ... pri normalnych prijmoch to nehrozi. skor ide o to, aby si vydavky na deti delili na polovicu - a tam moze ona cakat na kratky koniec. bude on ochotny platit polovicu zimneho oblecenia, nebodaj vybavy na sporty, kruzky, skolne, atd?
Inak dievčatá úplne zbytočné sa tu dohadujete l, toto je na právnika a na rozdelenie bsm po rozvode. A naozaj keď aj žena zarába viac tak je to aj mužov, rovnako keď zarobí muž. Byt je jej o tom niet pochýb a ako budu riešiť hypotéku, či úver, to už je jediné otázka na šikovného právnika, lebo aj investícia ide na pol atď. Je to presne rovnaké ako keby to bolo opačne, mužov byť a žena mimo... To by tu už boli iné komentáre a áno, keď je striedavo starostlivosť a jeden s partnerov ma podstatne vyšší plat je tu možnosť, že bude platiť druhému a je jedno, či sa jedná o matku, či otca. Aj toto je emancipacia😉
Ja na vašom mieste by som zašla na úrad a pýtala sa priamo tam keďže tu ženy iné situácie, iné rozvody iné vzťahy takže tu vám veľmi ťažko niekto poradí
@ukulela nemusí ju to zaujímať, ale situácia môže byť rôzna.Sused sa rozviedol žena mala svoje bývanie, svokrovci 300 km ďaleko, sám na podnájom peniaze nemal, zobral podnájom s niekým tomu vadilo, že by tam vzal svoje deti.ak chcela, aby bol s deťmi stretával sa u nej, ak nechcela, aby deti jedli vo foode navarila...ono niekedy je celkom výhodné mať malý plat, nemať nič a starajte sa vsetci
no.... a preco ste sa prestali lubit? kolko ste boli manzelia co sa stalo? ja len tolko ze on ma zrejme trvaly pobyt v byte. ma pravo ho tam mat kym vas nerozvedu. do dna oficialneho rozhodu tam on ma pravo tam byvat. ty ho ako manzela vyjodit nemozes. ako nemanzela uz ano.... mrzi ma ze si v tejto situacii. ja som dieta rozvedenych rodicov. a kvoli peniazom a majetkom resp. najma kvoli zrade a zlomenemu srdcu aa tahali po sudoch 8rokov. rozvadzali sa ako z knihy ako sa nerozvadzat. skoc k pravnikovi. a skoc k mediatorovi. deti to isto vnimaju. mozno s nimi k psychologovi. a kludne s nim do poradne. drz sa
@juliet86 ďakujeme ja mám pocit že n ma mikdy neľúbi on chce len vládnuť keď s sa starali o neho ako o babetko tak bolo všetko ôk a keď som otehotnela mala som ťažké tehotenstvo a nemohla som sa mu venovať tak začalo peklo psch
tyranie každý deň stále všetko zlé už mu aj jeho súrodenci dohovarali ale nič nepomáha a deti rastu a vnímajú to

@maciatkolulu ôk

@4ocka nerozumiem tomu....akože on má pocit, že sa bral úver a nič z neho nemal?bude to asi nejaky trulo a ty schopnejšia ako on a preto aj idete od seba.Nech nekeca ty si prišla do vzťahu s bytom možno, keby bolo na ňom dodnes ste v podnajme. Pokým býval vozil sa v aute a používal platobnú kartu všetko bolo v poriadku😉vieš asi sa spamätal, že má nízky plat na chlapa a, že ty sa budeš mať lepšie.
Prečo by mu nedali pôžičku bežne si ľudia v 40 berú.Treba zájsť do banky zistiť koľko treba doplatiť....nevidím jeden dôvod, aby si prevzala jeho polku dlhu na seba.....ty s deťmi máš 2 príjmy a on čo?ja by som mu to nedarovala má deti zodpovednosť má platiť výživné...prečo by mal odísť z manželstva bez dlhu, bez výživného??
Len za to, že má nízky plat?môže študovať, mať 2 práce čokoľvek....
Dobre si to premysli, lebo vlastne ukratis deti a seba, ak sa zbavis jeho polky dlhu a cítiš sa na to môžeš si vziať úver časom kúpiť malý byt, pozemok čokoľvek a môžeš mať investíciu či v prenajme...