icon

Dá sa dieťa prekrstiť z katolíka na evanjelika?

kvetinka98
23. sep 2015

Prosím vás dá sa dieťa prekrstiť ked je katolíkom 4roky a chcem aby bol evanielik?

dejna20
23. sep 2015

@kvetinka98 asi by som zacala s tym muzom co on na to? A to z vas odpadne, ked budete chodit na striedacku? A prijmanie a burmovka nie su predsa povinne.
My sme so sestrou katolicky, pokrstene obe. Ja mam aj prijmanie aj birmovku a ona ani ani. Ja som chcela chodit na nabezenstvo ona nie.

zgamd
23. sep 2015

@kvetinka98 tak zatiaľ čakáme prvé bábätko takže budeme chodiť do katolíckeho kostola.... A momentálne keď sme mimo Slovenska tak tu evanjelický kostol nemáme.... A potom uvidím keď sa vrátime na SK A ak sa nám pošťastí aj druhé... A našťastie tam kde plánujeme bývať majú evanjelický a aj katolícky kostol ☺

ataz
23. sep 2015

@marllik nesúhlasím s tvrdením: Vztah s Bohom si male dietatko v prvom rade utvara na zaklade prikladu rodicov.. rodicia nemaju ziaden vztah ani dietatko nebude mat a moze byt pokrstene v styroch cirkvach...
U nás sa vždy chodilo do kostola, sviatky, nedele, aj hoci kedy cez týždeň a povinne!!!! Sme traja súrodenci a toto nás natoľko odradilo, že do kostola nechodí ani jeden z nás.
Naše deti sú pokrstené, modlíme sa s nimi každý večer, pár krát boli v kostole ( 1-2x za rok ) ak ideme okolo a spýtam sa či nepôjdeme a deti chcú, tak ideme. Ak nie, nejdeme. Viesť k viere v Boha áno, ale absolútne nie nasilu - aj ked sú ešte deti.
@kvetinka98 ja by som to vôbec neriešila. Možno bude mať tvoj syn 20 a rozhodne sa byť ja neviem...jehovistom, hinduistom atd. Je pokrstený už ako kresťan, tak to tak už nechajte.

dejna20
23. sep 2015

V rodine mam inak priklad:svagrina katolik, muz evanjelik, 4deti katolici. Muz nechodi do kostola nikam. (Vynimocne). Ona s nimi chodi do katolickeho aj do evanj.

reeva
23. sep 2015

dejna20: kľakanie, prežehnávanie, prežehnávanie sv.vodou, oľutovanie hriechov atď. Vôbec celá omša ... u evanjelikov sa viac spieva... proces spovede a prijímanie "tela" ...

uzanka16
23. sep 2015

@kvetinka98
ja som evanjelicka aj konfirmovana a ked sme chodili na nauky boli 2 roky a pravidelne kazdy tyzden do kostola, po kostole cakat pri fararovi a do knizocky sme museli si davat jeho podpis aleb ineho farara ze sme boli v kostole lebo inac bol pruser a daval navyse sa ucit potom otazky, takze ci syn bude chodit na 1. svate prijimanie alebo na konfirmaciu pravidelne chodenie do kostola a este potvrdenia ze tam bol ho ani u evanjelikov neminie a tento sposob neskoncil, mam 12 rocnu sestru teraz zacaal chodit na nauky a takisto kostol a potvrdenie od farara ze tam bola. Ja mam manzela greckokatolika a nasu dcerku ideme dat pokrstit do greckokatolicko kostola u evanjelikov ma sklamalo to ze krstnych co chceme dat su katolici a pri evanjelickom krste musi byt aspon 1 krstny rodic evanjelik a co mame kamaratov alebo rodinu co by boli idealni adepti na rodicov su vsetko katolici. A nevadi mi to ze bude nasa babula katolicka budem s nou sice aj do evanjelickeho kostola chodit zo zaciatku ale ked pojde do skoly pojde na katolicke nabozenstvo.

simsalabim
23. sep 2015

@kvetinka98 neviem, ako to je s prekrstenim, ale ja som krstena 2x - raz ako evanjelicka a2x ako katolicka (to ma babka zaniesla bez vedomia mojich rodicov 😝 ) Inklinujem skor k evanjelizmu.

guinevre
23. sep 2015

@simsalabim ach, tie babky... do vsetkeho sa trepu, ale key to bola moja mama alebo svokra, tak by dostala po nose :D

mijo53
23. sep 2015

@guinevre prekrstiť sa určite nemôže, môže prestúpiť z jednej viery na druhu

guinevre
23. sep 2015

@mijo53 ano, myslim si, ze sme sa zhodli co sa tyka podstaty

mijo53
23. sep 2015

@kvetinka98 tak potom Ti o čo ide, deti sa krstia podľa manžela, to ste mali mať dávno vyriešené pred manželstvom

marllik
23. sep 2015

@ataz ak Tvoji rodicia chodili do kostola len z povinnosti a vas len nutili, tak ta aj chapem, ze Ta to odradilo.. aj pravidelne do kostola sa da chodit povrchne a vztah z Bohom je na Bode mrazu. Avsak ak to clovek mysli s Panom Bohom vazne a che mat s nim vztah, tak ho chce i spoznavat a pravidelne Bohosluzby su na to idealne.. spoznavat Ho v PIsme, v spolocenstve ludi, v Eucharistii.. Ja len nechapem naco niekto ziada od Cirkvi krst pre svoje dieta, ked v podstate uz vopred tu Cirkev odmieta. Naco?

mijo53
23. sep 2015

@dejna20 napríklad v katolickom je birmovka, čo je posilnenie duchom svätým, spoveď v katolíckom ak je praktizujúci katolik, by mala byť minimálne aspoň raz v roku a to v čase veľkonočnom, ale to je veľmi malo, u evanjelikov je iba raz v roku spoločná, katolici sa spovedajú väčšinou na prvý piatok v mesiaci alebo aj častejšie, ak cítia, že spáchali hriech a majú potrebu sa spovedať

mijo53
23. sep 2015

@mijo53 a ešte evanjelici nemajú sviatostné manželstvo

mijo53
23. sep 2015

@marllik krst ako krst, ale väčšinou sa všetci chcú dať pochovať kňazom, aj keď to nie je sviatosť, boja sa, že po smrti nebude pokoj, ak ho nepochová kňaz. Všimnite si to vo svojom okolí, koľkých zomrelých nepochovával kňaz, aj keď nechodili do kostola

hanka_april
23. sep 2015

@mijo53 to mas odkal, ze sa deti krstia podla manzela? to pocujem 1x v zivote...myslim, ze to je vzdy na dohode.... 😝

guinevre
23. sep 2015

@hanka_april @moijo53 Je to tak u Moslimov 🙂 U Krestanov je to podla dohody manzelov, a aspon v mojom okoli vacisnou je to podla matky.

iza29
23. sep 2015

@mijo53 to odkiaľ máš takú "blbosť", že u ev.je spoved len raz v roku? 😀

eri28
23. sep 2015

@kvetinka98 nepochopila som z toho ci aj tvoj muz chodi do katolickeho kostola, alebo je len katolik, alebo chodi do evanielickeho.Ja som katolicka od mala som bola vedena v katolickom kostole, moji rodicia ale nezili vieru, kedze mama sa druhy krat vidala a druhy otec veriaci nebol, ale mi sme absolvovali nabozenstvo, birmovku, krst svate prijmanie.Chodili sme v nedelu do kostola ako deti same len koli tomu ze farar si to zapisoval ako evidenciu.Ked sa skoncili tieto ceremonie skoncili sme aj mi ako deti chodit do kostola.Nebolo to Bohvie co pamatam si na to.Ja potom neskor ako 20 rocna som zacala chodit sama, kamoska ma pozvala na chvaly do katolickeho kostola, a ked som tam vosla spomenula som si na cele moje dectvo.Samozrejme absolvovala som aj spoved a zacala som chodit na omse, ale doma som nemala ziadnu podporu, skor iba vysmech od druheho otca, tak som hladala dalej a chodila som aj k evanielikom jeden cas.Dokonca som aj do neakej sekty zabludila, kedze som stale hladala.Moj spovednik mi vysvetlil, ze ked som pokrstena katolicka to uz som na cely zivot.Lebo uvanielicky pastor ma chcel pokrstit, tak som mu povedala ze som tak to respektoval.Nakoniec som sa vratila ku katolikom, a okej.Takto to bolo u mna.Ked ho budes nosit do evanielickeho kostola nic nepokazis, aj ked je katolik.A ked bude velky si vyberie.Neviem aky velky vplyv ma tvoj muz, ako zije svoju vieru, mozno mu to bude vysvetlovat inac ako ty.Ale podsata je ze bude veriaci podla mna je jedno ci bude katolik, alebo evanielik.

mijo53
23. sep 2015

@hanka_april podľa cirkevných predpisov sa deti krstia podľa otca, takže predpokladám, že otec je manželom matky

zgamd
23. sep 2015

@mijo53 toto akože počujem prvý krát že dieťa sa má krstiť podľa otca.... Podľa mňa už nie sme v 14. storočí a to či bude dieťa katolík alebo evanjelik je podľa dohody rodičov.... a keby to bolo podľa otca tak by muži evanjelici V prípade sobáša v kat. Kostole nemuseli podpisovať papier že nebudú manželke brániť vO výchove v kat. Viere

mijo53
23. sep 2015

@iza29 hromadná spoveď na Zelený štvrtok

jankazav
23. sep 2015
Používateľ jankazav je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jankazav.

A odpoveď na tvoju otázku - dá sa prekrstiť, ale nedá sa zmeniť oficálne vierovyznanie (teda dá sa, ale stále bude evidovaný u katolíkov ako katolík). Veľmi sa o tom nehovorí, ale akonáhle bol raz pokrstený ako katolík, ostáva katolíkom, a ty sa môžeš aj rozdrapiť.

mijo53
23. sep 2015

@zgamd máš aj Ty pravdu, veď § sú na to, aby sa porušovali, dnes je už väčšia tolerancia, platí to viac menej pre katolicke náboženstva t.j. rímsko katolícke a greckokatolické, ak si katolička berie evanjelika, preto on musí podpisať, že nebude brániť vov katolickej výchove,

zuzanka.zuzu
23. sep 2015

@kvetinka98 ale jasne, že sa dá. - veriaci prosím ďalej nečítať moju odpoveď! - zober ho k evanjelikom a daj ho pokrstiť, nikomu nič nehovor (hlavne nie farárovi, načo aj?) a tvár sa, že prvý krst vlastne ani nebol (teda pokiaľ ste z toho neurobili hromadnú rodinnú oslavu s milión príbuznými a nevycapili to na facebook, aby sa ukázalo, že na to máte 😝 ). ak ti to z morálnej stránky neurobí dobre, vyspovedaj sa alebo čo to kresťania robia na odpustenie hriechov 😅 syn si nič pamätať nebude a v akej viere ho budeš vychovávať, tak takú prirodzene prijme... alebo sa na ňu úplne vykašle 😉
@simsalabim to napísala dobre, babka zobrala a neriešila ostatných 😎 všetci v rodine majú kľud na duši, lebo dieťa je "ich" a tomu dieťaťu je to asi aj tak úúúplne fuk 😀

zuzanka.zuzu
23. sep 2015

@jankazav oooo áno, napríklad keď bývalý nacisti utiekli pred koncom vojny do USA a tvárili sa tam po zvyšok života ako Židia 😎 neviem prečo práve tvoje primitívne "a ty sa môžeš aj rozdrapiť" mi to pripomenulo 😅 prepáč 😅 ich deti vyrastali v tom vedomí, že sú Židia. čiže podľa tvojho unáhleného úsudku sú vlastne aj oni nacisti, nie? a môžu sa aj rozdrapiť 😎

mijo53
23. sep 2015

@zuzanka.zuzu tak toto je ako v politike, kam vietor, tam plachta

zuzanka.zuzu
23. sep 2015

@mijo53 nene, lepšie by asi bolo účel svätí prostriedky 😎 ale tak zakladateľka sa pýtala, či sa dá. ja som jej ponúkla jednu alternatívu. či je pre ňu morálne akceptovateľná, to už záleží na nej. ale teoreticky aj prakticky by to išlo spraviť 😉

sivula
23. sep 2015

naco deti zbytocne pliest? Raz kef ma krst,tak ho ma do smrti ako nezmazatelnu stopu.Je jedno aky krst,ved boha maju obe vyznania rovnakeho.Ty deti ved k viere,ak chces a neskor sa aj tak rozhodnu same.Mne to pripada ako ze musim si dat do poriadku papiere lebo ......neviem co.Viera je o inom.Tvojim detom bude mozno vyhovovat nieco uplne ine.

barbie0077
23. sep 2015

@kvetinka98 a ty už fakt nemáš nič lepšie na práci ?