Deľba povinností v rodine. Ako je to u vás?
Možno môj príspevok bude zaváňat momentálnym rozpoložením ale zdá sa mi v poslednej dobe určitá nespravodlivost ako sa delí u nás práca. S manželom máme malu dcérku , manžel žije v CZ , je to však len hodinka a pol cesty domov, niekedy len hodina stvrť. Mnoho mužov takto dochádza domov. Napriek tomu som sama na všetky tri deti ( dve z prvého manželstva ) a túto malu drndu. Nie som na materskej , pracujem lebo musím , starám sa o celu domácnost a ešte aj o špinavé prádlo môjho muža, ked som v CZ tak aj tam upracem.
Akosi mi v poslednej dobe dochádza dych a všímam si ako je to nespravodlivo rozdelené, narodením dcéry sa u manžela zmenilo minimum , u mna všetko, okrem toho som sa presťahovala aby sme boli bližšie k hraniciam aby to "môj muž mal kratšie "Takmer všetko sa v poslednej dobe prispôsobuje jeho práci , pritom ja zarobím fakt len o pár EUR menej + mám k tomu tri deti a dvoch psov. Psov mu ani nemôžem dat, lebo ich zabudne vyvenčiť poobede a sú u neho celý čas samy .
Ako je to u vás ? Viete mi poradiť ako toto riešiť ?
no tak dievčatá , tak som práve s ním doskypovala a je mi veľmi tažko fakt veľmi. Povedal mi že ked si neviem vážit že chodí domov tak že nepríde do konca marca vôbec. Aby som o sebe porozmýšľala čo vlastne chcem a či chcem byt vôbec s ním ☹
idem si ľahnut lebo nevládzem ani dýchat čo ma tak slzy dusia
skus to nejako vydrzat a zajtra napis.
@maminuska - ach jaj, je mi to luto, ale fakt sa vyfarbil. On si zil v svojom idealnom svete, zije si cely tyzden bez zaväzkov, ako keby bol slobodny, moze chodit von, v praci ako sa mu paci, nikto mu nic nehovori, na vikend dojde k zene, co taha vsetko ostatne, pohra sa z dcerkou, poriadne sa naje, da si vyprat pradlo, posexuje a ide zasa spät.
Viem, ze tebe sa ruca svet, ale... pokial by si mu to nepovedala dnes, bolo by to cim dalej horsie. Ma sancu sa nad sebou zamysliet. Ako si pisala, ze zijete, tak sa to neda. To nie je manzelstvo. To je vikendovy vztah bez zaväzkov - pre neho.
Ak teda chce takto, tak mu napis, nech ti posle vyzivne na dcerku a cast, ktoru platis za jasle, preventivne by som zrusila spolocne ucty - kym to tak spravi on, nech mas TY s detmi istotu. Nepodcen to.
tak neprišiel, a ani nepríde a práve teraz ked mám najväčší pracovný frmol. Toto nezvládnem fakt, vôbec neviem čo mám robit.
@maminuska filipal ma pravdu, teraz sa nedoprosuj ☹ , ty si mu predsa navrhla riesenie, on sa dokazal akurat "odut". Ved to nie je je "dobra vola", ze chodi domov, bud tam chodi, lebo vas ma rad a mu chybate, alebo nie a nasilu chodit nemusi..daj vediet ak to dopadne, drzim palceky...
ja nechapem preco ti muzi tuzia po detoch,splodia ich a potom neprilozia ruku k dielu!! To si fakt myslia,ze zijeme v otrokarskej spolocnosti? je logicke,ze ked som skoncil v praci tak neskoncil den. Je problem pomoct aspon s malichernymi drobnostami v domacnosti?
@maminuska drzim palce nech je to len prechodny stav a nech sa to cim skor vyriesi. Ja ked premyslam nad mojim stavom,tak asi zmeny sa nedockam. 😒
@redangel32 suhlas u nas je to taktiez presne ako píse autorka diskusie muz iba robota a pride domov a nic Vianoce su castejsie ako on umyje riady 😒 😠 nikdy si veci po sebe neuprace nic nieto po detoch ale ja vravím ze to je chyba v prvom rade jeho matky lebo si ho takto naucila nepochopim matere ktore by synascikom umyvali zadky aj v tridsiatke hanba im
@katecameron ja sa musim zastat mojho aspon v niecom. Co sa tyka nakupov tak je to len na nom (samozrejme ma vodicak,co ja nie tak nech vlaci), vybavovanie roznych zalezitosti na nom. V domacnosti umyje riad IBA po sebe,ostatne v drese necha...max. musi mat naladu. Povysava,ked uz nieco poviem. Vcera bola sobota,tak som myslela,ze sa sam odhodla upratat. No iba povysaval,poschodie uz nechal na dceru a KONIEC. Vravela som,nech umyje wc. ostalo tak. No proste mas 100x hovorit,tak si to spravim sama. ALEBO??? opakovat ako papagaj a neskor sam na to pride?? S tou vychovou suhlasim!!! Tiez ma problem s upratanim po sebe,ak mu poviem,tak JA riesim nepodstatne veci a potom sa rozculujem....krasna odpoved. JA zastavam nazor, ked kazdy po sebe uprace,tak mam o polovicu menej prace. Myslim si,ze tu sa krasne ukazuje kto ako druheho lubi a respektuje. Ak chcem aby sa moja polovicka mala dobre,mam ju rada tak budem robit vsetko preto aby som jej vysla v ustrety. Nuz ale takymto sposobom to asi nebude.
Co vy nato?? Alebo sa mylim??
@redangel32 mas pravdu
@maminuska tak ako sa mate?? zmenilo sa nieco?
Zmenilo, nakoniec manžel prišiel v stredu aj s nákupom ako keby sa nechumelilo a celý večer bolo ticho . Samozrejme že si prádlo doniesol so sebou . Osprchoval sa a išiel si lahnut, ja som sa v obývačke statočne prevracala na posteli do jednej v noci.
Potom mi praskli nervy, nasurovo som ho zobudila 😠 a vykričala som mu hádam ešte aj krivdy prehrešky bývalého manžela 😀 . Ziapala som po nom ako nepríčetná- o jednej v noci - ale bolo mi to jedno 😒 . A on len sedel na posteli a počúval.
U mna sa prejavilo to že nikdy nehovor nikdy - nikdy zo seba neurobím hysterku 😀 a nikdy ....... bla bla. Ráno vstal a prvé čo mi povedal : Že normálne som sa ťa v noci bál, že ma niečím ovalíš.
Nuž možno keby aj niečo bolo po ruke .....
Streda , štvrtok , piatok pracoval z domu a blackbary je dnes od 18 hod vypnuté , síce má s tým značné problémy a absťáky a láka ho to večer zapnut ale mu vravím zabojuj, ked som to ja zvládla a vypínam pracovný telefon o 18 hod.
Dokedy mu to vydrží neviem .
@maminuska fuha? to ako keby som bola ja na tvojom mieste 😀 . Nic,nic a ked prasknu nervy tak koniec. Ale mas na to narok. Vidis,kam si to posunula. Len nepochopim,ze sa to da obmedzit a preco ma s tym taky problem? Inak to robi aj moj. Nebude to uz ako zavislost?
@maminuska pravdu povediac asi by som pristupil k tomu takto:
ostal doma na materskej a nech s manzel o teba stara. Ak to nedokaze tak hold nech pracuje tak aby to dokazal. Ak ani to nedokaze tak by som za nim ani nechodil. Nechajmu byt mesiac len tak a vsetky veci tiez. Ked ich donesie domov tak ich neoper s tym ze si nemala kedy lebo si bola v praci a potom si prala deckam.
Ja tiez neperiem, lebo moja zena to zabezpecuje pre celu rodinu. Aj upratuje (kupil som domov ten samochodiaci vysavac) aj ked snaha je pomoct jej s tym aspon obcas. Na druhej strane mame 2 deti. Starsieho kazdy den rano vezmem do skolky, idem po neho a ked dojdeme domov tak 29 z 30 dni v mesiaci navarim veceru a dam veci do umyvacky. jednoducho som sa snazil zariadit domacnost tak aby to mala co najviac ulahcene. Je na materskej a stara sa o nasho maleho (1 rocneho) certika. Nesoferuje (lebo nechce) takze obcas idem cez obed po nu a odveziem ju s malym k doktorom alebo niekam do mesta. Obcas ide busom. Je pravda ze byvam 12km od prace co ale obcas trva hodinu autom. Keby pracovala tak mi je jasne ze by som musel viac pomoct doma. Momentalne je to take pohodlnesjie tym ze je doma. No moja hlavna starost je to aby som zarobil tolko aby ona doma mohla byt. myslim ze to decku dost prospieva.
@andrejo palec hore 😉 . Mate to pekne zariadene a je pekne ak svojej polovicke aspon s niecim pomozes. Kazda drobnost potesi a pomoze.
Ja len neviem pochopit,,preco to nedokazu pochopit aj ostatni chlapi?? Naozaj je to tym,ze si myslia,ze zena na MD nic nerobi?? Alebo max. pohodlnost?
@filipal myslim si,ze je to aj o vyzrelosti cloveka. 😉
@redangel32
ano, zrelost cloveka....
vies, casto o tom rozmyslam, ze kto vlastne za to "vyzretie" osobnosti moze....je to rodic, rodina?
je to v kazdom jedincovi? v sebavychove, v sebareflexii?
@maminuska vyzera to nadejne🙂 drzim palce 😉 (len nechapem, preco je treba na niektorych muzov najskor nahulakat, narevat a privodit si pomaly srdcovy zachvat... mne sa to totiz stava cca raz do roka, ked "pretecie ta obavana posledna kvapka" a vybuchnem ako parny hrniec a vykricim "vsetko" pomaly od cias, ked sme spolu len chodili... 😝)
inak tajne dufam, ze ako @andrejo, tak sa snazi vacsina muzov...
@filipal ta tvoja posledna odpoved resp. uvaha ma normalne desi, ked si uvedomim, ze aj ja mam synceka a tiez ho vychovavam-vychovavame (spolu s manzelom🙂)...
@ivett1 ale preco desi?
myslis to tak, ze sa bojis tej velkej zodpovednosti?
clovek aj tak nemoze urobit viac, ako je v jeho silach..... ja mam uz velkeho syna, ked mam hodnotit, co som dokazala vychovou, tak mam pocit, ze strasne malo..... 😖
hoci som v tejto oblasti vzdelana, robila som vsetko poctivo.....
isiel si svojou cestou. a pamatam si do dnes jednu vetu, ktoru mi povedal, ked mal asi 8 rokov.
mami, ale ja som iny ako ty. vidis, ja mam rad bielko a ty zltko.
bola to taka mudra veta, taka zrela, ze som si povedala, ze marne je moje verbalne vychovne posobenie...
snad deti formuje aspon prostredie, ta pohoda, ktora v rodine panuje.
tymto nechcem povedat, ze vychova je zbytocna.....to len take zamyslenie 🙂 🙂
@filipal presne je to tak ako pises. Rodic sa pre dieta moze aj "rozdat", ale zalezi na tom dietati co si z toho vyberie. Podla mna deti pridu na to co sme im tou vychovou chceli dat a naucit ich az ked budu mat svoje deti. (samozrejme su aj taky,ktorym ani to nepomoze). Uvedomia si co je to zodpovednost, nie uz o seba, ale o svoje dieta.
Vela zalezi od osobnosti, tak ako to bolo v tvojom pripade. Ked si povie,tak to aj urobi po svojom. Myslim si,ze to je dobre...potrebuje na urcite veci prist sam. Ty mu to aj "naservirujes" pod nos,no musi skusit 😉 Zivot je o skusenostiach.
A s tou vacsinou muzov co sa snazi?? Ja prestavam verit,ze ich je vascina 😒 . Skor skusenost so zrnkom,medzi vacsinou.
@redangel32 moj odhad: takych "andrejovskych" chlapov je najviac 20 %. a to este neviem, ci im nefandim.... 😅
hej hej .. urcite nas je viac. Mozno nie to ze mna bavi varenie aj ked mam varit kazdy den a nielen vynimocne. Jednoducho to je vec ktora je skor nieco ako konicek u mna ale inak myslim ze sa urcite viac ako 20% snazime byt k vam zenam co najfajn. No ono vela robi aj to ci sas tretnu kompatibilne polovice a podobne.
Niekedy sa jedna strana moze snazit a pritom druhej robi akoby napriek a ani o tom nevie 🙂

@maminuska no veru, asi si musis urcit nejaky postup.
-najprv dat do poriadku byt (nam tiez vsetko robili majstri, lebo muz jednoducho take prace nezvlada, ale musi to zaplatit a ma to drahsie, akokeby to urobil sam 😒 )
urcite sa ti ulavi, ked to budete mat dokoncene. kup zvoncek, objednaj elektrikara, objednaj si dvere, pridu ti ich zamerat a priblizne do 6 tyzdnov ich pridu osadit. skus sa na to sustredit. byvanie v provizoriu dost vycerpava.
- dalej, si hladaj niekoho na pomoc. ako pisu dievcata, taka pani by sa ti zisla, ale vidim, ze sa ti to nepozdava...viac sa to pozdavaju tie jasle? tak aspon pani na upratovanie raz do tyzdna.
ja si zase myslim, ze aj starsie deti este potrebuju tvoju pozornost a nezatazovala by som ich prilis. lebo mat dalsie dieta a ist pracovat, si sa rozhodla ty a deti by tym trpiet nemali. nemali by suplovat rodicov.
tym nemyslim, ze by nemali mat ziadne povinnosti, mali, ale primerane svojmu veku a dnesnej dobe.