Deľba práce v domácnosti
Ahojte,
ako manzela by ma zaujimalo ako funguje delba prace vo vasich domacnostiach.
S manzelkou sme spolu nieco cez dva roky. Nebudem tu rozoberat vztahove veci, v tomto si velmi rozumieme. Avsak problem nastava v domacnosti a ako v nej fungujeme.
Manzelka si na domace prace velmi nepotrpi,
Pranie
vacsinou riesim ja (avsak obcas zapne pracku aj ona)
Zehlenie
je na mne (ona doteraz zapla zehlicku 1x)
Varenie
cez tyzden si nevarime, cez vikendy bud ideme do restiky, alebo k rodicom. To sa vsak mne nepacilo uz dlhsiu dobu, podla mna je fajn sa cez vikend naobedovat aj doma, a tak som zacal varit obedy cez vikendy ja, ona sa obcas pripoji a nieco z nasho obedoveho menu spravi aj ona. Manzelka bola na zaciatku proti tomu (vraj preco by sme nemohli ist na obed k rodicom). Avsak ja chcem mat fungujucu domacnost so vsetkym co k tomu patri. Vecere, ranajky si pripravujem sam, ale toto pre mna nie je vec ktoru by som chcel aby riesila ona. Na nakupy chodim vacsinou ja ked idem z prace - volam jej co chce na veceru a kupim to.
Vysavanie, zmyvanie podlahy,
Vysavam vacsinou ja. Obcas som urobil taky test, kde som skusil, ci ju bude stvat nepovysavana podlaha. Bolo to marne, ani po 2 tyzdnoch nevysavania ona nevytiahla vysavac. A to uz boli na niektorych miestach chumace prachu (bolo ich poriadne vidiet!!). Tak som to vzdal.
Kuchyna
Upratovanie riadu v kuchyni jej ide celkom ok, tam si delime pracu 50:50, avsak vidim ze nema zmysel pre detail. Su veci ktore by som ja upratal, odlozil, avsak ona ich necha na linke s tym ze je to poriadok.
Obcas sa stava situacia, kedy si pozve kamaratky do bytu na navstevu, ale pritom sama nestiha urobit zakladny poriadok, alebo im nieco pripravit (napr. ide pred navstevou na nechty). Vtedy urychlene pracem ja, pretoze nechcem aby jej kamaratky prisli k nam do nejakeho neporiadku.
Financie
Financie u nas nie su problem, manzelka zaraba priemernu mzdu na slovensku. Ja pracujem v sektore kde zarobim omnoho viac ako je priemer, ale v zivote som jej nevykrikoval a ani to nikdy neurobim, ze ona zaraba menej. Vidim ze pracovat chce. Ale v mojej praci je to aj o povinnostiach mimo pracovnej doby (uctovnictvo, zakazky atd). Jej praca vyzaduje vacsinou menej casu ako moja - je ucitelka (doma byva omnoho skor ako ja).
ZAVER
Od svojej manzelky by som nikdy nechcel aby zobrala na seba vsetky domace prace. Nechcem z nej mat sluzku. Ale aktualny stav mi nevyhovuje, citim sa akoby som bol totalne pod papucou. Este aj ked ona nieco doma urobi, tak sa tvari ze ako sa namakala, ma zlu naladu, tvari sa vycerpane.
Mam vsak predstavu, ze si prace budeme delit aspon priblizne 50:50, a ze ked manzelka nieco doma urobi, tak sa nebude tvarit akoby mi robila brutalnu laskavost. Domace prace beriem ako samozrejmost. A beriem ako samozrejmost aj to, ze domace prace budem robit aj ja.
Myslite si ze mam pravo od nej ziadat viac?
Ako funguje delba prace u vas?
Och joj.. No ked sme nemali deti tak som viac robila ja. To je fakt. Ja som osoba kt vacsinou vari a nemam rada stale behat po restauraciach, Domaca strava je zdravsia kedze vie co clovek do toho dava. Pracujem v hoteli a verte mi niekedy tie veci olejuju a dochucuju az prilis. Co sa tyka upratovania aj on aj ja sme vysavali ale ja castejsie. Pranie a zehlenie bolo vacsinou na mne. Ja som pedantnejsia a vidim veci co on nevidi. Odkedy prisla mala tak muz upratuje omnoho viac. Aj pusti pracku a da veci do susicky. Navari obcas a vacsinou ma svoje recepty kt rad vari. Ale bez boja to nebolo..
@topa333 Keby ste boli bývali spolu pred sobášom, myslím, že nikdy by si si ju nebol vzal a ani dieťa by ste nemali....prepáč, ale vzal si si lenivú hnidu :( Ale možno má iné kvality, ktoré ti imponujú....
@julish Lenže ona hovno robila aj pred dieťaťom....Netreba teraz obhajovať, že nič nerobí, ani nemusí robiť, lebo má malé dieťa .
@topa333 My to mame podobne, ale opacne teda. Manzel z domu zvyknuty, ze nieze nerobil nic, on ani nemohol, lebo jeho mamka chcela mat vsetko podla seba. Byvala som tam, ja som tiez nemohla pohnut ani prstom pomaly, svokra jednoducho rada si svoje veci urobila podla seba. Ked sme sa prestahovali, presne som robila vela veci automaticky a muz automaticky nie, lebo z domu bol zvyknuty, ze sa vsetko robi "samo". Mali sme par rozhovorov, parkrat som prestala robit niektore veci ja, aby videl, ze ten neporiadok sa sam neodprace. Navrhla som mu aj to, ze mozem prestat pracovat a ostanem doma, lebo sa mi zase nepacilo, ze obaja pracujeme a doma ja mam este makat vkuse a on doma akoze nic (nieze vobec nic, povedzme, ze podstatne menej). Casom sa to upravilo, viac menej teraz makame obaja plus minus spravodlivo. Musela som o tom otvorene rozpravat, navrhnut viac variantov, ako by mu to vyhovovalo teda (s tym, ze mne nevyhovuje variant, ze ja makam a on sedi, takze som hladala iny 😀 ). Mate nevyhodu teraz, ze mate male dieta, lebo to aj u zien, co maju celu domacnost pod palcom, rozhodi riadne rytmus, takze neviem, ci teraz vobec sa s tym nieco robit da. Tak ci tak, ja by som ti odporucala, aby si sa ty nesiel roztrhat, neurobi ona nieco, neurob ani ty. Mozno kym si to nevsimne a co spravi? Upozorni ta, ze urob to? Spytaj sa, preco ty, ked si to vsimla, preco to nespravi ona?
Lenze faktom je aj to, ze niektori ludia nie su az tak poriadkumilovni alebo teda pedantni alebo si nevedia tak dobre organizovat cas. Takze prihliadnite aj na tieto vase individualne vlastnosti. Ja napriklad som az prilis pedantna a teda moj manzel jednoducho ani nevidi niekedy ten "neporiadok" co vidim ja a musim uznat, ze to je casto nepodstatny "neporiadok". Mozno mas jednoducho vacsi cit a organizovanost na domace prace ci poriadok a ona to nikdy nebude vediet robit az tak dokonale ako ty. To neznamena, ze sa nema vobec snazit a nerobit teraz nic. Ale mozno to nikdy nedokaze robit tak, aby si bol uplne spokojny. Musite v tom najst nejaku zlatu strednu cestu, aby ste boli obaja spokojni.
@alzbetka83 ja ti to verím, ver mi. Ani ja sa tým neviem zmieriť skúšala som už všetko aj plakat, ale manžel odmieta doma niečo robiť, že to sú ženské práce, že on nosí peniaze. Ale ja chodím do práce tiež a keď vecer prídem vždy všade neporiadok, nemám sa ani kde najesť najskôr si musím popratat stôl a po zemi prekračujem jeho veci kým ich ja nespracem. Proste vrchol neporiadku. 😐🙏🙏🙏
@lavienocka čo by ste robili, keby si ten vzťah k vareniu a upratovanie nemala ani ty?aj my sme prešli podobným mne muž povedal, že nie je kuchár, aby varil som myslela, že ho ovalim.Tak som to rozdelila, že dlazky umýva iba on a ešte nejaké iné veci.Upratovanie a varenie sú veci nutné a nie, že sa robia iba preto, že to niekoho baví.nebavi má ani chodiť do obchodu stáť pred pokladňou ukladať nákup....to by bolo, keby každý robil iba to, k čomu má vzťah
A vicare tu písali zaplať upratovačku, keď to ženu nebaví a čo, ak by na to nemali financie?zase by to robil len chlap?niekedy možno treba skúsiť ja Ti vezmem malého pokocikovat ty zatiaľ povysavas poupratujes tak zbežne?možno pochopi
@topa333 Ahoj, necitala som vsetky prispevky, ale prinesiem pohlad trosku iny, mimo slovenakeho standardu. Su krajiny, nie daleko od hranic SR, kde k beznej vybave domacnosti patri aj servis upratovacky/zeny do domacnosti raz tyzdenne.
Asi by som cerstvu mamicku teraz nepranierovala vycitkami ohladom neumytej salky, ked z Tvojich slov chapem, ze 30 eur tyzdenne za tuto sluzbu by ste si mohli dovolit. Je to tam aj vec statusu, a naozaj tuto sluzbu vyuzivaju aj priemerne zarabajuce rodiny.
Je 60 dni po porode, je v novej situacii, tesne po sestonedeli. Je ucitelka, mozno vychovu dietatka berie inak, zodpovednejsie. Moze byt vycerpana z tiaze zodpovednosti, ktoru doteraz nemala. Je to dost velky skok, od mama hotela po starostlivost o dojca. Nechaj ju par mesiacov zoznamit sa s novou situaciou, ak zvolite model outsourcingu upratovania, budete mat vecer viac casu byt aktivne a duchapritomne spolu. Po par mesiacoch mozte prehodnotit, ci je tato sluzba este stsle potrebna a ako dalej 🙂 Drzim paste
@ckatka Presne som mu to iste poradila, amen 🙂
Neviem, či to tu už bolo spomenuté, nečítala som všetky komentáre... Ale.. ako sa cíti po psychickej stránke? Aj fyzickej? Bez urážky, ale vy chlapi vidíte ináč deti.. ich správanie, či sú náročné, či nie. Nemyslím to v zlom. Ale niektoré deti dokážu byť naozaj neskutočne náročné na starostlivosť, na pozornost, a tak celkovo... Môže mať napríklad aj nábeh na popôrodnú depresiu.. necíti sa sama a preto ti zvykne podráždene volať? Totiž sa v nej trošku vidím po prvom pôrode... Náš prvý syn bol neskutočne náročné, uplakané, dieťa.. nonstop som kojila, cítila som sa strasne sama, nepochopena.. nevládala som nič, ani riadiť ani variť... Nonstop som ho nosila v šatke alebo v nosiči lebo stále plakal... Dotoho kojenie, nonstop, deň noc... V noci nespaval.. boli to dva.roky neskutočnej únavy, tak som si myslela, že sa uz v živote nevyspim.. tak keď som mohla, cez deň som nerobila nič. Ležala som s ním ako bezvládna mrtvola a spala..a potom sa narodil druhý syn a ten bol úplne iný... Tým chcem povedať, že možno sa citi psychicky po pôrode zle, prechádza mnohými zmenami, či hormonálnymi, ale aj celkovo životnou zmenou... Je od teba veľmi pekne , že jej pomáhas so starostlivosťou o domácnosť, že zabavis aj malého, že jej ho ráno zoberieš. Nechcem ju obhajovať, predsa ju ty poznás najlepšie, je to tvoja žena..ale niekedy to proste chlapi vidia kúsok ináč... Že je proste žena lenivá, zmenila sa, a pod .. a pritom by potrebovala len viac psychickej podpory.. netvrdím ale že ju nemá od teba,.nečítala som všetky komentáre...skús s ňou hodiť reč, ako sa cíti aj psychicky, ako by si jej mohol pomôcť, aby si oddychla napríklad od malého. A potom bude aj jej psychicky lepšie a nabehne do starostlivosti o domácnosť...
@topa333 z tohto som nepochopila co vlastne ona doma robi,ked ty este aj zehlis🤣🙈Trebars ja teraz pracujem z domu, malo sice a v noci vacsinou,dieta je samozrejme doma lebo prazdniny,takze jej robim cez den animacny program,absolvujem vylety,kupaliska atd.,ale vsetky domace prace mam urobene,nakupene,navarene a tiez sa brutalne tvarim unavene lebo naozaj som😅Takze fakt nechapem co ona teda doma robi🤔 Ako tiez by som vydrzala vykotena na zahradnom lehatku s nejakou dobrou knizkou v ruke,hm ale to mi uz len svedomie voci rodine nedovoli🤣🙈
@zuzika219 a x zien zas nefunguje ani pri jednom po porode, placu do vankusa a zbieraju sily na kojenie. Ja som sa po porode zbierala z bolesti velmi dlho a vlastne doteraz trpim sialenymi bolestami krizov. Prosim pana autora, aby nezbieral mudrosti od tych, co sa na internetoch radi pochvalia, ake su super. Svojej zene nepomahate, zastavate si svoju rolu.
@janinkalc ach, konecne to tu niekto takto napisal..naozaj vela robia aj psychicke zmeny po porode ktore su dane hormonalne..tiez by som na vasom mieste pomohla manzelke co najviac, predsalen 2-mesacne dieta je este naozaj velmi malinke a to co zena v tom obdobi najviac potrebuje je odbremenit, musi mat pocit ze je tam niekto iba pre nu a ma v niekom oporu. Uvidite ze sa to casom potom zlepsi..a mozno o co menej da domacnosti (navyse kazdy ma vnimanie poriadku nastavene inac), o to viac lasky, pozornosti a starostlivosti da dietatu 🙂 a prosim naozaj necitajte prispevky o tom, aka je vasa zena lemra..az mi je smutno ako to moze niekto napisat o niekom, koho nepozna :( nesud nikoho, kym si aspon den nekracal v jeho topankach, ci ako sa to hovori…
@dana1728 Presne, toto iste som napisala aj ja. Pan autor ma iate postavenie, ma teda aj iste prostriedky na to, aby mohol zohnat docasne aj externu vypomoc do domacnosti, kym sa situacia ohladom cerstvej mamicky a dietatka utrasie <3
@dana1728
@topa333 A inak klobuk dole pred povolanim ucitelka. Malokto sa zamysli nad tym, ake je vycerpavajuce prednasat pred publikom. Ja napriklad som hotova po hodinovej pracovnej prezentacii, nieto este prednasat pred detskym/adolescentym publikom. Pocula som casto zname, ucitelky, ze po prichode z prace si museli pospat aspon hodinu, inak by im migrenozny stav trval do vecera. Ucit mladeho cloviecika, podat latku tak, aby ju pochopil a udrzal v hlavke, je obrovsky vykon. Tych cloviecikov ma v triede cca 20ks. Kazde dieta je ine, ma ine vzorce na pochopenie uciva. Kazde ide inym tempom a ona musi vytvorit univerzalny prednes, aby pochopila cela trieda.
Neobhajujem, len analyzujem jej neustalu unavu.
Ak je unava zintenzivnena po porode, a pride Ti neumerna, ak jej nalada oredstacuje sinusoidu (raz hore, raz dole) alebo permanetne dole, mozno je na case spolu vyhladat jej gynekologa, ktory vam odporuci dalsi postup. Poporodna depresia je na SR casto velmi podcenovana. Drzte sa
@dana1728 veľa žien o Tom mlčí alebo si vlastne ani neuvedomuje, že sa ich to týka.. ja som nato tiež až časom prišla, že sa ma.to.tykalo, ale chvalabohu v miernej forme... Muž chodil na týždňovky preč a ja som bola sama celý týždeň s malým uplakanym batoztekom.. bolo to fakt náročné obdobie. Cítila som sa strašne opustená, sama.na všetko, nepochopena, nepodporena, celkovo neskutočne vyčerpaná... a naozaj bol pre mňa problém starať sa.o domácnosť.. proste som nemala absolútne ani žiadnu chuť na nič...nikomu úplne jedno v akom stave je domácnosť.. potrebovala som len dostať bábätko do stavu, nech je spokojné a neplače a ak spal, spala som snim... Autorova manželka ho má po ruke, je s ňou, pomáha jej, to však nevylučuje tieto pocity, ktore sú vyvolané vyčerpanosťou a hormonálnymi výkyvmi... Ja ju neobhajujem, že je bez chyby, ale možno jej treba pomôcť po tejto stranke.. veľa ľudí si myslí, že tým, že žena porodi, nastáva najkrajšie obdobie života ženy.. že to hneď každá.zvlada, dieťa, domácnosť, pozornosť okolo muža... Každé dieťatko je iné, ona si možno myslí úplný opak o bábätku,že je veľmi náročné a autor to vidí zase ináč.. treba spoluhlavne komunikovať...
Podľa mňa je aj dosť trápne chodiť každý víkend jesť k rodičom. Keď ma pozvú tak okej, ale byť tam nasackovana víkend čo víkend a nechať sa obslúžiť je hrozne. Čo tak keby ona zavolala ich niekedy že príďte k nám?
A dieťaťom a hormónmi to asi nie je ak taká bola aj pred ním. Je to o pohodlnosti.
Podľa mna nedavas reálny opis fungovania Vasej domacnosti(už len preto, že si v prvom príspevku “zabudol” na to, že mate 2m dieťa). Keď mali deti 2m, tak som nič iné nerobila, len cely deň ležala a kojila, lebo deti plakali. Tiež sme chodili do restik a keď tak nadštandardne zarabas, tak nechapem, prečo v tom nepokračujete a miesto toho vyzadujes varenú stravu. Zažila som noci, kedy dieťa bolo 20x hore, vstávala som k nemu ja. Syn mal v dvoch mesiacoch už zub, čiže som si to patrične s ním užila, aj keď predstava mužov je asi taká, že dieťa spi 10 hodín bez zobudenia a tak manželka nemá byt z čoho unavena.
Dnes bol u nás totálny bordel. Manzel došiel domov o 21(a to dnes fyzicky makal), Išiel uložiť dceru a bez slova začal upratovat. Bez toho, aby niečo okomentoval. Viem, že to vyzeralo, že som nič neurobila za cely deň, ale bola som u lekara, vyhodila smeti a plienky, vyložila/naložila som umývačku(aj po ňom Riady), vybavila 4 telefonaty(lekari atd), uvarila detom, pre nás dospelých bolo jedlo zo včera, oberala hodinu maso detom z kilovej ryby, aby tam nemali kosti, boli sme vonku. Starsia cez deň nespi, syn len tak symbolicky 1-1,5 hodiny. Oboch mám doma a citim sa z nich vypluta. Podľa tvojej tabulky som nič za deň nespravila, ale som rada, že môj muž má cení za to, že som s našimi detmi prežila dalsi deň.
@luccija vieš ja to presne tak vidím ako ty a super si to napísala. On ale ma ešte ten zastaralý model stále v mysli, ze o domácnosť sa stará iba žena aj u nich doma nerobil vôbec nič, lebo všetko zaňho robila jeho mama aj mu upratovala izbu a zbierala všetko po ňom . Cize aj keď ide na nákup nechá mi všetko porozhadzovane po stole a tašky hodí na zem a takto ja prídem domov a ma ide poraziť. My nemáme ešte deti, tak toho sa bojím co bude potom za pohromu. Ja ho nezmením, vedela som to už pred svadbou je je taky. 🤭
Vsetko,co si vymenoval robim ja.Manzel vynasa smeti,vyprace mycku a stara sa o bazen a zahradu.Aj tam je treba kazdy den bud kosit alebo strihat stromky.Aj pred domom.Niekedy si robim srandu,ze je to moj zahradnik 😁 A este mame za hradou sliepky.O tych ani neviem.Len mam stale cerstve vajicka v chladnicke 😉
No toto je na rozhovor s ňou hlavne a citlivý lebo áno vidíš to dobre ak je to ako píšeš tahas za kratší koniec. Komunikácia o problémoch môže byť náročná a na pocit zranujúca. Ak doma bola zvyknutá že nerobila nič z toho je rozdiel si prostredie užívať a ho vytvárať. Skús knihu moje túžby tvoje túžby Harley majú aj v knižnici je tam aj časť o komunikácii o domácich prácach. Môže to byť také nestranné. A ešte dodám že škoda že si to neriešil pred dieťatkom možno by ste to mohli odložiť kým bude mať pol roka lebo bábätká sú náročné na psychiku hlavne tie prvé. Držím palce.
och ženy, niektoré vaše vyjadrenia sú hrozné, toto napíše žena na ženu bez toho, aby ju poznala?
autorovi - v zahraničí je upratovačka bežná vec, ja mám napr. švagrinú, kde ani ona ani muž neradi robia domáce práce, ona sa aj na začiatku snažila, ale potom pochopila, že on to proste robiť nebude tak si platia upratovačku a všetci sú spokojní, riešia len riady a prádlo, zvyšok robí pani, ktorá ku nim chodí 3x týždenne
nehovorím, že to máte mať takto aj vy, ale aspoň veľké upratovanie nech urobí niekto tretí kým je dieťa maličké a uvidíte či vám tento systém vyhovuje viac
proste sú muži aj ženy, ktoré domáce práce neradi robia a odsudzovať ich za to nie je správne, možno sú aj takí, ktorých baví leštiť kuchynskú linku každú hodinu ale každý to tak nemá
@lucka_ke Ja tu odsudzovanie nevidim. Len konstatovanie, ze si autor zobral zenu, ktora nebude varit ani upratovat, lebo k tomu nema vztah, ci ma male dieta alebo nie. Ziadna tragedia, ale zalezi od toho, ako sa k tomu postavi on. Pokial je nie su financie na rozhadzovanie alebo muz nie je stotozneny s cudzou osobou v domacnosti, tak to vnima ako problem. Uz maju davno upratovacku alebo domacu pani, ako pises, pretoze autor vyzera velmi rozumne, asi tomu aj chape.

Podľa mňa keby chlap robil toľko čo tvoja žena, tak ešte ho tu všetky chvália ze aspoň dačo pomáha 😂 to len toľko k "tradičným" rolam... Inak k teme ťažko aktuálne naozaj radiť lebo 2 mesiace po pôrode žena ešte nemusí byť fit a pripravená na zmenu. To ste mali riešiť skôr. My sa napríklad delíme plus mínus 50:50. Ja mam svoje veci ako kúpelka, kuchyna (povrchy), pranie, denne odkladanie veci a manžel zase umývačka, žehlenie (iba svoje veci si žehli, ja si na tom nepotrpim), vysávanie, zmyvanie. Varenie sa nám nechce ani jednemu tak väčšinou donášky 😂