icon

Dilema - splatiť hypo, kúpiť auto, či ísť na dovolenku

18. mar 2023

Dosť dlho som odkladala takú lepšiu rodinnú dovolenku, boli sme nútení splácať dve hypo naraz a ďalšie staré hriechy čo by bolo na samostatnú tému..
Keď konečne jedna hypo padla došli zdravotné problémy a dlhodobá PN, nečakaná strata práce. Ani po tom som nevládala pracovať na plný úväzok, samozrejme podľa posudkovej som tip-top. Vekom sa to celé iba zhoršuje. Všetky naše ,,dovolenky,, boli na štíl rodičovský dom kmotra na Gemeri s ich deťmi, pár dní v sesternicinom byte s jej psom v KE, chatka mužovho kamoška pri jazierku, s kmotrou u jej krstných na Orave, stará chata konateľa firmy kde pracujem. Vždy som bola rada keď som aspoň deťom našetrila na letné tábory. Pár dní na ,,samote u lesa ,, bez wifi a mobilu ešte nikomu neublížilo. Deti sú väčšie majú aj iné záujmy a túžby, moje výmysli ich nebavia.
Aj keď vo všedných dňoch ide každé iným smerom, po rodinnej dovolenke pri mori túži každý. Rok čo rok som odkladala čo som mohla, už vlani sa zdalo že by to mohlo vyjsť, ale choroba nám urobila škrt cez rozpočet. Dúfala som, že tento rok to dáme, mesiace dozadu som googlila ponuky cestoviek, až som skontštatovala, že tohtoročné ceny sú niekde inde. Máme 20 ročné auto, k tomu mužova choroba ktorá skôr či neskôr skončí slepotou, a to neni jediná dg.
A teraz k otázke ktorá mi víri hlavou. Moje euri by si našli aj tisíc miest, ale treba si stanoviť. privilégiá. Zaplatiť predčasne hypo? kúpiť druhé, novšie cca. desať ročne auto? pokračovať v rekonštrukcii domu? ísť iba na mimoriadne skromnú ,, dovolenku ,, nahovoriť deti na ďalšiu ,,zatuhnutú starú búdu,, alebo na takú lepšiu aspoň raz v živote ? museli by sme stiahnuť aj na rezervy a to by som nerada spravila. Našla som kopu argumentov pre aj proti. Viem že rozhodnutie je iba na mne. Dlhé váhanie málo aj v minulosti negatívne následky.

Boli ste v podobnej pozícii? Čo vám pomohlo rozhodnúť?

guiseppinka
18. mar 2023

@panelacikova mi to blbo preskocilo, oznacilo ta v zlom riadku... Verim, ze autorka sa spravne rozhodne

tykat
18. mar 2023

@jamimo ano, podobne ako kluby dochodcov. Ale chodia aj v sezone, len teda to ubytovanie je ako pisem dalej od mora (nie hotely), vacsinou nejaka budova patriaca cirkvi, ktora sa da vyuzit na ubytovanie.

A este jedna vyhoda, ludia z toho spolocenstva si pomahaju aj pocas tej dovolenky, zaujimaju sa o seba, maju spolocne aktivity, vacsinou sa aj poznaju.

panelacikova
18. mar 2023

@tykat tak to je super. perfektné možnosti naozaj pre tých, čo si nemôžu dovoliť viac. ja toto schvaľujem, aj keď vo všeobecnosti cirkev nemusím, ale ak robia veci pre ľudí, a ľudia si vzájomne tiež pomáhajú, tak je to perfektné. keby som nemala inej možnosti a nemám peniaze a túžim aspoň raz po dovolenke - pobyte pri mori, brala by som túto možnosť.

panelacikova
18. mar 2023

@guiseppinka hej, pochopila som 😀

eva8
18. mar 2023

Máš dieťa na vozíku, malo by mať ZTP, manžel s takými očnými problémami tiež by mohol dostať preukaz ZTP. Potom sa dá požiadať o príspevok na nové auto. Neviem, v akej výške.
Ja by som splatila hypo v prvom rade. Budúci rok šla na dovolenku, existujú rôzne organizácie, ktoré organizujú pobyty v cene, do ktorej by ste sa vošlNapr. poznám ľudí, ktorí chodievajú k moru so Slovenským zväzom SM, niekto aj so svojím osobným asistentom. Čiže za ten rok by ste si niečo pozostávali, našli a za lacnejší peniaz šli. Alebo sa chodí aj s nejakými kresťanskými organizáciami. Skús sa porozhliadat.
Nás vyšla až priveľmi lacná dovolenka v Španielsku. Zakúpili sme si v zime na leto cez Raynar letenky, je pravda, že apartmán nám zarezervovala známa, varili sme si samy, potraviny boli lacnejšie než u nás. Bolo to pred 10. rokmi, teraz je všetko drahšie.
Radšej by som na vašom mieste šla niečím organizovaním, aby ste si mohli všetko vychutnať 🙂

eva8
18. mar 2023

* pozistovali
* organizovaným (zájazd, spolok, cestovka....)

missdiva
18. mar 2023

Isla by som urcite na dovolenku.
Citala som vase poziadavky na dovolenku do 2000eur a len v juli pre 5 osob a narychlo som vam nieco pozrela 😉:
Let Ryanairom z Bratislavy na Maltu 10-18 jul pre 5 dospelych dokopy za 574eur + Arzella Apartments (pisu, ze maju vytah) cez booking za 987eur: https://www.booking.com/hotel/mt/arzella-apartm...
Transfer je na malte extremne lahky cez taxikovu apku, kliknes kde si a do par minut pride auto.

jamimo
18. mar 2023

@eva8 pravda je, písali sme to viaceré... ak pôjdu organizovane, účastníci zájazdu im môžu byť nápomocní s deťmi, prehrať sa v mori, loptové hry, pomôcť s manipuláciou s vozíkom, komunikáciu v inom jazyku, byť obratnejší v cudzom prostredí... Držím im palce, hádam sa to raz podarí. 🏖️

janinah
18. mar 2023

Ked nie sú všetky podstatné info v úvodnom príspevku tak potom ťažko poradiť čo najlepšie.....

mateson
18. mar 2023

Ak dobre rozumiem, tak hypo zostatok je 3000? Keďže píšeš ,že ušetrené máš 3000 a rozmýšľaš či vyplatiť hypo či jíst na dovolenku.

yoxinka
18. mar 2023

@missdiva
Tie letenky sú bez batožiny a zohľadnila si, že dcéra je na vozíku? Lebo myslím, že keď všetko doklikáš, isto to nebude 574€. Apartmán to isté. Je tam výťah? Ak budú bývať na vyššom pochodí, tak čo? Na tej Malte treba aj niečo jesť. 3pubertiaci plus dvaja dospelí, prestravujú sa týždeň tam za 200 - 300€? (neviem aké sú ceny v sezóne na Malte, pýtam sa). Preprava z letiska atď., zase, majú dieťa na vozíku, to nepôjde bársakým autom a to budú zase prachy navyše. Fakt si myslíš, že by to dali do 2000€? Úprimne.

onedaynick
18. mar 2023

@janinah moj skoro 17 rocny s nami ide v pohode.

karolinakr
18. mar 2023

Jednoznačne splatit hypo ani by som neozmyšlala dalej, dovolenku kašlal pes, a diagnozy atd - priorioty take, ze vypustiť hluposti a zabezpečit sa na čas choroby

onedaynick
18. mar 2023

@missdiva my sme piati, chodime cez lacne aerolinky, plus airbnb a booking, nikdy sme v juli nesli pod 3500.

karolinakr
18. mar 2023

Dieta na vozičku, manžel slepy aj edine, čo vas trapi je dovolenka-🙄 ja toto nechapem.A tu hypoteku, keď splatiš, tak budeš mat vyplatu a 400eur plus k tomu? Tak z toho si hadam na tu dovolenku za pol roka nasetríš, nie?

missdiva
18. mar 2023

@yoxinka tak urcite treba priplatit aspon jeden kufor a sedadla aspon pre dvoch, minimalne vedla tej na voziku.
Ale ak by som chcela byt extra ekonomicka tak kazde zdrave dieta by malo limit zbalit sa do batoha alebo kabelky, ktora je zdarma (zo 6 lahkych siat, slapky, plavky a zakladnu kozmetiku tam natesno naskladas, klobuk si das na hlavu). Stovka padne na ten nevyhnutny kufor a spolocne sedadlo kvoli obmedzeniam.
Jedlo na Malte stoji cca ako u nas, tak mas jedno ci kupujes potraviny doma alebo tam.
A tie taxiky stoja malo lebo malta je mala, ak si dobre pamatam z jednej strany malty na druhu cca 25eur (cize obojsmerny letiskovy transfer do pristavu ma za cca 50eur, ak by potebovali dve auta tak cca 100eur), appka je tato https://apps.apple.com/mt/app/ecabs-malta/id777...
To vyssie spomenute ubytko ma vytah a je na ostrove Gozo (my sme boli ale v inom), cize z pristavu treba ist trajektom za 15eur na osobu obojmerne cize x5osob 75eur: http://www.cominoferries.com/schedule.html
Myslim, ze ked budu setrit dali by to. Ak by isli na kratsie dali by to lahsie. Samozrejme na malte vies v sezone pre piatich minut aj o dost viac ale low costove cestovanie je vzdy o kompromisoch no casto su tie zazitky lepsie ako v luxusnom rezorte. A ked sa chce vzdy sa da cosi vymysliet. Ale urcite by stalo za to pozriet aj ine destinacie a z viedne a usetrit na letenkach, toto som dala z BA a nehladala som dlho.

dadis
18. mar 2023

Preco jej radite splatit hypoteku? Viete zostatok, fix a urokovu sadzbu, splatku?
@eva8 a prispevok na auto bez svojich prostriedkov nekupis + nie je to az taky vyrazny benefit, myslim ze auto do max 13k eur a uhradia ti len cast (v zavislosti od prijmu a postihnutia), a su tam dalsie podmienky

missdiva
18. mar 2023

@onedaynick tak zalezi na ako dlho ides a samozrejme aky mas standard.

onedaynick
18. mar 2023

@missdiva ano, ale tvoja suma je nerealna. jedine ze by brali pasteky v kufroch.

kingstonka
18. mar 2023

Ja by som vám tiež odporúčala ísť aspoň na jednu rodinnú dovolenku. Známi chodia pravidelne cez cestovku na sever Talianska, autobusom, cesta v noci, dá sa zvládnuť...

mirka414
18. mar 2023

Volila by som dovolenku napr.Kréta alebo Bulharsko ak chceš poradím hotel na Kréte kde sme boli dva x a dokonca aj bez cestovky

katica06
18. mar 2023

@eva8 tie úrady len tak príspevky nedavajú, 77 ročnej imobilnej susede nedali, ani len opatrovateľský neschválili, kmotra vlani žiadala pre svoju chorú mamku na prerábku kúpele a tiež nedali, stará pani sa presťahoval k druhej dcére v druhom okrese jej schválili.

kp7333
18. mar 2023

Pises, ze deti maju viac ako 14 rokov. V tomto veku uz pubertakov nebavi chodit na dovolenky s rodicmi. Radsej si prazdniny uziju s rovesnikmi na brigadach, taboroch ci jazykovych pobytoch. A ak uz chcu ist, nech si privyrobia a prispeju (aspon ti, co mozu). Co sa tyka hypoteky, nepises, kedy vam konci fixacia. Skor by som nesplacala, ale drzala by som si peniaze na ucte do skoncenia fixacie. Ak mate teraz nizky urok (okolo 1%), pocitaj, ze sa vam po ukonceni zvysi mozno 4-nasobne. Taktiez by som drzala rezervu na auto, 20-rocna herka sa moze kazdu chvilu pokazit a zostanete bez auta. Ak su v rodine ztp, ziadaj o prispevok na auto.

missdiva
18. mar 2023

@onedaynick no ale aj doma by museli za ten cas nieco jest.
Je nerealna ak by sa chceli stravovat v restikach.
Ale isto nie nerealna ak si tam kupia v lokalnom obchode na ranajky nejake ovocie a uvaria ovsenu kasu, na obed spagety s paradajkovym pretlakom atd. Proste spravia jeden-dva nakupy za cely pobyt v potravinach normalne ako doma a prestravuju sa z toho.

kaitlin3
18. mar 2023

Tak budem asi jediná ale ja by som poradila nechať doma deti a ísť na dovolenku sama s mužom, najmä kvôli mužovi. Čosi ušetrite keď deti nepôjdu a vy si to užijete konečne sami doma. A teda na vašom mieste by som pozrela nejaký zájazd Taliansko alebo Chorvátsko autobusom v tom termíne.

yoxinka
18. mar 2023

@kaitlin3
Toto je inak v tomto prípade super nápad. Ktovie, či by sa niekto vedel postarať o dcéru 🤷‍♀️.

mon29
18. mar 2023

Ahoj, skus cez zlavadna.sk pozrieť.

milanemila
18. mar 2023

@kaitlin3 toto by som ja napriklad nemala srdce spravit, ze nikdy neboli deti pri mori a ja sa zbalim a pojdem s muzom k tomu moru bez nich :( ked chodime na 3-4 dovolenky rocne, tak ano nejakych par dni ideme aj sami s muzom a malu nechame babke.

yoxinka
18. mar 2023

@missdiva
Toto, čo ty prezentuješ ako super dovču je, podľa mňa, jedno obrovské tlačenie na pílu. Aby som na dovolenke každučkú korunu prevracala a dumala, čo si môžem kúpiť, čo nie, ani raz nešla ochutnať miestne jedlo, lebo mi na to nevyjde a všetko si vkuse odriekala, to radšej nech ozaj ostanú doma. A stále si myslím, že by sa do tej sumy nezmestili, nech píšeš čokoľvek. Ja nie som žiadn rezort nadšenec. My sme boli v Chorvátsku minulé leto mesiac. Každý týždeň sme nakúpili v Lidli s stravovali sme sa kombinovaním môjho varenia a miestnej stravy, ale teda nejako sme si neodriekali. Deti si kúpili aj zmrzku sj koláčik, jedno jedlo denne sme mali v reštaurácii. Mimochodom, výťah. Bývali sme kade tade v bytovkách s výťahom, ale hlavne v tých starších domoch by sa vozík do výťahu nevteperil ani omylom. Takže to, že tam výťah je, nemusí vôbec plniť účel. Myslím, že to veľmi hrotíš a chceš tu ľudí presvedčiť, že by to v pohode šlo. V pohode určite nie a dosť povhybujem o tom, či vôbec.

yoxinka
18. mar 2023

@milanemila
Ale chlap bude o chvíľu slepý, decká sa k moru ešte dostať môžu. Ale áno, je to také blbé, no …