Denné štúdium na vysokej škole popri práci a rodine
Dobrý deň chcela by som či niekto takto študuje a ako to zvláda. Ja by som mala nastúpiť do prvého ročníka, ale mám obavy ako to všetko dopadne.
moja velmi dobra kamaratka tak chodi a je to zvladnutelne ale nevies kde ti hlava stoji. robotu nemozes mat na plny uvazok lebo budes musiet chodit do skoly, takze len nejake brigady, poobede alebo doobeda podla rozvrhu a potom samozrejme cez vikend a to zase prichadzas o cas s rodinou, no podla mna to nie je uplne najidelanejsie riesenie..
No práveže tento odbor je iba denné a keďže chcem pokračovať v praci tak je pre mňa lepšie ak budem mať aj školu. Iba neviem či sa to vôbec bude dať preto sa pýtam či má niekto skúsenosti s denným štúdiom
@hannah78 No napísala si toho dosť málo, záleží na tom akú máš prácu, či možeš pracovať aj z domu, alebo musíš normálne klasicky trčať v práci 8 hodín denne. Či máš nejakú pomoc od rodiny, manžela, babičiek, kedže máš 2 deti. Kamoška tak študovala popri materskej denné štúdium, do práce nechodila, ale nemala pomoc od babičiek, len od manžela, takže si aj opatrovateľku platila.
No najlepšie uvidíš podľa rozvrhu na zimný semester, a kebyže si dáš denne štúdium a skúsiť si podať žiadosť o individuálny plán? Ja som študovala päť rokov externe a dcéra sa mi narodila hneď v prvom semestri. Druhy stupeň štúdia som už aj pracovala, ale bolo to dosť náročné, hlavne časovo, dovolenka nestačila, musela som robiť nadčasy, aby som mohla ísť na skúšky, čo sa tykalo malej bola v škôlke takže to nejak nepocitovala. A učila som sa doslova ldn po nociach. Všetko záleží na tvojom zamestnávateľovi a to či máš školu priamo v meste, kde bývaš, ja som musela cestovať 65km. 🙂 myslím, že keď máš rodinu čo ťa podporí v pohode to zvládnete. My sme sa tiež smiali, že študuje celá rodina 😀
@hannah78 podla toho aky odbor. Ak jazyky alebo ucitelstvo, pravo, tak snad len vela stastia.
Ďakujem za odpovede je to farmaceutická fakulta odbor zdravotnícke pomocky, robote musím práveže byt nedá sa z domu. Podporu v rodine mám len uvažujem že ak sa zo zamestnávateľom nedohodneme tak dať výpoveď a ísť robiť na dohodu alebo skrátený úväzok.
No ja si kombináciu týchto troch vecí predstaviť neviem.
Ved prácu ak máš na plný úväzok a denné štúdium k tomu - už len tieto dve veci sa vylučujú.
@hannah78 ahoj, moj chlap sa tak snazil na magisterske a nedalo sa to. neviem, ale urcite su to nervy a podobne a furt v skole a tak. maloco ti profesori dovolia vymeskat.
Ako chceš mať prácu ajdenné štúdium. Na dennom musíš sedieť na prednáškach a pri práci na plný úväzok musíš sedieť v robote. Dialkovo nepoviem. Ja momentálne chodím dialkovo, som na MD a mám 2 malé deti. Musíme absolvovať 80% prednášok. Podľa mňa sa to nedá, pokiaľ sa nevieš "rozdvojiť" 🙂
Zdravotnicke pomocky sa ti moc neoplatia... to mozes robit aj ako laborantka. Ked uz, tak radsej rocno farmacia... a teda farmacia, rodina a plny uvazok myslim, ze dokopy nejdu... rozmysli si to s tym odborim kym nemas po zapise, potom uz sa ti to bude brat ako zacaty rocnik a ak by si sla na nieco ine, tak budes platit rok za nadstandardnu dlzku... (riesili sme to v rodine minuly rok u mm brata, tiez ho svokra chcela dat na tento velmi "potrebny" odbor. A to odbor neponizujem, ale mame vsetko kamosky farmaceutky plus mm kamoska je absolventka tohto odboru a povedala, ze fakt radsej mohla ist na farmaciu...)
Asi to bude nieco na styl, vyber si 2 z 3. Ja by som len vyvratila, ze praca na plny uvazok a denne studium sa nedaju naraz. Daju, osobna skusenost, ak sa teda da dohodnut na flexibilite so sefom. Kazdopadne je to na doraz aj bez deti
Skĺbiť to so starostlivosťou o deti sa to ešte dá v pohode, pokiaľ ti ich má kto postrážiť kým budeš v škole, plus kým sa budeš učiť alebo čítať knihy do školy ale musíš si uvedomiť, že to bude dosť vyčerpávajúce. Ale s robotou to už asi nepôjde, lebo keď máš denné tak záleží aj od rozvrhu ale môže sa stať, že ti hodia tri dni v týždni tak rozhádzano tie predmety, že nebude šanca aby si mala štandardnú robotu na nejakých 8 hodín.
Podla mna to za tie nervy a strateny cas s rodinou nestoji. Neviem, kolkorocne mas deti, ale co z teba potom budu mat??
V skole kedze si matka mozes poziadat o individualny studijny plan...to si ale pozri v dokumentoch tej skoly, napr. U nas stacilo ist na 3 seminare zo vsetkych+nejaku pracu na par stran alebo nieco co zadal ucitel. Prednasky povinne nie su,takze to je na tebe ci pojdes alebo si ziskas od niekoho, vacsinou aj tak je vsetko aj tak v knihe.
odbor sa dá asi študovať to nie je medicína, resp. technika... to budú len také táraninky, lenže škola , deti, práca ....to dokopy nedáš na dlhý čas.... ten deň by musel mať 35 hodín....
ja som mala dieťa, mm a denné štúdium VŠ - stroj. fak, cestovanie do školy a bolo to ťažké..
budeš k dieťaťu potrebovať opatrovateľku, so šéfom dohodu a so školou tiež sem tam nejakú dohodu....😉
@moonlight1210 prednasky su vsade na VS dobrovolne. Jedine seminare na dennom su povinne, ale ak si da individualny aj tam pojde len parkrat
@jm1988 to nie je pravda. Stava sa aj ze prednaska je povinna, je na nej prezencka a na konci pri skuske sa vyucujuci riadi prezenckou, cize ti ktori neboli viac ako 3-4 x dovidenia. Nie raz sa mi to stalo. Zvlast ak prednaska bola bez seminara
@marlenka222 oni skusaju vselico, ale byt tam nemusis. Co potom chcu s prezenckou, nepustia ta na skusku? To nemozu. Iba skusku musis spravit. Seminare, cvicenia, labaky su povinne
@bluka2 Nie v tom pripade ak k prednaske nie su cvicenia. No ak nemas dostatok ucasti, veru ze nepustia k skuske. Mas tam Fx v kolonke znamok.
@bluka2 aj na dennom su povinne. A ako pise
@marlenka222 ak si dojdes parkrat na prednasku, tak rovno prenasas predmet. Nikto sa s tebou hrat nebude.
@marlenka222 To nemozu spravit. Stalo sa ti to? Za neucast na prednaske fx? Mne nikdy a tej neucasti mam viac ako ucasti, veru. Nadavali niekedy, ale potom supli dobru znamku

@hannah78 ahoj, ja som tak chodila popri synovi, dalo sa to zvladnut ale na ukor rodiny