icon

Depresia u blízkeho. Ako mu pomôcť, keď o to nestojí?

trevis12
30. nov 2016

ahojte zienky...idem skusit napisat moj pribeh a budem dufat ze sa tu niekto najde kto vie kam ma nasmerovat, ako pomoct. Ide o moju mamu. Dlhe roky trpi depresiami.Pred 3 rokmi mi umrel otec. Cely cas hovorila na neho ako ma z neho depresie, lenze ako umrel tak to snou ide dolu vodou. on ju aspon motivoval aby nieco urobila teraz ked nieje nepostavy sa z postele, nic neurobi nefunguje...ma aj ine chorobi, bolia ju krize chrbtica...funguje asi tak ze spi do obeda, aj dlhsie, potom lezi sem tam niekam ide ale taxikom, ma obrovsku nadvahu =125kg a furt povie ze z antidepresiv lenze ak pride vecer zacne jest..a to tak ze vo velkom a veci ako zmrzliny, zakusky, spekacky, slaniny a pod...same sladke...na spanie ma 6 tabletiek, ktore odmieta vysadit pritom ma nejaku tabletku ktora jej dobre nerobi...da si ju a zrazu je uplne mimo...vynechava pismenka pri rozhovore, hovory bludi...minule boli sme na navsteve a odchadzali sme...dala si tu tabletku a ked isla prec ani sa neobliekla a neobula...tak chcela odist...potom to rychlo zahovorila ze si len chcela otvorit. Doma zije medzi smetami...v bordeli, smrade a nema zaujem upratat. chodila jej pomahat sestra aj im platila ale tam sa to neda udrzat..ona jedlo objednava, krabicky odtial hadze na zem...podla mna sa neumiva lebo dost ju citit...nema zaujem o pomoc. Hovorila som aj s jej psychiatrickou co robit...nepomohla nijako. neviem kam sa obratit, kde hladat pomoc. Opatrovatelku nechce, rozmyslala som nejaky domou ale vsetko je len pre seniorov a ona je mlada=50r, Na liecenie psychiatricke tak isto odmieta ist...neviem co robit...takto zit nemoze. toto su veci ktore vidim len chvilkovo ked pridem. inak zijem 200km odtial. rodinu si rozhadala je taky typ co furt oponuje, neuzna nic, robi kolko razy naprieky..ak ste niekto si presli niecim podobnym alebo viete co skusit poradte som zufala..dakujem...kludne aj IP

janickacrazy
30. nov 2016

@trevis12 Odkiaľ berie peniaze? Je na invalidke? Ak áno, tak by sa hádam dal vybaviť nejaký domov, niekde berú aj mladších ľudí, ak sú invalidní a nedokážu sa o seba postarať. Tam by ju aspon okúpali a mala by pravidelne jedlo, zdravotnú starostlivosť a robia tam aj nejaké aktivity, takže by bola trochu nútená niečo robiť. Možno by jej to prospelo, dúfam, že sa ti podarí niečo pre nu vybaviť. Držím palce.

trevis12
autor
30. nov 2016

@janickacrazy je na invalidnom ale ciastocnom a peniaze ma aj z dedicstva. Lenze ide o to ze na nechce nijaku pomoc. na taketo riesenie mi povie ze ju supneme do starobinca ze na nu kasleme. ked jej chcem zaplatit povie ze nech na nu nedavame peniaze proste stale oponuje vo vsetkom. ona tvrdi ze sa vie o seba postarat ale ta domacnost hovori o inom. navyse prave taketo aktivity ze nieco musi urobit odmieta...pre jej pohodlie. nehce rano vstat a nieco urobit.

janickacrazy
30. nov 2016

@trevis12 Nuž máš to ťažké, treba ju skúsiť nejako presvedčiť, skús ju zobrať do nejakého domova, teraz sú aj také pekné niektoré, možno keby to videla, tak by jej to neprišlo také hrozné. Alebo nájsť nejakého lekára, ktorý by ju presvedčil, že to bude pre nu dobré riešenie, vačšina ľudí dá na radu lekára. Ked ju nepresvedčíš, tak jedine aspon zaplatiť nejakú upratovačku, ktorá by tam chodila aspon upratať, ked už nič iné. No s niektorými ľudmi je ťažko.

dominika6
30. nov 2016

@trevis12 myslím že to funguje aj tak,že ked sú takéto ťažké stavy,mala by si k psychiatričke ísť na kontrolu s ňou,kludne ju objednaj,chod s ňou dnu a povedz doktorke pravdu..ona môže zavolať sanitku a odvezú ju na liečenie..

wena
30. nov 2016

Prečo si myslíš, že takto žiť nemôže? Očividne takto žije dlhšiu dobu a asi jej to tak aj vyhovuje. Je dospelá a môže si vybrať ako bude svoj život. Môžeš jej ponúknuť pomoc, ale pokiaľ odmietne, tak ju neprinútiš.

sykorkauhliarka
30. nov 2016

bud to vezmes do vlastnych ruk alebo sa zariad komu niet rady tomu niet pomoci...moji rodicia si uz co to preskakali s ich rodicmi..tatko uz pochoval oboch a mamina pochovala svojho ocina pred vyse mesiacom...oni uz mali nad 70 rokov a tak trochu sa vracali do ranneho detstva..ale 50 rokov mi pride este prilis skoro na to aby sa takto opustala..mozno by si ju vedela zbavit svojpravnosti a dat ju na liecenie..

bruneta880
30. nov 2016

Neviem, ale asi by som sa jej snažila prehovoriť do duše a to rázne, že jej spôsob života ničí aj teba, nielen ju, či si to uvedomuje...a či chce takto premrhať zvyšok života, koľko vážnejšie chorých ľudí ktorý by dali všetko hoc aj o deň navyše a ona sa len prežiera a ľutuje...iné už nemá význam,keďže si od nej 200 km aj tak nič neporiešiš ak má takýto prístup.Už možno ju osvieti ak jej to povieš na plné ústa.Ja viem je to ťažko je to mama, ale horšie to už byť nemôže.A mimo tohto moja blízka osoba sa na psychiatrii liečila, ťažké depresie ktoré skončili schizofréniou, takže VEĽMI dôležité pri depresii je nastavenie správnych liekov, ak niečo nevyhovuje treba vymeniť...a HLAVNE treba ich aj naozaj užívať, v čom podľa mňa istotu nemáš...ona by proste aby sa naštartovala potrebovala človeka, psychológa ktorý by s ňou strávil 24 hodín denne...čo je nereálne tak ako aj ústavná liečba lebo ju odmieta...a čo sa týka tej tabletky z ktorej je oblbnutá, to môže aj nemusí byť pravda...ľudia s depresiou radi na seba nepriamo upozorňujú...je to taká nevyslovená prosba o pomoc (paradoxne).Takže podľa môjho názoru už len rozhovor, ale riadne jej naložiť!Na konci by som jej povedala že ju Ľúbim a posledné rozhodnutie je na nej, buď bude chcieť niečo pre seba urobiť alebo to bude koniec.A ty sa tým budeš aj tak naďalej trápiť a jej to bude jedno...ja osobne by som potom prerušila kontakt, každý nech žije ako chce...aj keď by ma to vnútorne stále trápilo...

arena1
19. jún 2018

Ako ste dopadli, smiem sa spýtať?

anem
19. jún 2018

Ako to skoncilo? Pozeram ze tema z nov. 2016 rok a pol dozadu... @trevis12