Čo všetko spadá do výživného?
Ahojte, s ex sme spisali rodicovsku dohodu, kde bola stanovena aj vyska vyzivneho. V jednom bode je napisane, ze mimoriadne vydavky platime napoly.
Za mimoriadne vydavky povazujem napriklad plavecky vycvik, alebo skolu v prirode.
Moja mama mi zase kaze, aby som mu posielala doklady aj o kupe naprillad mikiny, nohavic. Aby mi preplatil polovicku.
Co vladtne spada do vyzivneho? Mozno som hlupa ja, ze nepytam, ale xase vyzivne 200e je dost aj na take zakladne oblecenie a prejest to nepreje.
U nas su mimoriadne vydavky lyziarsky, prip tabor ale aj nsklady na okuluare, zubny strojcek prid ine osetrenua kt nie su hradene poistovnou
@sbear Z teba zase hovorí len frustrácia a čistá závisť :( Nech si ide, kam chce...čo je teba do toho a keď si bola takáto aj počas vzťahu, tak sa nedivím, že ťa opustil.
@sbear teba mi je normalne luto. vies , kolko zloby ( ´= zavisti, negativity, pesimizmu) je v tebe , co by mal byt impulz, že si to uvedomis a chces na sebe pracovat, ale nie.. ty si zijes svoje a lutujes sa a nadavas na svet..
Asi chapem, preco ta muz opustil... kto by chcel byt s takym clovekom? takym sa nestanes po rozvode, taka si musela byt vzdy.. ja som tiez padla po rozvode dole a pracovala som na sebe, nezavidela som druhým, nasla som si lepsiu pracu atd.... pesimizmus je posledne, co potrebujes a nadavanim na svet sa len stavias do role obete a to je cesta do pekla.... vsetci su zlí, vsetko je zle a ty chudatko s tym trpis ..
Chyba. Uvedom si, že každý si je strojcom svojho stastia.. a usmiata žena si najde aj dalsi dobrý vztah,,, negativna si pritiahne len to, co vyžaruje a ak aj nahodou najde fajn chlapa, tak po case ju prekukne a posle do kelu a si tam , kde si bola.. ale ty nebudes na vine, to on, vsak? zmen myslenie. pracuj na sebe, citaj.. zacni BAričakom... to je taky zaklad pre každeho , kto chce zmenit trochu svoj zivot
Tych 200 e mesacne je podla mna dost na vsetko. mne dal ex 350e dokopy za poslednych 12 mesiacov. A to je este dcera ZTP, praca preto nehrozi, zijeme len z rodicaku a este dam rocne 350 e na kupele pre malu, nikdy jej na ne neprispel ani cent. Mat od neho 200 e kazdy mesiac, alebo len polovicu, tak skacem od radosti tri metre. U nas to vsak funguje len sluby a sluby, ze da dalsi mesiac a vsetko doplati.
Potom keď to vieš, tak načo sa vlastne pýtaš, si spokojná so svojím výživný, vieš a rozumieš na čo je to výživné, tak nerozumiem načo sa. Pýtaš na koňovi?
Ak si spokojna povedz to mame.Kazda mama chce pre dieta najlepsie mozno si mysli, ze tahas za kratsi koniec.Mimoriadny vydavok okuliare, zimna kombineza, detsky tabor...
@stela01 lebo vyzivne nemame doriesene sudom, ale len dohodou medzi nami. 2,5 roka platil poctivo 60 e ako sme sa dohodli, pred rokom sme sa dohodli, ze bude platit 150e, odvtedy ma peniaze na vsetko len nie na malu. Ale uz to chcem poriesit sudne, lebo vidim, ze u neho plati ze sluby sa slubuju...
@katrin21 ty pises ako psychologicka nezavid, nesud, pracuj na sebe...prepac ja si pamatam tvoj prispevok, ked ste stavali dom a nemohla si prekusnut, ze obkladac si vyoytal za kupelnu vela penazi a porovnavala si to s tvojou pracou a zarobkom ako moze clovek bez VS tolko zarobit.kazdy nech si zametie pred svojim prahom
@luccija coze??? Ha ha... uplne mimo si...ja m vsetko pozametane a v pphode v tomto smere....
pocuj, to ze sa niektp vyjadri o cene za nejaku pracu,neznamena ,ze zavidi☝️. To su dve rozne veci, ja zavidiet ani neviem, nie je to v mojej povahe a nikdy nebolo. Emilia Vasaryova raz povedala: co nemozes mat, nech ti nechyba. 🙏
Uplne suhlasim s nou a zaroven dodavam,ze kto chce viac a nieco dosiahnut, robi nieco pre to. A nie, motivaciou nemusi byt zavist, preco by mala? Je tolko dovodov na zlepsenie sa, vlastnych ,co ta mozu pohanat.. zavist je to posledne, toto ma netrapilo nikdy.
A co sa tyka obkladacov, ano, riesilo sa to ,vseobecne je to tak ze remeselnici ,ked su sikovni, zarobia lepsie ako clovek s VS a o tom sme dislutovali , to je fakt a ze som uviedla priklad v porovnani s platom inych ludi je uplne normalne. A ani som nezarabala zle aby som musela niekomu zavidiet, ja som bola spokojna akurat sme to porovnavali,lebo ano, zaplatit vela penazi nie je sranda.. ale zabudas na dolezity fakt, ze ocenujem ,ked niekto nieco vie a preto sme tp dotycnemu aj dali robit,lebo po mnohych " vyhodnych " majstroch,toto bol jediny, fakt jediny, s ktorym nebol problem a to je co povedat. Takze mylis sa, nelutujem nic, nezavidim a konstatovat, co kolko stoji hadam mozem aj sa,nas tym pozastavit. A bez zavisti. Mozno ty zavidis a preto ta nic ine nenapada,ze sa to da aj bez toho. Ja ludom doprajem.
A zo svojim zivotom som spokojna. Naozaj a to aj pred 10r,ked sme stavali a robili kupelnu. A vlastne ,preco ti to vysverlujem, aj tak nepochopis .
Vcera sme mali sud. Mam vyzivne 150 EUR, 150 EUR je na dorovnanie zivotnej urovne u financne menej zabezpeceneho rodica. Skolkovne, skolne, stravne a vsetky povinne poplatky ako aj kruzky sa delia na pol. Ak jeden rodic nesuhlasi s nejakym kruzkom, tak ho plati ten rodic, ktory ho tam chcel dat. Plus druhy rodic nie je povinny ho na ten kruzok nosit v case, ked je dieta pridelene jemu. Oblecenie sa nerata do vyzivneho. Oblecenie si ma kazdy zaobstarat svoje a mat oblecenie u seba, aby dieta nemuselo nosit kufre. Bycikel, korcule, dovolenky, pocitac... hradi rodic, u kt. dieta ma tieto veci. Toto je pri striedavej.
@ukulela druhy rodic nie je zodpovedny nosit dieta na kruzky. Pre sud je dolezite, aby dieta dodrziavalo skolsku dochadzku. Na sude kruzky nikoho nezaujimaju. Staci, ze riesi vyzivne a u koho dieta bude spat. Cize ak je striedanie po tyzdni napr. ako u nas, otec dietata nemusi vodit dieta na kruzok, ak nechce. A ak by otec vybral dietatu nejaky kruzok, kt. sa mne nepaci, ja ho tam nie som povinna vozit. Hlavne ak nemam auto. Ale ak ide o to, co je vo vyzivnom, tak oblecenie, obuv ma kazdy rodic zaobstarat svoje. Plus mozem potvrdit z rozpravania kadekoho, sud prisudi dieta tomu, kto viacej kyda na druheho spinu. Rozumni rodicia spisu vzahomnu dohodu, kde matka ani otec nie je pod tlakom a obom to vyhovuje. Sudu sa vyhnu.
@ukulela striedava je velmi narocna pre matku. Lebo vlastne musi doslova pustit dieta otcovy a nema dieta pod kontrolou. Ak obaja vedia komunikovat a nehadzu na seba sracky po kadejakych instituciach, tak by som striedavu odporucila. Pre matku je jednoduchsie dat strazit dieta svojim rodicom ako byvalej svokre a este aj novej manzelke ex. Ale tak otec ma pravo na vychove dietata, to je fakt. Toto uznavam. Len obaja sa musia dohodnut, aby dieta netrpelo. Staci mi uplne Vera Wisterová, ako to u nich dopadlo cele. Tak to uz lepsie striedava po tyzdni, ako by otec robil mega problemy. A to niekt. otcovia robia aj v SR.
Trosku odveci témy. Si úžasná, v dobrom ti závidím takýto super vzťah s tvojim ex 🙂 viete sa dohodnúť, sú tam kompromisy a pod... keby som takýto vzťah s mojim ex mala aj ja 🙂
Počkať môj priateľ kúpil synovi školské pomôcky a to jej platí výživné tých 100€ a keď sme išli z priateľom po jeho syna dala mu kartičku poistenca a hneď mu dala papierik kde mal napísané čo mu má do školy kúpiť moja mama mi povedala že keď není to jeho dobrovoľne tak on nemusí malému kupovať školské potreby na to je matka aby sa o neho starala a o pomôcky jeho to není povinnosť a preto sa vás chcem opýtať aký je váš na to názor moc by mi to pomohlo ďakujem
@macka1245 mala si si zalozit svoju tému .
Ale tu su 2 roviny
-1.- ak ma otec stanovené výživné, plati túto presnu sumu ktora prispieva na pravudelbe mesačné naklady dietata.nemusi viac.
mozno na v rozsudku mesacnu sumu a potom klauzulu ze na vydaje nepravidelné ma prispiet 50%.
Možno ma cast platit ako sporenie.
-2.- je chrapunske platit iba presne a vyzut sa z ostatnej starostlivosti.ta matka ma dieta skoro 24/7/31 vsetko na starosti, otecko len zaplati.mmch tebe by 100€ nestacilo ani na týždeň tak si myslis ze decku staci na mesiac ?
Áno, otec sa má podielat aj na inych nákladoch pre dieťa.jeho dieta a jeho krv
@macka1245 a co sa tvoja matka stara do dietata tvojho priatela???? Ona mu je nic, tiez aj ty.
Ak maju rodicia medzi sebou dobre vztahy a on to chce kupit, tak co riesis??
100€ mesacne je zalostne malo pre dieta.
@veronikaszabova vidis to som si nevsimla ze "jej"matka
@macka1245 ako? Co ty a tvoja matka riešite, či kúpi priateľ svojmu dieťaťu, teraz sú to pomôcky, potom budú korčule, darčeky, výlety, zmrtky atď. Je to jeho dieťa a on je jeho otec. Kebyže tvojmu dieťaťu bude prispievať 100 eur výživné a nekúpi nič bola by si s tým ôk? Pozoooor na to....
@cacianka mna to hned zarazilo, ze "coooooooo?".... aby sa neznama zena starala do toho. Ty kokos. Zlc sa mi zdvihla.
@veronikaszabova moja mama sa nestará ona mi len povedala svoj názor a keď sme pri tom priateľ z jeho bývalou ex nemá dobrý vzťah ona mu jeho syna ani nechcela dať keď sme šli na výlet a on jej až moc dáva € keď potrebuje a ešte som tam zabudla dopísať z priateľom čakáme druhé dieťa a tiež potrebujeme € keďže má hypotéku a úver a má toho dosť keďže žijeme spolu moja mama nič nemá stim spoločne len mi povedala že stačí keď jej platí výživné a to ona sa mu začala jeho bývalá ex vyhrážať cez sms že si dá zvýšiť výživné podľa vás je to normálne?? Aj keď som z priateľom není vydatá tak neznamená že snim nič nemam máme spolu dieťa a druhé čakám keďže som už 17tt a on malému kupuje dosť a to ona dobre vie boli sme na výlete čo chcel mu kúpil keď chodil do školy mu kúpil tričko mikinu bundu sme mu kúpili a aj min rok mu ešte kúpil školské pomôcky a pýta ich znova? Podľa vás je to normálne keď matka pýta od ex € na vyše? Aj na strojček jej dal pomaly 200€ plus výživné je 300€ a za strojček dala len 148€ ako moja mama mu je nič? Je to jeho svokra som tam zabudla že máme dcéru a čakáme spolu druhé a že spolu bývame vo vlastnom byte ktorý on sám spláca a to dostáva výplatu 700€ a má aj poplatky jej výživné a ešte aby sme mali my scoho vyžiť a to máme len 100€ na mesiac tak zcoho mu má asi tak kúpiť školské pomôcky keď my sami nemáme €? A ja dostávam 394€ na malú a tiež malej treba niečo kúpiť polovica ide na byť a ostatné ostáva na plienky a aby mala niečo aj dcéra moja mama len povedala svoj názor lebo ani môj tatko nám nekupoval školské pomôcky len mama z výživného a z priateľom malému kupujeme toho veľa ona mu nič nekúpi len buď jej rodičia alebo mi nič viac a aj to nevie sa ani o malého starať stále je v BN u jej rodičov a ona je sama doma a furt ho tam dáva a priateľov syn už má 12r ani sám nemôže byť doma tak my povedzte či je normálne dávať k svojim rodičom dieťa a vy ste same doma a dieťa ani vôbec doma není ani my si ho zobrať nemôžeme proste ona z priateľom dobrý vzťah nemá a keď preňho chce ísť tak mu napíše že má iné snim plány a dobre vedela že si ho prídeme zobrať ani mu už malého nechce dať a keď mal narodeniny sme ho tiež nemohli mať až na ďalší víkend a sme mu kúpili bundu a dali sme mu 10€ aby si niečo kúpil a riešim to čo ona robí
@macka1245 no ani som tvoje litanie nedocitala.
Ano, tvoja mama je pre dieta cudzia, nema sa co starat do jeho vychovy!
A tvojmu priatelovi nie je svokra, lebo nie ste zobrati.
"Aj min rok mu ešte kúpil školské pomôcky a pýta ich znova?"
A ty si OK???? Dieta potrebuje pomocky KAZDY ROK!
Nech si priatel najde lepsiu robotu a nemusis vyplakavat, ako je EX hnusna a chce € na ICH SPOLOCNE DIETA!