icon

Čo so svokrou?

zufalka999
9. mar 2017

Ahojte zeny,idem si po radu,mozno bude mat nejaka z vas dobry napad ako situaciu vyriesit. S manzelom a nasim malym baby byvame v dvojgeneracnom dome so svokrovcami,co je na prd,co si budeme hovorit.ale konecne som prehovorila mm,ze si postavime dom,kde budeme sami. Samozrejme na hypo. Uz sme nasli miesto,pozemok,vsetko vyzerali super.ALE! manzel zrazu cukol ze co bude s jeho mamou ak ostane raz v tomto dome sama,otec je uz totiz dost stary a nie uz ani najzdravsi. Ze co potom,co s nou,nemoze tu byt sama. Jasne ze to chapem,tento dom je obrovsky,ale nemienim sa ani zadlzit na 35 rokov aby som o mozno 5rokov mozno menej zas byvala so svokrou,to nie. Mam ju rada,ale proste chcem byt sama vo svojom,uz teraz tu vidim,ze to nie je dobre,takze ziadne salsie byvanie spolocne pre mna neprichadza do uvahy a ani kvolu nej teraz nemozeme postavit dalsi obrovsky dom. Moj navrh muzovi bol,ze nech preda tento dom a postavime dva v rovnakej dedine,povedzme o ulicu dve od seba. Ale to sa mu akosi nrpozdava,aj ked nedal k tomu nejaky argument. On bu asi najradsej odomna pocul,ze ved potom pride mama k nam,ale to ja razne odmietam,konecne chcem mat vytuzene sukromie a nie na krku hypo aj svokru znovu,chapete. Mate nejake rady ako by sa to dalo vyriesit? Budem vdacna.

zufalka999
autor
9. mar 2017

@lubkavargova1 zase jedna co necita.hadam sa nebudem pytat ci si mozme za uver postavit svoj dom. O predaji tohto domu by sa uvazovalo len v pripade,ak by chceli byt blzsie pri nas. Naz novy dom by bol aj bude za nas uver ktory by sme si zobrali tak ci tak.

jeannna
9. mar 2017

@m.i.r.i Vidim to presne ako ty. Aj tak málokedy vyjdu veci tak, ako sme si ich vopred naplanovali.

lubkavargova1
9. mar 2017

@zufalka999 no ale vsak zober a hotovo...stara pani mozno na vas bude zvysoka kaslat a aj ona si vydychne ked odidete. Su pripady, ked aj oni hcu mat klud a su radi, ze mladez odisla.

zufalka999
autor
9. mar 2017

No zeny mna takato vec ani doteraz nenapadla,ze by som ju riesila.vytiahol to muz ako Problem,ktory brani v pokracovani nasich planov.muz prisiel narovinu s touto otazkou,ze ci by potom bolo s jeho mamou ze tu urcite nemoze ostat sama. Ja vidim,ze uch vztah je dost taky,ze mama nechce pustit syna a syn ju tuez nechce opustit. Ja chapem ze he to jeho mama,ale v nasom manzelstve to dobre nerobi,aby sme boli spolu.

zufalka999
autor
9. mar 2017

@lubkavargova1 svokrivci by nas tu najradsej mali naveky,ale akceptuju,ze chceme stavat.

dominika6
9. mar 2017

@zufalka999 jaaaaj tak ty nemáš problém so svokrou ale s mamičkiným ceckom...tak toto je boj na dlhé trate

zufalka999
autor
9. mar 2017

@sissy27 manzel by urcute bol ochotny sa o nich starat,ale kto si to v dnesnej dobe moze dovolit?aj keby chcel z prace by nemohol odist.

zufalka999
autor
9. mar 2017

@dominika6 tiez mam ten pocit niekedy.

lubkavargova1
9. mar 2017

@zufalka999 presne tak, ked starky akceptuju, tak neni problem u nich..ale tvoj manzel 🙂
Ja som tiez taka bola ked som odchadzala do Budapeste...ze zhorime, ze mama bude sama a bla-bla-bla...a vysledok??? Mama prezila...aj zila sama aj lepsie ako spolu ked sme boli 🙂 🙂 🙂
To len my si take nahovarame ze nevedia-nedokazu a neviem co....jasne, ze ucta je nieco ine, ale to sa fakt poriesi ako to pride.

meusicka
9. mar 2017

@zufalka999 chapem ta. ja som tiez tak zila, mali sme aj vlastny vchod. nefungovalo to a sme sli stavat dom. rok po tom co sme zacali stavat nahle umrel svokor a svokra ostala sama v dvojgeneracnom dome. nikdy by nam to nenapadlo, ze to tak skonci. keby sme sa neboli zacali stavat, tak dnes by uz manzel nezacinal, nesiel by prec od mamy, aj ked sme sa tlacili na poschodi s 3 detmi, stiesnene pomery a pod. dokonca sa nasli aj taky, co si mysleli, ze sa vratime k nej ked uz svokor nezije. u nas bol problem nedostatok miesta, a aj ked svokor umrel, ved svokru nevystahujem do pivnice aby som mala viac miesta.
podla mna by ste mali stavat. ked pride k tomu, ze svokra ostane sama, stale sa da dom predat a ona moze ist do mensieho bytu niekde blizsie k vam. nepises ako daleko by ste byvali od nich, keby ste si dom postavili.
a nepises ani, ci ma manzel este surodencov s ktorymi by sa delil aj o starostlivost a mamu.

dominika6
9. mar 2017

@zufalka999
ved mu povedz...počuj toto má akú logiku chlape...máme dom,sme sami,žijeme po svojom...rodičia niesú 200km daleko že by sme tam nemohli ísť..
ked chceš tak tam pôjdeme v sobotu doobeda pomôcť ty okolo domu,ja im odnesiem obed,vytešia sa s vnúčat a večer ideme domov...aký problém..
či akože ked nezdielaš s nimi jednu stenu v dome máš pocit že bývaš na konci sveta?
a druhá vec..ak by mama ostala sama,kedykolvek v týždni za ňou zájdeš,v sobotu ju pozvete na obed..
ved niekedy bývajú mladí s rodičmi a neprehovoria spolu ako je týžden dlhý...tak aký má toto význam?

dorottka
9. mar 2017

Jasne, ze ucta, respekt a laska su dolezite - zial, az prilis castokrat sa vytratia, ked su nuteni zit mladi so starymi pod jednou strechou a nie je to urcite len mladymi. Vynimky sa najdu, ale vela ich nebude. Zalezi tiez od povah, s mojimi rodicmi by mi hypoteticky nevadilo zit kebyze treba, so svokrovcami naopak velmi - uplne inak su nastaveni a taki doterni, ze mam aj po navsteve dost, nieto byvat. Cize zakladatelku temy chapem, rovnako ako aj tych, co hovoria o ucte k starsim - je to individualne a nik nema pravo sudit tych druhych pre ich konkretnu situaciu. Inak moja svokra tiez robi naznaky, ze sa o nu budeme musiet postarat, to, ze ona svojho svokra strcila do domu dochodcov v momente, ked ovdovel, na to uz samozrejme zabudla.

maminuska
9. mar 2017

@zufalka999 utiahne svokra finančne veľký dvojgeneračný dom ?

zufalka999
autor
9. mar 2017

@meusicka mame to podobne,tiez sa tlacime a tiez chyba to sukromie.teda hlavne mne. Vsetko slo super a hrazu hop,obrovsky problem.ako ja si myslim,ze svokra prisla za muzom sama,ze co s nou,ze ona sama nebude.ona ho potrebuje mat furt pri sebe,vidim to.inak muz je sam a byvali by sme asi 10min cesty autom.

zufalka999
autor
9. mar 2017

@dominika6 ja tiez nechapem preco by yu vlastne jeho mama nemohla byt sama,kym je zdrava a vitalna. Tento problem vidi len mama a syn.

lorela
9. mar 2017

@zufalka999 Svokra má vážne zdravotné problémy, pre ktoré už teraz nie je schopná samostatne fungovať?

meusicka
9. mar 2017

@zufalka999 tak mozno mas pravdu, ale zase si musi tovj muz uvedomit, ze nejdete na koniec sveta. od svokry to nie je pekne, je to citove vydieranie.
my sme odisli do zahranicia, manzel tu dostal pracu, zarovno sme zacali stavat, do toho umrel svokor, ale nam jeho mama nikdy nepovedala ani slovom, ze teraz sa musime vratit ani nic podobne. povedala si, ze sa s tym musi naucit zit, ze je sama.
musis na muza zatlacit, 10min, nie je vzdialenost a keby jedneho dna bolo zle, tak to budete riesit vtedy, ked bude treba.
naco si teraz dopredu robit scenar o opustenej a chorej svokre, ved ani neviete akoto s nou bude

zufalka999
autor
9. mar 2017

@dorottka najvacsi vtip je,ze my ani nie ze sme nuteni zit spolu teraz.mozme si vziat uver a zit sami.nemusime tu s nimi byt kvoli tomu,ze by sme nedostali uver,ze by sme sa nechceli zadlzovat a pod.jedine,co tu vidim ako problem je asi psychicky tlak,poziadavka od rodicov,aby b syn s nimi.

zufalka999
autor
9. mar 2017

@lorela svokra je b poriadku.jasne,ze su veci,s ktorymi treba pomoct.ale nejedna sa o bezne kazdodenne cinnosti.

lorela
9. mar 2017

@zufalka999 Potom nie je žiaden dôvod uvažovať smerom, akým uvažuje. Čo by bolo keby...

dorottka
9. mar 2017

@zufalka999 ja ti uplne rozumiem 🙂 u nas je to podobne s tym tlakom a scenami, az na to, ze muz neni cecok a byvat s nimi nechce ani nahodou... chvalabohu, lebo inak zutekam.

zufalka999
autor
9. mar 2017

@lorela no suhlasim s tebou,ale moj muz to ocividne riesit ma dovod. On asi dostal tuto otazku od mamy a chce jej dat odpoved.

zufalka999
autor
9. mar 2017

@dorottka tak to mas stastie.lebo moj muz si myslu,ze odist od rodicov je asi zrada alebo co.

miss_sunflower
9. mar 2017

@zufalka999
podla mna mozete byt radi, ze sa rozchadzate v dobrom a ze zatial tam nie su konflikty. chapem, ze tvoj muz sa o mamu boji, a ano, je jeho povinnost sa o rodicov postarat, ale kde je napisane, ze ked ste nablizku, musite byt rovno v jednom dome?

moja starka ma sice dve deti, ale bola roky sama. predala velky dom ked uz nevladala pracu okolo neho a sama sa rozhodla pre byt. k nam nechce prist ani na Vianoce, lebo ju to vycerpava, kazdy mame svoj stedrovecerny program a radsej sa vsetci u nej zideme az 25.12 a donesieme zakusky a pod. na pohostenie so sebou.
a iny priklad - poznam pani, co ma svojho svokra "na krku", lebo mu perie, zehli, vari, a pod. (nerobi to samozrejme ujov syn, bodaj by 😀) ale aj tak nie su pod jednou strechou... postarat sa o niekoho na starobu neznamena byt s nim 24 hod. denne, kym to teda nevyzaduje zdravotny stav. spominany ujo napriklad este pestuje v zahradke, chodi von na bicykli a pod. - len manzelku mu treba suplovať 😀 skus to povedat muzovi, snad pochopi, ze neochota byt pod jednou strechou u teba neznamena neochotu postarat sa 🙂 a ked sa boji, ze mama bude osamela, nech si najde kamaratky alebo ozaj ten domov dochodcov, tam by mala okolo seba ludi, s ktorymi by si rozumela viac ako s mladymi 🙂 a to nemyslim v zlom

cuculiatko88
9. mar 2017

Ako daleko bude vas novydo od svokrovcov? Pokial ja viem tak starsi ludia su neradi ak sa o nich niekto stara ak by boli natom uz velmi zle a nebyvali by ste od nich daleko,kazdy den tam mozes skocit ich pozriet alebo predajte ich dom a kupte byt,ten je na udrzbu jednoduchsi ako dom....nezavidim vobec tuto situaciu,chapem aj muza a aj teba,no vlastne je len vlastne ...drzim palce nech to vyriesite k spokojnosti vsetkych

lilyianka
9. mar 2017

@zufalka999 ako uz pisali baby vyssie,mozno dost skoro riesite co bude so svokrou ak uz svokor nebude zit...aby este nenastala situacia,ze to bude naopak...ale to som sa len tak zamyslela.
Poviem ti tak...ja viem ako sa citis...nola som v rovnakej situacii...byvali sme v byte a svokrovci mali taky typický dedinsky domcek na kt.bolo treba menit strechu...tak sme si povedali,ze kedze manzelovi 2 surodenci maju vlastne byvanie tak my si urobime u svokrovcov podkrovie...samozrejm3 vlastny vchod bol podmienkou aj nasou aj svokrinou...vychadzala som si s nimi dobre,ale ano chapem ta,ze mozes mat aj tri samostatne vchody,ale súkromie mas tak ci tak narusene...chces ist na zahradu SAMA a nemozes....je tam niekto....u nas to bolo tak ze casto za svokrou chodila jej dcera ...vychadzali sme si dobre,ale akoby niekedy svagrina s dcerou nechapala,ze ja yz mam svoju domacnost hore a tym padom chcem mať po praci klud prip.byt sama alebo musim upratat,navarit a pod....ze proste nemozem s nimi vysedavat vzdy kazdy raz ked pridu na dvore a vykecavat sa....co vsak osud nechcel o polroka ako sme sa tam nastahovali zomrel svokor a hned na to svokra vazne ochorela a di roka umrela...takze teraz sme tu sami,deti este nemame a prave teraz viem,vo znamena mat svoj dom,klud a súkromie...nemalo to vyzniet v zlom,ale dovtedy to bolo hocijake aj napriek tomu,ze vztahy s celou muzovou rodinou mame dobré...
Cize kľudne sa osamostatnite,ak teda manzel nakoniec privoli kedze píšes ze zacal spekulovat a az ked nastane dana situacia so svokrou budete ju riesit...naco sa uz teraz zamyslat nad tym co bude ked ....

lucka8787
9. mar 2017

@ivetz no vidiiiis..tak to si super dcéra potom.a vieš si predstaviť spolužitie dvoch rodín napr. V stvorizbovom byte alebo dome? Nad tým si asi nerozmýšľala ze?

sunny8
9. mar 2017

Vies co ked sa odstahujete poblizku nej tak to akoby ste neboli aj tak sami bude kazdy den u vas ... Nemusite mat obrovsky dom staci vacsi byt niekde dalej od nej aby ste mali sukromie a aby nebolo mozne aby u vas bola kazdy den ... Ver ze sa zblaznis viem o com hovorim

jeannna
9. mar 2017

@lucka8787 ivetz nebola jedina, na koho to zaposobilo az prilis agresivne, ze co so svokrou, vo svojom prispevku to zdoraznuje viackrát, ze razantne odmieta spoluzitie pod jednou strechou ( pod tym ja rozumiem, ze ani v situacii, ked nebude vladat ). Silou mocou len byt sami, jedno za akých okolnosti. Ale nikdy nevieme, kedy sa nam zivot zvrtne a uvedomime si v zivote ine veci ako vlastne pohodlie. A synove obavy pri takomto natlaku zo strany zakladatelky povazujem za opravnene.

oriesocek
9. mar 2017

ked tak citam, tak odporucam diskusiu so svokrovcanmi. Dom je sice pisany na manzela, ako pises, ale pravdepodobne je jeho rodicov, ktorí mu pravdepodobne darovali s predpokladom, ze sa o nich postara. Takze radsej ako predavat svokrovcom dom si postavte vlastny za vlastne peniaze a pokial nastane v buducnosti ina situaci, potom to budete riesit. ja by som nebola rada, kebyze moja nevesta rozmysla ako predat moj dom (aj hoci pisany na syna) pokial som ho postavila ja. Ale to je iba moj nazor.