Čudná komunikácia s otcom dieťaťa
Ako by ste postupovali ďalej v tejto situácii? Dieťa má otca, ktorý žije v USA a o dieťati som mu povedala teraz nedávno, keď má dieťa 3 roky, teda neuvedený v RL. Delí nas teda poriadna vzdialenosť. Predtým musel niečo musel tušiť, takže to nebolo zas až také prekvapenie. Okrem tohto dieťaťa má ešte 2 staršie deti a teraz v marci sa mu ide narodiť jeho štvrté dieťa s jeho čerstvou novou manželkou. Pred nejakým časom som navrhla, nech sa stretneme. Nejako sme si začali o tom písať a plánovať stretnutie, potom bola konverzácia bez odozvy. Potom mi napísal o tehotenstve jeho novej ženy, že jej o tom chce povedať až po pôrode. Z mojej strany žiaden nátlak. Potom mi písal, že ide teraz do Európy. Ja som sa ho pýtala, koľko sa zdrží. Pár dní ziadna odpoveď. Potom mi napísal, že či mu môžem poslať nejaké fotky. Nič som neodpísala, už má kopec aktuálnych fotiek. Teraz mi napísal jeho najstarší 10 ročný syn, ktorý tiež žije v USA, že chce spoznať nazvime ho Erika, jeho brata. Nerozumiem, prečo sa nemôžeme raz normálne stretnúť, porozprávať sa ako dospeli ľudia, kto čo chce, ak vôbec niečo chce a ako ďalej a potom konať. Čo by ste robili? Ja sa teraz prikláňam k tomu, už nič nepisat, lebo to k ničomu nevedie.
mňa by zaujímalo, koľko jeho detí ešte behá po svete, o ktorých ani on sám nevie... Svojmu synovi radšej povedz, že keď si bude zakladať rodinu, nech si najprv s nastávajúcou spravia testy, či nie sú súrodenci...
@andreatytler prosim ta, sbad vues rozoznať komunikáciu 10rocneho decka a dospelaka...
a tak dovodom, preco sa ti to rozlezalo v hlave, mozu byt aj viza, vsak?
lebo teda dieta by malo mat automaticky narok na US pas a to je trosku ine, ako slovensky... a myslim ze matka maloleteho dietata je brana potom co sa viz a pasu tyka nejak automaticky...
hold, nerozumiem ti. Tri roky byt ticho... Ale oki, tvoja volba. Len si uvedom, ze kedze je otec, a uz o tom vie, ze nim je, moze ti spravit skrt cez rozpocet a dozadovat sa styku uz len preto, aby TEBE spravit natruc zle....
gratulujem k rozhodnutiu
@autorka ale toho chlapca by si sa ozaj mohla spýtať, odkual to vie. I ked ktovie, ako ziju, ak ma 4 deti so 4 zenami, asi su na to zvyknuti a rozmyslaju inak ako my a vedia taketo info prijat inak. Ved aj kollar je pre nas nepochopiteľný 😄
A nenapadlo ti, že medzitým sa žene priznal alebo to prasklo lebo našla fotky? V živote sú veci, ktoré jednoducho nevymyslíš ani keby si chcela....Osobne si myslím že ak je to pravda, nechce sa stretnúť lebo dieťa jednak nemusí byť jeho keďže sa o ňom dozvedel po 3rokov a jednak zrejme tuší že stretnutie by mohlo znamenať platenie alimentov ak to dáš k súdu.....takto je to pre neho len dieťa ktoré je možno jeho syn a občas vidí fotky, to mu stačí, žiadne záväzky, nič.....možno neskôr ak s s ním bude chcieť stretnúť, zmení názor - teraz ale stretnutie nechce.....
nedá sa len tak odskočiť si z Ameriky na Slovensko. Ostávajú sociálne siete A na strednej možno tam syn pôjde na študijný pobyt, bude bývať u otca a navštevovať polroka, či rok školu
Nerozumiem. Dieťa ho nemá v RL a ty ho kontaktuješ pre prípad, že by sa ti napr. niečo stalo. Načo? Myslím, že ma svojich starosti dosť a nepripadá mi práve ako zodpovedný muž. Nerob chaos v hlave tvojho dieťaťa. Alebo mu povieš ze aha erik toto je môj starý kamarát? Nechaj to už tak a ži svoj život. Nikde nie je napísané, že nestretnes žiadneho muža, ktorý mu bude skutočným otcom.
ešte sa opýtam, aj keď to možno nie je dôležité - otec je slovák? ty teraz s niekým žiješ?
Najprv si si mala utriediť myšlienky až potom mu písať. Nevieš čo od neho môžeš čakať a on nevie čo teraz od neho chceš.
Po 4 rokoch ti zrazu napadlo, že tvoje dieťa má aj otca? Mala si toľko možností mu to povedať, prečo práve teraz? Kvôli fotke keby sa ti niečo stalo, huh? Tomu nerozumiem. Ako tvojmu dieťaťu pomôže nič nehovoriaca fotka s cudzím ujom? Tie ostatné matky určite deti netajili tak s nimi môže mať normálny vzťah.
@lenkalenka1987 Áno, krásna brazílska telenovela. Veľkolepé rodinné stretnutia 4 súrodencov, každé od inej matky, v slnečnom Taliansku. Good luck!
Neviem či chápem presne, ale tuším. Že ste boli spolu, niekde v zahraničí (usa), krátky románik, pochopila si že on nie je to pravé orechové a časom si zistila že si tehotná. A asi práve preto si sa vrátila na Sk, alebo si to zistila až tu, aby si obmedzila jeho vplyv na teba a dieťa. Aj preto si mu graviditu, narodenie syna zamlcala, aby si si utriedila v hlave čo a ako, podstatnu úlohu v tom hra aj obvykle miesto pobytu dieťaťa, všelijaké práva otca lebo otec a všeličo iné
Teraz, ako si už konsolidovaná, stabilizovaná, rozhľadena, máš to v hlave utriedene čo a ako asi chces, vyriešila si si všetky záležitosti a strasti tehotenstva, pôrodu, vypiplania malého, pracovné aj súkromné veci, tak prišlo na rad aj otcovstvo. Chápem že máš dilemu, ale opodstatnenú , a tiež som názoru, že dieťa má právo vedieť kto a kde je jeho otec. Od mala to prijme prirodzene, niečo ako keď sa adoptovanym deťom od malička má hovoriť kde sa narodili z bruška a ako zo ❤️.
Môj názor a rada, rozmysli si čo asi chces dosiahnuť, predpokladám že ti ide len o základné vedomie , nech otec vie že má a kde syna a syn že má a kde otca. Všetky tie omáčky okolo sú druhoradé. Kľudne napíš biotatkovi, že nechceš nič meniť, testy dna, výživné, opatrovníctvo, a ako sa k tomu postaví on, je jeho charakter. Aj to spoznanie súrodencov.
Ty si ži svoj život, keď si nájdeš partnera tvoja vec
@abbey1 a uvedomuješ si, že v konečnom dôsledku bude matka tá zla? Hlavne, keď by mu nepovedala, kto je ten otec? Príde mi, že sa na to pozeras z pohladu otca, čo je pre neho finančne/časovo najlepšie, nie z pohladu dietata, ani z pohladu matky. Dieťa bude raz pátrať po otcovi. Pokial mu otec bude referovať, že mu bránila kontaktu s dietatom, bude ona tá zla. Rovnako bude zla, keď bude dietatu klamat, že otec nemal záujem sa stretnut, aj keď vyzerá, že má. Poznam pripad aj adoptovaneho chlapca, dnes už je velky, keď som sa s ním rozprávala, mal asi 10 rokov a vedel, že je adoptovany. Neviem, čo teraz adoptívnych rodicov ucia, ale takých 15 rokov dozadu sa razil trend neklamať dietatu a presadzovať otvorenu komunikáciu o jeho pôvode. Asi tento postup bol vykonávaný na základe odporúčaní psychológov. Alebo čo má podľa teba autorka povedat dietatu? Že kto je jeho otec a prečo sa nikdy nestretli?
@panelacikova vieš čo, nejde o to, že by som bola zvedavá na jeho reakciu. On sám o sebe ma nezaujíma okrem toho, že by v budúcnosti mohol zaujímať môjho syna. Nechcem, aby si syn myslel nejaké klamstvo, napríklad, že jeho otec už umrel. Čítala som veľa príbehov na internete, ako je to v tom veku puberty pre deti dôležité pre ich identitu. Tak môj syn dostane reálne informácie a ako s nimi on naloží je jeho vec. Ja by som ocenila úprimnosť. Čítala som taký príbeh, že niekto stretol otca v dvadsiatich rokoch a išiel na čas žiť do krajiny pôvodu otca, aby ju spoznal a už tam ostal. Chcem, aby mal tú možnosť urobiť v živote, čo sa mu zdá správne.
A taktiež to tu niekto spomenul a áno, je inej rasy. Z toho vyplýva, že napríklad syn sa zaujíma, prečo má iné vlasy a vždy sa poteší, keď náhodou stretne niekoho, kto má rovnaké vlasy ako on. Preto si myslím, že otázka identity bude pre neho dôležita. Tie znaky, že je to pre neho dôležité sú už teraz.
@eva8 nemala som t.c. toho desatročného. On mi napísal, z toho vyplýva, že mu zrejme otec musel dať na mňa číslo. Nikto iný na mňa číslo nemá, ani manželka otca, ani matka jeho desaťročného syna. Vôbec tie ženy nepoznám. Rozprávame sa ich rodným jazykom, ktorý ovládam. Aj ked ja sa s tým dieťaťom nerozprávam, to je, ešte som mu nič neodpisala.
Mne je to divné ako všetkým tu, že otec mu zrejme dal telefónne číslo na mňa.
@miadi Pride mi odveci Preco by hovoril 10r dietatu ze mà niekde na opacnom konci sveta brata. Svojej novej zene by to nepovedal ale malemu decku hej
Áno, aj mne.
Nechcem, aby prišiel do Košíc. Ja som ochotná sa stretnúť aj niekde inde v prípade záujmu.
Tu časť o preklepe som nepochopila. Podľa mňa tam žiadny preklep nemám.
Stretnúť sa s polo sestrou na čo? To je len nápad, možno ani ona nemá ďalšieho súrodenca a možno by to bolo pre všetkých prínosom. Tým myslím tie 2 deti, ktoré žijú na jednom kontinente a pre nás matky. Samozrejme neviem, je rovnako možné, že nebude žiadny záujem.
Ten komentár na Facebooku sa nedá nijako inak preložiť. Neznie mi to vôbec ako humor. Znie mi to v kontexte tak, že to myslí úplne vážne.
Súhlasím, že komunikujem v podstate s cudzím človekom.
@nikaeli už som to písala. Otec nie je Slovák a ja žijem sama.
@januska12323 synovi som žiadne fotky neukazovala.
@cacianka ty jediná alebo teda vlastne druhá si to úplne presne pochopila. Presne tak to bolo a to, že som bola tehotná, som zistila pomerne neskoro. Potom, ako sme si už dali zbohom.
Sama som nevedela dobre vysvetliť o čo mi ide, ale to základné vedomie je presne ono.
To je pre mňa prínos do tejto diskusie, napísať mu konkrétne o čo mi ide a o čo mi hlavne nejde. Možno bude komunikácia ľahšia, keď zistí, že mi nejde o výživné. Možno už platí sa prvé dve deti dosť a má z toho stres alebo si myslí, že toto by mohol byť problém pre novú manželku. Ďakujem Ti.
@kaktusik007 mohlo by to teoreticky byť, ale vôbec mi nejde o US víza. Už mám pomerne dobrý život tu a neplánujem nič na tom meniť. US pas by dieťa nedostalo, lebo on nemá americké občianstvo a ani sa tam nenarodilo.
Facebook s komentármi moje pravom (v preklade)
Čo znamená "moje pravom"?
Ja by som mu napísala: ak raz budeš chcieť syna spoznať nebudem ti brániť ak nie tiež nevadí. A nechala to na ňom.
Takze uz to chapem spravne-? Ze on to este nepovedal svojej teho zene no ty odhadujes ze tomu prvorodenemu to povedal on alebo jeho zena. Preco by to robila? Take nieco oznamovat jeho dietatu. Strasne zamotana story 😅pointa je ze ked tebe trvalo roky mu povedat ze mà s tebou dieta. Nemozes ocakavat ze on bleskovo zareaguje Podla tvojich predstav . Mozno aj jemu treba cas si to nejak usporiadat v hlave. Mozno casom sa to stane ako by si chcela .. Mozno o dva 3 roky sa stretnete pojdete na tu kavu uvidi maleho . A Mozno s tebou nebude roky komunikovat. Mozno nebude mat vobec zaujem. A Mozno o 15r kupi malemu uz velkemu letenky nech pride sa stretnut..
@januska12323 znamená to, že má zo zákona právo na tie deti. V tom komentári konkrétne na jeho prvé dve deti, ktoré oboje žijú s matkami.
Tiež mi pri tom príspevku napadlo, že zrejme zdieľa fotky, ktoré mu poslali matky deti. To však nemôžem vedieť. Možno si tie fotky spravil sám pri nejakom stretnutí. To by znamenalo, že chodí alebo bol v Taliansku navštíviť jeho v poradí druhé dieťa.
@miadi áno, myslím, že teraz to chápeš správne a máš samozrejme pravdu. Nech si nechá čas na premýšľanie, ktorý potrebuje.
Ak ten čas potrebuje, prečo už teraz informuje svojho desaťročného syna, že má niekde brata?
Ale ty si mu to mala cele tak vysvetlit ako tu. Nie len ze ahoj btw mas 3r syna.. vsetko si mu mala napisat aj o tej znamej co umrela . Ze nechces nic od neho vyzivne len by si chcela aby vas syn vedel kto je jeho otec . Ze by bolo fajn aspon raz sa stretnut, Niekedy ked to bude obom vyhovovat. Prenho to muselo byt sok a cudne ze si mu cele roky nic nepovedala a preco prave teraz ? Ved ta nepozna nevie co od teba moze cakat. Proste nic mu nedlhujes Iba to vysvetlenie preco si mu nepovedala ze mate dieta a preco mu to hovoris teraz.
Opytaj sa ho na toho syna ze odkial to vie a ci je ok si snim pisat .
To ze si dieta zatajila, to uz nezmenis. Nemusis sa tu pred nikym obhajovat ani sa ospravedlnovat. Toto je len medzi tebou, tvojim synom a sperminatorom. Spravne by bolo mu to povedat uz vtedy, to je jasne, ale teraz je dolezite to, ze si sa nakoniec zachovala spravne a povedala mu to. Dieta sa zachvilu bude pytat na otca, je super ze si toto zacala riesit pred tym nez si to zacalo uvedomovat. Potrebuje vediet svoje korene, do buducna aj rodinnu anamnezu ak by nastali zdravotne problemy. A vediet ze ma surodencov je plus. Mozu si v buducnosti vytvorit vztah, navstevovat sa, pomahat si. Chlapca ktory ti napisal, to by som asi riesila s jeho mamou, konfrontovala by som ju a spytala by som sa ci je ok ak si obcas napisete. Urcite by som nebranila kontaktu aj keby to malo najblizsie roky uroven maximálne videohovoru. To ci sa otec dietata bude teraz chciet stretnut alebo nie, to neries a neber si to osobne. Musel to byt pre nho sok, co je pochopitelne kedze ma doma tehotnu zenu ktora o nicom nevie. Zbavila si ho prav a povinnosti ohladom syna tym ze si ho zatajila, daj tomu volny priebeh, teraz je to na nom v akej miere sa bude zaujimat. Syn pochopi ze jeho bio otec je cudzinec a ze je daleko na inom kontinente. Budes to mat lahsie s vysvetlovanim ako ine matky na ktore sa chlap vykaslal a dieta nenavstevuje aj ked moze.
Tri roky vás netrápilo že nie ste v kontakte tak ho nechajte žiť jeho život s novou rodinou a nepchajte sa tam kde o vás nie je záujem.

Ja len tolko ze zatajovat dieta otcovi by malo byt trestne. Je to taky isty rodic ako matka, ktora sa rozhodne proste mu to nepovedat a upriet prava.