icon

Deti vyrástli a ja sa teraz učím žiť sama so sebou

16. jún 2025

Deti vyrástli. Už ma nepotrebujú pri všetkom.
Zrazu mám čas. A ticho. .Niekedy sa teším, že konečne môžem myslieť na seba. A niekedy neviem, kam od tej slobody ujsť. Rozmýšľam, čo ďalej sama so sebou a čo so životom.

doriiis
16. jún 2025

Prácu nemáš? Koníčky?

salome123
16. jún 2025

NETFLIX 🙂

tairyx
16. jún 2025

Poznám ale neboj, nájdeš si v tom systém. Netlač sama na seba, oddýchni si, nájdi si koníček- na začiatok stačí kniha, krížovky. Keď sa v tomto novom svete trochu zorientuješ, môžeš sa pustiť do niečoho zmysluplnejšieho, čo ti bude robiť radosť. Kľudne dobrovoľníctvo, alebo môžeš študovať, čokoľvek.

mimikarol
16. jún 2025

Máš psa? Ak nie, tak smelo do toho. Ten ťa bude potrebovať stále. Budeš sa musieť starať, chodiť na prechádzky.... Mne stačilo keď bola dcéra v škole v prírode a manžel na služobke. Keby nemám psa tak mi je doma samej celý týždeň veľmi ťažko

melanta
16. jún 2025

Toto má náročné asi každá žena, ktorá žila iba ako matka, nie ako žena. Predpokladám, že chodíš do práce. Začni športovať 3-4 krát do týždeň - fitko, zumba, joga, jumping, bike. Prihlás sa na jazykový kurz - vôbec to nemusí byť jazyk, ktorý potrebuješ, ale ktorý sa ti páči. Alebo sa prihlás na tanečný kurz. Ak ti to financie dovoľujú, začni chodiť každý mesiac pravidelne na kozmetiku, manikúru/pedikúru a masáž - každý týždeň jedno z toho. Venuj sa charite - v každom meste je množstvo organizácii, ktoré pomáhajú ľuďom či zvieratám a radi prijmú nového člena do tímu. Prihlás sa na kurz alebo kľudne aj na VŠ externe - nemusí to byť niečo, čomu sa budeš profesne venovať, stačí že to bude niečo, čo ťa vždy zaujímalo. Okrem toho, že ti takéto aktivity vyplnia čas, všade tam budú ľudia, medzi ktorými môžeš nájsť nové kamarátstva.

tetapetra
16. jún 2025

Ďalšia vymyslená téma. Zaujímalo by ma koľko podobných tém,bez autorky bolo v priebehu 30min vydaných

jamimo
16. jún 2025
@tetapetra

Ďalšia vymyslená téma. Zaujímalo by ma koľko podobných tém,bez autorky bolo v priebehu 30min vydaných

@tetapetra takých fake diskusií tu je habakuk, len aby MK žil. Napriek tomu, príspevok je v bežnom živote rozsiahlo pravdivý. Mnoho žien nevie žiť samé so sebou a pre seba, proste nie sú zvyknuté dopriať si čas, oddych... Mali proste iný zmysel života-deti a byť k dispozícií 24/7.Poznám mnoho takých žien 🤷‍♀️ V rodine detto...

0silvia0
16. jún 2025

aj naše deti vyrástli, nebývajú doma a ja si to neskutočne užívam, je to super. Veď chodím do práce, víkendy trávim s manželom, chodím často do kina, cvičím, venčím psa, starám sa o mačky. Robím to, čo som nestíhala popri deťoch, skús aj ty.

basska_b
16. jún 2025

Myslim si, ze v dnesnej dobe sa toto nemoze nikomu stat, pokial nema depresie. Ved je tolko moznosti... ci uz online, ci uz v realnom svete... ako nikdy

zmrzlinka8
16. jún 2025
@tetapetra

@tetapetra nemusí to byť fake téma. tiež toto riešim.

mamamasama
16. jún 2025

Fitko, bicykel, plavanie, knihy, konecne sa naucit hrat na klavir, party, cestovanie, vyletna lod, v zime lyzovacky, pozrela by som si kazdu jednu K dramu, co bola doteraz natocena.Nevedela by som, co skor.

zmrzlinka8
16. jún 2025

je možné robiť veľa vecí, len pre niekoho sú náplňou a zmyslom života vzťahy s najbližšími, a toto všetko je potom len taká záplata, pri ktorej sa aj tak človek cíti sám. toto je smutné

tilly
16. jún 2025

A ja stále nestíham 😅. Zmenila som prácu a životný štýl, prispôsobila som sa tomu, že ma už nepotrebujú a aj tak nemám čas na seba 🤷‍♀️

0silvia0
16. jún 2025
@zmrzlinka8

je možné robiť veľa vecí, len pre niekoho sú náplňou a zmyslom života vzťahy s najbližšími, a toto všetko je potom len taká záplata, pri ktorej sa aj tak človek cíti sám. toto je smutné

@zmrzlinka8 ale veď to je normálny kolobeh života, keď máme deti, tak s tým predsa každý musí počítať, že raz vyletia z hniezda. Horšie sú na tom tí, ktorí sa doma zasekli a nevedia vyletieť, koľkí štyridsiatnici, päťdesiatnici nefungujú samostatne a trčia naveky doma v detskej izbe a sedia mame pri sukni. A vzťahy sa predsa dajú udržiavať aj naďalej, len tie deti nemáš nonstop pri sebe, len prídu na návštevu, zavoláte si a tak.

wolke7
16. jún 2025

Ja to chapem, moje deti su este doma a syn ma "len" 12, ale aj tak sa sem-tam pristihnem pri myslienke, ake to bude ked odidu. Jasne, mozem si naplanovat akukolvek aktivitu, ale aj tak viem, ze najväcsiu radost mam, ked som s detmi. Ci uz na bicykli, v kine alebo na vylete - mozem ist s muzom, s kamoskou so sestrou - ale ako rodina je to najkrajsie. A niekedy ma prepadne strach ake to raz bude bez deti...utesujem sa tym, ze to snad nepride zo dna na den a clovek si na to teda tak nejak postupne zvykne. Ale ci ten zivot bude tak isto naplneny ako ked boli deti male...neviem...

lapersefona
16. jún 2025
@salome123

NETFLIX 🙂

@salome123 no to sa už nedá pozerať mozno filmy ale serialy to je hnus

zmrzlinka8
16. jún 2025
@0silvia0

@zmrzlinka8 ale veď to je normálny kolobeh života, keď máme deti, tak s tým predsa každý musí počítať, že raz vyletia z hniezda. Horšie sú na tom tí, ktorí sa doma zasekli a nevedia vyletieť, koľkí štyridsiatnici, päťdesiatnici nefungujú samostatne a trčia naveky doma v detskej izbe a sedia mame pri sukni. A vzťahy sa predsa dajú udržiavať aj naďalej, len tie deti nemáš nonstop pri sebe, len prídu na návštevu, zavoláte si a tak.

@0silvia0 to máš úplnú pravdu, len iné je to vidieť teoreticky a iné už zažívať. tiež mám kopec aktivít, ani nestíham všetko, ale syn vždy chýba doma, na druhej strane som rada a hrdá, že sa vie sám o seba dobre postarať. ale prázdno je bez neho tak či tak

bielasovicka
16. jún 2025

Poznám to. Zo začiatku som nevedela čo so sebou, ale časom som si zvykla. Nič iné mi neostávalo 🤣

autor
16. jún 2025

ďakujem vám za komentáre. Roky som bola k dispozícii. Nevyspatá, obetavá, sústredená na všetkých – len nie na seba.A zrazu mám chvíle, kedy ma nepotrebuje nikto. Nejde o to, že nemám čo robiť. Prácu mám. Viem si vyplniť čas.
Ale sú chvíle, keď len sedím a premýšľam – kto vlastne som, kam by som mohla ist a ako sa najst v novom zivote

jokonda
16. jún 2025

Tiež to aktuálne zažívam. Problém je to, že zmyslom života boli deti. Preto si treba hrabnúť hlboko do seba, využi práve ten čas a ticho na to. Treba nájsť zmysel života, našepkám: zmyslom nemusí byť len rodina, deti, ale aj ja sama ;) Ale prehodiť výhybku trvá. A aktivít je milión, ale ide o to, že každý si má nájsť také, ktoré robia radosť, to je to naplnenie samej so sebou ;) Ja konečne robím to, čo som roky nestíhala, bola som na kurze malovania, mám objednaný kurz salsy, všetko po čom mi srdce piští. Ale s tou "prázdnotou" sa treba stretnúť, nie pred ňou utekať na kurz či cvičenie, lebo ona sa nestratí, počká. Takže radšej si s ňou čím skôr pokecať, lebo sa inak neuľaví. Mám pár mesiacov ako na húsenkovej, lebo nemení sa mi len to aj práca aj všetko, takže miestami silný záhul. Ale je to o prijatí toho čo nevieme zmeniť, zmeniť to čo vieme a hlavne, neutekať pred tým 😉 ❤

lusilla
17. jún 2025

Mna to caka zanedlho, deti prave prechadzaju pubertou, idu na strednu skolu a o tych 5-10 rokov to bude asi aj u nas tak, teda u mna. Cely den riesim a stale je tu neaky rozruch. Ked su dni ked som sama tak si to dokonale uzivam a niekedy rozmyslam ze sa na to tvoje obdobie aj celkom tesim lebo konecne si oddychnem a budem mat cas na to co chcem robit ja a nebudem sa musiet prisposobovat ci zriekat. Urcite pridu aj clive obdobia ale to mam zasa vyfantazirovanu tu sinusoidu ze sa to ako keby vrati ked si zasa zalozia moje deti rodiny a budu nas navstevovat (dufam ze budu). Kazde obdobie ma svoje caro a bolo by podla mna hlupe ostat dlhodobo v jednom zo zivotnych obdobi, zmena je zivot. Verim ze si zvyknes a najdes rovnovahu. Ja sa tesim na zahradku a cestovanie, na bicykel a turistiku.