icon

Dnešní muži - najprv dieťa potom svadba?

amy456
30. apr 2019

Baby, čo je to za generácia mužov, ktorá skôr navrhne bábätko ako svadbu? Dieťatko mi príde ako omnoho väčší záväzok a predsa mi ho už 3 partneri navrhli, zatiaľ, čo svadbu ani jeden. Posledný mi vyhadzoval na oči vraj si dávam podmienky, keď chcem svadbu a až potom dieťa. To je dnes vážne pre mužov taký problém?

majkeel
2. máj 2019

@mircalla Ved to. Zijeme asi najlepsi vek ludstva. Mame najvyssi blahobyt v histori, posledna vojna v Europe bola pred 70 rokmi a najvacsi momentalny problem je, ze si znecistujeme planetu, na ktorej zijeme. A pre niekoho je to obdobie mravneho upadku smerujuci k zahube. 🙂
Asi sa mame prilis dobre a potrebujeme padnut na hubu, aby sme vedeli, ako nam bolo dobre. 🙂

0silvia0
2. máj 2019

@mircalla ešte aj v tých rozprávkach vždy boli dobrí a zlí, morálni a amorálni, takže presne tak ako aj teraz...

heyoka
2. máj 2019

@0silvia0 kde som napísala, že bolo také obdobie že VŠETCI boli dobrí? Ja píšem, že vo svete je nenávratný rozklad základných ľudských hodnôt...a halvne nevieme sa poučiť z chýb z minulosti..tiež nemôžem tvrdiť, že som bola v živote nejak často šťastná ale viem si porovnať ako sa k sebe ľudia správali pred 20 rokmi..ale možno iní nevidia žiaden rozdiel..ja ho vnímam veľmi intenzívne..

0silvia0
2. máj 2019

@heyoka dobre, ok, tak nie všetci, ale väčšina? Povedz prosím konkrétne, ako lepšie sa ľudia k sebe správali pred 20-timi rokmi. To boli roky deväťdesiate, to som mala 25 rokov, takže to by som si mala pamätať... Keď sa bavíme v rámci tejto témy, tak áno, tradičná rodina bola viac zachovaná, ale žeby sa ľudia nejako k sebe lepšie správali? V čom?

mijo53
2. máj 2019

@mircalla lepšie by bolo ostať sám, bez partnera, deti. Tak ako v ekonomike, finančníctve ap. aj v manželstve prichádzajú rôzne krízy a v tejto knihe sa dočítame, ako to zvládať a a ostať spolu a riešiť aj iné vzťahy, nie iba manželské. Kniha sa zameriava na tieto oblasti: Kríza vo svete, Nenásielie, Šťastie na zemi, Zmeniť svet, Utrpenie, Láska v manželstve, Bože, Ty si neuveriteľný. Myslím si, že každý si v nej nájde niečo pre seba, či je veriaci, neveriaci, slobodný, manžel, manželka, deti ap.

mijo53
2. máj 2019

@0silvia0 neboli tak zahľadení do seba, viac si pomáhali, viac sa rozprávali, dopriali jeden druhému, aj teraz sa takí nájdu, ale je to iná atmosféra

zuzi0911
2. máj 2019

My sme s mojim mužom od 15 rokov. Chceli sme byť spolu. Ci so svadbou, alebo bez, ale s deťmi. Aj keď ja som sa vydávať chcela a potom deti. Deti prišli skôr.
Teraz sme spolu 14 rokov z toho 5 rokov manželia. Brali sme sa keď už deti mali 4r a 2 r. Aj to len viac menej preto, že deti mali mužove priezvisko od narodenia. Osobne tak ako som kedysi snívala o veľkej svadbe, stačila mi s 2 svedkami. V podstate sa nič nezmenilo jedine mne priezvisko a "oslovenie" 🙂 vzťah ak má fungovať, bude či zosobaseni, alebo slobodní. 🙂

sorciera24
2. máj 2019

@miskaska Zakon o rodine tiez v cl.2 ma tuto definiciu: "Čl. 2
"Rodina založená manželstvom je základnou bunkou spoločnosti. Spoločnosť všetky formy rodiny všestranne chráni."

felycity
2. máj 2019

myslím, že k téme "dnešní muži sa nechcú sobášiť " sa treba pozerať komplexne, prečo? podľa mňa je doba, kedy sa nechceme vzdávať nezávislosti, či už osobnej alebo finančnej, nechceme sa zaväzovať akoby sme mali strach preberať zodpovednosť, nechce sa nám si komplikovať život, nie sme ochotní robiť ústupky na úkor nášho ega či pohodlia.., otvorením hranic , možnosťou si dnes takmer všetko kúpiť , máme pocit, že môžeme ľahko žiť, netrápiť sa, nenamáhať sa, pohádame sa, tak čo povykrijujeme si, že mi nikto nebude rozkazovať a buchneme dverami a ukončíme to , zabúdame sa rozprávať, zabúdame hľadať riešenia.... v žiadnom prípade, si nedovolím tvrdiť, že nezosobášené pary sú horšie, len ma tak mrzí, že pomaly rúcame všetky tradície a hodnoty, ktoré možno navonok ako keby neboli dôležité, ale ak ich pospájeme sú ako puzle - niečo vytvoria, aký dávame vzor naším deťom? , ak sa budeme na to pozerať komplexnejšie , netreba svadby, ak sú problémy vo vzťahoch - vymysleli sme si inštitút striedavej straostlivosti, už nepovažujeme za dôležité spoločné stolovanie, nieto ešte slušné obliekanie na jednotlivé príležitosti, ak niečo hneď nevybavíme, hneď je každý zlý... nevieme sa pomaly pozdraviť a odzdraviť, požiadať či poďakovať... tak rozmýšľam, či niekto uvažuje ako to vnímajú naše deti, lebo oni budú robiť to čo vidia u nás dospelých, a či niekto pritom všetkom rozmýšľa, že aj my máme nejaké povinnosti voči deťom, ale myslím, že spoločnosť o niekoľko- dsať rokov či 100 rokov sa zmení, z detí vyrastajú "emocionálni kripli"....
@0silvia0 čo sa týka správanie, vždy boli dobrí a zlí, ale myslím, že v niečom je rozdiel, pred 20 rokmi by som si nedovolila byť drzá voči učiteľovi, nedovolila by som si neodzdraviť alebo nepozdraviť, nedovolila by som si nevstať a uvoľniť miesto v MHD staršiemu či tehotenej pani ako je to dnes ( neviem, kde sa stala chyba, možno je to nemoderné)... niekto tu spomínal gentlemenstvo, ja si myslím, že sa strácajú základné pravidlá slušnosti a to jedno s druhým súvisí.....myslím, nasledovné generácie budú ako zver, kde len silnejší a drzejší vyhraje.
@eva112014, myslím, že pletieme hrušky s jablkami, ak sa niekto rozíde je prirodzené, že asi by chcel späť svoje pôvodné meno, nepochopila som, čo to má spoločné so svadbou a priezviskom, ak sa dvaja zoberú tak chcú spolu ťahať za jeden povraz, ak sa rozídu, žiaľ niekto zlyhal aj keď v konečnom dôsledku sú obaja porazení vo vzťahu k vlastným deťom
@blontimka, odspusť, ale u mňa toto láska nie je, ak som ochotná žiť s mužom, len vtedy ak vie splodiť dieťa, a ked sa zrazu niečo stane a nebude to vedieť kvôli zdravotným dôvodom tak ho opustíš, neobetuješ sa, neprispôsobiš? neviem si predstaviť, že niekomu poviem ľúbim ťa a zrazu zistím, že nemôže mať deti a odídem, potom som ho asi neľúbila tak skutočne so všetkým , že som ochotná sa prispôsobiť, život prináša rôzne tragédie a okolnosti, ktoré by sme v zdravom fungujúcom vzťahu mali vedieť zdolávať aj za cenu, že nás to bolí...
....ale to som sa už asi odklonila od podstaty príspevku

mircalla
2. máj 2019

@mijo53 Tak s tym nesuhlasim. Pokial chces obmedzovat moznost mat deti ci partnera na manzelstvo, zavana mi to nejakymi nabozenskymi dogmami, ktore ludstvu priniesli viac krvi ako osohu.
@heyoka Pred 20 rokmi - suhlasim decka boli menej drze, ludia menej uponahlani a nevrli. Ale isla si 20 rokov do historie. Skus sa pozriet trochu hlbsie do historie, nie 20 rokov - treba si precitat aj literaturu faktu, nielen Jane Austenovu. Myslim, ze by si asi nechcela zit vo vacsine obdobi z minulosti, tomu ver. Glorifikovanie minulosti nemas podlozene faktami.

0silvia0
2. máj 2019

@mijo53 môže byť, ale príchod internetu spôsobil to, že ľudia spolu komunikujú cez sociálne siete, hlavne tí mladší, potom viac sa kontaktujú telefonicky, čiže môže byť, že ten fyzický kontakt - to navštevovanie sa a sedenie doma pri káve a pokecoch sa zredukoval. Niekomu to chýba a niekto tieto formálne rodiné stretká nemusí a ani nemusel, len sa to zo zvyku dodržiavalo.
Skôr by som to nazvala, že forma sa zmenila, ale to, či je človek nesebecký, žičlivý má jednoducho v sebe, len sa to inými životnými okolnosťami inak prejavuje. Ja to tak vôbec ale nevnímam, ja mám okolo seba väčšinou dobrých ľudí.

mircalla
2. máj 2019

@mijo53 Ono v minulosti bola vacsina manzelstiev z rozumu - majetok, postavenie. Ja som rada, ze dnes ma clovek slobodnu volnu a nie je do niecoho tlaceny okolnostami, postavenim ci rodinou, nikdy to neprinieslo nic dobre. Takze ja som vdacna, ze sme, kde sme. Ja si myslim, ze mnohi maju strasne naivne predstavy, ako ludstvo fungovalo, ked sa tu tolko pise o upadku

0silvia0
2. máj 2019

@felycity áno, to je pravda, ale táto poslušnosť voči učiteľovi a starším bola vyžadovaná nechutnými spôsobmi. Som ročník 1974, takže si dobre pamätám, ako deti bežne dostávali od učiteľov facky. Takže bola používaná fyzická sila, s čím som už ako dieťa vnútorne nesúhlasila, ale dialo sa to. Starí ľudia sa správali k mladým ako k nejakým nesvojprávnym. Situácia: sedím v MHD, mám asi 10 rokov, príde babka k nám, deťom bez pozdravu: no poďme, poďme, vstávať mládež. Ani toto sa mi ako dieťaťu nepáčilo, mala som pocit, že ako dieťa nemám žiadne právo sa ozvať, len v každej situácii držať ústa. A takto sme boli vychovávaní, držte ústa, poslúchajte, šúchajte nohami pred každou autoritou.
Zrušili sa na školách telesné tresty, dieťa je brané ako svojprávna osobnosť, nuž, tak sa to možno považuje za nevychovanosť a drzosť, ale prepáčte mi, mne to stále pripadá lepšie ako negovanie dieťaťa v tých rokoch, v ktorých som vyrastala.
Ďalej: uvoľnená morálka. Dobre, ok, kedysi spoločnosť tlačila mladých do sobášov a až následne do plodenia detí. Ale ľudia až takí morálni a uvedomelí neboli, skôr potláčali to, čo mali v sebe a navonok sa tak tvárili. Chodila som do školy do BA z Trnavy. Dochádzala som vlakom na víkend domov, mala som 14-18 rokov. Každý piatok, fakt každý piatok za stanicou postávali úchyláci a číhali na mladé dievčatá. My sme to brali ako folklór železničnej stanice, nikto s tým nič nerobil, chlapi tam svojimi úchylkami obťažovali mladé dievčatá. Teraz som rada, že si títo úchyli starajú o svoje úchylky inak a nie postávaním za stanicou a ukazovaním svojich vtákov teenagerkám.
No ja neviem, ale ja som s tou dobou nebola stotožnená, takže mne sa páči táto doba. Nechcela by som, aby moje deti fackali učitelia, nechcem aby sa na mojej dcére ukájali úchyli (teraz si to riešia asi s prostitútkami alebo v bordeloch, na internete, ja neviem).

mijo53
2. máj 2019

@mircalla niekedy je dobre dať aj na rodinu, láska je niekedy slepá, rozprávala jedna, že všetci boli proti ženichovi, ešte aj jeho mama, len ona bola slepá, nakoniec si ho zobrala a po cca 6 rokoch aj rozviedla

heyoka
2. máj 2019

@0silvia0 Ak sa k tebe ľudia správali pred 20 rokmi tak ako teraz je tvoj názor skôr osobná zaujatosť..ak to myslíš globálne, tak asi žijeme v dvoch rozličných svetoch 🙂

felycity
2. máj 2019

@0silvia0 som tiež dieťa komunizmu, ak sa vrátim do toho obdobia, áno boli aj takí pedagógovia..., ale ono je to diskutabilné, aj starí ľudia sú dnes drzí, ale ruku na srdce, mne fakt príde, že sa postupne stráca ľudskosť, bežné prejavy slušnosti, ktoré nemajú s komunizmom nič spoločné ateda si myslím, že to platí nielen na mladšie generácia, ale žiaľ už aj na tie staršie

mircalla
2. máj 2019

@mijo53 A co tym chces povedat? Ze podporujes manzelstva vybrane rodicmi?

mircalla
2. máj 2019

@felycity V tomto by som s tebou aj suhlasila. Ale vidim to aj medzi starsimi ludmi. Casto su dokonca ovela neprijemnejsi a agresivnejsi ako mladi. Ale vidim to skor ako problem Slovenska, v mohych krajinach ako Skandinavia ta slusnosti a kultivovanost funguje. Minule mi trcalo v prazdnom buse asi 3 cm chodidlo v ulicke - isla okolo babka a kopla ma zurivo do nohy - nestihala som sa divit.
Opat sa neda zovsebecnost - stretavam aj prijemnych

mijo53
2. máj 2019

@mircalla nie, ja som si vybrala sama, alebo manžel mňa, ale v niektorých prípadoch dobre dať aj na radu iných, najmä ak ide o tých podarených chlapov a ženy ich cez ružové okuliare vidia ako ideál a celý ostatní svet ako zatratenie, najmä ak ide o alkoholikov

0silvia0
2. máj 2019

@heyoka nie zaujatosť, ale skúsenosť. Ja mám skôr skúsenosť, že čo vyžarujem, to dostávam naspäť. Snažím sa v ľuďoch vidieť to dobré a ja asi fakt žijem v nejakej inej dimenzii, ale veľa počúvam, ako majú ľudia problémy vo vzťahoch a intrigy v práci. Ja som ani v jednej práci nebola vtiahnutá do intríg, len som občas z diaľky také niečo pozorovala. V rodine som sa tiež nikdy do ničoho podobného nedala vtiahnuť, takže ja tými medziľudskými vzťahmi nejako plávam bez ujmy...

mircalla
2. máj 2019

@mijo53 A v ktorych pripadoch je lepsie, ked ti rodina dohodi manzela? Fakt ma to zaujima. Pretoze ja tu neriesim, ze rodina ta odradza od konkretneho partnera, myslim, ze to vacsinou robi s najlepsim umyslom, ale ze ti nanucuje partnera, ktoreho ani nepoznas, co bol dost casty fenomem

0silvia0
2. máj 2019

@felycity ja ti neviem, stále stretávam aj milých ľudí aj drzých všetkých vekových kategórií.
Ja tiež nemám vždy náladu byť milá, ale dnes som vypočula cestou do práce jednu seniorku, ktorá má problémy so svojou matkou a dvom malým počerným deťom (ktoré mali byť mimochodom v škole) som darovala svoje raňajky, strašne sa tešili. Cesta mi trvala o 15 minút dlhšie. Čo tým chcem povedať? Pracujme na sebe, každý z nás dávajme druhým čo najviac a bude dané aj nám... Fakt treba začať od seba🙂

0silvia0
2. máj 2019

@mijo53 a ty si myslíš, že človek s ružovými okuliarmi ich na povel zloží a nechá si poradiť od rodičov v otázke výberu partnera?

mircalla
2. máj 2019

@0silvia0 Ja som skor pochopila z jej prispevkov, ze ma existovat nejaka moznost zakazu partnera podla nej, co je v podstate zbavenie svojpravnosti

eva112014
2. máj 2019

@felycity Súhlasím, že sú obaja porazení vo vzťahu k vlastným deťom. Písala si, že skutočne vám neprekáža, že vaše deti sa volajú inak ako vy a pomaly v škole učiteľka nevie priradiť priezvisko dieťaťa a pod. Na toto nadväzuje môj komentár o spoločnom priezvisku, ktorý si "pletiem" s hruškami a jablkami. ☺️
Tiež súhlasím s tebou, že ak sa niekto rozíde je prirodzené, že asi by chcel späť svoje pôvodné meno. Chcel by svoje pôvodné meno späť, ale zoberie si ho naspäť? Keď má také dieťa 4 roky, učiteľka si bude vedieť priradiť priezvisko dieťaťa k matke? (Keďže mamička si vzala späť svoje rodné priezvisko). Tak si matka ponechá priezvisko ex-manžela ešte tých 14 rokov, kým dieťa nebude dospelé. Apropo! A keby sa chcela ešte raz vydať?
Zase iné priezvisko?! Je to dvojsečná zbraň.
Osobne si myslím, že kto sa chce vydať, nech sa vydá, ožení ... a kto nie, tak nie. Každý z nás si hľadá to svoje šťastie. A ja by som vôbec neriešila učiteľky a spoločné priezvisko dvoch ľudí. Mne sa nepáči zámer manželstva z titulu: " volajme sa všetci rovnako!" A proti manželstvu tiež nie som, ak je to z lásky a nie z vypočítavosti ako napr. vdovské, dedenie, spoločné priezvisko, čo keby sa stalo ... 🤐

heyoka
2. máj 2019

@0silvia0 ja ťa tak vnímam..ako silnú a skúsenú ženu..tvoje názory sú správne netvrdím že nie..možno máš taký dar od Boha, že vieš aký vplyv má myslenie na tvoj život..ktovie..ja vidím to, že ľudia majú čím dalej tým menej zábran, nevážia si to čo majú a niesú zato ozaj vdační, lebo prahnú stále po niečom lepšom, krajšom..sú omnoho arogantnejší, bezohľadbejší samoľúbejší..instagram facebook..vystavovanie sa..úplne choré..je toho veľmi veľa..toto čo píšeš vždy existovalo medzi ľudmi..ale ten rozsah nebol taký vážny ako teraz..

eva112014
2. máj 2019

@heyoka Ona - 0silvia0 naozaj má také názory. Nech je tu na MK ešte veľa rokov. 😊

mircalla
2. máj 2019

@heyoka Kazda doba ma svoje negativa. Ja taketo veci totalne ignorujem a nejako ma to netrapi, trapia ma ine veci ako Facebook ci Istragram

0silvia0
2. máj 2019

@heyoka no ja som zámerne a dobrovolne sociálnymi sieťami neposkvrnena. Nemám ani účet na fb ani na instagrame. Práve preto, že mne to hlava neberie. Nevidím význam v sebareprezentovani a zdieľaní svojho života s cudzími. Ale skôr to vidím tak, že sociálne siete a veci s tým súvisiace (sociálnosieťový exhibicionizmus) priniesol jednoducho všadeprítomný internet. Už sa tomu nedá vyhnúť, ja sa dajme tomu vyhnem, ale už nemám v silách ovplyvniť moje deti v teenagerskom veku. Dnes teenager bez sociálnych sietí hádam ani neexistuje. A to viem, že moje deti sa tam nepretrcaju, ale komunikujú s priateľmi a spolužiakmi.

mircalla
2. máj 2019

@0silvia0 Presne tak - zmenit sa to neda, ale vies zmenit svoj postoj k tomu. Tiez to nevyhladavam, ucet na FB sice mam, ale najma kvoli stranke skolky a komunikacii a priatelmi, stretavkam z gympla, selfie som si neurobila v zivote ani jednu, to mi pride maximalne komicke sa fotit s naspulenou hubou a davat to na socialne siete