icon

Dieťa bez starých rodičov

ivivaiveta
3. dec 2014

Ahojte, rada by som sa opytala, ako by ste riesili problem, ak mate dieta a nema ziadneho stareho rodica...respektíve ma, ale len jednu babku, ktora to nejake "babickovske citenie" vôbec nema..skor je to o tom, tu mas prachy, kup si nieco,( mne sa to totalne hnusi, najradsej by som jej ich oplieskala o hlavu)....ja som si prezila detstvo so vsetkymi styrmi starymi rodicmi a viem, ze to k zdravemu a peknemu detstvu patri....dedko,babka...je to zly napad, ist do domova dochodcov, povedat, co je za problem a mozno je tam niekto, kto bude rad, ze moze prist k nam, my za nim,alebo nou? aj sa bojim, aby na mna nepozerali ako na blazna...dakujem

Strana
z3
ivivaiveta
autor
4. dec 2014

@tova dobry napad, len tzm, ze ja neviem, ako to tam funguje, najprv musim ist a vyzistit...

nuvaring
4. dec 2014

za to, že si mala ty všetkých 4 pokope, neznamená, že to musia mať tak tvoje deti. načo???? nechápem...majú rodičov? majú! tak potom? alebo si si mala vyberať partnera, ktorý má oboch rodičov a dostatočne vitálnych, aby sa tu tmolili aspoň do 100-vky i ideálnom prípade bez plienok. 😎

sunshineka
4. dec 2014

nechapem,naco by si chodila do domova a prosila cudzich ludi,aby boli babickou tvojmu dietatu.kolko deti zije bez otca a to si maju teraz zeny nasilu najst chlapa,aby dieta malo otca?neviem,ci by cudzia zena mala vrucny vztah k dietatu.vztah sa vytvara na zaklade niecoho...

titulienka
4. dec 2014

vobec si nemyslim ze je to zly napad najst nahradnych starych rodicov 🙂 tak ako su deti v detskych domovoch a potrebuju rodinu, je kopec osamelych starych ludi, ktorych sa rodiny pre starobu vzdali a s radostou bysi priali mat rodinu, vnukov, vnucky....a niekedy je to zial tak , ze prave ten cudzi da ovela viac lasky cudziemu ako vlastny vlastnemu. ja nemam ani ocka ani mamku , svokra pracuje v uk a chodi domov 2x do roka , a svokor ma svoj svet , moje deti by sa tiez urcite potesili ak by si na nich stari rodicia spomenuli len tak len preto ze su 🙂

ivivaiveta
autor
4. dec 2014

@nuvaring nie, partnera nemam, otec sa o syna vôbec nezaujima..a tiez si nasilu nehladam chlapa, len preto, aby mal otca...a ani toto nechcem nasilu..mozno si niekto mysli, ze ked ma dieta co jest, je v teple a oblecene, ze uz ten citovy zivot akosi nie je dolezity...moja, je!...

janickacrazy
4. dec 2014

@ivivaiveta Podla mna je to dobrý nápad, ale možno by si si mohla dat inzerát skor do nejakých miestnych novín, ktoré často čítajú dochodci a nemusia byt zrovna z domova dochodcov. Poznám vela osamelých ludí. Mladí vačšinou nemajú čas na návštevu babky a dedka alebo bývajú daleko, mnohí sú v zahraničí a určite by sa nejaká babka alebo dedko potešili náhradnému vnukovi.

ivivaiveta
autor
4. dec 2014

@janickacrazy Ano Jani, to urobim este pred navstevou domova, tu v miestnom platku, lebo ked som to skusila na jednom celoslovenskom portali, tak som sa stretla s reakciami typu, akoze idem niekoho osklbat...chapem, ze aj to sa uz stalo, ale ja mam, co potrebujem, skor by som dala este im, keby potrebovali pomoct..

anuska74
4. dec 2014

Dá chodiť do domovov dochodcv ormálne na návštevu sa tam nahlásiš u riadieteĽky, niečo im počítaš, napr.keď nemajú už dobrý zrak atd. ja by om to takto riešila potom zistíš, možno že s niektorou babkou, či dedkom si rozumiete viac.inak by som to nsililA-

ivivaiveta
autor
4. dec 2014

@anuska74 Ved takto nejako si to predstavujem, pomaly, postupne...

zuzkyna
4. dec 2014

@ivivaiveta a čo takto skúsiť nejakú milú bezdetnú staršiu susedku, deduška, ktorým nemá kto nakúpiť, pomôcť, nemajú s kým pokecať? V našom dome narátam aj 10 takých... Boli by ste aj osožnejší a kontakt by ste mali osobnejší ako v domove...i keď nepochybujem o tom, že aj tam niekomu môžete urobiť radosť.

nyusika
4. dec 2014

neriesila by som to.
dieta by od mala zilo bez starkych, preboha, ved to nie je ziadna povinnost, mat stareho rodica. co uz, niekto ma, niekto nema. niekto nema otca, niekto nema mamu...vselico sa stava.

ivivaiveta
autor
4. dec 2014

@zuzkyna keby som tu taku mala, tak uz ju oslovim samozrejme..ale byvam v dome na ulici, viac-menej uz takej casti samy obchod a firma...
@nyusika ano, aj to je nazor..

ivivaiveta
autor
4. dec 2014

@nyusika inak, s tvojim názorom, ty by si bola "dobra" riaditelka detského domova..keby prisiel par, ktory nemoze mat deti, tak by si im povedala, nech to neriesia, lebo volakto nema deti,babku, otca, ved to nie je povinnost, byt rodicom...a nech idu pekne domov

nuvaring
4. dec 2014

no tak potom smola....mala si si prichystať pre deti lepší život, alebo neriešiť potom blbosti tu.

margaretka
4. dec 2014

Ja len rozmyslam cisto teoreticky, poznam chodime do domovov dochodcov na navstevy, neviem akym prinosom by bol taky starcek alebo babka co sa tam ocitnu, nechodia tam ludia v dobrom zdravotnom stave ani vo veku 60r. , uvazujem aky prinosom by boli pre tvojho syna v com by to velke plus malo, ist na navstevu za nim zahrat karty, doniest mu kolac pohladit a vopchat synovi do vacku euraciky s velkou uctou, lebo na prazdniny ho nevezme, nezahra,nevezme na vylet, do lesta,na dovolenku ....
Ked chcete robit dobre skutky a mat niekoho takehoto kludne chodte do domov dochodcov doneste im nieco spravte program po dohode s riaditelom prijmu to ako prijemnu kultur. vlozku pre tych mobilnych je to super prijmu to s radostou.

ivivaiveta
autor
4. dec 2014

@nuvaring dalsia superzena...

nyusika
4. dec 2014

@ivivaiveta ale figu
neviem, ci si niekedy bola v domove dochodcov...ja velakrat.
tam nie su ciperni starcekovia a starenky, tam su ludia, ktori budto nikoho nemaju a nevedia sa uz o seba opostara...a mali to obrovske stastie, ze boli umiestneni do "statneho"zariadenia.
a fakt je asi snom kazdeho dietata chodit menit plienky nevladnym starym ludom, castokrat postihnutym alzheimerom, ci stareckou demenciu.
POZOR !! ja nepsiem, ze takých ludi netreba navstevpvat, terba, ale nie je to to, cio asi od starkych cakate,. ze ano...ze budu hikat nad cudzími detmi a suplovat im milych starcekov
a v súkromných su ludia, ktorých tam umiestnili deti, co si mzoy dovolit platit niekolko vela stovak mesacne. a ti teda svoju rodinu maju.

niekedy je fajn si rozmysliet,, co napisem

ivivaiveta
autor
4. dec 2014

@nyusika chapem...ja som sa len chcela poradit s inými..pisala mi tu aj jedna pani, ktora v dd robi, ze ona by ma uvitala s otvorenou narucou a ze mi drzi palce...ved kolko ludi, tolko nazorov, ja neviem, ako to v takých domovoch chodi...neocakavam, ze niekto bude hikat, ale som presvedcena, ze je kopu starych osamelých ludi, ktori by sa potesili...

nyusika
4. dec 2014

@ivivaiveta Jasne, ze sa potesia, A velmi. Ale toto nie je riesenie v style "ako ziskam starych rodicov pre dieta"...lebo tu by neslo o ten standardny vztah, ze babicka pojde s vnuckou na zmrzlinu, ze ju vezmu na kupalisko...lebo toto su uz naozaj starucki a nevladni ludia.
Preto sme niektore napisali, ze toto nie je dobra volba.

a ze nie je dobre nasilu hladat starkych detom, proste to nie je vzdy vyhra. najma vtedy, ked ti ludia este maju svoje deti, to by mohlo byt brabe tak, ze aha, cudzi mladi chcu potom dedit.
Mozno to cele pojde, ale nejak samovolne, nie tak, ze ja sa budem snazit najst pre moje dieta babku.

michi284
4. dec 2014

@ivivaiveta môj malý mal do 1,5 roka všetkých 4 starých rodičov, najlepší vzťah mal s mojím otcom, ktorý ale zomrel, keď mal malý necelé dva roky. stále hovorí akoho má rád a ako mu chýba. čo sa týka mojej maminy, tak tá by mu zniesla aj modré z neba. zato moji svokrovci akoby nebol ani na svete. tým som ti chcela povedať, že dieťa si musí padnúť s cudzím dedkom a babkou do oka. nevidím nič zlé ísť do nejakého domova, aby malý videl, že sú aj takí starí ľuďia. možno s nimi pokecať, ale veľmi sa na nikoho neupínať, aby potom neprišlo sklamanie v podobe smrti "babky alebo dedka". dieťa potrebuje okrem rodičov aj iné vzory a niekedy vedia byť práve starší ľudia tou dobrou voľbou.

ivivaiveta
autor
4. dec 2014

@michi284 velka pravda...dakujem..

eji
4. dec 2014

kludne si daj do google adoptuj si stareho rodica
napr. http://www.sancaoz.sk/projekt/adoptuj-si-staryc...
Stari ludia by sa isto potesili 😀

cacianka
4. dec 2014

pomaly, v kľude a pôjde to. teraz pred sviatkami tu je trochu ľahšia cesta, domov dôchodcov kontaktuj cez sociálnu sestru, prineste diétnejšie pečivo, ovocie, na malý pokec a možno po pár návštevách sa to vyvrbí a padnete si s niekým do oka aj do noty. oťukáte sa z oboch strán a uvidíte. nemusí mať jednu babku, alebo 1 dedka, možno sa naberie malá partia na karty, človeče a čítanie, trochu keksíkov, čajík a fajn nálada. Možno niekto potrebuje pomôcť s napísaním listu, pohľadnice, odniesť staré veci, doniesť niečo malé z obchodu a cestičky sa nájdu. Možno bude niekto frfľať, niekto zazerať, ale časom sa nájde seniorkamarát.
pomalé, vľúdne a láskavé správanie, nie hrrrr urobí svoje.
držím palce
PS. v BA- Dúbravke je zariadenie pre osamelé matky s deťmi a dôchodcov

ivivaiveta
autor
4. dec 2014

@eji googlila som, je to asi 5 km odtialto, je tam aj kontakt, tak si najprv zavolam...dakujem 🙂

ivivaiveta
autor
4. dec 2014

@cacianka Len ja som V Topolcanoch, tak aby sme sa nevideli 3x do roka, chcela som nieco take nablizku, alebo priamo tu, aby syn nebol odkazany na mna, kedy ho mozem zaviest a mohol ist aj sam..Tenti predvianocny cas je fakt na to ako stvoreny..snad budeme mat stastie a vsetci sa budeme citit dobre...

janulik2008
5. dec 2014

mám jednu starú mamu z mamčinej strany. ocko jej zomrel ked ja som nebola ešte na svete, jedna babka zomrela ked som mala 5 dedko ked som mala 6 a chodila som do prvej triedy.
nestretávam sa s ňou. nemám náladu na jej výčitky ako sa obliekam a skúšala som jej pekne vysvetliť tak nepomáha a dajako sa ani o nás nezaujíma takže nerieším. strašne mi chýba dedo, neviem aj ked som ho nepoznala cítim že by sme si rozumeli 🙂

cacianka
8. dec 2014

@ivivaiveta viem že si z TO, to moje PS.bolo len ako poznámka, že sú takéto zariadenia, a je veľmi vhodné ked si pomáhajú, stretávajú sa aj generácie dosť vekovo od seba. keď to takto cítite, pomaly sa k tomu dopracujete. Máte veľkú nádej, že stretnete babku, dedka alebo aj skupinku seniorov, s ktorými si padnete do oka. Peknú cestu ...

tiumen
2. jún 2019

@ivivaiveta ahoj, téma má už skoro 5rokov.. Ako ste nakoniec dopadli?

Strana
z3