icon

Delenie bytu - vyplatenie

dofrasatu
23. sep 2017

dobry den
rada by som sa poradila s jednou vecou, a to vyplatenie bytu.
idem na to bez emocii aj ked som nasrata.
vlastnik rodicia, sme dve dcery
byt ma hodnotu 70 000
10 rokov ho uzivala sestra, platila el vodu plyn
ja za tych 10 r som bola bud v zahranici kde som si samozrejme vsetko platila. alebo 3 roky v podnajme co ma stalo 8000, alebo u nasich

ako to rozdelit ak by sa to predalo?
dik

dakujem

Strana
z4
lija22
24. sep 2017

@dofrasatu byt nekupuj. nenechajsa dotlacit. vlastne just ho nechci.nech si to riesia rodicia a sestra ako chcu a ak ti chcu dat dake grose tak daju. ser sa im na cely byt

mihula
24. sep 2017

@dofrasatu riesis tu smiesny najom 150e tak daj teraz do roviny tvoj prijem v zaharnici za 10rokov a prijem sestry na sk.Tiež je to v poriadku?
Ty sa sa rozhodla odist a jej si nechala rodicov na krku aj to je v pomere ok?
Mam pocit,že čím ma človek viac,chce stale viac a viac.

loginexistuje
24. sep 2017

@mihula toto tiez nechapem ak uz niekomu patril ten najom tak to boli ich rodicia a oni predsa mali pravo sa rozhodnut ci to od nej budu chciet alebo nie ... tak neviem co ona vobec riesi
ked pride domov tiez jej daju uctenku za kavu co tam vypije ci obed alebo za darcek ..?

mihula
24. sep 2017

@dofrasatu píšes,že za 10rokov sa byt vybýval a ty si ho nepoužívala,ja by som ho darovala druhej dcere,keby som toto od svojho decka niekde čítala-fuj,že ta hamba nefackuje.Nikde necitam,čo si ty z dobreho prijmu v zahranici svojim rodicom dala,alebo kupila

marseillefan
24. sep 2017

@dofrasatu rozumiem ako uvažuješ a má to niečo do seba... ale faktom je, že ten byt užívaním tvojou sestrou nestrácal na hodnote. Práve naopak, rokmi sa zvyšovala jeho hodnota, čiže ty si tým, že ho užívala tvoja sestra o hodnotu svojho podielu neprišla, práve naopak si ho zveľadila. Ten nájom, ktorý si ty musela platiť a sestra nie, to je vec, ktorú si mala riešiť vtedy. Prípadne sa do toho bytu tiež nasťahovať. Teraz je to už zabudnuté a vyťahovať to nemá zmysel. Na peniaze nemáš zákonné právo, sestra ti ich dobrovoľne nedá a ak si ich budeš pýtať, tak si len zbytočne pokazíš vzťahy. Vykašli sa na to, zober polovicu a buď rada, že rodičia peniaze tak múdro investovali a že teraz so sestrou dostanete viac ako keby ich dali na vkladnú knižku s 0,1 percentným úrokom.

charlie1980
24. sep 2017

@dofrasatu Ked uz chces, aby to bolo len o cislach a bez emocii...nech na jej naklady poopravuje / povymiena sestra zariadenie v byte, tak aby to vyzeralo ako pred 10r., zrenovovane. A potesim ta, pred 10r stalo zariadenie (material) 3krat tolko ako dnes pomaly, resp.vyssia konkurencia.
Potom....
Vyratate 10r najmu, co tvoja sestra byvala tj 150x12x10r. Do toho jej das polovicu cash a ste si kvit. Pretoze fakt je ten, ze byt pred 10r stal o 1/2 menej ako dnes, cize keby tam nebyvala a neplatila by aspon tie naklady, musela by si z vlastneho vrecka platit najom, aby si ho dnes vobec mohla predat, prip.by si dostala v tej dobe o 1/2 menej za ten byt ako dnes....
Da sa na to pozriet aj z tohto uhla napr.😉

deti95060810
24. sep 2017

hm, a ako je to so vzdelaním? vieš, niekde aj tak rodičia robia, že tomu dieťaťu čo dlho platili vzdelanie - VŠ, dajú potom menej ako tomu čo má len učňovku a jednoducho tomu druhému to kompenzujú inak....
inak ja sa ti čudujem, že ideš do takýchto pre mňa blbostí....pre mňa sú vzťahy so súrodencami na prvom mieste a neriešim kto dostal od rodičov viac....

fadama
24. sep 2017

ja suhlasím s @mihula

Ja som tiez v zahranicii brat je doma s rodicmi, stará sa o invalidného otca a pomaha aj mame kolko vie. Ked sa raz bude nieco dedit vsetko mu necham ved si to zasluzi.
Nerozmiem ako sa surodenci ( rodina ) mozu hadat pre dáke majetky.

maciatkolulu
24. sep 2017

@dofrasatu to je dobra sranda, daj to na sud, nech sa zabavia aj tam, ved toto je sila, takto si srat vztahy a dakujem bohu, ze mi nenadelil taku milu sestricku.... Teba z toho bytu vyhodil niekto, ci do toho zahranicia, ci ako? Tvoji rodicia sa musia dobre trapit, co za hamtavuju hyenku vychovali, ci to mas asi v povahe, nech sa netrapia.... Fuuuu, ale silna kava za mna. Nakoniec som stastna, ze som jedinacik.

obsadenemeno
24. sep 2017

@dofrasatu no vy ste asi obe sestry pekne kvietka......

ukulela
24. sep 2017

@dofrasatu pozri, moja sestra byvala roky s mamou, ja som bola 7 rokov v podnajme, teraz staviame. nik ma nevyhanal,jjednoducho som si vybrala sama. aby som ja ratala, kolko ma vysiel za X rokov najom a odratavat si ho z pripadneho buduceho dedicstva? ved to nedava logiku ... je to tvoj zivot a tvoje rozhodnutia. ak sestra manipuluje rodicmi v tvoj neprospech je mi to luto. alej je len a len na tvojich rodicoch, ako podporia svoje deti. alebo si cakala, ze kled segra byva v ich byte, ze tebe budu do zahranicia posielat na byvanie?
ze si tydala tisice na najom by nikoho nezaujimalo pri dedicskom konani ... a ze sestra byt vybyvala? to nech si s nou riesia rodicia ...

natalienka12
24. sep 2017

@dofrasatu Ako spravne citas nemas jednu jedinu podporu tak by si sa mala nad sebou zamysliet. Ako som napisala predtym, su iste veci ktore si povedala a iste veci zamlcala. Takze nikto ti neda ziadnu odpoved v cislach. A neviem co ty chces delit ked rodicia ziju. Oni rozhoduju kolko daju tebe a kolko sestre. Mozno im sestra pomaha stara sa o nich, moze tam byt milion veci, ktore si zamlcala. Narokovat si a dotahovat sa so sestrou sa mozes po smrti rodicov. Ale je to totalne chore.

black33
24. sep 2017

@dofrasatu spravodlive to nie je , ja ta chapem , ale tak to byva .Rodicia su rozni , niektori striktne delia vsetko rovnakym dielom , niektori viac pomahaju tomu menej schopnemu dietatu, niektori tomu co viac pyta... no je to ich rozhodnutie , ich peniaze , maju na to plne pravo, ty mozes max .povedat svoj nazor , svoje pocity aby vedeli ako to vnimas.

xxxkatka
24. sep 2017

@dofrasatu je uplne jedno kolko si ty zaplatila za podnajom. Tvoji rodicia sa rozhodli pomahat viac sestre. Maju na to svoje dovody asi (ci objektivne alebo subjektivne nie je podstatne). Takze ty neries co kto mal dat, nemal atd. Pokojne jej ho mohli aj darovat. Byt kup ak chces, alebo nekup ak to ty uznas za vhodne (nie je v dobrom stave a musela by si don investovat). A skus popracovat na tej zavisti....

missdiva
24. sep 2017

@dofrasatu
Pride mi velmi neludske, ze by si chcela spat 💵 za to, ze sestra uzivala byt... To vlastnej sestre nedoprajes ani strechu nad hlavou? Ja osobne si neviem predstavit, ze by som sa kvoli takej blbosti hadala so surodencami, naopak ako starsia sestra mam pokoj na dusi ked viem, ze sa maju dobre. Komu doprajes ak nie rodine? Neverim, ze by ti sestra nedovolila byvat tam s nou ak by si chcela...
Peniaze by si mali rozdelit rodicia pol na pol medzi sebou. Ak sa rozhodli ich darovat vam tak rozdelit pol na pol medzi teba a sestru, bolo by to podla mna spravodlive.

mrkvicka060
24. sep 2017

Ja neviem co stale riesis. Kup ten byt za 35000 (polovicu tvojej sestry, ak to teda rodicia chcu predat takymto sposobom) ako ti hovoria. Kedze ma hodnotu 75tis a bude tvoj (na tvoje meno) tak ti aj tak defacto zostanu tie peniaze, kedze byt mozes za 75 predat ked uz a nikto ti nic nemoze zakazat ani prikazat, ked uz byt bude tvoj... len mam pocit, ze tebe ide len o princip, aby si dostala viac. Ale ty mozno aj dostanes viac, budes mat cely byt za 35tis. Ak ho predas za 75, budes mat 30tis navyse... tak o com. To snad vykryje tych tvojich 10 rokov najmu... uz neries debiliny..

sardinka32
24. sep 2017

@mrkvicka060 Ale vsak ona bude musiet vyplatit sestru, takze akych 30 000 bude mat navyse? Vsak ked niekomu dam 35 000 ako vyplatu z bytu a nasledne ho predam za povedzme 70 000, tak ked si odratam to, co som uz vyplatila, tak mi stale zostane len tych 35 000, ci mi nieco unika?! Plus bude byt este rekonstruovat, lebo je vybyvany po sestre.

mrkvicka060
25. sep 2017

@sardinka32 jasne ja viem. Ale ona furt chce riesit nejaku kompenzaciu za to ze ona si platila najmy sama a sestra mala byvanie zadarmo. Zvlastne a hlupe. A kedze autorka nenapisala, ci ma ona svoje byvanie alebo chce v danom byte byvat ona, tak to beriem tak, ze autorke nejde o byt ale o peniaze. Ona ten byt kvazi dedi (aj ked rodicia este ziju), takze polka je jej a polka sestrina. A ked nieco zdedis a potom to predas tak mas z toho prachy bez toho, aby si do toho nieco investovala. Cim lepsie predas, tym mas z bytu viac penazi. Cize ona ked vyplati sestre jej polovicu 35tis, tak byt jej zostane. A keby ho nasledne predala za cojaviem napriklad 80tis, tak ma pre seba prachy, konkr. 45tis. Takze ked je sikovna, tak v konecnom dosledku by mala vo vlastnictve byt a mohla by z neho vytazit viac penazi (mozno). Jasne je to hypoteticky, ale tak nechapem co furt vymysla s najmami. A ze jej to niekto preplati... take spory toto ze dovi. By som sa s prepacenim vys*ala na cely byt aj cele prachy kks... ale ked sa ludia nudia...

nerko
25. sep 2017

Sestra by mala dat na svoje naklady byt do povodneho stavu ak sa jej uzivanim ponicil. To ze si byvala v najme sa malo riesit vtedy a nie teraz spätne. Nepozname vsetky okolnosti Vasich zivotov. Ja byt rodicom tak aktualne byt nepredam, ale prenajmem. A dostali by ste svoj podiel az pri dedeni. To ze sestra potrebuje peniaze na dalsie auto je jej problem, nech si zarobi. Neviem si to ani predstavit ist domov vyskakovat, ze chcem prachy na auto. By ma nasi raz-dva zaradili. A ak by som byt ako rodic predala. Tak by som si nejaku cast nechala pre seba na lepsi dochodok a cast by som Vam rozdelila 50/50. Nikdy to nebude spravodlive, no taky je hold zivot...

lujza123
25. sep 2017

To je super napad, moja segra bola akurat 2 tyzdne na dovolenke na SK byvala u nasich (bez najmu!!!), musim si to niekde zapisat a potom ju pri dedicskom skasnem €€€€ 😉

lujza123
25. sep 2017

@dofrasatu
vykasli sa na to, vies kolko rodin a priatelstiev zaniklo koli hlupemu majetku? Stoji ti to za to?
Vies keby je ten byt tvoj a segrin tak by bolo normalne ziadat kompenzaciu za to ze tam byvala ale ten byt je rodicovsky, tam s kompenzaciou nepochodis ani pravne a sudiac podla reakcii ani ludsky... Ano je to trosku nefer ze sestra mala byt zdarma a ty si sa pretlkala ale co ty vies, mozno tebe tiez rodicia pomozu s rekonstrukciou ked si kupis byt...
Moja rada je ze neries, nenic si zivot zatrpknutostou a pocitom krivdy koli imaginarnemu dedicstvu, fakt ti to nestoji za to... Este sa moze stat vselico, ten byt este mozu rodicia predat a vybrat sa na cestu okolo sveta a vam nedat nic..mozu sa napriklad rozviest a mat kazdy este 4 deti s novym manzelom/manzelkou a hned vas bude 10 dedicov, sestra moze dostat rakovinu a vsetko ostane len a len tebe, pripadne sa dohadas s rodinou tak ze do konca zivota spolu neprehovorite ... tolko moznosti a udalosti sa este moze stat, aby ti nebolo niekedy v buducnosti luto hlupych hadok koli najmu

ivuska027
25. sep 2017

To je neuveriteľné. Takúto chamtivosť som v živote nevidela. Deliť majetok rodičov za ich života. Keby ste vy boli moje dieťa, v tú sekundu by som Vás vydedila. Ešte ste si na nič nezarobili, nič poriadne nekúpili, nenadobudli a už by ste cudzie delili. Vaši rodičia celý život poctivo pracovali, snažili sa Vás vychovať, dať Vám domov, vzdelanie a zázemie a vy len s vystretou rukou daj a ešte aj pomaly stoličku spod zadku by ste im obe vytiahli.
Deliť a rozhadzovať by ste mali najskôr svoje, potom cudzie.
Neexistuje okolnosť, výhovorka ani dôvod, ktorý by ospravedlnil toto správanie.
Po prečítaní tejto témy len dúfam, že z mojich detí sa mi podarí vychovať slušných, úctivých a milujúcich ludí, nie hento ako vy.

ema234
25. sep 2017

@dofrasatu rodicia maju evidentne radsej tvoju sestru, je to ich majetok a mozu si s nim robit co chcu a mozu tam dat byvat koho len chcu. Nejaky narok budes mat len ked umru, ak budu nieco vlastnit. Momentalne nemas narok na nic.
A neviem preco ty riesis, ze tam byvala tvoja sestra to jej tak zavidis,preco si tam nesla byvat ty? Ako pisem ak rodicia nechcu aby si tam byvala ty tak ti to nemusia umoznit, Uvedom si ze narok mas len na to co je tvoje.

ema234
25. sep 2017

@ivuska027 ona si asi mysli, ze ma nejaky narok za zivota, ale ked ju poslu do prdele nic s tym nespravi, este ju mozu aj obist, keby sa im nieco stalo.

majkeel
25. sep 2017

CO vlastne riesis. Ked si bola v zahranici, ako si teda chcela byvat v tom byte? Akurat by si platila dva najmy, v zahranici aj za tento byt.
Byt bol doma, bol k dispozicii jednej z vas, ty si odisla, pouzival ho ten, kto zostal. Rozdelte si byt na napoly, pripadne sa dohodnite na nejakej sume, ze rekonstrukciu vybyvaneho bytu este zatiahnete napoly.

romanovic
25. sep 2017

@dofrasatu nekaz si rodinné vzťahy majetkami. U nás tiež išli všetky rodičovské peniaze bratovi a predpokladám, že už má ošetrené aj zvyšné 2 mamine byty a ja sa velkodusne tvárim, že o ničom neviem 🙂

sidicek
25. sep 2017

@romanovic no to sú mi pekne rodinné vzťahy , keď sa súrodenci okradaju, sorry ale nechápem na čo je dobré , tváriť sa, že je všetko super,keď to tak nie je.

ivuska027
25. sep 2017

@romanovic z peňazí ešte nikdy nikto šťastný nebol 😉

romanovic
3. okt 2017

@sidicek rodič môže so svojimi peniazmi robiť, čo chce. Mne je prednejsie, že moje deti majú starú mamu a majú s ňou pekný vzťah, ako robiť dusno pre peniaze. Tie viem zarobiť a ako pridanú hodnotu mám, že som to dokázala sama a nemusím byť vďačná.

Strana
z4