icon

Denné štúdium na vysokej škole popri práci a rodine

hannah78
28. aug 2017

Dobrý deň chcela by som či niekto takto študuje a ako to zvláda. Ja by som mala nastúpiť do prvého ročníka, ale mám obavy ako to všetko dopadne.

Strana
z2
marlenka222
28. aug 2017

@bluka2 veru ze stalo. Aj test mozes napisat ale proste daju vyzrat a jednoducho nesplnis podmienky, letis. A na dennom. Skusali sme aj tak ze sme dopisali. pri odchode sme sa museli skrtnut ze sme odisli z miestnosti, prednasajuci stal nad kazdym a pozeral kolko skrka. Este horsie mali ti, ktori napisani boli a neboli pritomni. Tych na dalsej prednaske (lebo samozrejme ze nabehli) vytiahol a vyhodil z miestbosti von.

marlenka222
28. aug 2017

@bluka2 neviem pred kolkymi rokmi si studovala ale ver ze az tak super lahke to nie je aspon co sa tyka ucasti. To by fakt mohol studovat kazdy aj s 3 malymi detmi. Nehovorim o pracach a kazdorazovych pisomkach na seminaroch.

bluka2
28. aug 2017

@marlenka222 Co ti daju vyzrat, ked test napises dobre? A keby si neskrtla (neviem presne co tym myslis 😀 ) tak co? Je v nejakom poriadku ci vyhlaske take pravidlo? Nie je, neskrtam, lahke

svetlana35
28. aug 2017

@bluka2 inak ja som studovala uz podla kreditneho systemu a tam sme tiez mali nejake prednasky povinne.

bluka2
28. aug 2017

@svetlana35 ja tiez ECTS a nie tak davno

applede
28. aug 2017

@hannah78 všetko sa dá...ked sa chce.....zalezi od skoly....zisti si v skole kde ides ake maju podmienky studia atd......ja osobne som bola na 2.stupni na dennom studiu.(nedalo sa externe)..ale mala som išp...takže som ochodila toľko percent seminárov atd....kolľko som musela (niektori netrvali ani na tom), a ostatné podmienky, ktoré sú individuálne od vyučujucich.....chodila som do roboty (na skusky tiez po dohode so zamestnavatelom....robila som v banke vtedy a riaditelka pobocky nasej bola uzasna a vychadzali mi v ustrety..za co jej stale dakujem) a dcéru mala v škôlke....preto ti hovorím, že všetko sa dá...len to chce pevné odhodlanie, silné nervy a podporu rodiny...predsa na skúšky učiť sa nedá ani v robote ani s malým dieťaťom....

bluka2
28. aug 2017

@applede Super!! Som rada, ze sa niekto nasiel

applede
28. aug 2017

@bluka2 necitala som ostatne prispevky....:D a ani nereagovavam do prispevkov uz....ale hladala som tu nejake rady co ine este od olesti po vytrhnuti ..zubu mudrosti....a mi "padli oci" akurat na toto 🙂

hannah78
autor
28. aug 2017

@applede ďakujem za konkrétny popis tvojho studia😁. Skúsim sa popýtať na ten individuálny plán štúdia. V robote niesu proti študovaniu len ide o to ako to všetko sklbim preto mi veľmi pomôžu konkrétne príklady.

gir
28. aug 2017

@bluka2 podľa toho na ktorej škole. Keď študuješ denné a máš odborné praktické cvičenia, tak tam musíš byť. Aj sama si vo svojom príspevku písala že sa dajú skĺbiť denne štúdium a práca ale tiež si napísala ALE ústretový zamestnávateľ a pod.

bluka2
28. aug 2017

@gir Vsak to stale tvrdim, prednasky su nepovinne, cvicenia mozu a vacsinou aj su povinne.
Ak nie je ustretovy 1 zamestnavatel, bude druhy...

jeennyv
28. aug 2017

Vsetko zalezi od odboru...U nas boli prednasky povinne, ak je v studijnej skupine 30 ludi cca profak si to s radostou a prehladom odsleduje....a zelal si to tak, koniec diskusie...ak bola prednaska medziodborova, ze 100 ludi a viac dalo sa neprist...

jm1988
29. aug 2017

prednašky su a aj budu dobrovolne :D niektorí "aktivni" učitelia sa vyhražaju že musite chodiť, že budete mať problem na skúškach atd. u nas sa prezenčka robila niekedy aj ked nas sedelo 200 v prednaškovej sale. a že tí čo neboli budu mať problem. Si myslite že to niekto kontroloval? kdežeee. Mali sme dokonca predmety ktoré boli len z prednášok, čiže žiadny seminar.... tam sa zapisovalo, ale kludne boli takí čo tam boli len raz...a nik to nekontroloval, lebo prednášky su dobrovolne a nemože si nejaký učitel dovoliť to, že nepripustí k skuške kvôli tomu že si nechodila na prednášky. Občas sme prišli iba traja na prednášku :D niektorí odprednašali, niektorí nas poslali domov. na inej hodine zas bola podmienka prísť aspon piati :D a že ak sa raz stane že nebudu piati, zavedie povinne prednašky :D takže tam sme sa vždy nejako dohodli aby tam tých 5 sedelo. a osobne si myslím, že že tým že niektorí nechodili o nič neprišli, všetko je v knihách...a na skušku je doležité sa vedieť nabifliť. ja som chodila na 90% prednášok, a aj tak som sa z tých poznámok neučila...doležitá bola kniha, skriptá atd. záleží aj od odboru aký študujete, ale ak mate k predmetu materialy na učenie, prednášky su len doplnok ktorý niekomu pomože lepšie si zapamatať kedže to len nečíta v knihe, ale počuje od niekoho možno aj s príbehmi z praxe.

jm1988
29. aug 2017

a ešte jedna vec...všimnite si potom v skole na začiatku roka plne prednáškove saly a postupne sa to riedi...a pred skuškovým ked sa treba učiť, radšej vačšina ostava doma a ten čas využije na učenie a na možnosť isť na predtermíny na skušku. takže tak, nikomu sedenie na prednáškach nezaručí že spraví skušku. Seminare su povinne, my sme mali napr možnosť 2x za semester neprísť bez ospravedlnenia. kto chýbal viac musel mať papier od lekára plus ak bolo vela vymeškaných hodin, učitel dal písať nejakú prácu...

moonlight1210
29. aug 2017

Cvika su samostatna kapitola.
Ale co sa tyka prednasok, u nas to profesori, co si na predmet potrpeli, vyriesili jednoducho. Na prednaskach povedali aj veci, co v odporucanej lit neboli. Veci navyse. Resp dali aj knihy, kde toto bolo, ako doplnkove knihy, ale to bolo potom kvantum knih na precitanie.
Takze niezeby sa u nas nechodilo na prednasky, jasne, ze sme aj blicovali a podpisovali nas tajne na prezencku. Ale bili sme sa o poznamky tych, co to tam poctivo odsedeli a navyse si ich podrobne pisali (jedna spoluziacka prepisovala dokonca z diktafonu. Ta bola vysoko v kurze 😁 ).

Volila by som radsej oficialnu dohodu so skolou, ako dohadovanie sa s profesorom o tom, ze prednasky su nepovinne a ja tam chodit nemusim, ak nechcem.
Ved vieme, ze ak profesor moc chce, dokaze nam, ze to nevieme a zo skusky poletime (a ak je clovek na to sam, je to tazsie. My sme mali neferoveho prednasajuceho a museli sme ho riesit cez katedru, nakoniec pri nom sedel na skuskach dozor. ale to nas bolo vela, co sme sa ozvali. Nie sam vojak v poli.)
autorka nech sa radsej dohodne na individualnom plane, plus navyse aj priamo dopredu s profesormi. Vacsina dokaze byt takto dopredu v pohode ustretova.
Mali sme tiez na dennom mamicky, co mali deti v priebehu skoly (zadarilo sa) a mali ips, aj sa dohodli s profesormi a koncili spolu s nami. Dohodnut sa da.

hannah78
autor
29. aug 2017

Veru budem mať istejšie keď sa dohodnem s prednášajúcimi. Vyskúšam to týmto smerom. Dúfam, že budú ochotní sa dohodnúť. Ďakujem za príspevky ukázali ste mi aj iné možnosti.

Strana
z2