Delenie bytu - vyplatenie
dobry den
rada by som sa poradila s jednou vecou, a to vyplatenie bytu.
idem na to bez emocii aj ked som nasrata.
vlastnik rodicia, sme dve dcery
byt ma hodnotu 70 000
10 rokov ho uzivala sestra, platila el vodu plyn
ja za tych 10 r som bola bud v zahranici kde som si samozrejme vsetko platila. alebo 3 roky v podnajme co ma stalo 8000, alebo u nasich
ako to rozdelit ak by sa to predalo?
dik
dakujem
a k tomu odchodu. Áno odišla dobrovolne, tak ako druhá dobrovolne ostala. Ale stále sú obe dcéry stejných rodičov. Takže kludne by sme to mohli postavit aj tak, že ak jednej pomohli s bývaním na Sk tak druhej mohli pomoct s bývaním inde. Iné by to bolo v prípade, že tá čo zostala sa o rodičov nejakým sposobom stará, pomáha v prípade špatného zdravotného stavu. Ale to tento prípad podla popisu nie je.
Ak rodicia ziju tak nemas narok na nic. Je to ich majetok. Dedicstvom sa to stava az po ich smrti. Ked teda rozhodnu, ze kazdej daju 35.000 mozes byt rada. Nemusia dat nikomu nic a peniaze si uzit.
@dai áno, súhlasím, že je to čisto iba ich vec. Preto som aj napísala, že kludne nemusia dať nikomu nič. To ale nič nemení na tom , čo so písala o delení.Je to moj názor, niekto to može vidieť inak. No ja to vidím takto. Samozrejme berme to tak, že verím tomu čo popísala zakladatelka témy. Či to je naozaj tak, mi tu ani jedna nevieme. Takže nejaké dovody tažko rozoberať.
Rodicia nie su povinny a ani to vacsinou nerobi dobrotu zabezpecovat byvanie svojim doslelym detom
Podla.mna by najlepsie urobili ak by byt predali a rodicia si peniazky ulozili na ucet a zacali chodit na dovolenky do wellnesov a tak a dcery nechsi vezmu hypo ako x inych ludi a nech si buduju svoje
@mateson
@sasa1310
ste to postrehli.
mne v zahranici rodicia neplatili najom, ani mi neplatili najom tu na svk. a ked som bola v dome este sestra sa starala kolko prispievam a ci to nie je malo... no co mam na to povedat.
chcem aby to bolo o cislach, nechcem do toho tahat emocie lebo z toho nikdy nic nebude
@loginexistuje jasne, ale potom nemali 10 rokov podporovať iba jednu. A potom by to bolo spravodlivé.
@sasa1310 pozri kto hovori ze je zivot spravodlivy ?
A co ked nechceli ten byt renajimat a hodilo sa im to ze im tam byva dcera a nemaju starosti
Ako ja ti poviem takto v rodine sa deje najviav nespravodlivosti ja by som ti vedela rozpravat o roznych pristupoch a teda dost vyraznych a prenesenych az na dalsiu generaciu od rodicov voci detom a co mi to pomoze alebo tzm tisicom kociek tu co s tym tiez maju skusenost ? Mne toto cele pride uz vypocitavanie na cukricky jeden tebe druhy mne ja len dufam ze rovnako angazovane ako toto riesia budu riesit aj starostlivost a vydavky za rodicov ked nebudu vladat
@dofrasatu
ja ťa chápem, že ťa to štve, že rodičia sa viac starali o sestru a sestra sa ti montovala do života, ale s tým nič nespravíš. Ovplyvniť môžeš iba seba, svoje zmýšlanie a činy. áno, spravodlivé a správne by bolo, keby sa o obe dcéry starali rovnako, ale druhých ludí zmeniť nemôžeš. Uzavri to v sebe, lebo tento pocit krivdy sa s tebou bude ťahať celý život.
@dofrasatu pozri, reagujes akoby si prerabku toho bytu platila zo svojho a teraz ta chcú ukratit. Platili to rodičia, ich vec. Určite by si to nemala za týchto podmienok kupovať, ale skôr sa zmieriť s tym, ze to skúsia vyhodne predať. Mali by si väčšinu peňazí nechať a vám dať rovným dielom. To ze je sestra rozmaznany fracek je aj ich zásluha, nechali sa využívať veľmi dlho a neurčili jej hranice. Teraz je neskoro sa rozculovat, buď jej oni povedia, ze dostane malú časť, ktorú akože potrebuje a zvyšok si nechajú, alebo si nechajú naďalej skákať po hlave. Vychovali dve deti a teraz jedno len pýta, druhé je nasrate. Dosť smutné. Veď vycisli sestre, koľko za 10 rokov ušetrila na nájme a pytaj od nej.
@dofrasatu nekupovala by som ten byt este ti budu hovorit ze ta pritom.velmi zvyhodnili a tak proste ja by som im nic nevycitala mozno navrhla sestre nech teda da cast zo svojej polovice im zato ze tam mohla byvat nekazila by som si vztah s rodicmi kvoli par tisic
@dofrasatu a ty si tam nemohla byvat s nou? sestra je vydata? ci tam byvala sama, nasi keby mali taky byt, tak by sme tam byvali so sestrou obe, pokial by sme nemali rodiny a ked uz by sme mali rodiny, tak by som brala ako samozrejme, ze sa postavim na vlastne nohy a kupujem si vlastny byt a necakam, kto mi co da
inak suhlasim s delenim na polovicu, tak je to spravodlive, aj ty si mohla byt tu a byt spolu s rodicmi, ak si odisla do zahranicia, je to tvoje rozhodnutie, sestra ti nie je nic dlzna a rodicia uz duplom nie
@dofrasatu Neocakavaj ziadnu odpoved. My v tvojej rodine nezijeme nepozname pomery iba par faktov. O tom ci sa byt preda a kolko sa da eur jednej a druhej dcere rozhoduju rodicia. Moj nazor je spravodlivo napoly. Mozno sestra rodicom pomahala za tie roky co ty si bola prec moze tam byt milion veci o ktorych my nevieme a ktore si zamlcala.
@dofrasatu moja sestra byvala roky u nasich aj s dietatom, dokonca aj s muzom a platili im nejaku smiesnu sumu, ale nasi im varili, platili elektrinu atd... a poviem ti, ze ja som rada,ze som tu mala blizko sestru a vidavali sme sa kazdy den, uz sa odstahovala, lebo kupili dom a maju svoje, je im urcite lepsie, ale mne chybaju casy, ked byvala u nasich, to by som pdola tvojej logiky mala od mojich rodicov ocakavat, ze teda mne budu platit moj najom, kedze sestra byva u nich zadarmo
tvoj nazor je zly
@dofrasatu presne, to nie je malá suma.
Ja už napr. len čakám, kedy prejde niekoľko rokov, my už pomaly splatenú hypotéku a nebodaj ešte potom povedia, že my vlastne máme svoje bývanie a švagriná chudinka vlastne nemá nič. Tak aby sme sa zľutovala ešte a dali jej svoju polovicu.
Aby aj u vás tak nebolo. Že chudinka sestra, veď ona v podstate nič nemá
No ja uz 9r byvam v rodicovskom byte a platime len energie, ale sestra mi to nastastie nikdy nevycitala, odstahovala sa skoro aj s frajerom, este ked sme byvali s rodicmi spolu..ale je pravda, ze ja som sa hned pytala, ci nemam zobrat uver a polku vtedajsej hodnoty bytu sestre vyplatit. Nechcela, neriesime to.
Dedicstvo sa bude riesit az po smrti rodicov (ktora bude dufam najskor o 30r) a nebudem chciet vsetko presne pol na pol, ale aby viac mala ona, prave preto, ako rodicia pomohli mne. Samozrejme aj ona mohla v tomto byte byvat, ale nechcela.
Keby mali rodicia byt v zahranici v meste v ktorom si zila, nechali by ta v nom byvat. Ale asi nemaju. Mozno tvoja sestra citi krivdu v nicom inom v com ta rodicia zvyhodnuju. Nemas pravo a narok vyzadovat viac penazi. Bud vdacna za to co ti daju.
Boze zeny, ste normalne? Pokial niekoho nevyhodili z bytu, mohol byvat s rodicmi, ci v ich dalsom byte. Ked by tam byvali obe, tak to, ze sa ziadny najom neplati je ok. Jedna sa rozhodne odist a tu druhu zrazu zacneme kasirovat? Akou sumou? Takou co plati za najom ta co odisla? Ked sa hrame na spravodlive, asi takto by to malo vyzerat. Alebo ju vyhodime, pretoze aj sestra c2 odisla? Alebo by obidve spolu byvajuce platili rodicom najom 200 (kazda po 100), tak ta co po odideni sestry c2 zacne platit 200? Alebo si bude hladat nieco inde za stovku? To je chore...
Preco vsetci od rodicov "utekate", ked je to tak fasa vyhodne byvat s nimi?! Kazda si vie spocitat, ci je vyhodnejsie byvat s rodicmi/svokrovcami alebo platit svoje. Nie vsetko je o peniazoch.
A peniaze a majetky rodicov su rodicov a oni rozhoduju o ich pouziti. Mozete si o tom mysliet co chcete. Rodicom mozete byt vdacne za detstvo, za vychovu a z velkej casti za to kde ste a kym ste. Pokial ste dospele nemaju voci vam ziadne povinnosti a ziadnej z vas sa nemusia zodpovedat za svoje rozhodnutia.
@dofrasatu Ja som vo svojom okoli nikdy nepocula, ze by sa pri dedeni zohladnovalo to, ze jeden byval v predmetnom byte "len" za naklady a druhy v prenajme. Ale chapem Ta, ze si spravodlivo nastvana. Ja som do rodicovskeho (z vlastnej sprostosti) investovala niekolko desiatok tisic a nevydrzali sme tam, odisli sme a uz teraz viem, ze rodicovsky dom pojde fifty fitfy sestre a mne...a co mam robit?...svojej matke neviem vysvetlit, ze ja si budem dedit akurat tak vlastne peniaze. Jedine, co Ti mozem poradit, ten byt v ziadnom pripade neodkupuj Ty, lebo do konca zivota Ti bude nieco vytykane a akukolvek sumu za neho zaplatis, nebude to dost...v ociach Tvojej sestry.
@dofrasatu na jednej strane chapem ako to myslis. Sestra zacala pred 10r. uzivat byt len za naklady. ty si si platila vsetko sama, podnajom, aj ine byvanie aj zahranicie... za 10r. uzivania sa veci v byte aj samotny byt opotrebovali a pomaly sa zacinaju kazit. Teraz rodicia aj sestra chcu, aby si ho ty kupila, lebo chcu aby zostal v rodine, ale zaroven mali z neho peniaze. avsak ked uz byt bude tvoj a budes ho chciet uzivat, musis si tam veci povymienat na vlastne naklady. cize zaplatit byt aj novu ciastocnu rekonstrukciu. pricom sestra zase vyjde z toho nalahko. ok. to sa da pochopit, ze ta to stve. ALE nie si predsa nesvojpravna. To, ze oni chcu aby si byt kupila je ich problem. Ty to urobit nemusis. Ak ho kupis, bude to uz tvoj problem, bohuzial. Takze violá, riesenie je na svete. Kasli na byt. ked chcu z neho prachy, nech si ho predaju komu chcu. Otazkou je, ci mas kde byvat ty a ci by bolo mozne v meste, v ktorom zijes kupit byt v rovnakom stave za rovnaku cenu, a teda 35000. A ci by sa ti radsej neoplatilo sa tvarit, ze kupujes byt od cudzich, ktory by si si tiez musela rekonstruovat a asi by ta to vyslo drahsie... zvaz si vyhody nevyhody kupy daneho bytu akoby bol od cudzieho. a neries co kto kolko dal. aj tak to nevyriesis.

@dofrasatu Keď by si neodišla preč , bola na Sk, tak ktorá z vás by v tom byte bývala? za 1 - jedna v byte , druhá u rodičov.Tá ktorá by bývala u rodičov, by prispievala na energie atd , tá druhá by si energie platila síce sama, ale určite byt radšej sama ako s rodičmi. za 2- ani jedna. za 3 - jedna v byte rodičov / bez platenia podnájmu/, druhá ak by chcela byť sama , tak v podnájme, či na hypo. Pochybujem, že ak by jednej umožnili bývať v byte bez podnájmu, tak druhej by prispievali na podnájom či hypo.Celé je to o tom, že jednoducho jednej dcére bolo viacej" pomožené "ako druhej. To je bez debaty. A to by v prípade, že rodičia byt predajú / a budú vám chcieť niečo dať😕 pretože kludne nemusia aj nič/ mali zohladnit. A možete tu písať o chamtivej fúrii čo chcete, jednoducho je to tak.