icon

Cudzia matka mi vyfackala dcéru

28. dec 2022

Rozmýšlala som, či napísať tento príspevok.. no nakoniec som sa predsalen rozhodla, že tak urobím.
Podelím sa s vami o moju dnešnú skúsenosť, z ktorej ma ešte teraz od jedu trasie..
Dnes som si s mojou dcerkou (3roky) a mojou maminou urobili taký babský deň.. Išli sme do OC do FunnyLandu (v Trenčíne).. Dcerka sa tam krásne hrala, bláznila, našla si tam kamošky, s kt.sa hrala.. S mojou maminou sme sa pri nej prestriedavali.. Potom moja mamina išla domov a zostala som tam ešte s dcerkou.. Sedela som pri stole, dojedala po dcerke hranolky.. pričom som ju stále očami sledovala, kde je a čo robí. V danú chvilu bola pri guličkách a zrazu som uvidela, ako nejakému malému chlapcovi capla po tvári. Tak som sa hneď postavila, že idem zakročiť a vysvetliť jej, že to nesmie robiť a dohovoriť jej..
Lenže kým som k nej prišla, tak prišla matka toho malého chlapca a začala húkať po mojej dcérke a brutálne ju prefackala po tvári!!!!!!! Dcerka začala velmi plakať , bola v obrovskom šoku až sa z toho pocikala. Matka hneď na mňa vyletela, že prečo si nestražim svoje dieťa (pričom ani ona nebola v danú chvilu pri svojom ročnom synovi) a ja som si síce svoju dcerku z dialky sledovala, no nestihla som zakročiť.. Ja som sa jej za dcerkine spravanie ospravedlnila a mrzelo ma, že capla jej synovi.. Ale ako si môže dospelá žena, ktorá má 3deti dovoliť niečo takéto voči cudziemu dieťaťu??? Samozrejme hneď som na ňu vyletela, že čo si to dovoluje, a mala to riešiť inak a nie tak, že mi začne fackať a biť malé dievčatko po tvári!!! Hneď som začala baliť veci, ukludňovať svoju dcerku, ktorá stále plakala.. Všetci neveriacky krútili hlavou a nik nechápal, že takéto niečo si niekto dokáže dovoliť. Naozaj velmi velmi velmi som v duchu predýchavala, čo urobila.. Mala som 100chutí ju tam vyťahať za pačesy a jednu jej vraziť. A môj slovník v mojich myslienkach na ňu tiež nebol zrovna pekný. Nakolko som si uvedomovala, že mám pri sebe dcerku a je tam ďalších XY detí a nieje vhodné jej to akýmkolvek spôsobom "vracať" , kedže sme boli v detskom zábavnom parku.. Zmohla som sa iba na to, a povedala jej, že je CHUDERA a môže sa hambiť za to, čo urobila. Lutujem jej deti, keď takáto MATKA dokáže takto zaútočiť na cudzie malé dieťa, čo potom robí doma s tými svojimi ,keď náhodou "neposlúchajú"? Nejaký pán sa na to nemohol tiež pozerať, vstal a tiež jej išiel slušne vynadať.. V šatni prišli za nami ešte nejaké mamičky, čo boli tiež velmi zaskočené z jej konania. Tá chudera nemala ani tolko chochmesu príšť sa ospravedlniť. Bola tam aj s mužom, ktorý sa za ňu evidentne dosť hambil.
Obsluha tohoto podniku bola velmi zlatá a milá, a velmi ich mrzelo , čo sa stalo.. doniesli dcerke kinderko a dali nám gratis poukaz na 1vstup k nim.
Určite sa tam ešte vrátime a nezanevreme.. Takéto psychicky labilné matky môže ktokolvek stretnúť kdekolvek.. (pevne verim a dúfam,že si tento prispevok snáď konkrétna osoba prečíta a zamyslí sa nad sebou). A áno, dcérke som samozrejme dohovorila, že detičky sa nebijú..

negymama
29. dec 2022

@bluka2 to ze trojrocne dieta "vie" ze urobilo nieco zle, neznamena ze ma plne ovladanie svojich cinov a ze potrebuje "poucit" dospelou osobou, ktora to "totalne neprehnala" . No hlavne ze to totalne prehnala trojrocna.
ako povazovala som ta za rozumnu osobu, ale to ako obhajujes konanie dospelej osoby voci trojrocnemu dietatu, je uplne sokujuce.

lubimmisku
29. dec 2022

Och, zeny, toto vazne nie je v poriadku. S takymto vyfackanim suhlasia podla mna jedine tie maminy, ktore tiez svoje deti vychovavaju bitkou, lebo inak deti vychovat nevedia. Autorka, drzim palce.
A to ze 3r dieta niekoho capne? To dieta je vo vyvine, este sa len uci spoznavat a ovladat svoje emócie, kdezto dospela zena by sa uz mala vediet ovladnut, tak ako si sa ovladla ty.

bluka2
29. dec 2022

@jana_eyre_2 ty píšeš, že nevieš, či by si sa udržala a nevyfackovala ju. Presne tak to je, v stresovej situácii človek bohužiaľ často zareaguje, ako by nechcel. Predpokladam, že tá matka mala brutál stres a aj ja by som mala, keby niekto išiel bit moje ročne dieťa.
Keď si zoberieme, moje staršie dieťa malo 4, keď jej súrodenec mal 1. Udrela ho? Nikdy.
Nemyslím si, že môj prvý príspevok je o inom. Matky sa mali navzájom ospravedlnit na mieste a nájsť pre seba pochopenie. Preto si myslím, že to ukončili absurdne a preto trochu irónie. Ale mne bolo hneď jasné, že veľa ľudí nepochopí, čo myslím, preto to vysvetlenie, ale vidim, že aj tak nepomohlo. Súhlasím s tým, čo písala moonlight na prvej strane.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
negymama
29. dec 2022

@bluka2 a ked uz hovoris o nepodcenovani kompetencie malych deti, tak ano suhlasim ze mame doverovat malym detom ze maju urcite kompetencie vzhadom na vek... a PRAVE PRETO by sme ich mohli uznat za kompetentnych prijat slovne poucenie v pripade detskeho zlyhania. Pretoze dospela osoba ktora BIJE dieta za precin, ho najviac degraduje na NEKOMPETENTNEHO!

negymama
29. dec 2022

@bluka2 takze dospelej osobe priznavas moznost udretia v strese, ale dietatu nie... zaujimave

kengurica
29. dec 2022

1. Podstatné je, od akého veku môžu byť deti v danom kútiku? V každom prípade od ročného by som neodišla na meter.
2. Tie, čo 3r dieťa označujeme za "agresora", ktorý sa ma z prípadu poučiť, sa preberte prosím. 3r dieťa sa len začína socializovať, menšie konflikty sa jednoducho dejú.... Dospelí to majú korigovať, vysvetľovať. Ale ozaj mu už netreba stáť non-stop za zadkom. Je to malé dieťa, ktoré si z tohto prípadu neodnesie ponaučenie, a to vďaka jednej psychicky labilnej osobe, ale iba traumu !!! Mohlo sa poučiť, keby mu to bolo slovne vysvetlené, ale bolo to žiaľ v jeho detskej psychike celé prekryté fackou a obrovským strachom.
Tie ženy, ktoré 3r dieťa označujú za agresora - predstavte si vaše deti v 3 rokoch!!!! ...ako plakávali v škôlke, keď ste ich "opúšťali", ako niektoré ešte nemajú ani správnu výslovnosť, v tomto veku dokonca niektoré ešte nosia plienky na noc..... Sú to veľmi MALÉ DETI !!!!
A tu sa nejaká dospelá žena zaženie a udrie???
3. Niektoré tu fabulujete, podsúvate také kraviny, ako "určite by sa pocikala aj inokedy", "možno je z domu zvyknutá na facky", ....to naozaj? ...tu by sa dalo pokračovať s ďalšími "MOŽNO".... možno ju chlapček udrel prvý, možno nechtiac, možno naschvál, možno možno, na čo je to dobré. Nič z toho nezmení nič na tom, že to dievčatko je malé a nechápe ešte ako fungujú a riešia sa konflikty, ale dospelá príčetná svojprávna matka to vedieť MUSÍ !
Jasné, každá matka si má svoje dieťa chrániť, či už matka 1r chlapčeka, ako aj matka 3r dievčatka, ale v medziach zdravého rozumu, inteligencie a empatie....
A klobúk dole pred autorkou, ako si zachovala chladnú hlavu...

bluka2
29. dec 2022

@negymama veď ja súhlasim, že to 3 ročne dieťa nepotrebovalo bitku. Ale povedzme si úprimne, už som zažila aj matku, ktorej dieťa robilo to čo táto 3 ročná slečna a vieš ako to vyriešila? Vysvetlila mu to vraj s bábikami. Keby som môjmu 3 ročnému vysvetľovala taký vážny prečin babkovým divadlom, asi by si myslel, že je to cele sranda. Za mňa - žiadny extrém je naj.

jana_eyre_2
29. dec 2022

@bluka2 stále je to dosť vedľa - je úplne iné keď môjmu dieťaťu ublíži dieťa a úplný rozdiel keď to urobí dospelý.. spomínanie irónie v tvojom príspevku v zátvorke som pochopila k tvojej prvej vete, nie k ostatnému..

dominikamacakova
29. dec 2022

To ako fakt sa zdá niektorým v poriadku biť trojročné dieťa? Sociálku aj na vás 🤢

bluka2
29. dec 2022

@negymama keď je človek fyzicky napadnutý, je to preňho stres typu ide o prežitie, vtedy funguje tunelovy pohľad a nie racionalita ale FIGHT or FLIGHT. Pripomen mi, ako malo to 3 ročne dieťa stres takéhoto rázu?

negymama
29. dec 2022

@bluka2 vieco co , lepsie vysvetlit divadlom ako fackou. a ze tvoje dieta by to povazovalo za srandu, neznamena ze ine dieta z toho nedosiahne poucenie. Rolove hry su pre dieta ucenim socialnych vztahov.

lamonita
29. dec 2022

📌

niksiy
29. dec 2022

Ty vole niektoré komentujúce by sa radšej nemali ani vyjadrovať na MK. Sú to deti preboha!! Ako sa môže cudzia žena takto zachovať? Mohla na nu maximálne tak zvýšiť hlas alebo ju chytit za ruku že toto sa nerobí ale nie prefackovsť!! Sa zobuďte, je to malé dieťa a vy tu píšete že si za to sama môže.. Tento MK má už asi ničím neprekvapí… 🤮

bluka2
29. dec 2022

@negymama ja som s tým dieťaťom, čo som spomenula stále v kontakte. Vždy keď na neho pozriem, mám pocit, že vyrasta psychopat. Je v škôlke riadenej nami rodičmi.Má potešenie v ublížovani vo veku 5 rokov. A matka to rieši babkovym divadlom a že on si to neuvedomuje. A myslím si, že nie som mimo, lebo som to riešila a aj riaditeľka (čo je tam z nich najschopnejsia) sa smiala na bankovom divadle, že to je absurdné. Nezobral si z toho nič, nula. Našťastie ide v septembri do školy a tým sa môj problém vyrieši a nech si teda pokračujú v tom divadle -ale podľa mňa smutné

moonlight1210
29. dec 2022

@srdeenko19 pozri, vsetci urcite chceme, aby bol zivot k malym detom a ich chybam zhovievavy. Lebo su male. Neuvedomuju si. Atd.

Ale nie je. A nikdy nebude. Existuju len stastne nahody. Nie zhovievavy strycko Zivot.

Takze ano, ta zena sa jej nemala dotykat. Vobec nevedela, ci dieta nema trebars epilepsiu, netrpi poruchou zrazanlivosti, nema inu diagnozu, ako trebars lamavost kosti, pri ktorej by ho takymito fackami mohla doslova ohrozit na zivote.
Cudzich deti sa proste nechyta.
To v ziadnom pripade.

Ked uz nam fakt buchnu z ich cinov nervy, mozeme po nich nepricetne naziapat, az sa z toho pocikaju. To tiez nie je ok, ale menej ohrozujuce ako udery od dospeleho cloveka. Dieta je krehke.

Ale faktom stale ostava, ze ta mala uz vie, ze aj najmensie chyby sa mozu vratit neprimerane. Treba rozmyslat a nie dat priechod svojim emociam.

Ako to plati pre tu druhu matku, tak pre to dievcatko. Zivot nerobi rozdiel, ci mas tri alebo tridsat.

negymama
29. dec 2022

@bluka2 vies co nechaj to uz tak.
ty netusis aky stres moze mat 3rocne v tejto situacii...ale zato presne vies aky stres blizky holeho prezitia mala matka rocneho. Predvadzas jednostrannu empatiu k silnejsiej a zrelsej dospelej osobe vs. trojrocne dieta.

mirka438
29. dec 2022

@kleopatra114 ona teraz moze kludne riesit akurat tak to, ze nechala svoje rocne dieta na pospas ostatnym, starsim detom, ktore sa tam prisli hrat. Nie davat pozor na osamotene rocne mimino.

bluka2
29. dec 2022

@negymama rozumiem, že aj to dieťa malo stres.

lenkavalova
29. dec 2022

😳😳😳mne toto normálne hlava neberie.
Akože vážne si za to 3rocne dieťa môže samo a má ponaučenie? Kriste ženy.
Čiže ak budete napr s deťmi v pieskovisku a vášmu iné dieťa bude brať formicku a náhodou ho vaše udrie, tak tá druhá matka Vám môže vaše v pohode prefackat? Alebo vy prefackate iné dieťa v pohode, že to bude mať ponaučenie?

jana_eyre_2
29. dec 2022

@bluka2 ale nerozumieš tomu hlavnému - že tomu dieťaťu čo zažilo.stres je 1000x horšie ako dospelej žene a môže to na ňom zanechať následky.. a určite iné ako keď ročné dieťa dostane capanec od iného dietata..

luuubik
29. dec 2022

Nemala tvoju malu vyfackat, to je bez debaty. Avsak cely cirkus so socialkou a policiou je tiez poriadne hystericka reakcia. Socialka preco? Myslis, ze je ta mama nasilna voci svojim detom? Prave naopak, keby taka bola,nejake capnutie od ineho dietata sem tam by jej az tak nevadilo. Skor to vyzera, ze svoje deti rozmaznava, su nedoknutelne a hyckane - ked ju az do takej miery rozhodi, ze sa ich ine dieta dotkne... Policia? Si pripravena,ze to moze stat kopu nervov, casu, mozno penazi, publicity (ta by mne vadila asi najviac) a vysledok bude co? Myslis, ze aky trest dostane, 20 rokov natvrdo? Maximalne malu pokutu, ak vobec... Svojej dcerke tym nijako uz nepomozes, mozno este uskodis (ak sa jej budu na incident vypytovat) a dotycna mama tiez urcire na tebe a dcere nenecha nitku suchu, bude sa branit, mozno si najde dobreho pravnika, ktory jej poradi finty... Ako brutalny naopak opise utok tvojho dietata na jej syna, spochybni tvoju vychovu, ked vobec tvoja dcera nieco take urobila... Svedkovia mozno sucitne pokyvovali hlavami, no co budu nakoniec v skutocnosti vypovedat,to nevies... Zaznamy z kamier - su zo spravneho uhla, dost ostre, da sa podla nich odhadnut intenzita utoku? To su realne veci, nad ktorymi sa treba zamysliet, kym roztocis masineriu, ktoru uz potom nezastavis. A sa vsad, ze dost ludi bude (ci uz otvorene alebo potajomky) tu zenu ospravedlnovat. A nie nemusia to byt ziadne monstra, staci, ze to budu rodicia plachych, bojazlivych deti, ktore nikdy ine dieta neudreli, zato ich deti su casto tercom utokov ostanych deti na ihrisku, v herni, v skolke... Taki rodicia sa musia citit velmi zle a frustrovane, ked ich deti niekto priebojnejsi neustale otlka (a nie, neda sa vzdy naucit dieta, aby primerane samo oplacalo, ak to nema v povahe, niekto proste neoplati, len sa rozplace a trpi). Pre osy, co sa chcu hadat, neospravedlnujem tu matku, jednoducho sa na to snazim pozerat bez emocii a logicky... Samozrejme, rozhodnutie je na tebe, drzim palce.

autor
Autor odpoveď zmazal
lienka192
29. dec 2022

Autorka, podaj na ňu TO, to kde sme, aby mi nejaká cudzia ženská fackovala moje dieťa, kks. Až ma ta chudera ponaučenie. Keď som mala ročného, v živote som sa od neho v detskom kútiku nepohla, ved tam asi ani nemôže taky malý byt, mal byť v tej ohradke hneď pri vstupe co tam je - ta je určená pre také malé deti. Akoze nepoviem, keby tvojej malej chytí ruku a povie jej, že toto sa nerobi, ale aby fackovala cudzie dieťa, tak to je sila. Ty si aj tak dobrá, že si zareagovala tak ako si zareagovala, ina mamička by sa tam s nou pobila .

autor
29. dec 2022

@lienka192 reakcie niektorých matiek mi rozum neberie.. samí suterén to tu je.

siska53
29. dec 2022

@loginexistuje odkial vies, ze jej mala je utocna? Kazde dieta alebo hadam jazde obcas "zautoci" na ine!

Rekacia tej druhej matky bola neprimerana a prehnana!

januelik
29. dec 2022

@cyberk Je rozdiel keby tomu dievčatku to vráti ten chlapček, ale sorry siahnuť na cudzie malé dieťa chce odvahu, ruky by som jej dolámala.

beronsche
29. dec 2022

@loginexistuje to hadam ani nemozes mysliet vazne, ze "lesson learned"..
vyfackat male dieta je NEakceptovatelne v akekolvek situacii a ty o tom pises Ako o vychovnej metode.
@cyberk tiez "skvely" nazor.. nie, nasilim sa dieta nenauci nic..

Ano, situacia si vyzadovala akciu, ale toto bolo uplne zlyhanie labilnej dospelej osoby. Uplne nepripustne.
Nechapem toto obhajovanie a schvalovanie celkom pomylenej , agresivnej reakcie..
Ja tiez nechapem, ze mozu ludia Este stale zastavat akekolvek fyzicke tresty..

oldcountryroses
29. dec 2022

Autorka, veľmi drzim palce, aby to tvoja dcera ustala, v zmysle aby to nemalo na nu negatívny dopad. Lebo po tomto prefackani, ci uz bolo brutalne, alebo easy (ako niektore pisu ze zvelicujes a muselo to byt len silnejsie "pohladenie" po tvári). Kľudne sa môže stat, ze sa tvoja dcéra po tomto bude dospelých báť, bude sa pocikavat... Čokoľvek. Alebo nemusi. Trestné podaj a uvidíš ako to dopadne.

simca06022011
29. dec 2022

@siska53 presne a hlavne vôbec nevieme ci niečo medzi deťmi neprebehlo. Plus male deti rozblaznene..