icon

Dcéra verzus svokra

lyduuska2
12. máj 2014

Ahojte... Dlho som rozmýšľala, že či sa tu zdôveriť, alebo to prejde. No už to trvá príliš dlho na to, aby som si poradila sama. Teraz k pointe. Moja 3 ročná dcéra sa doslova nenávidí s mojou svokrou. Keď môže svokra, tak ju veľmi rada podpichne a moja dcéra sa okamžite zmení na diabla v ľudskej podobe. Robí zle, bije svokru a podobne. Neviem čo sa stalo medzi nimi dvoma, ale začalo to cca pred 2 mesiacmi, keď sme s manželom boli v Londýne na "dovolenku" a moja mama s otcom sú pracujúci ľudia a svokra je doma, tak ostala možnosť ona. Tak bola týždeň so svokrou. Zdalo sa byť všetko v pohode až kým sme nemali ísť na návštevu k svokre. Malá sa zaprela, že k nej nejde. Keď sme ju nejako presvedčili, tak chtiac nechtiac išla, no svokru ani nepozdravila. Celý čas bola nalepená na mne alebo na mužovi. A samozrejme svokra sa ofučala a začala mi nadávať, že ju proti nej huckám a podobné veci. Tak podpichla aj mňa aj malú. Malá tam začala robiť cirkus, tak jej muž dal preventívne na zadok, ako sa správa. Ona sa rozplakala ešte viac a nacapila sa na mňa, že ona chce ísť domov. Takýto stav nastal s celkom normálneho vzťahu medzi babkou a vnúčaťom. Nemali ste / máte niekto podobný problém? Ja už som fakt strašne zúfalá a neviem čo ďalej robiť, keďže muž k mamičke chodiť chce a malá o nej nechce ani počuť. Ďakujem za názor!

lyduuska2
autor
12. máj 2014

@ichbinich Dúfajme...ale myslím si, že moja dcéra nepatrí medzi "rozmaznané spratky", keďže má rešpekt pred dospelými a narozdiel od niektorých detí, čo sledujem na ihriskách je to anjel 😅 😅 😅 a svokra sa radšej nebude so mnou doživotne baviť ako by sa mi mala ospravedlniť alebo priznať chybu.. 😎

bibi2h
12. máj 2014

@elina25 ahoj, prosím prelož mi to, aj ja sa chcem zasmiať 😉 dik..toto: :Vydzíš ščesce jak na dlani 🙂

lyduuska2
autor
12. máj 2014

@petraxy6 svokra si rada do mňa rypne a hlavne pred mužom dá najavo aká som strašne neschopná nevesta a ako si mohol vybrať lepšie.. a nezabudne pripomenúť, že pri robení dcéry si mohol dať viac záležať, aby mala viac z neho 😅 😅 (to by sme teda dopadli 😅 😀 😀 ) je to možné, že malá ma bráni, lebo nedá sa to povedať že je na mňa veľmi naviazaná, lebo jej nerobí problém skamarátiť sa s kýmkoľvek a dokáže byť bezo mňa aj dlhšie ale keď je so mnou, tak je veeeeľmi prítulná 😵 😵

bosoriak
12. máj 2014

@lyduuska2 Tak mne by bolo podozrive najma to, ze o svokre nehovori vobec. Takze si myslim, ze je jasne, ze sa tam nieco stalo, co tvoju dceru nejako poznacilo. Nemusi to byt hned nejaka zloba od svokry, decka si castokrat vysvetluju veci nespravne. Dieta je tvor vztahovacny, ono si stale mysli, ze veci sa deju kvoli nemu. (Priklad: Mama povie, ze je unavena a nevyspata a dieta to castokrat pochopi, ze to kvoli nemu. Preto sa tolko deti samo-obvinuje napr. pri rozvode rodicov. Ale to je uz mimo temy.)

Ked ti nechce povedat, tak ti nepovie. Myslim si ale, ze davat jej po zadku a nutit ju vyslovene proti jej voli ist za svokrou je zla cesta. Dieta sa zveri len tomu, komu doveruje. Skus si to predstavit zo svojho pohladu. Niekto ti povie cosi skarede a zranujuce, povedzme, ze si tucna a protivna. Ty sa na to (opravnene) urazis a nechces s tym clovekom uz dalej prehovorit ani slovo. A dvaja ludia ktorym doverujes najviac na svete ta nielenze privedu k tomu cloveku, ale este aj drzia jeho stranu - vid otca ktory jej dal po zadku a teba, ktora ju presvedcila aby tam vobec isla.
To nema byt rypanie, len si to naozaj skus predstavit.

Takze ja by som uplne upustila od tejto temy, nechodila by som tam, duplom nie ked sa svokra sprava ako opisujes, ako dalsie 3-rocne. To nie v zlom, poznam take typy ludi. Ale tiez viem, ze s nimi moje deti nebudu zadobre a preto kontakt obmedzujem.

Podla mna to u vas chce cas. Bud to prejde alebo sa mala vymackne, co sa vlastne stalo. Ak sa to dozvies, tiez odporucam trochu krotit svoje emocie. My rodicia mavame zas tendenciu verit svojim detom uplne vsetko a bit sa za nich. Co nie je zle, ale treba sa trochu umiernit a nechat aj druhu stranu cosi povedat. 🙂

Drzim palce.

lyduuska2
autor
12. máj 2014

@bibi2h "Vidíš, šťastie jak na dlani!" 😀 😀

elina25
12. máj 2014

@bibi2h Vidíš šťastie ako na dlani 😀

libka1
12. máj 2014

@stefka33 to si mala peknu brzdu babku 😀

@lyduuska2 asi sa boji ze ju tam nechate. Ja mam teda 6 rocnu dcerku a moja svokra je typ ktory neustale kritizuje len svoje chyby nevidi. 😖 Najprv som to neriesila ale ked na dceru naozaj bezdovodne utocila a zhadzovala ju (to robi vsetkym vnucatam, nielen jej) tak som tomu urobila razny koniec. Odvtedy je pokoj, aspon ked ja som tam, ked su osamote urcite to skusa. Dceru som poucila ze opravnenu kritiku musi prijat ale nikto nema pravo ju bezdovodne zhadzovat. Takze sa aj sama ohradi ak ma pocit krivdy. Este s tym ma problem ale pracujeme na tom 😉 Je to nefer ked si dospeli lieci svoj komplex na detoch 😝

lyduuska2
autor
12. máj 2014

@bosoriak Od návratu z Londýna sme tam boli prvý a posledný raz... A to manžel trval na tom, aby sme tam išli a keďže niekedy nevie na tému "mamička" krotiť emócie, tak som ju nejako chcela presvedčiť, aby tam šla a muž nevybuchol. Ďakujem, možno som len niečo prehliadla, no uvidíme.. ešte raz ďakujem 😉

mimla
12. máj 2014

Len tak námatkovo si spomínam, prečo ma k mojej babke museli ťahať párom volov (a ani dnes sa tam nejako nehrniem)
- nemala ma rada a necítila som sa u nej vítaná
- nútila ma v lete nosiť dlhé tepláky, tričko a po krk zapnutú teplákovú bundu
- jej domácnosť nebola vhodná pre deti a hrali sme sa s krabičkami od liekov a krémov (s prázdnymi)
- museli sme byť ticho a nesmeli sme nič (susedia sa budú sťažovať že kričíme a dupeme)
- ticho a nebehať sme však mali nakázané aj vonku
- bola to náboženská fanatička a ja nie
- jediná kniha vhodná pre deti, ktorá sa jej domácnosti nachádzala bol "Môj macík", ktorú si tam zabudol bratranec.
- rozprávala depresívnym hlasom
- verbálny prejav voči nám napĺňala mravokárnym kázaním a prejavmi sklamania voči nášmu správaniu
- dávala si záležať na vonkajšom dojme a nešla nikdy do hĺbky (ani v "láske j Ježišovi)"
- vždy uprednostnila cudzích ľudí pred vlastnou rodinou
- modlili sme sa ráno, pred jedlom, po jedle, večer, pred cestou (furt)
- nemohli sme piť cez slamku
- kritizovala moju mamu, že náš pričasto pusinkuje a hladká (je to hriešne/nechutné)
- mala rada verbalizované prejavy úcty, konkrétne formy pozdravov v správnom čase , spôsoby, ako sa správne ospravedlniť.
- zákaz televízora, ale žiadna iná forma zábavy
- nulový záujem o náš detský vnútorný svet
- ritualizované návštevy - každá návšteva prebiehala približne rovnako. Padali rovnaké otázky a keď sa dopila druhá káva a zjedol povinný zákusok (neskôr prekladaný vetičkami typu "ty si nejaká tučná" pre moju mamu a neskôr aj pre mňa - tintítka nie sme, ale ani tučné) mohlo sa ísť konečne domov.
- riešila moje oblečenie, moje vlasy, neskôr make up.
- Moja babka je zlý človek a ublížila veľa ľuďom, nie len svojej rodine (často "v mene Ježiša")
- a veľa iných vecí...

Ako to prestalo: Prestala som tam chodiť. Nebolo to zo dňa na deň, ale zužovalo sa to na sviatky, potom sa vynechávali meniny, zlučovali narodeniny a nakoniec to zakapalo na návšteve na druhý sviatok vianočný. Som rada, že moji rodičia nikdy netlačili, aby som tam chodila, okrem tých povinných jázd počas sviatkov. Akurát by som si priala, aby táto redukcia stretávaní prišla oveľa skôr.

Dcérka má tri roky a už vie rozoznať kto jej chce dobre a kto zle. Ak takto reaguje, je skutočne na mieste babku odstrihnúť aspoň na čas. Nechceš, aby o pár rokov mohla písať podobný zoznam typu:
- volala ma nepodarok.
- urážala moju matku...

lyduuska2
autor
12. máj 2014

@libka1 Tak to je 😒 😒 ale táto osoba svoje ostatné vnúčatá miluje... okrem našej a mňa?? 😀 😀 😀 to radšej ani vedieť nechcem čo o mne rozpráva.. aká som lenivá, hlavná vec, že keď k nám príde, tak kontroluje prach a či je poriadok,,, ale neprizná, že by mohla u nás z podlahy jesť... 🙄 🙄 🙄 a si pamätám, keď som bola na terase a s niekym volala a hovorila: To je takáka bosorka, ona je taká pfuj (odpľula si)........ som sa začala tak rehotať, mňa buzeruje za "neporiadok" ktorý vlastne nie je a ona si fľusa na zem vo vlastnom dome 😅 😅

petraxy6
12. máj 2014

@lyduuska2 neboj nič, ona to svokre "nandá" 🙂 a ak sa tvoj muž bude tomu prizerať, tak jemu tiež 🙂 Ostaň v pokoji, malá vie čo robí 🙂

sissmiss
12. máj 2014

@lyduuska2 daj ju "kreslit"... pozeraj ake farbicky bude brat. Plus ak mate nejake maanusky, ponozky na ruky hocico, tak jej ukaz ako sa mozu spolu dve ponozky na rukach rozpravat a nenapadne ju pozoruj ze ci nepusti aj divadlo od svokry.
Nazvat vnuca nepodarkom ak to len nie je pubertalny fracek co ukradol babke dochodok, tak to je silne kafe. Nastavit hranice.

libka1
12. máj 2014

@lyduuska2 ach jaj, dost huste... vyhybat sa jej co najviac...

bosoriak
12. máj 2014

@lyduuska2 Jasne, to nemalo byt obvinenie, skor pokus o pohlad z druhej strany. 🙂 Verim, ze svokra by jej snad neublizila. Ale babky su zas experti na nevedome ublizovanie, takze si myslim, ze to prerusenie kontaktu bude na mieste, manzel nemanzel. Vela zdaru.

celasapremenim
12. máj 2014

@mimla babicka ako z bozeny nemcovej 🙂 ja som mala jednu dobru a jednu uplnu strigu tiez 🙂 k tej som nechodila

celasapremenim
12. máj 2014

@lyduuska2 pocuj, ale svokra je zjavne nejaka jednoduchsia s takymi nazormi a prejavmi voci dietatu
nedavaj tam malu, myslim, ze jej fakt moze ublizit

lyduuska2
autor
12. máj 2014

@mimla podľa mňa moja dcéra by vedela napísať peknú slohovku o mojej svokre. ale zaujímavé je, že dedka miluje (ako jedného, tak druhého. obaja sú kamaráti a robia podobné veci, čo sa o našich matkách povedať nedá) a svokra vždy kritizuje... v lete som mala kraťase (síce kratšie) a tielko, také volnejšie, cez ktoré mi bolo vidno podprsenku, tak hneď do mňa rypla, že či som k nim nechcela prísť nahá. tak som sa jej spýtala, že či som si mala zobrať oteplovačky, keď je vonku +40 °C 😠 😠 ona má na môj výzor vkuse nejakú narážku. minule mi povedala: "Lydka, už stárneš. Máš 30 rokov a toľko vrások? Keď som mala ja 30 ............." 😔 😔 to už neviem čo môžem od nej čakať. hovorí mi, že som "suchá" a keď som po Vianociach pribrala kilo "Lydka, si sa nejako zaguľatila, nie?" .... nevie čo chce...

petraxy6
12. máj 2014

@lyduuska2 no čo chce? vyprovokovať ťa 🙂 žiarli na Teba 😉 a čo máš urobiť ty? NIČ...nechovaj v sebe zlosť, iba sa usmievaj 🙂

janickacrazy
12. máj 2014

@lyduuska2 Určite sa tam niečo stalo, možno jej dala babka na zadok, z toho hned modriny byt nemusia, ale malá sa mohla zlaknút alebo jej povedala niečo hnusné, no ale aj ty sa musíš ozvat, nie byt ticho, keby moje dieta niekto nazval nepodarok ja by som si teda servítku pred ústa nebrala!!! 😠 😠 😠

ada12345
Odpoveď bola odstránená
janickacrazy
12. máj 2014

@lyduuska2 No tá tvoja svekruša čistý otras nesmieš sa dat, mala si jej povedat šak ukážte dáku fotku, ked ste mali 30, kuknem aká ste boli fešanda 😀 😀 😀 podla mna ti závidí, že si pekná štíhla alebo má ona sama nejakú traumu, ked má potrebu každého kritizovat.

mimla
12. máj 2014

@lyduuska2 Zlatá... Také "milé" poznámky. Keď tie babky vedia všetko najlepšie. Tá moja babka vedela všéééétko o manželstve (samotnej jej skrachovalo), ako sa vychovávajú deti (nechávala ich vyrevávať v kočíku) o výzore (donedávna mala ešte metabolizmus kyseliny, jedla čo jej pod ruku došlo a nebolo to na nej vidno.) Ja som prekonala anorexiu, už je to dávno, ale presne tento druh poznámok to vtedy spustil. Chvalabohu už som silnejšia a jej poznámky predýchavam len 10 minút po návšteve. Potom ich zaraďujem k humorným scénkam a skečom, ktorými možno niekedy niekoho pobavím pri kofole.
Škoda, že sa nedá nejako dedko odizolovať od babky, nedalo by sa to nejako zariadiť, že by ste prišli na návštevu, keď bude doma len dedko? Babka o tom ani vedeiť nemusí.

traffic
12. máj 2014

@lyduuska2 treba zistit pricinu spravania sa tvojej dcery k svokre, nieco sa tam za ten tyzden stalo, ked sa chcem nieco dolezite od deti dozvediet, tak vecer si ku nim lahnem a najprv citam rozpravky a potom sa rozpravam s nimi, ale nevypytujem sa ich co chcem vediet, len im rozpravam o tom o com chcempocut, napr v tvojom pripade, ked som bola mala chodila som ku babke a co som tam robila atd a potom mi vzdy deti zacnu rozpravat co sa dialo a same mi povedia co sa im tam pacilo alebo nie, ale sadnut si s nou a rozpravat sa na rovinu to ti asi zrejem nepovie, kedze ti to doteraz nepovedala, takze nadhodit situaciu u babky a dieta sa rozrozprava napr. pamatas si ked sme boli u babky a bolo tam skvele, lebo tam bola zabava a bol tam a ten a toto a ...

brady1
12. máj 2014

@lyduuska2 cod sa s nou porozpravat sama, že co asi može byt pričina že si nestastna z toho. možno jej svokra dovolila prve dni všetko a potom bola nezvladnutelna, mala je jasne že nepochopila ked niečo može a zrazu nemože.možno dostala aj na zadok ked už si nevedela rady a ked mala neni na to zvyknuta. jednoznačne asi svokra urobila chybu, ale porozpravajte sa jak dve dospele ženy a najdete riešenie aby mala zasa rada tam chodila.

simca06022011
12. máj 2014

Inak je zvlastna stara mama... to sa neda vziat, u nas ani jedna starka ( a to som so svokrou na noze), neda na malu ani dopustit a to skor odo mna pocut aky je to maly cert :P

adeala
12. máj 2014

@lyduuska2 vo svojom živote mám 2 osoby, ktoré som fakt, že nemala rada - 1. je svokra - za to, že moje dieťa nazvala chudákom a 2. je moja babka - za to, že jej vadilo, že som sa správala ako dieťa, keď som mala 4. V tom druhom prípade som toho moc nenarobila, keďže som bola fakt malá (ok, keď som bola v puberte, tak mi raz fakt rupli nervy a poslala som ju do nebeských hájov 😅 jediná osoba, ktorej som niečo také v živote povedala) - teraz už je to celkom ok, keď má nejaký problém, tak jej poviem, nech sa do toho nestará a hotovo (hnusné, ale inak to fakt nejde), ale v tom prvom prípade som jej hneď povedala, nech si tie reči nechá pre seba A HLAVNE sa o tom porozprávala s partnerom, aby nabudúce rázne proti takým veciam zakročil, pretože jedine jej syn, jej krv, jej rodina to môže ovplyvniť, ja na ňu môžem vrieskať 24/7 a nič to nebude platné, stále budem iba vymeniteľné zboží. Takže tvoja najbližšia cesta by mala viesť za manželom - nemôže si predsa nechať urážať ženu a dieťa!

barcelona94901
12. máj 2014

@lyduuska2 moja mi dala pod stromček knihy na chudnutie ..tehotnej ,,chápeš a stále rozprávala o tom,jak vážila 45kilov po deťoch..a že jak pribrala..že by mala schudnuť,,a stále dokolečka,tak som sa usmiala ,ked už toho bolo aj na mna dosť a povedala som jej,že veru mala by schudnuť a odvtedy už bola v tejto téme ticho 😝
u nás svokra nosi kraťásky ,ktoré su v jej veku skutočne nevhodné,ale ked sa v nich dobre cíti,jej vec ,mna do toho nič 🙂

zuzitko74
12. máj 2014

Na čas tam nechoď s malou, ale odporúčam ti zájsť si za svokrou sólo, bez muža aj bez malej a dožadovať sa vysvetlenia, prečo malú volá nepodarok. Mne pomohla len čistá a krutá úprimnosť - nikdy som nevedela byť diplomat. Nazvala svokra moje dieťa vyberavým? Natvrdo som jej povedala, že ani mne to nechutí, len sa viem ovládnuť a dieťa nie. Frflala, že niečo nerobíme podľa nej, povedala so jej, že ani ona nežila podľa priania svojich rodičov. Húdla do manžela, že ona je v niečom oveľa lepšia než ja, tak som drahému povedala, že nech je, ja k svojmu šťastiu nepotrebujem olypijské víťaztvo nad svokrou...pokračovať by sa dalo. Jednoducho, musíš sa začať odosobňovať od jej správania, nie je to tvoja chyba, že ťa nevie prijať a ani tvoje dieťa.

celasapremenim
12. máj 2014

@zuzitko74 ja tiez takto riesim veci narovinu, podla mna je to takto spravne, samozrejme, ked uz sa inak neda...skusala som s blbymi ludmi kadeco, ale takto napriamo je to uplne najlepsie

ja by som len dodala, ked s nou zajde napriamo sa porozpravat, nech si to celee nahra na mobil 🙂 nech jej to potom vobec niekto veri 🙂)) lebo od tejto hlupane nic dobreho nepojde

lyduuska2
autor
12. máj 2014

@ada12345 tak pri nej je možné všetko 😒 😒 😒 a ak by som sa niečo také dozvedela, bohužiaľ svokra u mňa skončila 🙂 🙂 aj keby sa môj muž na hlavu postavil...