Dá sa dieťa prekrstiť z katolíka na evanjelika?
Prosím vás dá sa dieťa prekrstiť ked je katolíkom 4roky a chcem aby bol evanielik?
Odporúčam prečítať: http://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vy...
Katolícka cirkev a ECAV sa dohodli na vzájomnom uznávaní krstu. Zameraj sa na bod č. 5 "Spoločne veríme, že raz udelený krst neodvolateľne spája pokrsteného s Kristom na celý život. Preto nekrstíme tých, ktorí už raz boli platne pokrstení."
Tiež žijem v zmiešanom manželstve, ja som katolíčka, manžel evanjelik, sobášení sme v katolíckom kostole, pred samotným sobášom podpisoval manžel papier, že deti, ktoré sa narodia z nášho manželstva budú vedené ku katolíckej viere. Súhlasil. Tiež sme ale k manželstvu museli dokladať potvrdenie o jeho krste, ktoré mu vydala ECAV, vo farnosti, kde bol krstený.
keď to tak čítam..prečo sa deti vlastne krstia hneď po narodení a tak nemajú neskôr možnosť výberu? Niekto rozhodne o ňom a je to navždy....
Apropo, som krstená, deti a aj ja máme sviatosti ktoré doteraz sme zatiaľ mohli mať, ale len tak mi napadlo, že ako si písala @kvetinka98 " neskôr mu môže vadiť, že je katolík"
čo ak mu bude vadiť, že vôbec "niečo" je? 🙂 to len taká úvaha 😉
@kvetinka98 katolicka a evanjelicka cirkev si krst navzajom uznavaju, ziadny farar ti dieta neprekrsti. Krst ma byt len jeden, v opacnom pripade je platny aj tak iba ten prvy. Ak chces evanjelika, tak sa proste iba neskor rozhodnes nedat ho na 1. sv. prijimanie, ale prihlasis ho u evanjelikov na konfirmaciu.
@mijo53 ty asi nie si evanjelicka, ze? 😂😂😂 neviem odkial mas tieto bludy co tu vesias 👍
Mimochodom moja sestra mala tiez ako clenka ecav sobas v katolickom kostole (manzel nepraktizujuci rk) a deti su evanjelici, tak sa toho papiera netreba bat zase 😉
@hanka_april vôbec to nie sú bludy, ak je nepraktizujúci katolík, tak mu je to asi jedno, ak by bol praktizujúci, tak by bolo tak, ako píšem, deti krstené po otcovi. Tak ako som písala v jednom príspevku, že zákony aj svetské sú na to, aby sa porušovali, pre mnohých
Kánonické právo stanovuje, že ak ide o človeka, ktorý bol pokrstený pred dovŕšením štrnásteho roka svojho života, patrí k tomu obradu, ku ktorému patrí jeho katolícky otec. Ak je teda môj otec rímskokatolík, aj ja som rímskokatolík; ak je môj otec gréckokatolík, aj ja som gréckokatolík. Treba poznamenať, že ani dlhodobé prijímanie sviatostí v nejakej inej obradovej cirkvi neprináša so sebou zaradenie do nej. Z tohto hľadiska teda nezáleží na tom, či som bol pokrstený a pobirmovaný v rímskokatolíckom alebo gréckokatolíckom kostole - rozhodujúca je výlučne obradová príslušnosť môjho katolíckeho otca.
@hanka_april
@kvetinka98 krst je aj u evanjelikov aj u katolikov jednotny, vysledok ekumenickeho hnutia.. takze ziadne prekstovanie, v ociach oboch cirkvi je Bozie znovuzrodene dieta...
ked chces chodit s oboma do evanjelickeho, chodievaj tam, ved ostatne sviatosti potom prijme tam...
odporucam aj trochu viac sa zaujimat o to co robim, kazde vsatie, klaknutie atd ma svoj symbolicky vyznam, len bohuzial system pridem, hodinu odtrpim a idem je zvykom asi nadpolovicnej vacsiny....
Ja som sa na toto kedy si pýtala farára.a povedal vobec nevadi ze som v katolíckom po krstens ale oni majú miesto sveteho primanis a birmovky nieco ine a to by som musela podstúpiť a vtedy by som sa stala evsnjeluckou.no katolíci chcu pri sobáši aby ten druhy hned prestupil na ich vieru toto sa mi vobec nepaci ze to takto nútia ja som v evanjelickom nemusela ale niekedy by som chcela chodim na spoveď tam primam božie telo a hlavne je to o mne a bohovi.
@nanervy_2 no myslím ze nútia ved aj pri krstoch musia byt len katolíci inak nepokrstia no v evanjelickom môže byt jeden taký a druhy taký a tento papier ked sme malí sobáš v evanjelickom nik nepotrebuje.to je ďalší taký rozdiel.formalita neformalita.a tie predmanzelske stretnutia no uplne som nechapala co vsetko sa učia a knaz ich skúša ved to je uplne chore.
@emilia25 to co pises je vec spred 10 rokov....bohuzial aj predmanzelske nauky su rozne, niekde odflaknu, ale casy sa menia, vela farnosti uz riesia normalnejsie, viac stretnuti, ktore nevedie len knaz,ale manzelaky par, psycholog, lekar... len ludia o tom nevedia, lebo sa zasekli v casoch minulych...
@nanervy_2 no o tomto nic neviem ale tiez zaujímave lebo ci v rozpade alebo strate lásky im to moc nepomôže najst lasku aj keby mali s odbornikmi x sedení.podľa mňa evanjelická viera je viac o cloveku a bohu nie ako katolícka kde su samy uchylsci a taký trepu o manželstve v ktorom zivote nežili a vedia prd.a niekedy robia sami zo seba bohou pritom len kecsju a pijú a nic nerobia len sa vyvážajú v drahých autách všetko je to len dobrá mafia.tam trošku chudoby nech si skúsia ako sám ježiš potom mech kecsju.
ja som evanjelik, muž katolik a dcera tiež katolik
aj syn bude v sobotu katolik lebo nechcem aby bol jeden v inej viere ako druhy
nie sme veriaci ale manžel trva na primani i ked dcera nie je z toho nadšena, ja by som ju
to nenutila robit ale ked muž chce nech si chodi s nu do kostola
občas idem s nimi ale to len preto lebo chcem aby ked už tam idu chodili načas a spravali
sa ako ostatny
lebo muž často chodi v strede omše alebo poza kostol a ked chce aby dcera mala primanie musi
chodit lebo farar si to zapisuje
@kvetinka98 Prekrstiť sa nedá, pretože katolícky aj evanjelický krst sú už zrovnoprávnené. Je to (zatiaľ) jediná sviatosť, ktorú majú rovnakú katolíci aj evanjelici.
Tak prvykrat pocujem, ze by sa malo krstit podla otca. U nas (v sirokej i blizkej rodine) sa poslednych 150 rokov (starsie doklady nemam) krstilo VZDY a VYHRADNE podla matky. Moje deti su krstene v evanjelickom kostole hoci muz je veriaci nepraktizujuci katolik a ja presvedceny ateista a evanjelickym krstom. Mama je evajelicka, otec bol katolik, stara mama evajelicka, stary otec katolik, prarodicia detto. Nejako mame tie zmiesane manzelstva dane do vienka 🙂, ale ako hovorim, nikto nekrsti deti podla viery otca. Prekrstenie ako take mozne nie je, ale existuje cosi ako "podmienecny krst", co vlastne znamena "preregistrovanie sa" do inej (krestanskej) cirkvi. Mari sa mi, ze @fra tu o tom cosi raz pisala (ospravedlnujem sa, ak som cosi poplietla)
@vroni pamataš si to výborne - podmienečný krst určite funguje pri prestúpení z evanjelickej do katolíckej cirkvi (teda katolíci uznávajú krst v evanjelickej cirkvi, ten podmienečný krst je v podstate niečo také, že ak by nahodou ten prvy krst neplatil tak platí tento ale predpokladá sa, že ten prvý bol platný) , vo všeobecnosti si myslím kresťanské cirkvi ten krst navzájom uznávajú a krst môže byť len jeden- kdesi som čítala, že existujú aj protestantské spoločenstá, ktoré uznávajú len krst ponorením (celého človeka do vody) tak tam občas býva aj ten druhý krst, ale je to viacmenej okrajová záležitosť ...
alebo teda pred pár rokmi to tak bolo, neviem ako je to teraz aktuálne
@emilia25 moja zlata a kolko tych uchylakov osobne poznas ze si dovolis taketo vseobecne tvrdenia? Lebo taketo vety pocujem zasadne od ludi, ktori kostol videli tak zo zadu aby si poobzerali ludi, co tam chodia ohovarat ludi....
priprava ma byt o tom, ci sa vobec mate vziat, je az sokujuce kolko ludi ide do manzelstva bez toho aby riesili otazku spolonych zaujmov, financii, roli v rodine.... a pisem ze su to stretnutia s manzelskymi parmi co su spolu zo 20 rokov, s lekarmi a reakcia klasicke komunisticke uchylaci na drahych autach co sa do nicoho nevyznaju 😀
@nanervy_2 a to nepozerás telku nevidis kolky su taky len nie o vsetkych hovoria v prvom rade boh hovori milujte sa mnozte sa su to chlapy a pochybujem ze ten celibat dodrzuju ked v dnesnej dobe su vsade samé nahe ci polonahe zeny aj kňazi su ludia s potrebami .jedine co sa mi cele ľúbi je pápež ten sa snaží pre cloveka urobit viac u mňa toto vsetko je sekta áno katolicky kostol som videla na zs chodím Do evanjeluckeho pretoze táto viera je mi bližšia vidim tam farárku farára co su manželia toto je príklad pre mňa.
@emilia25 ty kokso, robit si nazor podla toho co ponuka tv... no to by som dopadla :D Tak ked budes mat osobnu skusenost, tak si kludne na nich nadavaj... Ano, poznam aj chrapunov co su na peniaze, ako vravis, ved su ludia a poznam takych, co z vlastneho vrecka prispievaju rodinam v nudzi (a nemaju potrebu to roztrubovat), organizuju vo svojom volnom case aktivity pre rodiny, co chodia pomahat starym len tak.... a nedovolim si nadavat na evanielikov, hoc mam s nimi aj nie priamo najlepsie skusenosti, pretoze to bolo len par kuskov....
@mijo53 tak tuna trvam, ze to je na dohode, nejde o porusenie zakona...btw neviem akeho, tak bud konkretna - ale skor som myslela blidom to, ze evanjelici mame spoved len 1x za rok....
@nanervy_2 evanjelicka strana nepodpisuje, ze bude vychovavat v katolickej viere, ale ze nebude branit vychove v katolickej viere...
Ja viem, diskusie na túto tému budú vždy veľmi búrlivé...Strašne ma to oberalo o energiu pred našou svadbou , keď to mali potrebu riešiť všetci vzdialení príbuzní. My sme totiž tiež zmiešané manželstvo, ja ev. a manžel rk, sobáš sme mali evanjelický a takisto aj dobec je ev. . Nemám problém ísť do rk kostola, ked si to manžel želá, takisto on chodí do evanj., ak chcem ísť ja.
"Prekrstenie" by som na Tvojom mieste neriešila, krsty sa uznávajú, takže to nechaj tak. Dieťa sa môže rozhodnúť aj samé a je jedno, či pôjde na prijímanie alebo konfirmáciu hoci aj v 30tke.
@kvetinka98 opýtaj sa farára. moja sestra je katolíčka, jej ex ev. a jej syna krstili v ev.kostole. a keď sme krstili moju dcéru, tak ju farár lámal, či ho nechce dať "prekrstiť" na katolíka. čiže možné to je.
@petraxy6 nemyslel určite, že ho ešte raz pokrsti, možno bola v tom čase už rozvedená a vtedy sa mohla rozhodnúť, že malý prestúpi, ak ona dá súhlas, lebo v opačnom prípade musí byť súhlas obidvoch rodičov na prestúp. Zakladateľka témy, ešte nerozprávala s manželom a už ho chce "prekrstiť" v evanjelickom
Myslím, že sa to dá. Keď môže konvertovať dospelý, prečo by nemohlo dieťa? Skoč za evanj. farárom po bohoslužbe. Netreba ani uvádzať dôvody. Nebudeš prvá ani posledná.
@reeva ja som pôvodne krstená evanjelička, k viere sme doma neboli veľmi vedení, išlo to nejako pomimo. do kostola sme išli len niekedy na svadbu. už dospelá som vôbec nechodila, ale základný prehľad mám. posledných pár rokov som bola zopárkrát v katolíckom kostole, "lebo sa to patrilo" (pohreb, 1. sv. prijímanie, omša na pamiatku) a už ma tam nikto nedostane, neviem pochopiť tie reči, čím nezrozumiteľnejšie, tým múdrejšie ? tie všetky cvičenia, prejavy a ked som, videla tie tváre 90% nacvičené od malička, zvyk a nie city a viera. pred kostolo klebety ...
pripadala som si tam neskutočne, nevhodne a úplne mimo. odvtedy som môjmu povedala že ked chce, nech ide, (katolík), ale mňa do toho neťahá. nejdem a basta, je to proti môjmu presvedčeniu, proti mojej vôli.
ak sa na to necítiš, nechoď, ak súhlasíš nech idú deti s otcom, ale teba nikto nútiť nemôže, a či sa to patrí - patrí sa vnášať do stánku božieho klamstvo, faloš a pretvárku ?! to si radšej kľudne doma uvar nedeľný obed a oddýchni si.

@zuzanka.zuzu Nevidím dôvod na to, aby si moje tvrdenie označovala ako "primitívne". Pritom sama pletieš hrušky s jablkami. Ja hovorím, že zo strany katolíckej cirvky sa nedá zmeniť cirkev, keď si už raz bola pokrstená. To nie je rozprávka, to nie je unáhlený rozsudok, to je prostý fakt.