Dedičské konflikty medzi súrodencami
Ahojte, ako by ste to riesili? Sme dvaja surodenci, starsi za zivota toho dostal trochu viac od rodicov (peniaze na kupu nehnutelnosti, plus dalsie peniaze), ja ako mladsi o 12r som nedostal nic, co som nikdy nebral ako nejaky hendikep. Od malicka mi vsak bolo hovorene, aj zo strany surodenca, ze ja sa postaram o rodicov, ze to bude na mne a ja bude dedit byt. V realite to tak aj bolo. Strasi surodenec sa distancoval od vacsiny veci s tym, ze on ma rodinu, deti, nema tolko casu sa starat ako ja, ktory som nemal rodinu. Do 28r som byval s rodicmi, potom si nasiel maly byt, blizko rodicov, aby som im bol k dispozicii, popri tom pracoval, malsom vztahy, priatelky, ale rodinu som si nezalozil. Staral som sa do smrti o oboch rodicov, najlepsie ako som vedel. Po smrti prebehlo dedicske konanie, kde rodicia vsetko dali zavetom mne. Starsi brat zavet pochopitelne napadol u notara a uplatnil si narok na vyplatenie polovice svojho zakonneho naroku. Presne to aj dostal. Avsak neustale vyvija tlak na mna, aby som ho dodatocne vyplatil. Ze ja nemam deti, rodinu, netreba mi toko, a ze mu mam vyplatit realnu polovicu bytu. Sme v malom meste, a viem o tom, ze kade chodi, ohovara na, a robi mi velmi zle meno. V zasade situaciu uplne otocil a tvrdi, ze to ja som rodicov iba vyuzival, ze ma financne podporovali, ze som ich vyciciaval z penazi a nakoniec som este aj vsetko zdedil. Pravda to samozrejme vobec nie je, prave naopak, ja som financne podporoval rodicov, a stale som im vravel, ze do koho ineho mam investovat peniaze, ak nie do nich, ked nikoho nemam. Situacia ani po dvoch rokoch nie je vobec prijemna a obcas musim celit nepeknym atakom, spravam, telefonatom a ohovaraniu. Je jasne, ze ako bratia sme sa absolutne odcudzili.
Snazim sa brata ignorovat, ale situacia mi vobec nie je prijemna a v malom meste na seba natrafime, na jeho rodinu, spolocnych znamych a zial vidim, ake informacie sa im dostavaju.
ste dvaja vlastníci bytu po rodičoch a on chce, aby si ho vyplatil? alebo čo si vlastne nárokuje keď píšeš, že polovicu dostal? upresni
Odstahuj sa. Nič ťa tam nedrží. Úplne odstrihni minulosť. Nikto nemusi vedieť kde si
@anonym_598c9e mám tu prácu, veľmi dobre platenú prácu, s dobrou pozíciou, Mám tu priateľku, ktorú milujem. Mám tu svocjich priateľov, bývanie, zázemie. Ja som nič zlé neurobil, robil som všetko ako odo mňa očakávané a ja sa mám odsťahovať?
ste dvaja vlastníci bytu po rodičoch a on chce, aby si ho vyplatil? alebo čo si vlastne nárokuje keď píšeš, že polovicu dostal? upresni
@anonym_58f4d4 nie, ja som ho vyplatil vo výške 1/4, keďže napadol závet. Všetko bolo ukončené. On chce dodatočne aj 2/4, tak aby to bolo do polovice ceny nehnuteľnosti. Ja som mu nedal započítať peniaze, ktoré dostal od rodičov počas života, plus na kúpu nehnuteľnosti. Aby som prejavil svoju dobrú vôľu.
@anonym_598c9e mám tu prácu, veľmi dobre platenú prácu, s dobrou pozíciou, Mám tu priateľku, ktorú milujem. Mám tu svocjich priateľov, bývanie, zázemie. Ja som nič zlé neurobil, robil som všetko ako odo mňa očakávané a ja sa mám odsťahovať?
@anonym_autor snaž sa ignorovať a dúfam, že aj ty závet máš písaný. Nakoľko ak by sa ti čosi stalo dedí tvoj brat.
A ak niekto ti niečo povie tak povedz pravdu, a nezapodievaj sa bratom.
skúste mediátora, presne toto nech mu vysvetlí a nech si brat uvedomí koľko dostal on a koľko ty, tiež by som sa nesťahovala preč
s priateľkou sa ožeň, nech dedí ona a nie brat
mne sa stalo presne to isté.
Vraj aby som otca doopatrovala ja, že on zato nič nechce z domu. situácia sa presne takto otočila len čo otec zomrel.
u nás je to stále nejasné. blbé tel. od súrodenca som riešila vypnutím tel. aj na mesiac.
autor, je škoda že si prejavil dobrú vôĺu . Pri takýchto hovädách je to úplne zbytočné. Nezabudni spraviť závet, lebo keby niečo dedí po tebe tvoj brat. Už si isto mädlí ruky.
mne sa stalo presne to isté.
Vraj aby som otca doopatrovala ja, že on zato nič nechce z domu. situácia sa presne takto otočila len čo otec zomrel.
u nás je to stále nejasné. blbé tel. od súrodenca som riešila vypnutím tel. aj na mesiac.
autor, je škoda že si prejavil dobrú vôĺu . Pri takýchto hovädách je to úplne zbytočné. Nezabudni spraviť závet, lebo keby niečo dedí po tebe tvoj brat. Už si isto mädlí ruky.
@anonym_fe4f5e jasné, že si mädlí ruky, už dokonca aj vyhlasuje po okolí, že ak si priateľku zoberiem a zomriem, ona byt nebude dediť, lebo som ho nadobudol pred manželstvom. Čo nie je pravda a myslí si BSM a dedenie zo zákona. Ale závet mám spísaný už dávnejšie.
Preto je lepsie ako rodič podeliť a darovat majetky este kym žijem.
Na tvojom mieste ignorujem brata aj reči,ozenim sa a hned opadnu reči,že nemaš pre koho majetok mať.A rovno rozchyr,ze veriš,ze prvé deti budú hned dvojčatá.
@anonym_fe4f5e jasné, že si mädlí ruky, už dokonca aj vyhlasuje po okolí, že ak si priateľku zoberiem a zomriem, ona byt nebude dediť, lebo som ho nadobudol pred manželstvom. Čo nie je pravda a myslí si BSM a dedenie zo zákona. Ale závet mám spísaný už dávnejšie.
@anonym_autor tak prinajhoršom sa zoberte. ja by som aj to spravila. A tomu trúbovi nepovedala nič - ani nikomu. Však svadba môže byť aj na úrade mimo bydliska. Môj známy mal v Prahe - a pritom tam vôbec nebývajú, čo som nepochopila.
My s mm máme deti , takže u nás je to viac menej jasné.
Nechápem tieto nenažraté hovädá.
@anonym_autor tak prinajhoršom sa zoberte. ja by som aj to spravila. A tomu trúbovi nepovedala nič - ani nikomu. Však svadba môže byť aj na úrade mimo bydliska. Môj známy mal v Prahe - a pritom tam vôbec nebývajú, čo som nepochopila.
My s mm máme deti , takže u nás je to viac menej jasné.
Nechápem tieto nenažraté hovädá.
@anonym_fe4f5e bohužial tieto nenažrane hoväda ktorym nikdy nie je dost sa maju najlepšie
ak si pamätáš spíš si kolko dostal od rodičov
dôkaz máš nemaš, asi vypis z banky alebo čokolvek nie je
zober ho k mediatorovi nech mu pravne on vysvetli na čo ma nema narok, treba mu pripomenut že sa vôbec nestaral o rodičov ani ich nepodporoval , však audit prijmov sa vždy da urobit ak by klamal
tiež nech mu vysvetli že ak neprestane s ohovaranim môžeš to dat na sud, napr pre tie spravy a podobne ,
proste ho aspon postrašit vysvetlit že si nemôže urobit čo chce
prípadne nech si spomenie či by vedel vydokladovat svoju nehnutelnost
Nech si rozpráva čo chce, úplne preruš kontakt, zabezpeč tvoj majetok a známym povedz nech ťa jeho výmyslami neobťažujú.
Nech si rozpráva čo chce, úplne preruš kontakt, zabezpeč tvoj majetok a známym povedz nech ťa jeho výmyslami neobťažujú.
@januska12323 tí známi žiaľ odo mňa začali bočiť. Ak predtým sme sa stretli normálne na ulici, pokecali sme sa zasmiali, teraz ma ledva pozdravia. Neviem čo im narozprával. Istého času tvrdil, že som narkoman, keď som ešte žil s rodičmi. Tak som išiel na toxikologické testy, aby som rodičom a jemu dokázal, že drogy neberiem a nikdy som nefajčil ani trávu.
ak si pamätáš spíš si kolko dostal od rodičov
dôkaz máš nemaš, asi vypis z banky alebo čokolvek nie je
zober ho k mediatorovi nech mu pravne on vysvetli na čo ma nema narok, treba mu pripomenut že sa vôbec nestaral o rodičov ani ich nepodporoval , však audit prijmov sa vždy da urobit ak by klamal
tiež nech mu vysvetli že ak neprestane s ohovaranim môžeš to dat na sud, napr pre tie spravy a podobne ,
proste ho aspon postrašit vysvetlit že si nemôže urobit čo chce
prípadne nech si spomenie či by vedel vydokladovat svoju nehnutelnost
@sara07 nemám k tomu žiadny doklad, to bolo pred skoro 30r, dostal to cash. Aj peniaze od rodičov ako fin. pomoc dostával v hotovosti.
@januska12323 tí známi žiaľ odo mňa začali bočiť. Ak predtým sme sa stretli normálne na ulici, pokecali sme sa zasmiali, teraz ma ledva pozdravia. Neviem čo im narozprával. Istého času tvrdil, že som narkoman, keď som ešte žil s rodičmi. Tak som išiel na toxikologické testy, aby som rodičom a jemu dokázal, že drogy neberiem a nikdy som nefajčil ani trávu.
@anonym_autor tak si vybrali stranu a neboli to tvoji kamaráti ani ťa nepovažujú za dobrého človeka, chýbať ti nebudú. Ty máš čisté svedomie.
@anonym_autor ak dostal peniaze za zivota na kupu nehnutelnosti, pri dedicskom konani sa to malo zapocitat. Nedavno sme riedili podobne, manzelova sestra ziadala, aby sa dar, ktory dostal manzel od svokra za jeho zivota, odpicital od dedenej ciastky. Aj tak bolo. To si mohol urobit aj ty.
Ale az teraz citam, ze na to nie je dokaz…
@anonym_autor máš svedomie čisté. Z akého dôvodu chceš všetko všetkým dokazovať? Čoho sa bojíš? Tí, čo sa Ti otočili ...nech. je to ich problém. Prečo chceš byť "za pekného"?
Tým, že napadol závet a určilo sa, že ma vyplatil polovicu zákonného podielu - považuj vaše vyrovnanie za doriešené. Nemáš mu čo ďalšie dávať… a hlavne, keď dostal na kúpu svojej nehnuteľnosti.
Surodenec je ten najkrajsi dar pre dieta
@anonym_autor samozrejme. Ale, ak sa inak nevieš odosobniť od klebiet, tak ti iné ako odstahovat neostáva....
Normalne ho zazaluj za ohovaranie a nic mu nevyplat, sprav mu problemy, kde sa len da a uvidis. Mozno sa potom zbada, tiez od neho vymahaj poplatky za napr platenie hroboveho miesta a udrzbu ( ked najmes nejaku firmu zahradnicku na toto), proste vies ho tak terorizovat, ze to nebude pekne. Niekedy veci dobre neskoncia a ked niekto roky rype, tak si ine nezasluzi naspat.toto je ale vzdy problem tychto dohod a zavetov, toto mala aj svokra a ako to dopadlo? Tak ze travili 4 roky sudnymi procesmi. Ako clovek nevie, kym nededi, ze co to bude.
@sara07 nemám k tomu žiadny doklad, to bolo pred skoro 30r, dostal to cash. Aj peniaze od rodičov ako fin. pomoc dostával v hotovosti.
@anonym_autor nevadi pre mediatorom môžete nadhodit že sice peniaze dostal v hotovosti ale keby ste začali robit audit tak sa pride na to kolko dostal, má 1 pracu čiže nie je tažké si to vypočitat
on to berie tak že robí tlaky tak mu zase ustupiš ako pritom napadnutom závete
berie to tak že budeš zlaty dobry a pre klud ustupiš, ma to vypočitane
@anonym_58f4d4 nie, ja som ho vyplatil vo výške 1/4, keďže napadol závet. Všetko bolo ukončené. On chce dodatočne aj 2/4, tak aby to bolo do polovice ceny nehnuteľnosti. Ja som mu nedal započítať peniaze, ktoré dostal od rodičov počas života, plus na kúpu nehnuteľnosti. Aby som prejavil svoju dobrú vôľu.
@anonym_autor vykašli sa na neho... že má rodinu a deti predsa nie je argument. Tú si snáď nezakladal pretože očakával dedičstvo.... Alebo? Spýtala by som ho😉 Normálne ho pošli do riti.
Taketo poznam, byvala priatelka bola natom presne rovnako jej braovi mama prispela na byt a potom este nonstop prispievala lebo vraj uz ma rodinu a on potrebuje. Ved ona potom zdedi byt. Tak som jej hovoril ze nech povie mame nech ho teda uz prepise nanu ved ked ho aj tak zdedi, a uz boli vsetci na mna nastvani nielen jej mama este aj jej brat aj moja priatelka ze ved oni su dohodnuti...
sú takí čo im ani závet nepomože, furt budú rýpať. vyplatil si ho, vec vyriešená. viac sa tým nezaoberaj.
a svoj majetok môžeš závetom odkázať hocikomu aj keď nebudeš ženatý.
Keby ho stretneš, najlepšie niekde pred svedkami, kľudne mu povedz že veľmi dobre vieš o jeho ojovarackach, a vieš že je chrapuň. Do očí a natvrdo povedať, že on peniaze na bývanie dostal v hotovosti pred rokmi, o rodičov si sa roky staral ty osobne aj finančne zatiaľ čo on na rodičov zvysoka kašľal, aj napriek sľubom že za opateru dostaneš byt ty, nerešpektoval závet rodičov a hnusne sa s tebou súdil. On, nenazrany brat sa predviedol a ešte ťa okydaval že si narkoman a feťák. Že ho verejne žiadaš , aby prestal s atakmi voči tvojej osobe, už ho za brata nepovažujes a veľmi vážne zvažuješ žalobu proti nemu. Máš svedkov, máš písomné vyjadrenia, máš dôkazy ( aj keď nie) a stretnete sa na súde, kde ťa bude zastupovať najlepší právnik kraja.
Nedaj si serinkať na hlavu, nemáš prečo utekať, sťahovať sa, svedomie máš čisté, tak sa aspoň raz postav za seba " otvor si hubu" na brata. Slušne a rázne.
@anonym_autor v tomto prípade si urobil, čo bolo nariadené podľa zákona. Viac nemá brat nárok. Nemáš dôvod na žiadnu dobrú vôlu.

Odstahuj sa. Nič ťa tam nedrží. Úplne odstrihni minulosť. Nikto nemusi vedieť kde si