Deti sú ako vymenené, keď je doma tatino
Pekné ráno,
náš tatino šiel o trochu neskôr do práce a ja mám vďaka tomu zas pol dňa čo robiť s prepnutými deťmi... Tak si vravím, že sa opýtam, ako to je u vás.
Už začínam mat vyrážku z predstavy víkendu, voľna, jednoducho z predstavy, že je náš tatino doma. Čo je naozaj hrozné. Všetko, čo funfuje, nefunguje, keď je doma. Deti (dokonca aj to ani ročné) len pištia. Staršia len plačlivým tónom nonstop "tatinkuje", ja a nejaké denné povinosti neexistujú. Ak sa pokúšam riešiť normálne veci typu raňajky, prezliecť sa, zuby, na obed spať a pod - keď je doma tatinko, je to katastrofa, boj a najradšej by som opustila rodinu. (Obrazne)
Bábo (9m) piští, kým nie je u tatina na rukách, staršia piští, keď nie je pri tatinovi, mne stoja vlasy a gánim na celý svet... Kým tatino vstane, ja tu mám od staršej (3,5) už aspon dvojhodinové fňukanie a pocit, že som ťahala 16tku v bani.
Náš tatino veľa pracuje. Zároveň sa deťom veľa venuje, keď je doma. Takže ja sa nečudujem, že ja neexistujem, keď je tu. Akurát neviem, ako s tým pracovať.
Mám pre svoje dobro ustúpiť od nejakých rutín, nech si robia všetci čo chcú a otvoriť si víno ráno o 6? :D Neviem, ako si udržať psychické zdravie.
Ešte dodám, že náš tatino autoritu velmi nemá u detí, takže nechať to na ňom velmi riešenie nie je. Prosím, nechcem riešiť nejaké veci typu - može si za to sám, bla bla bla. Jednoducho on je ten dobrý rozdávačný typ voči deťom a ja s týmto neurobím nič.
Mne ide skôr o to, ako mám JA narábať s tým, čo doma mám, snaha meniť muža ma už definitívne prešla.
@dovozadokoca
Je obdivuhodne...ze ho nedokazu zobudit.to ako robite? Je zamknuti?
Ono je to normal ze decka su ine...pri kazdom rodicovi inak.
@pieksamaki nie, je odomknuty. on sa s nou aj rozprava ale potom spi dalej, ja tomu nechapem a ani to nikdy nepochopim. :D raz som mu tam dala aj malu, spadla za postel, 5x som mu povedala, že idem na wecko a že je uplakana, že či je hore urcite a pozrie na nu. ano ano ano ano... a zrazu vresk, dieta spadlo (resp zasekla sa tam v medzeri). no tak co.
@dovozadokoca zavrieť ich s mužom do spální a ver- že v takom hluku tam do ,9tej nebude legnit. Sú pri nom- tak nech sa im venuje a dáva pozor. Toto máme aj my doma a ocka flegmatika- no keď ich zavriem a robím raňajky alebo chystám už obed- z flegmosa je nervak 🤣
@pieksamaki mne to príde, akoby ide zo zotrvačnosti . :D preto má asi aj budíky od 6.00 do 6.45 keď ide do roboty. Ak ide až na 7.
Niekedy mám na to vážne nervy, napr na veľkú noc naposledy, mala čakala strašne na šibačku.
No podľa mna tebe vadí že on spat môže a v kľude spi ďalej, aj ked ho chodia deti budiť a ty tu možnosť momentálne nemáš 😂 až sa čudujem "koľko žien by to netolerovalo" nehovorím aby mi chlap doma spal denne do 10h keby nerobil 🤷🏽♀️ ale tak chodí do práce, ak má voľno nevidím dôvod prečo by napr cez víkend nemohol pospať dlhšie. Muž zatiaľ predpokladám sám zabezpečuje cely chod domácnosti a ked má voľno, deti ako píšeš, sú na ňom celé dni zavesene.. Aj on má právo si oddýchnuť či sa vyspať. Ved máš potom v podstate celý deň "pokoj" od detí, ked je doma.. Tiež je rodič takže nech riadi deťom režim on kedy sa idú najesť a kedy je večerná hygiena atď pravdepodobne poslúchnu jeho skôr, keď chcú byť s ním.. posli ich von ale na dve hodinky a môžeš zase oddychovať.. Deťom nastaviť jasne pravidlá a zabaviť ich doobedu. Daj im nejaké omalovanky, nech vyfarbia pre tatika ked vstane, nech pozerajú chvíľu rozprávku ráno atď atď.. Učiť to dieťa odmala že aj dospelý ma pravo si oddýchnuť a pospať keď je unaveny🤷🏽♀️ najmä ak sa potom deťom naozaj vela venuje. Treba to naučiť v prvom rade staršiu dcéru, lebo mladšia len opakuje čo vidí.
@leskovael áno, žiarlivosťou som si už prešla. Postupne to prešlo ale ja alergiu na deti, ktoré sú vážne hrozné. On jej (staršej) povie zo zotrvačnosti, že už vstáva a podobne, ona potom ručí... Musím sa jednoducho inak nastaviť a skúšať mať nejaký program do tej 10.30 cca ...
@letfenixa Porovnala som to v tom zmysle, ze niekedy chcu deti aj dospeli veci, ktore nemozu mat vobec, alebo ich nemozu mat presne v tej chvili. Nikto im neupiera cas s otcom, ved pise, ze sa im potom cely den venuje, ze spolu travia vela casu.
Cize ide len o to pochopit, ze ano, teraz chces byt strasne velmi s tatom, ale nie je to mozne. Je tu teraz mama a s tatom budes neskor.
Nie je to o tom, ze nechas dieta uplne samo, ze nema pocit bezpecia, alebo o neho nie je postarane. To vsetko zabezpeci mama, aj pritulenie, aj venovanie sa.
Cize vidim v tom cisto rozmaznanost alebo ako to nazvat - chcem teraz otca a hotovo a budem revat kym to nedostanem. je to cisto subjektivna pricina - ja teraz chcem toto, nie objektivna, ze som uplne sama, nema pri sebe ani jedneho rodica, alebo nieco ma boli a nevsima si ma ani mama ani otec.
@dovozadokoca to s tými 6 tímy budikmi poznám 😂😂 Tak ja vstávam bežne, posúvam to po 5 tích minútach. Tiež som ten typ večer veľa energie ale ráno vstávam hore zadkom.
Moje dieťa ked bolo maličké tak prespala celú noc už od tých cca 8 mesiacov. Myslím ze sa aj budila ako iné babetka ale mňa nedokázala zobudiť, som jej v polospanku dala cumel do úst a spala ďalej tak si chúďa zvykla.
Pred 7 mou som nikdy nevstavala, malej som pustila rozprávku naliala z termosky ešte večer pripravené kakao, dala misku piškót a spala ďalej.
Deti vieš postupne naučiť že pred určitou hodinou sa nevstava, aj keď myslím ze vám ranným vtacatam sa to robí ťažšie, nás nočné sovy dieťa prebrať nedokáže. Ale aspoň za čiastočný pokus to stoji a keď budu staršie vyspis sa aj ty lebo budu naučené vás nechať pospať.
Každopádne k tvojej situácii ako ti tu kocky radili malu 3 ročnú skus naučiť na hodinky napríklad o 9 tej (nejak to označ na hodinách nech si to môže sama sledovať) moze ísť tatinka zobudiť. Môže mu niečo kresliť, môžte mi ísť akože nakúpiť raňajky a každú otázku kedy vstane tatino odbi otázkou a koľko je teda hodín?
Ja som presvedčená že od určitého veku je naozaj potrebné a pre deti prospešné prestať byť helikoptérou (obletovať dieťa a splniť každú jeho požiadavku) a začať mat trosku na salame. Prestať im vypĺňať kazdu sekundu života nejakou činnosťou. Niečo v zmysle teraz sa budeš chvíľku hrať sama ja zatiaľ povesam prádlo a potom pôjdeme spolu kresliť...
Toto iste aplikovať na tatinkovanie. O 9tej môžeš ísť zobudiť tatinka a zatiaľ mu nakreslis obrázok. O 9 tej nech ide zobudiť tatinka a potom to už nechaj plynúť.... Musí si ísť zapálit, na Wc, prebrať sa? No tak nech ide, nechaj to tak. Nechaj malú jedovat sa a poplakať si ze tatino odišiel na WC, neutisuj ju, nebude dlho trvať a ona sama sa naučí že to je ta chvíľa keď sa jej tatinko nevenuje. Akože áno, lezie to na nervy počuť tatinko 200 x za minútu, ale ono to prejde. Nerieš ich, využi tu chvíľku sama pre seba, hod deti tatinkovy a sprav si hodinku len sama pre seba.
To nieje len o tatinkovani, to je proste obdobie vzdoru, cas kedy bojuje detské ego verzus svet. Bude sa to zlepšovať, dieťa sa postupne naučí rešpektovať "priestor" ľudí naokolo, naučí sa ze nieje stredom vesmíru ale iba jeho sucastou. A je to aj škola pre rodičov, lebo hlavne mamy sa tiež musia naučiť byť v tomto rodinnom kruhu aj trošku sebecké, nie vždy všetkým a všetkému k dispozícii.
Sa mi zdá, že väčšina manželov sú mozgovi chirurgovia alebo baníci, keď sú tak strašne unavení, veď žena je v práci 24 h, nevyspata roky, vyčerpaná
@letfenixa 😁😁
@xjakubikovak heh, toto je podobne delenie spacov: https://www.elitedaily.com/wellness/types-sleep...
@letfenixa úplne stačí iba podnikať a robiť si to, čo sa dá sám, aby sa to podnikanie aj oplatilo... a miesto 10 zamestnancov netrebalo platiť 15tich a nemusí byť ani baník ani chirurg 🙂
Mne sa zas zdá, že dnes by ženy najradšej nemuseli nič, nejak "to prežiť" keď je chlap v robote a keď príde domov nech sa postará o deti, ideálne aby uvaril aj upratal, pozehlil a dal deti spať 😂😂
@dovozadokoca a inak neboj sa, je to obdobie ktoré prejde tiež...môj syn ma teraz 6 a už dobrý rok som ja tá, ktorá si môže častejšie pospať aj do 9 čo predtým nebolo😉 ale za mna len toľko, že dcére nastaviť pravidlá, že jednoducho otca nebudit ked ma toho dosť, ked je s ňou potom celé dni, ráno tie dve hodinky musí vydržať fungovať normálne a nie robiť scény, ved si tam ty.. Držím palce, neboj deti podrastu a budeš aj ty viac a viac fresh, zatiaľ oddychuj a bud rada že deti lipnu na mužovi keď je doma a on sa im venuje... to je priestor pre teba a tvoj oddych 🙂
@letfenixa To je dost diskutabilne. Autorka pise, ze manzel upratuje, stara sa o deti. Nie je to tak, ze "len" chodi do prace a doma nepohne ani prstom - kasle na deti aj domacnosti.
A je velmi vela zamestnani, kde clovek potrebuje byt vyspaty, v strehu a nemusi byt prave neurochirurg.
Mne sa zda logickejsie, ze ked zena vstava v noci k detom (a muz sa vyspi lebo napr. spi v inej izbe), tak zena vstane skoro rano s detmi ale pocas dna si vies torksu vydychnut/oddychnut ked spia aj deti. Ano, viem, vtedy vacisna vari, upratuje atd, ale ak pada na nos od unavy, tak ma tu moznost oddychnut si s detmi a kaslat na celu domacnost. Muz v praci ale nema moznost povedat, ze teraz musi na 15 minut zatvorit oci a trosku vypnut.
Takze pre mna je pochopitelna kombinacia zena vstava k detom, muz spi v inej izbe, v praci poda vykon aky ma a pocas volnych dni sa venuje detom.
Alebo potom: chlap vstava k detom spolu so zenou, alebo si striedaju dni, v praci je niekedy mozno na pokraji sil, tak cez volne dni si pospi dlhsie, lebo potom zvysok dna venuje naplno rodine.
Možno ste si niektoré nevšimli, že sú krajiny sveta, kde chodia ženy do práce v 3 mesiacoch dieťaťa a automaticky to neznamená, že dieťa prespí noc, tam musia fungovať obaja rodičia
@letfenixa no neviem, podľa mna si to vždy aj tak odkašle tá žena, mám kamošku v takej krajine a teda ten jej manžel k deťom nikdy v noci nevstával, majú 3 deti a ona ich ráno rozvážala do jaslí, školky, k opatrovateľke, potom išla do práce
@letfenixa splietas hrušky s jablkami... A čo že niekto pracuje od 3mesiacov dieťaťa? Tam sa aj pracujúca žena zase zapaja do finančného chodu domácnosti nie?... Autorka opisuje otca ako pracujúceho, ktorý keď je doma tak sa deťmi venuje a deti su pri nom takmer cely deň... Tak hádam on má právo sa ráno vyspať a ako dospelý môže byt hore ako dlho chce chce... Ked je s deťmi polovicu dňa lebo sa im naozaj venuje, žena má času oddychovať až až... Či pol dna oddychovať je málo, ale chlap nech šmyka do roboty, nech sa stará doma, nech trávi s deťmi čas, ešte mu rozkažem kedy má ísť spať nie? 😂 a nedajbože aby sa spal do 9 napr cez víkend keď má voľno... Potom že chlapi utekajú od žien, keď sú večne na vine všetkému a všetko MUSIA... v rodine nemá byť nikto otrokom nikoho, príde male dieťa tak je normálne že žena zostane doma a chlap sa stará o rodinu...a áno aj pomáha doma - ani sama autorka sa nesťažuje, ale práve naopak chváli ho v tomto smere.. Čo jej vadí, je SPRÁVANIE DCERY že nevie vydržať bez otca... Ale áno, na vine je samozrejme chlap😂😂😂
ženy, ja si hlavne myslím, že je to v prvom rade chlap a oni sú v niečom jednoducho iní. Veď jeho dokáže vypnúť pred telkou počas toho, ako sa s ním rozprávam. A to veľa chlapov je takých, oni dokážu mať prázdnu hlavu. Naozaj prázdnu. Nemá ten materinský pud. Vie, že som tu. Preto som sa bála ísť do pôrodnice, čakala som, že prvá tu zomrie s ním lebo sa v noci nezobudí. :D Ale ku podivu, vtedy to bolo ok, prežili všetci. (Len neviem, kolko hodín ráno bola dcéra na mobile.)
A mne teda vadí hlavne to, ako spomína @leskovael , že malá je prepnutá. Keď sme samé doma a poviem, nech čaká, lebo idem napr dať prať, upratať, skladať veci, variť, čokolvek. Tak v pohode. Žiadne pišťanie. Len pri tatinkovi sa mení na malú zrúdu, niekedy mám pocit, že je na hlavu. Úplne deprimované neposlušné urevané dieťa, akoby ju tu ja mlátim od rána do večera a tatinko je boh. Ale skúsim všeličo, čo ste mi tu radili, ďakujem.
Ja byvam aj s neterou atd a chodim do roboty. Mala ma žerie lebo sak krstna ALE napr po nocnej ma nechava spat stale aj ked bola mensia ... neraz som jej povedala ze idem spat lebo som bola v robote. Napr vikend ja som schopna spat aj do 9tej ale mala ma zobudi okolo osmej 😀 a niekedy to dopadne takto 😀 oh a mama vtedy neexistuje 😂😂
Ja ked chce byt syn s ocinom a tato vylyhuje tak ho poslem ze zobud ho atd. No a co. Nech pohne zadkom🙂
@dovozadokoca este mozes skusit pristup pricina doskedok. Potvrdit ze ano rozumies chce tatika, ale teraz nemoze. Ak bude pistat, vrestat, revat chytit za ruky pozri do oci a povedz, pocujem ta, nepisti, nekric, mas pusu, jazyk povedz to pekne. viem chces tatika, musis vydrzat. Ak budes pistat ako babo co nevie hovorit tak budem sa k tebe chovat ako k babu. Na ranajky kasa, na obed spanok a pod. Nebudes moct to a to lebo babatka to nerobia. A dodrz
Ja som mala velmi narocne prve dieta, v podstate aj pohava jej ostala. Je zlata, sikovna, ale ked nieco chce jajaj. Ona je starsia uz takze tam pouzivam vetu: pocula som, chapem ze chces, ale momentalne je odpoved NIE do odvolania (lebo by bola schopna prist sa za 5,10min. opytat to iste 3x😀)
Ak by deti nepistali, tak to ze tatinko ti rano spi by ta nevytacalo zrejme. Tak pories pistanie a vybavene. Ved potom mas cely zvysok dna pre seba. Teda ak si unavena mozes dospat, ak chces cvicit cvic atd....
A nezabudni dcere zdoraznit, ze je to super, ze sa s tatinkom tak lubia, ze ma najlepsieho na svete. Akurat sa musi naucit chvilu pockat aj ked je to pre nu tazke.
@janage no tak mate deti co pri rozpravce vydrzi druhy je ked nevydrzi vyzaduji pozornost a tak trebas moj pripad tatina.nechaveme spat hociako dlho ale dava to zabrat hlavne me ze nemuzu fungovat od rana aby bolo ticho a tatino se vyspal a od 6 od rana nerobit nic zabavat deti je na gulku a unavenejsi nez normalni robota ked to vysvetlujem tatinovi ...ale nechape chlap no co by klidne menil ...ale ked muze rychle utika do, prace :D
@dovozadokoca asi tak chlapy maji svuj rezim :D to proste nabourat nejde :D a ked ma jeste tvrdou povahu nerado se stim zahravat :D
@mimimiruska nie nebude to v tom, mam deti co od mala museli cakat v ambulanciach bez TV aj hodinku, dve tri. A cuduj sa svete bez tabletu, telefonu. S knizkami detskych basniciek, farbickami, papiermi na kreslenie a jednym, dvoma autickami. Teraz je to jednoduchsie lebo citaju uz same. A co ma tesi tych citajucich si v cakarnach zacina byt troska viac. Aj ked prevazuju hraci hier a pozeraci videi a to aj uplne malicke deti.
Dnesne deti z mojho pohladu len maloktore vedia pockat na cokolvek. Nedokazu zniest kusok nepohody a vysledkom je cirkus ked nie je po ich.

@dovozadokoca ja som to vyriesila velmi jednoducho. Nechala som muza spat dokedy chcel. Ak vstal naobed tak na obed. Poobede som vzala knihu do ruky a lezala pri malej pocas jej spanku alebo spala s nou. A oddychnuta som potom fungovala dalej. Doobeda som si urobila program s detmi, navarila, hodila do pracky, pozehlila kym pozreli rozpravku.
Ak ti tie deti manzel vezme nevidim jediny problem. Len logistiku uprav