Dá sa po 30tke a s dieťatkom začať nový život?
Ahojte maminky... viem, že je možno zvlášte pýtať sa na takú súkromnú vec ľudí, ktorí ma nepoznajú, ale ja už naozaj neviem, ako ďalej. Som vydatá 5 rokov, mám krásneho 3 ročného synčeka. Je to síce náročné dieťatko s Aspergerom, ale je úžasný, nedala by som ho za nič. Môj manžel nie je zlý človek...ale neviem, či žijeme ako rodina... skôr žijeme každý zvlášť, občas mám pocit, že mi je skôr na príťaž...bol ma, keď takto o ňom píšem, je mi to ľúto...ale ...neviem, či ho ľúbim, alebo ho len ľutujem. On sa aj snaží, ale jeho sebeckosť , ješitnosť a lenivosť vyhráva... na malého som stále sama, nikam nechodíme, je panovačný...vety tipu: zuzana, okamžite sa choď osprchovať ( lebo malý sa hrá sám konečne a ja mám možnosť kuknúť aspon 5 min zo správ....lenže ak sa nepojdem osprchovaťm bude musieť byť s malým on keď sa budem sprchovať a malý sa prestayne hrať sám)alebo zuzana, zase si mi odložila tie veci, ty vždy všetko spraceš, alebo čo za chrumky si to kúpila akú šunku, to ani šunku nevieš kúpiť.... proste vcšetko ošomre, stále sa sťažuje, že niečo vymýšľam, keď chcem ísť s malým na výlet, nič mu nie je dobré... on je proste taká povaha, niekedy sa snaží a je celkom milý, ale väčšinou len rozkazuje....keď som navrhla manželskú poradňu, povedal, že on si nenechá od dákeho cudzieho radiť, ako sa má správať... my sa už ani nemáme o čom rozprávať, nemáme spoločné záľuby.... na všetko som sama.... no bojím sa, čo by sním bolo, keby sme sa rozišli.... jeho mama je trúba na n-tú, tiež sa dourážala pre nič ( môj muž je jej povaha) a s nami ani s mojim mužom sa nebaví...on by zostal celkom sám a toho mi je ľúto...ale na druhej strane mám pocit, že sa oslobodím, keď sa rozvedieme... a čo bude s nami... keď ja ani neviem, ako má manželstvo fungovať...naši boli rozvedení, vychovala nás mamka,... viem, že neexistuje asi tá sladká a romantická láska, ale myslím, že manželia by sa aj po rokoch mali k sebe správať s úctou....aj ja by som chcela byť ešte sťastná.... snáď ma pochopíte...
@pink_lady to sa da? A moze maly chodit do skolky? Lebo sice si tazko zvykal, ale prospieva mu skolka... Ale ja by som asi nemohla pracovat na pol uvazku popri tom ? Ci?
@mojmisinko ano ja som mala predlzenu rodicpvsku do 6 rokov, maly chodil do skilky, pokial sa dalo, dva roky len na pol dna potom aj spavat zacal. A mozes aj pracovat, na plmy uvazok. Chod si na UPSvar vypytat na oddelenie statnych soc.davol vypytat tlacivo- obvodny lekar ti to vyplni, prilozis posudky kde mate napisane asperger a v tomto pripade je to len formalita. A po 6.roku mozes dostat aj opatrovatelsky.
rozkazovačný typ? Tak to je pohroma. Ten sa nezmení ani o 10 rokov, nikdy. prestaň ho poslúchať na slovo. ale ja by som asi s takým generálom žiť nemohla....
Ak myslíš že rozvod je momentálne tá najlepšia vec čo môžeš spraviť, tak choď do toho.
No vidíš, tak predsa sa aspoň niečo pozitívne našlo. Ja nechcem byť zlá, ale s hentakým čúrakom, že to už takto musím napísať, no to je konieeec. Ani by mi len nenapadlo sa o všetko starať sama. Úplnú handru nechávaš zo seba robiť, veď to je príšerné. Tak ako ti tu radia, chovaj sa presne tak. Jediný spôsob ako sa chalan spamätá. Je si určite viac ako istý, že si na ňom závislá, tak má pocit, že nemôžeš nič robiť.
@dominika6 ja ťa chápem, ja by som tiež takúto "hlavu rodiny" bila uhľovou lopatou po hlave ....vylihovať s mobilom v ruke, nechať sa obsluhovať a vedieť, že to žena má s dieťaťom ťažšie, ako iné. Ale pre pocit, že som urobila všetko, by som sa o zmenu pokúsila. Ak nie, tak nie, hlavou múr neprerazíš.
@mojmisinko samozrejme, že sa dá...veľa mamičiek tu takých je...ale aj veľa takých, ktoré sa snažia vzťah zmeniť a udržať...a možno mnohé by boli radi, že ten ich manžel je taký ako ten tvoj - nepije, nedroguje, nemláti ťa, uživí vás...ani v ďalšom vzťahu to nemusí byť lepšie, hlavne ak máš dieťa s takouto diagnózou a ako píšeš submisívnu povahu...reči niekedy nepomôžu, treba sa postaviť a oznámiť - idem tam a tam, postráž dieťa, alebo dones nákup a pod...čiže skús začať od seba - skús zmeniť svoje správanie v manželstve, nenásilne, ale jednoznačne, tak aby si manžel uvedomil, čo môže a čo nie a uvidíš, čo to dá
@mojmisinko No nemá aj otecko AS? Lebo toto je na AS jak vyšité.
@natalym vies, ze uz som aj ja nad tym uvazovala?
v kazdom veku sa da zacat odznova.. pol zivota mas za sebou a si nestastna..preto by si mala byt"sebecka" necakat ze zmenis niekoho kto o to nestoji a ani sa to neda a odist co najdalej od neho.. mysli na svoje stastie mozno i on i ty najdete inych partnerov a ironiou moze byt ze muz najde skor ako ty -lebo to je zakon schvalnosti-ty sa onho bojis ako to vladne a pritom mozno prave on je silnejsi ako ty ... daj mu ultimatum..zacni pokukovat po podnajme rychlo najdi pracu a ak sa napr do leta nic nezmeni sup od neho a zacni zit svoj zivot
@natalym
@mojmisinko to by sa potom za tento syndróm mohol skrývať každý lenivý muž, také percento sa ale v bežnej populácii nevyskytuje. Má syndróm totálnej lenivosti ešte podporovaný tým, že mu ho manželka roky toleruje. 😝 😝 😝 😝 😝
@timea7 že Asperger...to sa vola ,,,tulenia choroba,, 🙂 🙂 ručičky nebojte se, dělat nebudete...
(ale samozrejme kto vie, dotyčneho nepozname)
@mojmisinko neviem prečo, ale ja mam pocit ze si uz raz temu zakladala alebo sa mylim? Len pod inym nickom.
@timea7
@sardinka335 ale viete co je paradox? Moj muz je manualne mimoriadne zrucny, vyrobil nabytok do celeho bytu, kuchynsku linku nam, mamke, aj braskovi.. A to pritom nie je jeho povolanie, pracuje ako technik. Ale. Co sa tyka " bezneho zivota", je nepouzitelny.
@mojmisinko neexistuje človek, ktorý a len a len zle vlastnosti, kazdy ma aj niečo dobré...len dajme tomu to zlé je v popredí, prevláda a ovláda toho človeka, nejaká ,,vadná,, charakterová črta.
@mojmisinko V pohode máme doma, my sme riešili včera do tretej krájanie ananásu.
@natalym cos te riesili? preboha, to mas ine nervy
@mojmisinko Vitaj v klube. Môj je tiež veľmi šikovný, inteligentný, múdry, vyráta Ti čo len chceš, ale pre bežný život - zachráň sa kto môžeš.
Inak AS je dedičné!!!
@mojmisinko a to vam kto preboha diagnostikoval v 3 rokoch aspergera? Ak hej chodis s nim niekam? Btw odchadzat z roboty kvoli tomu, ze ti nema kto vyberat dieta v tvojej situacii naozaj nebol najrozumnejsi napad. Lebo okrem tych sraciek v ktorych si si este dostala bonus ekonomicku zavislost na muza. To sa nedalo riesit nejakou studentkou, susedkou alebo co ja viem kym? A nehovor, ze aspergera (ak ho vobec dieta ma) nik nezvkadne len ty. Moja 14 rocna dcera sa starala o 7 rocneho autistu s mentalnym postihnutim 4 x do tyzdna niekolko hodin. K tvojej otazke, da sa zacat novy zivot aj po 30-ke s dietatzom, ale na to musis byt zarobkovo cinna. Moja rada:
1. smer psychologicka, pracovat na asertivnom spravani a posilneni sebavedomia
2. smer UPSVAR - ak ma chlapec diagnostikovany AS mas narok na predlzeny RP + moze popri pracovat (varovat bude muz, babka, skolka....) zo zaciatku aspon par hodin
3. Postupne si setri peniaze na odchod a hladaj lepsie platenu pracu na full time
4. Ked budes dost asertivna rozhovor s muzom (uprimne ak je toto jeho povaha a ty si mala cely cas ruzove okuliare, rozhovor ju nezmeni)
@natalym aj s Aspergeom sa dá pracovať a dosahovať výsledky, Aspergerov syndróm tu bol totiž vždy, len nebol popísaný, neboli odborníci, ktorí by ho vedeli diagnostikovať, ale okolie nedovolilo týmto ľuďom robiť si čo chcú. No v tomto prípade by som diagnostikovala lenivosť a nie Aspergera, by si videla, ako by sa mu pri inej žene zmenila diagnóza !
@natalym nastastie toto uz mame za sebou🙂 Minule po dlhom case riesil,preco som neodlozila olej, ze si nalial namiesto sirupu lebo si zmylil flasu a ze ja za to mozem.Olej v olejovej flasi a sirup v sirupovej flasi tmavo cerneny. sOM zhucala ci je retardovany, ked nerozozna sirup od oleja...a ze ci mam s nim jednat jak so svojimi ziakmi...odvtedy je klud
@svetluska82 Aj ja používam rázne zahučanie, ale niekedy ťa to proste naštve, raní a pod. keď okolo neho skáčeš a robíš to z lásky a potom ťa dodrbe na blbosti.
samozrejme, ze sa da zacat novy zivot po 30 tke, ved 30r je nic, to je este mladost 🙂
Tvoj manzel si ta nevazi, nema vyznam zostavat s nim...

@mojmisinko ak ma dieta AS, vybav si ZTP alebo aspon predlzenu matersku- a mas rodicovsky dalsie 3 roky.