Dávala som synovcovi sáčkovú polievku: Je to problém?
ahojte cez vikend som mala na jednu noc u nas neplanovane 6 rocneho synovca, ja mam 7 rocnu dcerku, v nedelu som nestihala varit lebo som dorabala nejake veci na pondelok do prace a deti chcel na obed polievku a palacinky, kedze synovec jedinu polievku co zje je vyvar s rezancami, tak som spravila ale zo sačku, + palacinky s domacim dzemom tomu, svagrina si prisla v nedelu podvecer po syna, o hodinu bola naspat ale z takym revom na mna ze z akeho dovodu som do jej syna napchala sačkovu polievku, ci neviem ake je to skodlive ze to uz som mu mohla dat rovno jed na potkany, ze co ked mu z toho bude zle ze co ona bude s nim robit, pytam sa ci sa mu nieco stale alebo ci ho boli brusko z toho takze zatial ešte nie ale kto vie co bude neskor, ze ci toto ja bezne pcham do svojej dcery--pritom to bola sackova ktoru sme mali u nas asi po roku, ja fakt taketo polievky nerobievam skoro vobec..ale fakt nenormalne na mna vyletela akoby som mu neviem co dala..mna to potom aj mrzelo lebo hned na mna vybafla ze ci som si nemohla uz najst tu hodinu a spravit klasicky vyvar lenze naozaj som toho mala vela do prace spravit.a muz nebol doma takze sama s dvoma detmi..navyse neplanovane lebo to nam len v sobotu vecer oznamili ze potrebuju drobca u nas nechat cez noc..ako to fakt som urobila nieco take strasne? samozrejme co som zistovala tak doteraz malemu nic nebolo z toho
@lenkasarka toto sú presne tie deti čo potom vidím po škole utekať do obchodu a kupovať potajomky chipsy a kekse.A v škole všetko zahustene múkou, ochucovadlami a najlacnejšie rumunské kuracie prsia.Ja som sa minule pýtala kamarátky či používajú v jedalni bujóny, vegetu, že nie občas klasik ochucovadlo veď to je to isté len tekuté.Halusky, cestoviny dobre naolejovat nech sa nezlepia.Ja som chvíľku pracovala v škôlke viem, že som čo sa týka jedla fajnová, ale radšej som si varila večer a nosila svoje.Neda sa tie deti stravovať stále tiptop je to nerealne
Autorka
Nič zlé si neurobila. Ak dieťa nemá alergie a intolerancie, dám mu to,čo akurát mám doma. Švagriná je trochu mimo.
A už vôbec sa nemusíš obhajovať pred anonymkami z koňa, či si mala alebo nemala čas variť. Niektoré nevedia,čo sú to termínovky, nevedia, čo to je mať fakt veľa práce, že sa ozaj nestíha.
ukludni sa, ty nie si na vine. Svagrina ma prist s malym a s jedlom pre neho a vybavene. Kazdy to ma v domacnosti inac co sa tyka jedla a je strasne vela deti co zjedia len nejake jedlo. Napr mne sa casto stava, ze moje deti zjedia vsetko co sa im da, ale kamosky maju deti co jedia len to a to a castokrat to ani doma nemam, napr len biely rozok, len jablkovy dzus a ziadne ovocie, len kuracie maso a ziadne ine a podobne. Takze najlepsie nieco doniest a vybavene. A ty mozes kludne podpichnut, ze nema za co , ze strazis jej dieta :D
Kto má pozná vie, že moje deti sa stravujú viac zdravo ako nezdravo.. avšak napriek tomu si myslím, že niektorým ľuďom doslova už prepína z toľkých informácií.. ako fakt bude porovnávať jed na potkany a sackovu polievku? To je už totálne choré..
Keď je taká precitlivena, mala mu navariť doma a doniesť ho k vám tak..
Revat nemala, ale na 2. strane sackove polievky by som nedala ani nepriatelovi. To radsej nic.
@michaelam2 my obedujeme hlavny chod nedelu o 15stej😆polievku zvycajne varim v sobotu vecer. Kazdu nedelu ranoa dcerka plavecky tak aby bola polievka dokial uvarim druhe..domov prichadzame o 11stej tak varim vecer pred
Neobranuj sa preco si sackovu polievku varila,to je tvoja vec,nech bio matere natiahne len🤪
Toto je sila, mala ta upozornit co smie jest a co nie.za dobrotu na zobrotu. Normalne povedat nabuduce nech take neje ale take divadlo robit , neni uplne v poriadku…
Nic zle si nespravila, skus to vypustit z hlavy i ked chapem ze ta to trapi.😒
@lienka.7 moja rrocna len slaninu je..ale nie masovu ale taku tu bielu..ziadna sunka
Ja teda nie som ziadna premotivovana gazdinka, ale cudziemu dietatu by som urcite sackovu polievku nepodavala. Urcite si mala doma zopar inych rieseni, co si mu mohla dat na jedenie, kym si mala cas na varenie.
@luccija soľ je jed, vegeta je jed. Bujon? Môj ty Kristus Sak to ťa zabíja pomaly. Ostáva nám len vyrábať si všetko domáce lebo iné je jed. Budem si piecť chleba, robiť cestoviny chovať všetky zvieratá, lebo v obchode je všetko jed. Až sa dopracujeme k tomu že nebudeme ani spat ale robiť domáci šampón,práci gél,alebo pôjdem vyprať do potoka,lebo je to predsa lepšie a aj životne prostredie,chápeš. Avivaz nie to je fuj. Budem si doma vyrábať bavlnu len sa ešte rozhodnem či organickú alebo recyklovanu a nakoniec umriem a zistím že som ani nežila 🤦♀️ Boh ťa chráň,že zjes sackovu polievku musíš variť 3 chody denne.
@slavomira236 mala je labužník
@ela90041 ano mala ale pytali vylucne polievocku, hlavne on teda..mala som krupicu mohla som spravit kasu to nechcel, palacinky dostali neskor..ja som polievku vobec nemala v plane robit..
Ja by som sáčkovu polievku nedala nikomu, hocijaka polievka je za 20 min hotova, ak nemáš čas stačili by palacinky .Ale na druhej strane, reakcia svagrinej bola úplne cez čiaru, ja by som ti ešte doniesla čokoládu za postrazenie dieťaťa a bola rada ,že niečo dostalo, aj keď s tým jedlom nie som OK.Ked chcem špeciálnu stravu ,tak ju dieťaťu nachystám a nezatazujem svojimi poziadavkami druhých.
my tiez tie sackove nekupujeme..fakt teraz som ju kupila asi po roku ani neviem vlastne preco..
@mandzula lebo predpokladam ze maju dobre vztahy a doveruju si, kedze zrejme nedavaju strazit dieta niekomu v kom nemaju doveru a ked uz niekomu zverim svoje dieta, nepredpokladam ze mu bude davat jedlo, ktore je vseobecne povazovane ako nutne zlo, chyba mi tam zakladna snaha urobit nieco naviac pre to dieta, plus ako keby bolo na pritaz, tak vytiahnem sackovu polievku, vsak, co sa stane, nic, este podme tomu zatlieskat
@ela90041 ja sa pytam, co je az take zle na sackovej polievke. Da sa najst x, ktore ziadny jedovaty humus neobsahuju - len susenu zeleninu, maso, castoviny, skrob, proste nic, co by bolo skodlive. Netreba si hned predstavit vrecko plne glutamanu, ktorym chcem otravit cudzie dieta.
Ok, v poriadku chceli polievku, vysvetlim ze nemam, od toho sme predsa dospeli, aby sme tie deti usmernili a nie im dali to, co vypytuju aj ked to zrovna z akychkolvek dovodov nemame alebo nestihneme pripravit
@cacianka aha, ja som si nejak zapamatala, ze o hodinu “vola” naspat, nie ze “bola”.
Akosi som necakala, ze niekto sa kvoli takemu dacomu zdvihne a napochoduje naspat ako velka voda krizena so slnieckom, planucim “spravodlivym” ohnom poburenia nad tanierom sackovej polievky.
Asi by som jej len pozelala “i tebe pekny den” a buchla dverami pred nosom.
Mozno drobec nechtiac dolozil, ze ta polievka bola lepsia nez maminkina. 🤷♀️
@nicoletta98 Ja tomu tiež nerozumiem, aké sú tu niektoré reakcie, a to som čítala len prvú stranu. Aký vývar za hodinu? Ja ho robím minimálne 3, 4 hodiny. Buď mám mäso a keď sa ho nechystám variť, tak je v mrazáku (to nerozmrazíš rýchlo), alebo ho musím ísť kúpiť. Detto zelenina, musela by som pre ňu ísť osobitne do obchodu, nie vždy mám všetko po ruke v paneláku. Spracuješ to mäso, musíš poumývať riad, nože, dezinfikovať povrch v kuchyni, všetko. A áno, medzitým sa vývar vari už samo, ale urcite nie do hodiny.
@oblecenie99 to je taka modrokonikovska klasika. Na jednej strane sa stazovat, kolko mam ako matka, zamestnankyna a gazdina roboty, na druhej strane (rozumej, ked treba sprdnut ineho), zvladam deti, robotu aj vyvar s jednym prstom v nose a s druhym v zadku.
@mandzula povedala som svoj nazor, ze by som ju nepodavala, nerobme z toho vyzivovu poradnu, nevieme o ktoru polievku sa jedna a aku ma vyzivovu hodnotu, ja by som navsteve taku polievku neponukla, ani sa mi nestalo zeby ju niekto ponukal mne alebo dietatu na navsteve, ak je to take obvykle v poriadku, nemusia mat vsetci rovnaky nazor
Nechapem co sa objahujes. Jej 6 rocny syn bude za chvilu jest mastne kebaby po ceste zo skoly. Nebude ho moct napchavat sojovymi jogurtami do 18tky.
Sackovu polievku deťom určite nie. To radšej žiadnu. Napr cesnaková, rajcinova, šošovicová sú za chvíľku a bez práce hotové.
Švagriná po tebe nemala ziapat, mala ti slušne povedať, že si takéto niečo už neželá a ty to do budúcna rešpektovať.
@ela90041 nemusime mat rovnaky nazor a ani sa nebavime o tom, ze sackovou polievkou mame vybavit navstevy. Ide mi len o poukazanie na to, ze sackovym polievkam sa znacne krivdi, zrejme sa vychadza z cias minulych, ked sa tak nedbalo na zlozenie potravin. Teraz su vsak mnohi zakaznici znacne narocni, comu sa prisposobuju aj vyrobcovia a snazia sa robit aj instant kvalitnejsi.
A ja som dokonca to jedlo objednala cez víkend, lebo som kaslala variť, radšej som išla som synom na výlet. Keď mám v práci deadline či niečo treba súrne hasiť, syn dostane rožok s maslom a šunkou, a teplé navarím až potom, čo som vybavila úkony, ktoré sú nevyhnutné k tomu, aby sme v budúcnosti mali peniaze aspoň na tu sackovu polievku. Dokonca ho posadím za ten čas pred rozprávku, aby som tú robotu mohla ako tak v kľude dokončiť. A keď ku nám niekto príde, objednávam, nevarím, vtedy nikdy. Alebo ideme do reštaurácie. Nemám záujem sa namáhať, aby som potom počúvala, že som to teda mohla takto, či ináč, či niečo iné. Ja doma nehostím nikoho.
Až teraz čítam diskusiu a len oči otváram, koľko žien tu obhajuje sáčkovú polievku. Tu nejde o bio potravu, ale tvrdiť, že takáto polievka je v pohode a ešte pre dieťa? Nuž, niekto zje skutočne čokoľvek.

@mandzula ľudia jedia potkanov,psov,netopierov a tu sa idu zblázniť zo sačkovej polievky.