Dedičské práva a problémy s bývaním po babke
Dobrý deň,
chcel by som sa poradiť ohľadom dedičstva a nehnuteľnosti po mojej babke. Som jediný, kto sa o ňu staral počas jej posledných rokov života, a teraz čelím situácii, kedy ostatní dedičia chcú nehnuteľnosť predať. Ja však nemám kam ísť a nemám dosťatok prostriedkov na presťahovanie sa.
Chcel by som zdôrazniť, že mám na nehnuteľnosť trvalé bydlisko a aj keď mám úver, ten bol braný s jej súhlasom a ide o menšiu sumu. Úver splácam, ale v prípade predaja nehnuteľnosti by môj podiel bol veľmi nízky, čo by mi nezabezpečilo adekvátne bývanie.
Zároveň by som chcel poukázať na to, že babka za jej života vyrovnávala dedičské podiely ostatným dedičom a aj starosta obce či rodinní známi vedia, že chcela, aby dom ostal mne. Bohužiaľ, neexistuje písomný dôkaz, takže je to v podstate tvrdenie proti tvrdeniu.
Preto by som sa chcel opýtať, či je možné dosiahnuť nejakú kompenzáciu alebo dohodu, aby mi bola zabezpečená adekvátna forma bývania a aby som neostal bez strechy nad hlavou.
Ďakujem za každú radu a pomoc.
@gribka1 prečo za kratší koniec? Však jej pomáhal a staral sa o ňu za to, že tam mohol bývať. Nestaral sa zadarmo.
@sasa1310 ja mám takú vychcanu tetku. Starká povedala, že dom da tomu, kto sa o ňu postara. Sú viacerí surodenci. Teta sa tam viacmenej nasťahovala, žila na starkine náklady, lenivá ako voš, celý život nepracovala, starká varila aj pre ňu. Dokonca si vybavila ešte aj opatrovateľské, ktoré nie je malé. Mne je z takých pijavic a prizivnikov na grcanie. K téme - pokiaľ nie je zavet, máš smolu. Niekedy je fajn vypočuť aj druhú stranu.
A ešte by som rada dodala, a prosím neber to ako urážku, že ťa babka asi dobre, ako sa hovorí, ojekabátila. Jej to náramne vyhovovalo, že jej platíš nájom a lieky a staráš a o ňu, a ona ťa čičíkala tým, že zdedíš dom ale že ona najprv musí vidieť, ako sa budú ostatní správať, pritom asi veľmi dobre vedela, že na to, aby niekto vydedil vlastné deti, existuje zákon s prísnymi pravidlami - na čo by si určite bol prišiel aj sám, keby si si ešte za jej života prečítal príslušný zákon a vtedy by ti bolo došlo, že babulienka ťa asi pekné ťahá za nos
@sasa1310 ja mám takú vychcanu tetku. Starká povedala, že dom da tomu, kto sa o ňu postara. Sú viacerí surodenci. Teta sa tam viacmenej nasťahovala, žila na starkine náklady, lenivá ako voš, celý život nepracovala, starká varila aj pre ňu. Dokonca si vybavila ešte aj opatrovateľské, ktoré nie je malé. Mne je z takých pijavic a prizivnikov na grcanie. K téme - pokiaľ nie je zavet, máš smolu. Niekedy je fajn vypočuť aj druhú stranu.
@asocial presne. Za mňa sú to jednoducho nezodpovední ľudia, ktorí takto bývajú u rodičov, či prarodičov aby nemuseli platiť drahé nájmy či hypotéky. Jediné čo pochopím sú jedináčkovia, ale keď je tam niekoľko dedičov, ktorí by tiež mohli ostať takto bývať, tak to je vychcanosť.
A ešte by som rada dodala, a prosím neber to ako urážku, že ťa babka asi dobre, ako sa hovorí, ojekabátila. Jej to náramne vyhovovalo, že jej platíš nájom a lieky a staráš a o ňu, a ona ťa čičíkala tým, že zdedíš dom ale že ona najprv musí vidieť, ako sa budú ostatní správať, pritom asi veľmi dobre vedela, že na to, aby niekto vydedil vlastné deti, existuje zákon s prísnymi pravidlami - na čo by si určite bol prišiel aj sám, keby si si ešte za jej života prečítal príslušný zákon a vtedy by ti bolo došlo, že babulienka ťa asi pekné ťahá za nos
@bashka80 babulienka ho neokabátila. Poskytla mu strechu nad hlavou na dlhé roky.
@bashka80 babulienka ho neokabátila. Poskytla mu strechu nad hlavou na dlhé roky.
@sasa1310 áno, poskytla - ale za akú cenu: platil nájom, stravu, jej lieky a ešte ju aj opatroval, takže jej okrem peňazí platil vlastným voľným časom. V podstate od neho zobrala viac, ako keby si bol prenajímal byť od niekoho cudzieho
@asocial presne. Za mňa sú to jednoducho nezodpovední ľudia, ktorí takto bývajú u rodičov, či prarodičov aby nemuseli platiť drahé nájmy či hypotéky. Jediné čo pochopím sú jedináčkovia, ale keď je tam niekoľko dedičov, ktorí by tiež mohli ostať takto bývať, tak to je vychcanosť.
@sasa1310 vieš, len niekedy tam nebývajú preto, aby nemuseli platiť drahé nájmy, ale preto, že tem človek potrebuje sústavnú opateru a zbytku rodiny náramne vyhovuje, že to majú bez starostí. Ale súhlasím s tým, že si mohol zobrať hypo aspoň na garsónku, prenajímať ju, aby sa splácala sama
Kazdy si moze predat jedine to, co je jeho. Nikto vas nemoze vyhodit z vlastneho byvania, ale ani vy nemozte obmedzit ich vlastnicky podiel. Oni mozu predat jedine svoj podiel na nehnutelnosti, vy mozte od nich vyzadovat splatenie toho, co ste vynalozil zo svojich penazi na zveladenie ich majetku, nech vydaju bezdovodne obohatenie. Takze vec je komplexna. V skratke - nie, vyhodit vas z vasho majetku nemozu, mozu predat iba vlastny podiel. Mozu vas vsak donutit platit najomne, vy ich energie ...

@gribka1 nevedel som..ozaj som si myslel ze je zavet lebo sme sa o tom vela krat rozpravali ze ho ma ale ze este podla toho ako sa budu chovat ostatny tak ho pozmeni. Bol som prekvapeny ked som zistil ze ziaden nie je.
@mnemcek ak keby to babka uviedla v závete, nič by to neznamenalo, priami dediči (jej žijúce deti) by mali aj tak nárok a prednosť pred tebou. Najlepšie riešenie by bolo bývalo, keby prepísala dom za života, ale aj to by mohli napadnúť na súde, že si ju ovplyvnil a využil jej starobu a možno zhoršujúci sa mentálny stav. Najlepšie urobíš, ak sa s nimi dohodneš a budeš súhlasiť s predajom, lebo to dajú na súd a ty prídeš o to malo, čo ti prináleží, na súdnych trovach