Dieťa u prenajímateľa: Ako riešiť neplánovaného obyvateľa?
Ahojte uz asi tri tyzdne sa riesi neskutočný hluk v bytovke kde mám byt. Dnes mi sused volal že sú si už 100% istý že to ide z môjho bytu a teda mi oznámil že tam ide poprosit mojich najomnikov aby si davali pozor na to ako sa v byte správajú kedze sa tam stahovali z domu tak si to asi neuvedomuju. V byte podla zmluvy byvaju 2 dospelí ludia ale sused tam dnes “nasiel” aj dieta. Nakolko hluk na ktory sa stazuju je hluk akokeby niekto behal od rana do vecera na byte tak mam podozrenie ze to dieta tam bud býva bez toho aby som o tom vedela alebo kedze pani co tam byva je starsia tak mozno strazi vnucku na pravidelnej baze. Pri inzerate som mala striktne napisane ze hladam niekoho bez deti. To ci tam dieta je alebo nie si samozrejme zistim aj ked este neviem ako pretoze sa mi urcite nepriznajú ale skor ma zaujíma ako by ste reagovali keby zistim ze to dieta tam chodi k babke namiesto skolky. Nebýva tam ale je tam celé dni. Ja viem ze zakázat návstevy nikomu nemozem ale mám doma dieta a viem ako vyzerá náš byt aj ked sa snažím dávat mega pozor tak sa bojim toho ako bude vyzerat moj byt ked tam denne chodí (podla suseda dieta 3-5 ) ročné dieta. Druhá možnosť ak by tam to dieta realne byvalo a v zmluve to dieta nemam mozem ich v ramci zakona vyhodit alebo tym ze to dieta tam uz byva tak ich vyhodit nemozem?
@lesiaoldi nemusím sa vyjadriť keď jej neviem pomôcť
@lesiaoldi tak keď neviem poradiť tak nebudem hádam písať blbosti. Ako niekto
@lesiaoldi tak ti pripomeniem autorku. Ona deti do podnájmu nechcela. A dieťa tam je. Už chápeš? Toto sa tu rieši. Treba len čítať s porozumením. A už ma neoznacuj.
@kittykat22 uplne bezna prax, ze majitel bytu, po dohode s najomcom a za jeho pritomnosti pride pozriet byt. Je to v zmluve a uvedene a najomca podpisom suhlasi.
Myslim, ze by si potrebovala aby sa staznost na hluk zapisala na policii..alebo tak...my sme riesili najomnikov ale susedov a ten prenajimatel povedal, ze on potrebuje aby sme to riadne nahlasili, aby on mohol konat. Takze ked to prekrocilo medze unosnosti privolali sme hliadku a kedze sa nevmestili do koze ani potom sli. A prenajimatel bol rad lebo mal doklad o tom, ze porusuju zmluvne podmienky ako aj domovy poriadok.
Nemusel cakat na vypovedne lehoty a podbne. Do 48 hodin volny byt, nabehla mu tam upratovacia cata a do tyzdna mal novych najomcov..uz, na stastie, normalnych.
@joannita ano, aj v zahranici je to bezna prax- vies kolko krat som za 20 rokov videla prenajimatela? NULA, nula, nula krat- v niektorych pripadoch ani neviem, kto mi byt vobec prenajal (islo to cez sprostredkovatelsku agenturu). A na sk sa chodi do cudzej domacnosti ako na klavir🤔🤔prave uvazujem aj o tom, ci to nie je diskriminacne a na ombudsmana, takto oficialne napisat, ze sa vyzaduje najomca bez deti (ano, viem, ze v praxi sa to da obist opisnymi formulkami ako "preferujem bezdetneho najomcu", ale takto otvorene to nemozes napisat a ani dat do inzeratu)...
@vevesh ja ked som videla ze najomca je bezproblemovy, chodila som tiez len obcas, mozno raz za pol roka.
A ta druha vec, ja som nikdy nepisala do inzeratu, ze hladam najomcu bez deti, ale ked mi napisali taki a detmi, alebo zavolali, odmietla som ich.
Takze ombucman je uplne zbytocny, prenajimatel si proste aj tak vyberie koho chce, ved je to jeho majetok, snad mu nebude niekto nariadovat koho ma ubytovat. Nehovoriac o tom ze plati vysoke dane z prenajmu a este ho bude niekto komandovat koho nemoze odmietnut.
@kittykat22 ty si tupelo 🤸
@joannita ... Keď tie dane platí. Platí? Väčšina bytov sa prenajíma bez toho aby zaplatil daň z prenájmu.
Ak nerušia nočný kľud, a to je teda od 22.00-6.00 tak ich kvôli hluku vyhodiť len tak nemôžeš.
Musíš mať ten neprimeraný hluk minimálne pár krát hlaseny a zdokladovany na polícii alebo mať vlastné nahrávky z bytu pod tým so svedkami, že je to ozaj neprimeraný hluk (ideálne odmerane na dB hluku v susednom byte). Inak im môžeš uškodiť (je tam vždy možnosť, že susedia si to vymýšľajú). Čiže - dôkazy a potom sa podľa toho zariaď.
@lenkakravcova tak to ja netusim, ja som dane platila a bolo to dost vela penazi.
Ja vsetkych co poznam a prenajimaju, tak platia dane, takze vacsina to nebude co neplati.
@lenkakravcova moze ich vyhodit, ked im povie (napise) ze byt potrebuje pre seba, alebo pre rodinu. Vtedy nemoze najomca nic robit a zacina olynut vypobedna lehota.
@joannita to áno, ale vtedy ma ten mesiac, či ako je to minimum. Určite nie 48hod.
Ja mám teda s týmto opačnú skúsenosť. Nestretla som sa s nikým, kto tu dan platil. Všetci len že keď chceme nejaké potvrdenie k tomu, tak +20% zdvihnú cenu. 🤣
@lenkakravcova a kde ja pisem ze vypovedna lehota je 48 hodin? Naopak, autorke som pisala, ze 48 hodinova vypoved neexistuje.
Mali sme raz susedov v byte vedla, boli tam dve male deti, raz zostali asi samy v byte a na celu chodbu hucali, ozyvalo sa to celou bytovkou, otvorili dvere zahukali, rychlo zabuchli a takto sa zabavali kym ich niekto nenachytal. O chvilu na to ich majitelka poslala prec, samozrejme, ostatni susedia sa stazovali.
Ja ti radim normalne si dohodnut s podnajomnickou, ze prides k nim, alebo jej proste len zavolaj a upozorni ju, ze su na nich staznosti od inych susedov, ze su prilis hlucni... Ak sa to bude opakovat, ze ich budes musiet, zial, poziadat, aby si hladali ine byvanie.
My sami mame hlucnych susedov, deti aj pod nami aj nad nami v byte, my sami mame deti a je to na hlavu...Moje deti vsak chodia spat vecer o 8 a tie susedove este aj do 10 vecer buchaju, skacu a kricia...
@joannita to bolo autorke.
@lesiaoldi Chápem, je to na tebe, tvoje rozhodnutie, len v živote sa musíš obrniť proti takýmto ľuďom...lebo skôr či neskôr sa s takými ľuďmi stretneš aj v reálnom živote, v práci, v rodine, v škôlke, v škole...a nebudeš môcť len tak utekať 😉 takto som to myslela...kašlať na MK, to nie je v živote potrebné, skôr je to vysávač energie pre mnohých ľudí...
Autorka- ku nam chodia navstevy tak, ze si podavaju klucky. Uplne normalne u niektorych ludi. Ty nemas pravo kontrolovat navstevu, aj keby tam sedela 20hodin denne. Najinatel ma pravo ten byt aj uzivat, nie len chodit prespat niekam. Hluk ano, toto mas a musis riesit ako prenajimatel. Ale nie navstevy. A co sa tyka dietata, ak ma syn nejake a bola mu nariadena striedavka ci obcasne stretnutie, stale to dieta nema narok na trvaly pobyt u otca (a otec ti to dieta nemusi nahlasit) a defakto ty mas volne ruky, aj ked by to dieta obcas tam prespavalo.
@vevesh Ak má otec dieťa v striedavke, nemusí to nahlásiť prenajimateľovi? to vážne...aj keď prenajimateľ vyslovene deti vo svojom byte nechce? práveže prenajímateľ by mal vedieť, že sa tam dieťa zdržuje 2 týždne z mesiaca...lebo ak by túto informáciu vedel pred podpísaním zmluvy, tak byt by im nedal.
Takže ja si prenajmem tvoj byt ako slobodná žena...a nasáčkujem si do bytu priateľa a jeho 4 deti...a nedám ti vedieť...budeš ako prenajímateľ spokojná? či pokiaľ peniaze z toho máš, tak ti je absolútne jedno, čo sa v tvojom byte deje? 🤔