icon

Dlhá návšteva u nás doma: Ako to zvládnuť?

Včera o 12:46

Ahojte, poradte, co robit v mojej situacii, brat sa pred polrokom rozviedol, prenajal si maly jednoizbovy byt, kym sa s byvalou zenou majetkovo nevysporiadaju. Teraz ma mat na dva tyzdne deti (4 r, 8r a 11r.) a navrhol, ci by nemohli byt vsetci u nas v dome, lebo ze oni sa tazko pomestia do maleho bytu. Ja som totalny introvert, aj jednodnove navstevy ma vedia vycerpat. (Viem, ze mnohe z vas tu navstevy a rodinne stretnutia milujete, ale skuste sa vzit do duse introverta, ktory sice miluje svoju sirsiu rodinu, ale najradsej ma svoj pokoj doma 😁).
Takze jeho napad sa mi vobec nepaci, na druhej strane mu chcem pomoct, ale neviem ako. Navyse viem, ze oni maju uplne ine zauzivania ako my, ja mam dve deti, mladsie ma rok a pol a chodi spavat poobede aj skor vecer, oni su hore dlho a potom aj rano dlho spia, neviem si predstavit sklbit takto dve rodiny na dva tyzdne.
Rozmyslala som, ze mu navrhnem, ze mozu k nam napr chodit na obedy alebo vymyslime nejake spolocne aktivity...

anonym_1095e0
Včera o 14:54
@anonym_f23322

Toto bude otec roka, ked pri hladani prenajmu 1 izboveho bytu neratal, ze s nim obcas budu aj jeho 3 deti. Ja chapem, ze prenajom je drahy, ale fakt neratal nikdy s moznostou, ze tie deti budu travit cas aj s nim?

@anonym_f23322 necitas? Docasne si prenajal maly byt, kym neprebehne majetkove vysporiadanie. Kludne to moze byt normalny otec.
Moja sesternica, co ma bratranca, tak ho zena kopla do pr..ele, kupili mensi dom, velmi stary, zanedbany, spolocne poprerabali, hlavne ona vyuzila otca, brata, z rodiny, ziadne faktury, on invalidny dochodca (takmer slepy), z dovodu choroby ani vlastne deti nemohli mat, adoptovali si 2 deti a z cista jasna sa ho chcela zbavit a sice ho vyplatila z domu, ale ledva za to kupil 1i byt v Lucenci. Deti si berie pravidelne, chodi s nimi po vyletoch, na turistiku, miluje ich najviac na svete, ale ostal ako taka osklbana hus. Divna zena od zaciatku to bola. Raz za mesiac chcel ist k mame, tiez tazko chorej a nechcela ho "pustit", este aj peniazmi ho vydelovala. Som si najprv myslela, ze zartuje, ked nam rozpraval, ze mu ani na horalku neostalo, ked si kupil listok na autobus. A ono to bola pravda...🤨

anonym_31269f
Včera o 14:56
@anonym_autor

@anonym_31269f manzelovi je to jedno, povedal, ze sa mam ja rozhodnut, jemu by nevadili a navyse by bol viac v praci ako doma, takze ten mi moc nepomohol 🙂

@anonym_autor tak sa porozprávaj s bratom ako si to predstavuje a hneď sa aj dohodnete či je to vôbec možné

aurelia2000
Včera o 15:04

@anonym_autor ANO, pomohla by som mu!!! ROZHODNE! Aj keby to bolo náročné, ťažké, nepohodlné.

anonym_a65b91
Včera o 15:08
@anonym_f23322

Toto bude otec roka, ked pri hladani prenajmu 1 izboveho bytu neratal, ze s nim obcas budu aj jeho 3 deti. Ja chapem, ze prenajom je drahy, ale fakt neratal nikdy s moznostou, ze tie deti budu travit cas aj s nim?

@anonym_f23322 vidim, ze viacere tu nechapete realitu, co prinasa rozvod. Ak ho ma ex vyplatit, tak asi caka na peniaze a je rozdiel si prenajat 1izbivy byt a trojizbovy... dalej, z prispevku mi vyplyva, ze deti dali do starostlivoati matke, takze on musi platit vyzivne. Na tri deti to bude slusna cast z vyplaty. Okrem toho, ked nie su este majetkovo vysporiadani, musi sa podielat na poplatkoch aj toho bytu/domu, kde byvaju deti a ex, aj na hypoteku, ak nejaku mali. A dalo by sa pokracovat... takze co myslis, zostava mu z vyplaty tolko, ze si moze prenajimat v podstate iba pre seba (kedze deti ma pravdepodobne len obcas) velky byt? Dakedy sa skuste zienky zamysliet, kym vypustite zo seba nejaku "mudrost".

anonym_92a9b4
Včera o 15:08
@anonym_autor

@anonym_31269f manzelovi je to jedno, povedal, ze sa mam ja rozhodnut, jemu by nevadili a navyse by bol viac v praci ako doma, takze ten mi moc nepomohol 🙂

@anonym_autor ten ti práveže pomohol veľmi a ani ti to nedoplo

anonym_92a9b4
Včera o 15:11
@anonym_f23322

@anonym_f23322 možno je lepší otec ako ty matka, keď máš takéto predsudky hneď na začiatku. Veď sa rozveď aj ty, a prenajmi si rovno 3izbový byt, plať výživné a staraj sa. Ideálne, keď aj na dovolenku deti vezmeš sama zo svojho platu

anonym_89b7aa
Včera o 15:11

@anonym_autor no to ani nahodou...znamenalo by to , ze mam 2 tt na krku este starostlivost o dalsich 4 ludi a to ti garantujem., ze to tak bude 😏nemate rodicov ? Nemoze ist tam ?

autor
Včera o 15:18
@anonym_978091

ten dom kde byvali je jeho ex nadobudnutym pred manzelstvom?

@anonym_978091 dom nadobudli pocas manzelstva, takze je spolocny

autor
Včera o 15:20
@anonym_89b7aa

@anonym_autor no to ani nahodou...znamenalo by to , ze mam 2 tt na krku este starostlivost o dalsich 4 ludi a to ti garantujem., ze to tak bude 😏nemate rodicov ? Nemoze ist tam ?

@anonym_89b7aa mama byva takisto v jednoizbovom byte a otec sice ma cely dom pre seba, ale kedze ma problem s alkoholom... Vies si domysliet

mandarinka555
Včera o 15:25
@anonym_autor

@anonym_89b7aa mama byva takisto v jednoizbovom byte a otec sice ma cely dom pre seba, ale kedze ma problem s alkoholom... Vies si domysliet

@anonym_autor Dom je ich spoločný, patrí do BSM, tak nech ide on ku deťom.

autor
Včera o 15:27
@mandarinka555

@anonym_autor Dom je ich spoločný, patrí do BSM, tak nech ide on ku deťom.

@mandarinka555 navrhoval jej to, ale nesuhlasi, ze ona sa z domu ani nepohne. A on nechce robit peklo kvoli detom

anonym_7d481c
Včera o 15:32

Nechapem, ze mu to vobec napadlo, s detmi sa nastahovat sestre, a uz vobec mi hlava neberie, ze ona o tom realne rozmysla. Co si navaril, nech si zje sam. A nezatahuje do svojho rozchodu pol rodiny. Okrem toho, on dom ma. Ma nan take iste pravo, ako jeho zena.

mandarinka555
Včera o 15:47
@anonym_autor

@mandarinka555 navrhoval jej to, ale nesuhlasi, ze ona sa z domu ani nepohne. A on nechce robit peklo kvoli detom

@anonym_autor Ale dom patrí aj jemu, on si nemá od nej pýtať povolenie.

doux
Včera o 15:49

súhlasím s návrhom, ktorý tu padol. veď nech sa otec detí vymení s matkou detí na tie 2 týždne. matka pôjde do jeho prenajatého bytu a on k sebe domov, k deťom. podľa autorkiných komentárov to vyzerá tak, že stále je otec detí na LV. takže žena nemá čo pindať, má mu sprístupniť dom, aby mohol stráviť čas so svojimi deťmi. on sa prakticky môže stále vrátiť DOMOV k deťom. problém vyriešený.
opakujem autorka - ak toto povolíš teraz, budeš to mať na krku stále, slovenský národ je národ častokrát "využívačný".

anonym_f23322
Včera o 15:54
@anonym_92a9b4

@anonym_f23322 možno je lepší otec ako ty matka, keď máš takéto predsudky hneď na začiatku. Veď sa rozveď aj ty, a prenajmi si rovno 3izbový byt, plať výživné a staraj sa. Ideálne, keď aj na dovolenku deti vezmeš sama zo svojho platu

@anonym_92a9b4 ved ja praveze chapem, co znamena rozvod a viem, aky je problem s byvanim. Ale ked mam 3 deti, tak tie deti predsa rozvodom nevymazem a ratam s tym, ze tie deti budu obcas aj so mnou. A tomu prisposobim aj byvanie. Nemusim ist do trojizbaku, ale usposobim si hoci aj garzonku tak, aby sme sa v pripade potreby vsetci vosli a aby som nemusela otravovat pribuznych. Lebo to fakt nie je ich problem, ze ja nemam dat kam deti, lebo mam len jednoizbak.

malav
Včera o 15:55
@doux

súhlasím s návrhom, ktorý tu padol. veď nech sa otec detí vymení s matkou detí na tie 2 týždne. matka pôjde do jeho prenajatého bytu a on k sebe domov, k deťom. podľa autorkiných komentárov to vyzerá tak, že stále je otec detí na LV. takže žena nemá čo pindať, má mu sprístupniť dom, aby mohol stráviť čas so svojimi deťmi. on sa prakticky môže stále vrátiť DOMOV k deťom. problém vyriešený.
opakujem autorka - ak toto povolíš teraz, budeš to mať na krku stále, slovenský národ je národ častokrát "využívačný".

@doux vidim, ze vela z vas nezazilo podobnu situaciu. Moj brat sa tiez rozvadzal, takisto ex nechcela odist z bytu, navyse tam mala stale svoju matku a otca a bratovi zneprijemnovali zivot, nevydrzal to a odstahoval sa, tym padom opustil domacnost a jeho ex to vyuzila a ked sa chcel aj vratit, alebo ist proste tam, zamky vymenene a nemohol NIC, aj ked to bol aj jeho byt, lebo ex sa oprela o pravo na nenarusitelnost domacnosti - precitajte si to v zakone, je to chore ale je to tak. Takze zasa tu radite zbytocne, ked neviete ako to je.Takze ked tam chcel brat vstupit, dala na neho este TO. Kym nezazijete, nepochopite.

anonym_7d481c
Včera o 15:55
@doux

@doux A este bude urazeny, ked mu nahodou raz povie "nie".

anonym_0b8134
Včera o 16:00

@anonym_autor prepáč, ale určite nie. Este víkend ako tak, ale 2 týždne? 4 osoby v dome? A to bude u teba akoze zadarmo alebo ako si to predstavuje?

koniarova
Včera o 16:02

Pomohla by som. Nie na dva týždne bývať, ale nájsť kompromis.. Zvoliť nejakú kombináciu. Prespávať na byte, raňajky na byte, potom k nám s obedom u nás. Do večera treba vymyslieť program. Niektoré dni sám brat s deťmi niekde musí zájsť. Večer znovu spať na byt. Cez víkend keď bude doma manžel a pomôže, môžu všetci prespat. Neverím, že to nepôjde.

anonym_0b8134
Včera o 16:05
@anonym_autor

@anonym_autor tak bude robiť peklo tebe. Krásne.

anonym_0b8134
Včera o 16:08
@malav

@doux vidim, ze vela z vas nezazilo podobnu situaciu. Moj brat sa tiez rozvadzal, takisto ex nechcela odist z bytu, navyse tam mala stale svoju matku a otca a bratovi zneprijemnovali zivot, nevydrzal to a odstahoval sa, tym padom opustil domacnost a jeho ex to vyuzila a ked sa chcel aj vratit, alebo ist proste tam, zamky vymenene a nemohol NIC, aj ked to bol aj jeho byt, lebo ex sa oprela o pravo na nenarusitelnost domacnosti - precitajte si to v zakone, je to chore ale je to tak. Takze zasa tu radite zbytocne, ked neviete ako to je.Takze ked tam chcel brat vstupit, dala na neho este TO. Kym nezazijete, nepochopite.

@malav pokial je byt stále spoločný, vymeniť zámok len tak nemôže. Taktiež nemôže vyhodiť len tak jeden manzel druhého, aj keď byt patrí iba jemu. Ten druhy je zákonom chránený až do rozvodu. Na to je zákon. Mal si najať pravnika. A TO podať on. Jedine pokial by bol násilnicky, môžu ho na nejakých čas vykázať. Myslím 24 alebo 42 hodín. Pokial si tam ex nasťahovala rodinu, on si mal tiež niekoho.

anonym_92a9b4
Včera o 16:13
@anonym_f23322

@anonym_92a9b4 ved ja praveze chapem, co znamena rozvod a viem, aky je problem s byvanim. Ale ked mam 3 deti, tak tie deti predsa rozvodom nevymazem a ratam s tym, ze tie deti budu obcas aj so mnou. A tomu prisposobim aj byvanie. Nemusim ist do trojizbaku, ale usposobim si hoci aj garzonku tak, aby sme sa v pripade potreby vsetci vosli a aby som nemusela otravovat pribuznych. Lebo to fakt nie je ich problem, ze ja nemam dat kam deti, lebo mam len jednoizbak.

@anonym_f23322 a ako si chceš uspôsobiť garsónku? Ešte k tomu cudziu

malav
Včera o 16:14
@anonym_0b8134

@malav pokial je byt stále spoločný, vymeniť zámok len tak nemôže. Taktiež nemôže vyhodiť len tak jeden manzel druhého, aj keď byt patrí iba jemu. Ten druhy je zákonom chránený až do rozvodu. Na to je zákon. Mal si najať pravnika. A TO podať on. Jedine pokial by bol násilnicky, môžu ho na nejakých čas vykázať. Myslím 24 alebo 42 hodín. Pokial si tam ex nasťahovala rodinu, on si mal tiež niekoho.

@anonym_0b8134 predstav si, ze pravnika mal a je to proste tak. Aj ked to bol aj jeho byt, uz to nebola jeho domacnost, takze vstupit nemohol. Ex ho nevyhodila, on sam odisiel. Predstav si, ze prides domov, mas tam byvaleho partnera s jeho rodicmi, ktori neustale vyvolavaju hadky, rypu, vsetko to vidia a pocuju deti. Kolko by si vydrzala? Mozno mas silnu psychiku a vydrzala by si dlhsie. No nie kazdy clovek je rovnaky. Ano, najprv sme mu aj my radili, ved ked ona tam ma nonstop rodicov "na navsteve", pozvi si tam ty bezdomovca na navstevu a pod. Ale spravila by si to pred svojimi detmi? Uz aj tak boli psychicky na tom zle.

anonym_b1a515
Včera o 16:23

Nie,nesuhlasila by som.Odtial potial.On sa rozvadza,on chce striedavku,on si to musi zariadit.Nie.

anonym_0b8134
Včera o 16:31
@malav

@anonym_0b8134 predstav si, ze pravnika mal a je to proste tak. Aj ked to bol aj jeho byt, uz to nebola jeho domacnost, takze vstupit nemohol. Ex ho nevyhodila, on sam odisiel. Predstav si, ze prides domov, mas tam byvaleho partnera s jeho rodicmi, ktori neustale vyvolavaju hadky, rypu, vsetko to vidia a pocuju deti. Kolko by si vydrzala? Mozno mas silnu psychiku a vydrzala by si dlhsie. No nie kazdy clovek je rovnaky. Ano, najprv sme mu aj my radili, ved ked ona tam ma nonstop rodicov "na navsteve", pozvi si tam ty bezdomovca na navstevu a pod. Ale spravila by si to pred svojimi detmi? Uz aj tak boli psychicky na tom zle.

@malav tak potom nech sa nesťažuje, keď chcel.byt chrumkavy. A co jej napísal list ze z domacnosti odchádza? Ci teraz nemôžem odísť z bytu lebo som akoze opustila domácnosť? Môžem pokojne odísť na mesiac na dovolenku a potom sa znovu vrátiť. Mal si nájsť lepšieho pravnika.

anonym_64ebd6
Včera o 16:32

Kde ste vsetky “surodenec je ten najvacsi dar”??? Preboha, je to brat a su to netere a synovci. Bude to blbe, nepohodlne a obmedzenie a bla bla bla… ale je to rodina, najblizsi clovek. Mohli by byt u mna akokolvek dlho by potrebovali. Mas skveleho manzela, ze suhlasil a ty si jeho sestra. Je doranany z rozvodu, straty domacnosti a ma byt dva tyzdne sam na deti. Pomoc, opora a nesudenie by mu pomohli. Su to len dva tyzdne v zivote, pomohla by som bez najmensieho zavahania… aj keby som sama mala spat na nafukovacke a stat pri hrncoch od rana do vecera.

anonym_805418
Včera o 16:32
@anonym_autor

@koniarova no on má možno problém aj práve s tým prespatím v garzónke 4 ľudia, predpokladám, že postele tam nemá pre všetkých. Otázne je aj, či
@anonym_autor máš, kde uložiť 4 osoby na spanie? Máte hosťovskú? 2 kúpelne? U nás v rodine tiež boli rozvody, aj dočasné bývania. Vuem si to predstaviť. Ale toto záleží od okolností...

anonym_ba8002
Včera o 16:40

Ponúkla by som mu že môžu prísť na týždeň. Druhý týždeň nech si zriadi inak, veď môžu chodiť na výlety, ihriská, kúpaliska nemusia sedieť doma.

malav
Včera o 16:41
@anonym_0b8134

@malav tak potom nech sa nesťažuje, keď chcel.byt chrumkavy. A co jej napísal list ze z domacnosti odchádza? Ci teraz nemôžem odísť z bytu lebo som akoze opustila domácnosť? Môžem pokojne odísť na mesiac na dovolenku a potom sa znovu vrátiť. Mal si nájsť lepšieho pravnika.

@anonym_0b8134 chrumkavy 😀😀 oki, vidim, ze s clovekom ako ty nema cenu sa bavit, vsetko vies, od mobilu by si vyriesila kazdy problem. No skoda velka, ze teba nemal za pravnicku 😉

anonym_0520c0
Včera o 17:07

@anonym_autor nikdy by som neodisiel z nehnutelnosti do inej nehnutelnosti pokym sa veci ohladom BSM nevysporiadaju(!!!), ziadne ze dom/byt zostane v buducnosti detom, pekne 50/50 teda vyplatit a ked na to nema, tak nehnutelnost predat, neviem co je toto za dnesny chory fenomen, ked muz obetuje svoje najlepsie roky zene a ked pride kriza vztahu, hned rozvod lebo je to take moderne a muz sa musi este pred rozvodom z nehnutelnosti pratat, lebo zena ma predsa deti a svoje zazemie, ale nikto uz nehladi rovnako na zazemie toho muza, predsa dlhe roky niekde zil a teraz sa ma tesnit v 1 izbaku ktory osobne povazujem za hotelovu izbu...

Nie, ked sa uz tak hlupo rozhodol, nech si tie 3 deti obskakuje panko v spominanom 1 izbaku, nebudes mu predsa suplovat jednak jeho zenu tak ho dalej podporovat v jeho chorych rozhodnutiach, hlavne ze jeho zene zostal cely barak kam si moze vodit milencov..., musia obaja razantne pocitit nasledky svojho hlupeho rozhodnutia, toto nepochopim, 3 deti ale rozvod musi byt, nacisto chore.