Dilema - splatiť hypo, kúpiť auto, či ísť na dovolenku
Dosť dlho som odkladala takú lepšiu rodinnú dovolenku, boli sme nútení splácať dve hypo naraz a ďalšie staré hriechy čo by bolo na samostatnú tému..
Keď konečne jedna hypo padla došli zdravotné problémy a dlhodobá PN, nečakaná strata práce. Ani po tom som nevládala pracovať na plný úväzok, samozrejme podľa posudkovej som tip-top. Vekom sa to celé iba zhoršuje. Všetky naše ,,dovolenky,, boli na štíl rodičovský dom kmotra na Gemeri s ich deťmi, pár dní v sesternicinom byte s jej psom v KE, chatka mužovho kamoška pri jazierku, s kmotrou u jej krstných na Orave, stará chata konateľa firmy kde pracujem. Vždy som bola rada keď som aspoň deťom našetrila na letné tábory. Pár dní na ,,samote u lesa ,, bez wifi a mobilu ešte nikomu neublížilo. Deti sú väčšie majú aj iné záujmy a túžby, moje výmysli ich nebavia.
Aj keď vo všedných dňoch ide každé iným smerom, po rodinnej dovolenke pri mori túži každý. Rok čo rok som odkladala čo som mohla, už vlani sa zdalo že by to mohlo vyjsť, ale choroba nám urobila škrt cez rozpočet. Dúfala som, že tento rok to dáme, mesiace dozadu som googlila ponuky cestoviek, až som skontštatovala, že tohtoročné ceny sú niekde inde. Máme 20 ročné auto, k tomu mužova choroba ktorá skôr či neskôr skončí slepotou, a to neni jediná dg.
A teraz k otázke ktorá mi víri hlavou. Moje euri by si našli aj tisíc miest, ale treba si stanoviť. privilégiá. Zaplatiť predčasne hypo? kúpiť druhé, novšie cca. desať ročne auto? pokračovať v rekonštrukcii domu? ísť iba na mimoriadne skromnú ,, dovolenku ,, nahovoriť deti na ďalšiu ,,zatuhnutú starú búdu,, alebo na takú lepšiu aspoň raz v živote ? museli by sme stiahnuť aj na rezervy a to by som nerada spravila. Našla som kopu argumentov pre aj proti. Viem že rozhodnutie je iba na mne. Dlhé váhanie málo aj v minulosti negatívne následky.
Boli ste v podobnej pozícii? Čo vám pomohlo rozhodnúť?
@milanemila fakt ze chodíte na 3-4 dovolenky ročne dosť svedčí o tom že máš úplnú inú rodinnú situáciu ako autorka. Tie deti majú ešte cely život pred sebou, môžu ísť na x dovoleniek k moru sami a možno aj s rodičmi neskôr ale keďže majú rodičia takí zdravotný stav aký majú, tak si myslím že by mali myslieť na seba. Ja by som to vôbec nevnímala ako niečo sebecké, skôr ako že po toľkých rokoch driny a starania sa o deti konečne môžu byt sami dvaja a zaslúžia si to, tie deti ak su dobre vychované to pochopia.
Ak chcete ísť na dovolenku, tak najlacnejšia je zvyčajne cez nejaké kresťanské spoločenstvo alebo napr. Z mesta, odkiaľ.pochadzam,.robí jeden chalan zájazdy do Chorvátska, prebral.to po otcovi a mávali.slusne ceny. Možno by stálo za to zistiť, či u vás nie je nieco také možné.
@kaitlin3 odhliadnúc od faktu, že by som takto s vlastnými deťmi nedokázala vybabrať ani netuším kto by ich postrážil. Svokra má 66r je úplne slepá, vo šetkom okázaná na starostlivosť. Okrem nej mám iba brata, ktorý síce pomôže ak treba ale nie 24/7. Alebo podľa teba by sohli zostač deti sami?
Za posledných pänásť rokov sme boli s mužom spolu sami iby raz na desiate výročie svadby, na dve noci, ale vtedy boli deti u mojej mamy
co sa ale urcite neoplati, je v dnesnej dobe predcasne splatit hypoteku. to isto nerob. a chodte na tu dofcu! mozno posledna sanca. ano, cez cestovky je to strasne drahe, ale da sa ist na vlastnu past, len sa netreba bat ( a to sa ty nebojis) 😉
@eva8 mám dieťa s onko diagnózou, obyčajný predĺženie RP mi schvaľovali päť mesiacov, po tom čo som už dieťa nemala hospitalizované ale stále choré bez imunity som chcela predlžit, zrušili nám aj príspevok na benzin , aj ostatné úľavy.
Tu na mk sa pred časom tiež jedna sťažovala, že chceli príspevok na auto a po prehodnotení prišli o všetky úľavy.
Tak je to o nastavení trochu. My sme s mužom sami vždy, keď sa naskytne príležitosť, lebo je to pre vzťah nás dvoch veľmi dôležité. My sme základ, my musíme byť v pohode. Keď príde moja mama, nechávame deti, podotýkam, malé, najmladšia má 3 roky, a ideme na večeru, do kina, hocikam. Na prázdniny, na víkendy odnesieme babke. Teraz veľmi zvažujeme dať deti svokrovcom a my chceme ísť na predĺžený víkend niekam, podľa toho, kde by boli lacné letenky. Hocikam v Európe. A chceme využiť práve ten fakt, že starí rodičia ešte sú v kondícii, vedia deti v pohode postrážiť a čas s nimi si užívajú. Vo vašej situácii by som ozaj ešte šetrila a budúci január trebárs pozerala first moment nejaký. Bulharsko, Severné Taliansko by sa mohlo podariť. Mimochodom, v dnešnej dobe, keď máš internet, argument tvojho muža, že musí byť cestovka ako istota, je odveci. My keď sme si vyberali ubytko, pomocou street view sme si prešli celé okolie, presne sme si pozreli kde je ten dom/apartmán s čo je okolo. Presne sme vedeli, kam ideme. Tie ubytovania nemajú hodnotenia len tak pre srandu, treba tie recenzie čítať. Nevieš anglicky, použi prekladač, alebo zapoj deti, nech ti s tým celým pomôžu. S nami už preberá 11 ročný syn, keď plánujeme dovču. Na svoj vek vie celkom slušne anglicky. Toto leto je to u vás asi nereálne, ale prečo nie v budúcnosti?
@elizabet173 dakujem
@eva8 inak ja som myslela, ze píše o 20 tis.-25 tis., keď chce doplatiť hypo, alebo kúpiť auto....
Autor - tak kto chce ísť teda na dovolenku k moru? Ty, deti alebo muž?
Ak ty alebo deti, tak by som to nesilila, ale ak manžel, ktorý môže hocikedy oslepnúť a túži vidieť more aspoň jeden krat v živote, tak by som všetko urobila preto, aby sme tam s manželom išli, či už celá rodina a ak by sa to nedalo, tak aspoň my dvaja…
Z tvojich reakcii mám ale pocit, že nič nejde, nič sa nedá a raguješ ako nejaká 70 ročná babka a to sme rovesníčky, tak na vek sa nevyhováraj a doma mám takmer 15 ročné dieťa a jedno dospelé, tak predstavu mám, akurát neviem, nakoľko je postihnutá dcera a či je schopná nejakých samoobslužných úkonov, lebo ak ju bratia nemusia kŕmiť, kúpať a utierať zadok, tak hádam keď na nich týždeň niekto dohliadne sa nezblaznia z toho…
@eva8 Ale ved auto by uz kupili, aj s takouto sumou + prispevok..nie nove, ale nejake 5 rocne
@andreakotesova Aj ja som si na zaciatku tiez tak nejak myslela..pritom ta hypoteka ani nie je ich, platia to za svokrovcov :/ nieto, ze maju taky tazky osud, este im aj vlastna rodina "priklada"
Tak si pozri Chorvátsko ostrov Vir. My ideme na 10 dní a platíme 800€ 5 osôb. Stravovať sa budeme sami, a ceny sú tam podobne ako u nás.
A áno, budem variť, ale rýchle, ľahké, aute jedla typu cestoviny s omáčkami. Deti ich majú radi a mne nevadí jesť pár dní cestoviny.
A keby ste šli autobusom niekde bacsever Talianska napr. s cestovkou?
Mimo sezóny nemôžte ísť na dovolenku? Vypýtať deti v septembri alebo júni na týždeň zo školy? To dostaneš aj za polovičnú cenu dobrú dovolenku, plus bonus k tomu nebude to taký masaker. My to tak urobili teraz tretí rok po sebe a chválim si toto rozhodnutie. Cez prázdniny k moru by som už nešla.
@tilly autoeka uz viackrat napisala, ze mozu ist iba v lete kvoli celozavodnej dovolenke... To uz skor ist niekam cez vianoce
@guiseppinka jaj, nečítala som všetko, dik.
Necitala som celu diskusiu ale tiež by som asi šla k moru ale na vlastnú päsť alebo nejaký fakt Ultra last minúte že možno ešte budete letieť v deň kúpy dovolenky. Na stránke www.esky.sk nájdete lacné letenky alebo pripadne ak máte IG je tam stranka cestujemelacno.sk kde dávajú lacné leteky. Na vlastnú päsť by som šla asi iba v rámci Európy. Dokonca aj do chorvatska sa viete dostať letecky do Splitu a videla som letenky že 20€ najdete si apartmán a strava je už na vás. Každopádne rátajte na dovolenku minimálne 1500€ až 2000€ pre 5 členu rodinu. Držím palce 🍀✊❤️
Ahoj to mate tych 3000 vsetky usetrene peniaze? No ak by som mala usetrene tolko ako ty chore dieta muza ktory slepne ja by som urcite nesla na ziadnu dovolenku...v tejto dobe a este pri tvojich problemoch ist na dovolenku tam ratat kazdy cent mysliet na to co bude o mesiac..ja by som si to vobec neuzila
K úcte voči manželovi by som išla na poriadnu dovolenku, pravdepodobne to bude posledná, ktorú ešte uvidí a uloží si ju v spomienkach. Hypotéku budete splácať ako doteraz a na auto ako slepý bude mať nárok od štátu (pokiaľ bude ale pracovať). Čo viac môžeš dať manželovi v takom zdravotnom stave aký ho čaká, ako zážitok? neváhaj. Dovolenka, poriadna letecky a potom už nech je ako je
ja ti uprimne poviem, ze vo vasej situacii by som si tie penize nechala. Na 20 rocne auto sa absolutne nemozes spolahnut a ked vam klakne, co urobis? Ani kupit za vsetky uspory 10 rocne nie je vyhra. Predsalen je to uz stare auto a zrovna vtedy sa zacne vsetko kazit.. A kedze je dcera na voziku, tak nemozete mat hocijake, ale nieco vacsie. Co spravite potom? Ako dlho vydrzite bez auta a mozete vobec byt bez nejo? A muzovi ta slepota hrozi v priebehu kratkeho casu, alebo je to par rokov? Potom uz asi ziadnu rezervu nenasetriete a nieco potrebujes mat odlozene :(
@slavomira236 samozrejme nie, mám odložené aj na prípadný pohreb svokry, lebo keď zomrela svokriny mama svokra do pohrebu nedala ani €, na vlasný pohreb tiež nie. Ešte raz sa nechem ocitnúť v takej sicuácii, ako keď zomrela mužova babka a ja som si musela požičat peniaze na pohreb.
Deťom tiež šporím napr na tábor, alebo chlapci chcú aj do autoškoly, tie peniaze sa budú dať vybrať az neskôr.
a nemas narok na auto ked dcera je na vozicku a ak teda chodi do skolky?
a keď máš dieťa na vozíčku, prečo nemáte už dávno požiadaný príspevok o auto? Má na to nárok, pokiaľ chodí do školy

@yoxinka ja chapem, ale tie deti za to nemozu, ze su tri a aku ich rodicia zabezpecili zivotnu uroven a ani za to aky maju ich rodicia zdravotny stav 🤷🏼♀️ skor by som poslala 2 z nich do tabora chorvatsko/taliansko. Ja som tak bola ako dieta a bolo to len o trosku drahsie ako tabor na slovensku.