icon

Dnešní muži - najprv dieťa potom svadba?

amy456
30. apr 2019

Baby, čo je to za generácia mužov, ktorá skôr navrhne bábätko ako svadbu? Dieťatko mi príde ako omnoho väčší záväzok a predsa mi ho už 3 partneri navrhli, zatiaľ, čo svadbu ani jeden. Posledný mi vyhadzoval na oči vraj si dávam podmienky, keď chcem svadbu a až potom dieťa. To je dnes vážne pre mužov taký problém?

0silvia0
1. máj 2019

@vendulka80 no akože co som neprečítala s porozumením? Píšeš, že v okolí ti chybaju muži, ktorí sa obetujú pre rodinu a nevážia si ženy. Ja píšem, že ja v okolí mam kopu mužov, ktorí sú aj gentlemani, ktorí podrzia dvere, aj rodinné založených mužov. Ci keď na ženskom portáli nedržím výsostne stranu ženám, tak mam akože čítať s porozumením? To co je za výhovorka? Ak si si nevšimla, aj ženy sa zmenili, aj deti sa zmenili, aj teenageri sa zmenili, dokonca aj seniori sa zmenili. Je to preto, že doba sa celkovo zmenila. Takze je úplne zbytočné všetko hádzať na mužov, nakoľko dnešných mužov vychovávali aj ženy-matky, aj otcovia, o ktorých hovoríš, že boli tí pravi muži - gentlemani a rodinné zalozeni. Tak kde sa stala chyba? Je zbytočné zovseobecnovat, nakoľko boli aj v minulosti burani aj gentlemani, tak, ako je to teraz. Len forma je dobou trocha ina😉

lucinkab
1. máj 2019

No pre chlapov je dieta mensi zavezok,bo odidu ak daco a pokoj... No aj moja svojra je vadna bo mame 2deti ,hypo a nie sme ani len zasnubeni a mojej mame stale hudie aby sme sa vzali lebo mame velky zavezok!!!! A teraz sa podrz vraj hypoteku 🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦 no jebn*****ta ...mama ju zabila,tak snad deti su zavezok a nie hypoteka

mircalla
1. máj 2019

@0silvia0 Mudro, inteligentne, s nadhladom napisane

vroni
1. máj 2019

@midka, isto to nie je o nás, ja totiž manžela (podobne ako ty) mam 😉 Už dlhé roky a nechcem ho vymeniť. Ale chcem tým len povedat, že nás vzťah manželstvo nijako neovplyvnilo. Nie je lepší ani horší, ba dokonca ani len iný nie je. A ze "zoficiálnenie" vzťahu je z obrovskej časti naozaj formalita. Niečo ako (toto je blbé porovnanie, ale lepšie mi nenapadlo) pracovná zmluva. Ak máš dobrého a seriózneho zamestnávateľa, vôbec ju nepotrebuješ, dohodnete sa a platí to. Ale ak natrafis na vychcalka, ľahko sa to môže stať, že budeš robiť zadarmo a na čierno k tomu. Preto zvykom pýtať si zmluvu, lebo ta pred niektorými situáciami chráni (ale nie pred výpoveďou ci blbym šéfom). Ale tí, ktori už majú šéfa prevereného, ten papier proste nepotrebujú.

danyb
1. máj 2019

@petuskaa1 ano len deti ale on ich mal viac... nie len tie 3

siska53
1. máj 2019

@amy456 no.. nielen muži..ja som.jedna z tych zien, co svadbu nejak nechce.. a to ju uz zacal spominat aj ten moj. Byvame spolu uz 9 r., Tolko ma aj starsi syn.. ten papier mi nechyba. Mozno to raz zmenim,ale zatial.nemam chut. Dieta je väčší zavazok, ale riesit svadbu a nebodaj potom rozvod? Nee.
A spolocne bývanie a dieta som navrhla ja. Jemu by to asi netrklo mozno doteraz. Pritom.je stastny, ze ich ma.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
ivankatal
1. máj 2019

@miriam11 ja moju "svokru" volám svokra preto,aby ľudia chápali koho myslím,keď o nej hovorím. Tak isto o svojom partnerovi občas poviem manžel,lebo ma fakt nebaví odpovedať na otázky typu "prečo partner? Prečo nie manžel?" No lebo som sa tak rozhodla..ani "svokra" mi nie je mama a poviem jej tak,keď ju chcem osloviť. Ja ich považujem za rodinu,aj ked nie sme zosobášení,môj vzťah ku nim sa po svadbe nijako nezmení..nazývať môžem koho chcem ako chcem,pokiaľ to jemu nevadí.

kikina84
1. máj 2019

@amy456 to je indi vindy..my sme nechceli obaja svadbu, dlho sme zili spolu a prislo nam to zbytocne..len kvoli malej sme sa brali ked sa mala narodit lebo manzel je cudzinec a bolo to jednoduchsie papierovo ako manzelia..A mali sme svadbu za 250e a to ratam aj prstene v tom..😁..ziadna zbytocna formalita, mozno aj preto sme spolu 16 rokov 🙂

mircalla
1. máj 2019

Ja mam asi myslenie skor chlapa. Som totalne antiromanticky typ a maximalne racionalna. Svatbu som nikdy nechcela, vzdy mi to prislo ako trapny cirkus, veriaca nie som, takze pre mna to nema ziadny vyznam. Okrem toho neverim v tom, ze sa 2 ludia dokazu tolerovat cely zivot, vzdy som mala o vztahoch skor pesimisticke predstavy. Mozno je to smutne, ale citim to tak. Cize zajacie umysly ani nie - pretoze sa to nikdy netykala konkretneho cloveka, ale som tak nastavena.

Respektive verim tomu, ze sa dvaja dokazu tolerovat cely zivot, ale viem, ze to rozhodne nie som ja a u mna je to neaplikovatelne .Takze nieco ako svatba neprichadza do uvahy. Ponuky boli, ale skratka nie, nie som ten typ. Absolutne nikdy som to nelutovala. Navyse vidim, ze polovica mojich znamych je rozvedena a paradoxne to klape skor tym, co su dlhe roky spolu bez sobasa...

eva112014
1. máj 2019

@felycity Ahoj. Mne naopak prekáža, že moja mama dodnes používa priezvisko po mojom otcovi. A to sa rozviedli už 35 rokov. A? Otec je ženatý s druhou ženou 25 rokov určite, ak nie viac. Nechala si priezvisko kvôli nám, kvôli deťom. Lebo čo povie pani učiteľka .... atď. V zahraničí, keď sa žena rozvedie, berie si svoje priezvisko späť. Nie je to žiadny div sveta. Aj toto je taká štipka hrdosti jednej ženy. Nielen to je hrdosť, vydať sa a dieťa potom porodiť v manželstve. A moja mama? Že už jej v tomto veku je jedno, ale keby bola doba taká v minulosti ako je dnes, berie si svoje rodné priezvisko späť.

eva112014
1. máj 2019

@lienka737 Treba dať aj otázku, že prečo sa niektoré ženy nechcú vydávať?

mircalla
1. máj 2019

@midka Moj syn sa to nepyta, preco su niektori rozvedeni, nezosobaseni ci z neuplnej rodiny - vie totiz, za to nepatri starat sa o zivoty druhych a pchat nos, kam ho pchat nema, ze su to ich rodinne vztahy a nas do toho nic nie je a nevidime do toho a nemame sa preco o to starat. Tvoj sa to pyta, pretoze sa sama nad tym pohorsujes , kopiruje to od teba a vychovavas ho tak

iveta1970
1. máj 2019

@amy456 Len si ty pekne počkaj.Ja som veriaca, môj muž nieje.Keď som čakala dvojičky, povedala som mu ,že svadba je pre mňa zásadná vec.Že nemám problém robiť kompromisy v iných veciach. Taktiež som mu naznačila, že nech si ma neberie preto že som tehotná, ale iba ak je o tom z hĺbky duše presvedčený, že to chce.O týždeň doniesol kyticu a kľakol si.

cigipepe1247
1. máj 2019

@0silvia0 super napísané 👌👍

eva112014
1. máj 2019

@gagik Ja s tebou nesúhlasím. Urobiť dieťa nie je vždy rýchla záležitosť. Nie vždy sa aj zadarí. Spolužiačka sa rozviedla a poznamenala:" ako dlho sme na tej svadbe sa zabávali a tie prípravy ... A rozvod? Boli sme rozvedení za pár minút ... Hmm .. Tak je to individuálne ako všetko ostatné.

miskaska
1. máj 2019

Ako sa zrazu vsetci ohanaju pojmom tradicna rodina. Co to vlastne znamena? Pre mna je rodina mama, otec a dieťa (deti). Nie manzel, manzelka a dieťa (deti).

prevenar
1. máj 2019

@amy456 z mojho okolia nepoznam jedineho takeho muza, akeho opisujes. mozno mas zly vkus na vyber partnera ??

matildasj
2. máj 2019

@amy456 ahoj. Ja som muzovi povedala ked sme este spolu chodili a tiez nechapal preco svadba, ze ak sa nahodou stane ze otehotniem a on stale bude mlet nezmysli, ze priezvisko dostane dieta po mne! Vtedy mu to docvaklo 😉
Svadbu sme mali peknu, financne nnenarocnu aj na dovolenku vyslo a potom prisli deticky. A je hrdy manzel a otec teraz.

mijo53
2. máj 2019

Zosobášení
Manželstvo potrebuje dôveru,hlbokú dôveru jedného voči druhému a vernosť, iba tak možno spoločne stavať. Bez vzájomnej dôvery nemožno uzavrieť manželstvo. Ak jeden v druhom nenachádzate hlbokú istotu, už niet inej istoty. A kde nie je istota, tam nemožno nájsť ani oporu a prijatie, ani domov. Keď vstupuješ do manželstva a zveruješ sa druhému, chceš mu ponúknuť prijatie. keď vstupuješ do manželstva a zveruješ sa jej, chceš s ňou po celý život kráčať tou istou cestou, stráviť s ňou pekné i škaredé dni. Preto si vtedy prijal obrúčku. Preto si ju aj ty nastokol na prst človeka, ktorého si najväčšmi miloval a povedal si mu: "Prijmi odo mňa tento prsteň ako znak mojej lásky a vernosti". Nech je vaša láska taká silná, akoby sa obnovovala každý deň. Ak budete veriť, že existuje aj čosi iné než len to, čo možno vidieť a počuť, cítiť či pochopiť, že existuje ešte čosi iné než tvrdia vedy, ak uverite, že existuje tajomstvo, skutočnosť, ktorá presahuje všetko hmatateľné, ak veríte, že existuje Boh, ktorý je láska, tak sa zosobášte v kostole pred Bohom. Láska je viac než len otázka práva, ktoré medzi ľuďmi určuje vlastníctvo a povinnosti jeho udržiavania. Ak ste veriaci, vaše manželstvo je tajomstvom lásky, v ktorom je prítomný Boh.
Phil Bosmans - Kľúč šťastia
Odporúčam každému si ju prečítať, je to všeobecne o láske, o vzťahoch, prečítate za 1 deň
Toto, čo som opísala z tejto knihy je podstata sviatostného manželstva

mircalla
2. máj 2019

@mijo53 Pekne a suhlasim. Ale na margo toho - nie je lepsie pokial to tak 100% necitia sa radsej nebrat? Kopec ludi sa totiz berie zo zlych dovodov. Myslim, ze je lepsie nevstupit do manzelstva, ak tu podstatu nechapem, ako by sa chapat mala.

majkeel
2. máj 2019

Kto chce svadbu, ten si zariadi, ze ju bude mat. Niekto bude stastny aj bez papiera.
Paradoxne svadba ponuka istotu, ze sa clovek nerozide pri prvej hadke, ale zaroven casto clovek prestane na vztahu pracovat hned ako vyjde zo sobasnej siene. Ved si je uz "isty". Potom v istote netreba davat pozor, co kto povie a urobi, ze sa v takej istote vyostrene hadky casom dostanu do takeho stadia, ze uz niet navratu. Ti bez papiera na sebe pracuju neustale. Musia. Su na seba mili a spolupracuuju, lebo nemaju "istotu" kotviaceho lana. Kto sa ma rozist, tomu nepomoze ziaden papier a ani ta najvacsia kotva na svete.
Svadba je fajn, ak obaja aj po sobasi dalej pracuju na sebe aj na vztahu, ako keby neboli zobrati.
Kolko zien po svadbe prestane pracovat, ved ja rodim, to je "praca" na cely zivot, casom prestane na seba dbat a starat sa o seba, ved si je uz ista. A nech "nekrivdime" chlapom, tam je to to iste. Par rokov po svadbe, krcma, velke brucho, nezaujem o domacnost a nalozeny pred tv.
Hlavne dovody na svadbu su dnes iba financne - spolocny majetok, vdovsky dochodok. Klasicke dovody - nabozenske, tlak spolocnosti su uz minimalne.

mircalla
2. máj 2019

@majkeel Suhlasim

majkeel
2. máj 2019

Nieco na odlahcenie. 🙂
Statistika dokazala, ze najvacsou pricinou rozvodov su svadby.
Manzelske (partnerske) hadky su ako rockovy koncert. Najskor ide vzdy nieco nove, potom pride stara dobra klasika. 😃

blontimka
2. máj 2019

@amy456 som žena a mám rovnake zmýšľanie. Najskôr sme mali dieťa, potom svadbu a teraz druhé. Ja by som nemohla byt s mužom, ktorý nemôže mať deti A to ja nie som nejaký špeciálny typ na deti. Lenže pri predstave že by sme ich nemali nikdy by som s partnerom asi dlhodobo nevydržala. Takže chápem mužov, hlavne keď je teraz toľko neplodnych párov.

heyoka
2. máj 2019

@anabella111 v skratke svet speje do záhuby..bez morálky a zdravej cudnosti ľudstvo nemôže dlho fungovať..dojde k rozpadu všetkých hodnôt a aký má bez toho potom ľudský život zmysel? Ked už ľudia nedokážu byť ľudskí?...

mircalla
2. máj 2019

@heyoka Ale zase nedramatizuj. Ludia boli vzdy taki aj onaki. Vzdy boli vojny, vrazdenie, cudzolozstvo....Staci sa pozriet do dejin - svetove vojny, holokaust, staroveky Rim atd. Ludia sa nemenia, meni sa doba. Manzelstva z rozumu, nasilie, podvadzanie existovali od sameho vzniku tejto institucie. Myslim, ze este zijeme v tej lepsej dobe. Niekto tie hodnoty ma, iny nie. Tak je funguje tisicrocia

majkeel
2. máj 2019

@mircalla Asi tak. Ludia su to statisice rokov, spravaju sa rovnako a svet doteraz nezanikol. Akurat sa meni spolocensky ramec. V Rime, Grecku grupaky, homosexualita spolocensky akceptovana, viktorianske anglicko pruderne na sexualitu, ale bordely prekvitali. 🙂
Najlepsie je ohanat sa krestanstvom, kde knazi maju nemanzelske deti a pravidelne sa objavuju kauzy o zneuzivani deti, dospelych. Pricom by stacilo zrusit nezmyselny celibat. Aj knaz je iba clovek s ludskymi potrebami.

0silvia0
2. máj 2019

@heyoka uveď prosím obdobie, kedy boli všetci ľudia cudní, morálni, ľudskí? Mnohé ženy tu píšu o dnešnej dobe ako o veľkej katastrofe s obrovským morálnym úpadkom, ale ja sa pýtam, kedy bolo to šťastné obdobie? Lebo neviem, či som ho vôbec zažila, možno nie, ale veľmi ma to zaujíma...

mircalla
2. máj 2019

@majkeel Tak potom niekto bud nepozna dejiny, alebo zije v nejakych rozpravkach ci naivnych predstavach o minulosti. Nechapem komentare o upadku hodnot, to potom upadame od samotneho vzniku ludstva. Neznasam taketo klise a zovseobecnovanie
@0silvia0 Presne.