icon

Dedenie nehnuteľnosti - problém

danhen
28. apr 2021

Dobrý deň,
bývali sme s dedkom, segrou a maminou v dedkovom rodičovskom dome. Dedko ešte pred smrťou dom prepísal na nás, vnučky. Ja som sa vydala a s manželom sme si kúpili dom, splácanie hypotéku, vychovávame dve deti. Segra žila s maminou v rodičovskom dome, už to tak bolo aj 10 rokov, bolo to ok. Lenže segra pred polrokom porodila dieťa s mužom, ktorého ešte počas jej tehotenstva zavreli, nikto okrem segry nevie, na ako dlho. Tabu, nerozpráva sa doma o tom. Ok. Rešpektujeme. Ide o to, že mamina už finančne nevládze ten dom ťahať a segra jej pomáha tak, že jej dá peniaze do stravy a hotovo. Už mi to lezie na nervy, stále len mi pomáhame finančne, či strechu bolo treba opraviť, farbu sme kúpili a opravili, či kotol odišiel 500€ sme dali. Ale manžel má toho už plné zuby, pretože my v dom dome nikdy žiť nebudeme, segra ma v živote nevyplatí, pretože zarába minimálne a teraz aj to dieťatko. Lenže sa obávame, že keď pustia toho "jej", že ten dom zdevastuju. A on, drogy, alkohol, cigarety no proste pre mňa niečo nepochopiteľné, nepredstaviteľné, že tam bude žiť, v dome, ktorý krvopotne náš dedko staval. Viem, že si píšu, videla som listy. Čiže s nim neprestala a ani neprestane! Segra sa tiež zmenila, klame, maminu využíva, zneužíva jej lásku k vnučke. Nemôžem sa na to ani dívať. Ako to urobiť, aby tam mal on zákaz vstupu, ma tam dieťa, ale dom je aj môj. Môžem to zakázať? Muž by dom raz, keď už tu mamina nebude najradšej predal, lenže ja v ňom mam srdce. A dedkovi sme sľúbili, že dom nepredáme, že zostane v rodine, ale takto? Na úkor mňa, mojich detí a bývať tam ma on? Neviem ako z tejto situácie von. Prosím o radu, ďakujem!

Strana
z2
ibrunova
29. apr 2021

@danhen Tým, že daruješ svoj podiel mame, sa nič nevyrieši, lebo po jej smrti podiel prejde aj tak na deti, len by sa zrejme zmenil podiel, lebo tým pádom by si ty mala 1/4 a sestra 3/4.

zooeynka
29. apr 2021

@zuvelyn je lepsie ak bude mama s dcerou a jej dietatom a partnerom trestancom v jednom pomaly sa rozpadavajucom 200 tisicovom dome? Cize typek z basy si bude uzivat zivota v dome a autorkine deti ked vyrastu si mozu nabrat hypoteky na svoje byty, lebo mamicka velkoryso nechala nehnutelnost segre...
Alebo si to mozno myslela tak, ze pockat x rokov kym mama zomrie a potom oznamit segre ze dom sa bude predavat? O x rokov ten dom moze byt v katastrofalnom stave a jeho hodnota bude mozno uz len hodnota pozemku....
Chapem aj tvojej poznamke o hyenizme, ale tuto musi zapracovat racio, nie sentiment, ak autorka nechce prist o velku kopu penazi...

0silvia0
29. apr 2021

@zooeynka
@danhen ono to v podstate vyzerá najlepšie riešenie predať dom a kúpiť dva domy/byty. Ale je tu vnučka. Čiže ak matka akceptovala manipuláciu zo strany sestry, finančné vyciciavanie, tak v tom budú obe pokračovať ak budú bývať hoci v jednom meste, nakoľko je na vnučku zvyknutá, vyrastala s ňou. Pre sestru nebude problém ísť za matkou do iného domu žiadať o pomoc, príspevky atď. Matka v tom bude pokračovať, lebo ak nevie povedať teraz rázne nie, tak to nedokáže ani potom. Riešenie by bolo aby matka bývala ďalej od sestry, ale to zas nebude súhlasiť, lebo je na vnučku naviazaná a tým, že pretne tok peňazí, manipulátorská sestra ju od nej pravdepodobne odreže ako trest.
Takže autorka, ťažké to nemáš len ty, ale aj mama, ktorá sa do tohoto dostala sama. Porozprávala by som sa s mamou, čo hovorí na riešenie, či prijme riešenie a potom sa zariaď. Ak mama bude len fňukať, že nevládze, ale nebude schopná urobiť rázne rozhodnutie, nechaj to tak a nepodporuj ich... Ak mama bude chcieť reálne riešiť veci aj za cenu straty vnučky, potom riešte...
Neviem, či si uvedomuješ, že vaša matka bude mať sofiinu voľbu, bude sa musieť rozhodnúť medzi dvoma dcérami. Ak sa rozhodne počúvnuť teba, sestru stratí...

zooeynka
29. apr 2021

@0silvia0 ale ved nech uz mamu potom druha dcera vyciciava kolko chce, podstatne je, ze mama by byt v ktorom by byvala uz nemohla prepisat na vnucku ani segru, leby by patril autorke. O ostatom vyciciavani nevravim, to je mamine rozhodnutie komu/ako/kolko pomaha....ale majetky by boli vyriesene.

0silvia0
29. apr 2021

@zooeynka rozumiem, ako píšem, vyzerá to ako najlepšie riešenie, ale autorka takto príde o matku aj sestru. Ale samozrejme je to na nej ako to vyrieši. Ja osobne by som tiež do toho asi šla, nemala by som záujem o takéto povrchné vzťahy... dedičstvo a peniaze narobia vo vzťahoch veľa zla a každý má svoju pravdu...

katpox
29. apr 2021

Takze ste 2 vlastnicky, mali by ste ist za pravnikom, ak darujes svoju cast, sestra si pride lentak k velkemu domu a teda si to nebude ani vazit a este ho aj zdevastuju no a bude sice splnena dedkova vola, ale za akych podmienok, to by asi dedko nebol spokojny, skusila by som sa obratit na pravnika, co by poradil. Ja mam doma nieco podobne, len s tym, ze dom je na cudzom pozemku a s tym sa fakt neda pohnut

zuvelyn
29. apr 2021

@zooeynka ale ono je to predsa úplne jedno. Ona si na tento dom ani nezarobila ani naňho nezobrala hypotéku dostala ho len tak. Takže tie poznámky o tom že jej deti teraz budú musieť zobrať hypotéku na to aby mali bývanie je predsa úplne scestné. Ale áno chápem, tieto moje názor nezdieľa strašne veľa ľudí a je to v poriadku.

pragmaticka
29. apr 2021

Ja osobne by som to nechala tak. Porozprávala by som sa s mamou a sestrou aké majú dlhodobé plány. Ak tam mama chce zostať až do smrti akceptovala by som to. Na dom by som však prestala prispievať! Oni tam žijú, ak chcú niečo opraviť nech to robia. sestra ak to pôjde z jej, nech si odkladá účty k neskoršiemu vyrovnaniu. Po matkinej smrti by som sestru postavila pred hotovú vec. Ak zostávas, vyplatiť (nech si zoberie hypotéku), ak si to nevieš dovoliť, dom sa predáva a idete 50/50 pri zohľadnení výdajov co sestra(nie mama) za tie roky do toho investovala.

0silvia0
29. apr 2021

@pragmaticka presne takto by to malo byť vyriešené. Vážny rozhovor so svedkom, pretože čo bude povedané medzi 6-timi očami môže byť zle interpretované. A podľa toho sa zariadiť.

zooeynka
29. apr 2021

@zuvelyn a jej sestra s trestancom si na ten dom po dedkovi zarobili??? Autorka ma v ramci"dobrych"vztahov nechat veci tak a neriesit??? No bola by pekne blba keby 200tisicovy dom nechala segre a to ze jej deti si raz budu brat hypo nie je scestne, ale realita!

pragmaticka
29. apr 2021

Este doplním. Takto ta dom nebude nič stať a ešte ti na ňom rokmi bude stúpať jeho trhová cena. Ber to ako investíciu. Dnes zaň dostanete 200tis. o 10-20r možno 300tis.

zooeynka
29. apr 2021

@pragmaticka z toho domu bude o 20 rokov ruina ak sa donho nebude investovat!!! Jedine ze by cena pozemku isla hore, inak moze byt aj stratova...

puertorico
29. apr 2021

ja aj keby som 300km bývala, radšej predám ten dom, čo mi ostane z hypotéky vyplatím sestru, aj keď to bude o veľa menej ako je hodnota domu. Pokiaľ je vo väzení nevie ju ovplyvniť. Alebo by som jej kúpila nejaké malé bývanie a nech si tam žije s mužom a dieťaťom. Možno, by som jej doplácala nejaké € mesačne napr po dobu 10rokov. Normálne notársky overené s podpismi všetkých. Mama by mala svoju časť domu a vy svoju. Dom by ostal v rodine a nech si sestra robí vo svojom bývaní čo chce. A keď výjde henten z väzenia, už môže kvákať koľko chce.

loginexistuje
29. apr 2021

V dome zije tvoja mama ... urcite by som nepredavala dom kde zije a ma pravo dozitia (hadam) ale ani by som neprispievala na kotol a pod na ten dom .... ak by pytala sestra povedala by som ze ja neberiem od nej najom ze tam zije a ani tam nebyvam tak nebudem prispievat na taketo opravy ....
predaj a pod by som riesila az ked tu uz nebude mamina. Skor nie ...

cacianka
29. apr 2021

Ten dom ma nielen citovu hodnotu, ale aj 200 000.
To ma autorka sestre "darovat" 100 000 len tak ?!
Mama nevladze platit a riesit vsetky náklady a starosti okolo domu.
Sestra ma male dieťa, zneužíva matku ako aj jej prijem, o dom sa nedokaze starat.
+ Má partnera ktoremu je prednejšie alkohol drogy cigarety. Ake bude mat renomé a zamestnanie s bilagom trestanca a narkomana...aký príjem aby vypomohol.
Tak si uvedomte ze ani 1 z 3 obyvateľov sa o dom nepostara.
Kopu penazi do neho teraz investuje autorka s mužom, a co z toho.ani užívať ho nemôžu.a urcite potrebuju € prioritne pre svoju rodinku. Za dom musi platiť aj dane.
Takouto cestou bude dom chátrat, mama sa bude trápiť s celou situáciou (dom, sestra prepnuta a narkoman v dome) , stratí na hodnote a iba vidina budúcnosti ze napr. o 10r. bude mat cenu 300 000 by mne zato nestala.
Aku cenu ?! Utrapena mama.
Ja by som sa skusila odosobnit, dom predať, ved to nepôjde o 3 dni, postupne sa vsetci zžiju s novou myšlienkou a zmenou.
Segra bude mat svoj podiel a nech robi co chce je to jej rozhodnutie zivot ze ci ho chce stravit s narkomanom.
Autorka môže kúpiť byt, dokonca blizko jej rodinky aby mala babka lepsi kontakt s vnucatami ktore su doteraz ďaleko. V byte môže mat doživotné právo, zariadiť si ho môže svojim nabytkom a milymi vecami, bude mať svoje súkromie a voľný čas, novych priateľov a viac času na svoje koníčky.
My tu môžeme poradiť, poukázať z iného uhla, rozhodnúť sa musi autorka.
A ja jej držím palce aby sa rozhodla srdcom ale aj rozumom.

78787878
29. apr 2021

@zuvelyn Ja nemam problem zdielat aj Tvoj nazor... ale nieco mi tu nesedi. Preco napr. dedko prepisal dom na vnucky, a nie na svoju dceru? Nechcem si domyslat, ale napr. aby neschatral, lebo sa mama sama nebude vediet postarat... mozno.

sidicek
29. apr 2021

Tie co tu riadite nechať dom tak a riešiť až po smrti mamy si uvedomte, že jej hrozí bývanie s narkomanom a bývalým vaznom. Veď to by snáď žiadna normálna dcéra nechcela pre svojho rodiča. Sentiment bokom, treba ochrániť mamu, lebo ona sa zjavne o seba postarať veľmi nevie. Keď sa nevie ubrániť zneužívaniu vlastnou dcérou, čo už len zmôže pri cudzom agresivnom chlapovi. Predať dom a mame zabezpecit samostatné bezpečné bývanie.

hviera81
29. apr 2021

@78787878 toto sa zvykne, napriklad aj na zaklade dohody s dcerou, lebo napr. ona to tak chcela. je bezne, ze rodic zabezpeci byvanie alebo majetok pre svoje deti (v tomto pripade ze dedko mozno chcel dat dcere, ale ta povedala, aby to rovno napisal na vnucky). ale ktovie aka bola situacia....

ibrunova
29. apr 2021

@sidicek to by bolo najrozumnejšie, ale ktovie, aký názor má na to samotná mama.

danhen
autor
30. apr 2021

@ibrunova ďakujem za názory. Mamina je ako pstros s hlavou v piesku, len aby problém nevidela. Chápem, že to má ako matka ťažké, vybrať si medzi dcérami, sama mam dve deti, ale pomohlo by jej, keby myslela teraz v prvom rade na seba. Keby aspoň raz urobila niečo pre seba. Ale mamina zase myslí na vnučku. Už som jej včera naznačila, telefonicky, že sa s nimi potrebujem porozprávať, bude to ťažký rozhovor a ja mením už svoju pozíciu, ale odbočila od témy. Pstros. No bude to boj, nelahky boj. Mamina nechce spory, nechce, aby sme sa hnevali a hádali. Tak radšej hovorme o kvetoch.
Dám tomu pauzu, a snáď dakedy v lete, osobne to poriešime. Véd ani ja nemám rada hnevy, celá mama, len segra je celý otec. Ta vycuca maminu zo všetkého, fyzicky aj psychicky, ale ako manžel hovorí, keď sa nechá dobrovoľne vyciciavat, neurobíme z 300 km vzdialenosti nič. Ďakujem všetkym za názory, sú trefne!

kvetinka75
30. apr 2021

ja by som ten dom predala kúpila 2 menšie.

basska_b
30. apr 2021

@danhen Mama ako žena ma v sebe naprogramovane konflikty žehliť a ututlat. Keď chcete otvorený rozhovor, určite na mamu a sestru nechodte s otázkou "tak ako to urobíme?" ale už vopred pevne rozhodnutí že "urobíme to takto". Zober si na pomoc určite manžela. Chlapsky hlas, navyše nestranný hlas (on nemá vlastnícky podiel) môže byt hlasom zdravého rozumu. Ale ak je vaše rozhodnutie predať a kúpiť dva iné byty, tak bez súhlasu sestry to nepôjde. Keď to nepodpíše, tak nepodpíše 😐 nakoniec to možno aj tak dopadne tak, že to zostane ako to je a ty budeš pozerať na to, ako dom devastuju. Bývate ale 300 km a bývať máte kde. A keď to mama toleruje, čo už.Našej susede sa stalo niečo podobné. Grazel a manipulátor muž presvedčil jej sestru, aby svoj podiel prepísala NA NEHO a potom sa tam začali diať veci. S tým rozdielom, že suseda ako druhá sestra bola vyplatena a musela sa len pozerať, ako sa rodičia stali rukojemníkmi vo vlastnom dome...

Strana
z2