Dnešný svet plný nevery
už viac krát som tu videl ako diskutujete o nevere a delíte ju na mužskú a ženskú.takže by som rád tomu niečo pridal.
Mužská nevera-samec si chce zaistiť čo možno najviac potomkov s čo možno najviac samicami.aby zaistil prežitie svojho rodu.(čo je iba inštinkt ktorý nám má pomôcť prežiť)
Ženská nevera-samica chce zaistiť svojím potomkom čo najlepšie podmienky na prežitie s čo možno najsilnejším a najperspektívnejším samcom.(k čomu nám pomáha aj naše úžasne podvedomie 😀 ktoré nám klame a zafarbuje skutočnosť len aby sme si splnili svoju biologickú povinnosť)
možno že sa to zdá trochu divné ale prosím neglorifikujte ľudí bo stále sme aj my iba zvieratka 😒 (toto všetko sa deje podvedome)
navyše tieto vlastnosti sa prejavujú hlavne u ľudí s nižším IQ.(čím nižšie iq tým bližšie ku zvieratkam 😀 ) a bude ešte horšie bo za posledných 100 rokov kleslo v západnom svete iq o vyše 14 bodov 😒 a budúcnosť nieje nijak ružová.bo tu máme úžasnú demokraciu a voličov ktorý nechodia voliť pre lepšie zajtrajšky ale preto že nejaký politik dá po hube inému.sľúbi čo môže.a nakoniec skutek utek(a o 4 roky mú to znova zožerú.)
no to by bolo na dlho to tu všetko rozoberať 😀
Takže hlavná téma tejto diskusie znie.prečo sme tak nezodpovední a hlúpi?(z čoho sa odvíja väčšina dnešných problémov)a ako to riešiť?teraz nemyslím politiku ani nič také 😢 skôr by som sa chcel zamerať na rodiny(ich problémy a fungovanie.)
Ps:prosím admina aby túto tému nepovažoval za spam.dakujem 🙂
@lulka12 vidis, u mna v okoli sa to nepodarilo nikomu, dokonca ani zanmemu, ktoremu manzelka tyrala dieta a nakoniec utiekla s inym. A kamarat caka na laicizaciu uz roky. Ja k stastiu anulaciu prveho sobasa nepotrebujem, aj ked by som mohla argumentovat psychickym ochorenim exa 😀
@indiankaindi ale zas nemôžeš sa takto pozerať na kresťanstvo globálne za to, že ty si stretla pár kresťanov
veď čo je to proti ich počtu na celom svete?
a ja som kresťan - písala som ti
a nikdy som nikoho nepresviedčala, kto neveril
beriem všetkých ľudí rovnako bez vyznania viery
sme len ľudia a to v prvom rade a nemáme sa deliť na takých a onakých
aj neveriaci žije život a možno mnohokrát Bohu milší ako jeho ovečky 🙂
asi si mala smolu na ľudí
na mňa tebou popísaná logika kresťanov nesedí 🙂 takže nesedí to na všetkých
to len ty máš takýto názor na všetkých - a to je veľký rozdiel 😉
ja ti ho neberiem, každý máme svoje životné skúsenosti 🙂
a vieš čo? aj ja som sa stretla s kresťanom, ktorý si dovolil o mne povedať, že som málo veriaca 😀 😀 🙂
čo už. niekto dokonca vie presnú mieru - hĺbku viery niekoho iného 😅
pousmejem sa a idem ďalej
nemusím sa k všetkému povedanému na moju osobu vyjadrovať
a ani nemám tú potrebu 🙂
Ja si myslim ze nevera tu bola,je aj bude. Jediny rozdiel je ze kedysi to bola tabu tema-to neznamena ze nevera nebola,len sa o nej nehovorilo. Teraz sa o tom otvorene hovori a teda sa zda ze jej je viac ako kedysi.plus ludia sa skor rozvedu a nemaju tendenciu ostat s niekym kto ich podviedol lebo Ved co povedia ludia... A nemyslim si ze chyba je v neviere a ani v predmanzelskom sexe ju nevidim.
ako to vidim ja?
suhlasim s prvym prispevkom, s vyrokom, ze sa akosi straca zavaznost slubu, ktory davame. Ak do manzelstva clovek vstupuje s tym, ze uvidime co zivot prinesie, verte, ze prinesie krizu, ktoru mnohi neustoja.
Ak vstupite do manzelstva jednoducho naplno - az do smrti, uz podvedome (pri brani vazne toho co slubujem) vas to vedie k rieseniu kriz inak ako utekom.
AVSAK - pred tymto podla mna najvaznejsim rozhodnutim v zivote musi nasledovat logicka otazka - som si ista ze prave s tymto clovekom sa chcem zviazat do konca svojho zivota? A to zas musi viest k uprimnej snahe a tuzbe spoznat svojho nastavajuceho partnera maximalne ako je len mozne.
A ci sa to da aj bez spolocneho byvania? Ano da sa to, ale to si musite zlozit ruzove okuliare uz v case randenia. Zazit spolu nejaku pracu, zazit stres a vsimat si fungovanie v jeho rodine. Rodina vasho partnera vam da velmi vela odpovedi. Ano samozrejme, ze on je samostatna bytost a teda niektore prejavy sa mozu trochu odlisovat, ale preto si ho beriete. Keby nasi manzelia reagovali vzdy presne podla schemy, bola by to nuda.
Aj ked sa s manzelom velmi dobre pozname (obcas si hovorime, ze sa navzajom pozname ako svoje boty), dokazeme sa prekvapovat. A to je na tom to krasne, ale obcas aj tazke.
A aj ked dnes je velmi moderny trend mat kazdy svoj zivot, kazdy svoje financie, svoj okruh znamych..... ja som zastancom presne opacneho nazoru. Budujte si spolocne zazitky, spolocne konicky a ja osobne si myslim, ze aj financie su spolocne.
A na zaver: aj ked tu bolo na krestanov uz dost nakydane, hrdo sa hlasim k tomu, ze som krestanka. A v nasom manzelstve nie som len ja a manzel, ale nad nami je Boh. On s nami zije kazdy nas den, on nas spaja ale zaroven nam pripomina slub, ktory sme si navzajom dali a ktory skonci az smrtou jedneho z nas (a to dufam bude az o veeeela rokov).
A @indiankaindi - aj ked mas uplne iny nazor (a zrejme aj viac z vas bude mat iny nazor), neodsudzujem vas - len som napisala ako to vnimam ja - zo svojho takmer sedemrocneho manzelstva, ale tiez z manzelstiev mojich rodicov, svokrovcov, surodencov a znamych, ktori mi dokazali, ze aj niekolko desiatok rokov manzelstva moze byt jedinecne stravenym casom a nie utrpenim.
@gretocka no ja neviem, ja som do manzelstva nevstupovala s tym, ze uvidime co zivot prinesie... napriek tomu to prvy krat nevyslo. Podla mna na zaciatku vela ludi vstupuje do manzelstav s tym, ze je to navzdy a nie s tym ze "zahulime uvidime" 😀 . Akurat to navzdy niekedy nevyjde. V manzelstve su dvaja a nech by sa jeden snazil sebaviac zachranit vztah, ak druhy povie kaslem na to, vela moznosti ako rozvod nie je.
Ano, to mas pravdu, za toho druheho sa teoreticky zarucit nevies. Avsak ja konkretne v mojom manzelovi istotu mam - pre nas je tam prave ten treti rozmer nasho vztahu.
Neviem ci poznate film Fireproof - je to krestansky film, takze pre mnohe z vas bud rozpravka alebo totalny blud, ale podla mna pekna ukazka ako sa da zvratit realne hroziaci rozvod.
A aby som nebola za fanaticku, ktora lieta niekde po nebicku: Aj ked vypustite Boha zo svojho vztahu a zivota, da sa udrzat si pekne manzelstvo dlhe roky
ak sa ti dvaja poznaju, ale zaroven pocitaju s prekvapeniami,
toho druheho si ctia a zaujimaju sa onho
su ochotni vidiet potreby toho druheho minimalne na takej urovni ako svoje vlastne
a vela spolu hovoria.
@macamac a nemalo by sa miesto toho ako olutovat hriechy vstepovat detom ako hriechy nepachat? Nemozem povedat ze uplne suhlasim s @indiankaindi ale v podstate ma pravdu. Mam kamosky veriace ktore nederu lavice kostola. Verie ze existuje boh.su v pohode nie su upate ani falosne. a potom poznam ludi o kt.indi pise... Do kostola chodia ako domov usmevy na vsetky strany a falosne to je az hroza. Mne je viera lahostajna ale cirkev a jej predstavitelov neuznavam.najviac ma stve ze do vsetkeho kafru a chcu rozhodovat aj za ludi ktori nestoja o ich rady.to sme sice odbocili ake dam Priklad k teme:poznam par obaja veriaci-akoze... nemozu sa rozviest lebo to je hriech tak ziju spolu a obaja maju niekoho-to uz evidentne nie je hriech.
Mimo nevery ale k teme viera: parafrazujem:
Ak by niekto znicil vsetky zaznamy o viere aj vede.nasiel by sa niekto kto vieru znova vymysli-ale uz by to boli ine pribehy,zatial co poznatky z vedy by boli objavene v rovnakom zneni.
@cecil36 v tom filme otec poslal svojmu synovi dennik, ktory pomohol jemu v krize s manzelkou. Ten syn obvinoval zo vsetkeho zleho v ich manzelstve svoju zenu.Bolo to 40 dni v ktorych on mal kazdy den vykonat "skutok lasky" voci svojej zene. Prvy den to bolo len zdrzat sa komentarov na jej osobu, dalsi den napr. pripravit jej kavu rano, dalsi den poslat jej nejaku drobnost do prace... takto sa to pomaly stupnovalo, lenze kym to robil len preto ze musel, tak sa nic nedialo. Az ked sa zacal menit on sam, zacala sa menit aj jeho zena.
Neviem to popisat dost dobre, ale doslo to az k tomu, ze ona stiahla svoju ziadost o rozvod. Predabovany sa ten film vola "Ohňovzdorny" alebo "V jednom ohni" (SK alebo CZ verzia). A bola k tomu prelozena aj kniha v slovencine - ten dennik. Vola sa "Dar lasky" od vydavatelstva Tatran.
Cecil, verim, ze clovek, ktory prejde sklamanim je prirodzene obozretnejsi a prajem ti, aby si uz podobne sklamanie nezazila.
@gretocka ja zelam tebe aby si sa nesklamala. 7 rokov je nic a co sa tyka tych super manzelstiev z okolia odkial vies co sa deje za zavretymi dverami? Poznam par co sa rozviedol-skoro som odpadla ze Ved aka rodina stale som ich davala muzovi za priklad a vysvitlo ze on pije... Nikto to nevedel... Navonok moze vsetko super ale zavru sa dvere a deju sa veci...
@gretocka Poznám film a mám k nemu knihu Dar Lásky 🙂
Film je ľahšie pochopiteľný , ale kniha už trocha ťažšia. Všetko zahŕňa myšlienku toho " Čo môžem ja urobiť pre partnera???" a nie len čo od partnera čakám...
Som v manželstve šťastných 25 rokov a aj mňa to obohatilo... 🙂 Mala som asi šťastie na dobrého chlapa ,ale mám pocit ,že ak sa človek stavia zodpovedne ku výberu a je ochotný brať aj chyby vedomí si ,že tiež nie je dokonalý... tak sa to môže podariť... 🙂 🙂 🙂
@mirat Nečítala som všetky príspevky, ale mám otázku k tvojmu úvodnému. Možno že patrím k tým ľuďom s nižším IQ, lebo vôbec nerozumiem tvojej definícii ženskej nevery. Dajme tomu, že žena má potomkov so silným a perspektívnym samcom. Potom stretne iného, silnejšieho a perspektívnejšieho samca. Kde je zaručené, že s týmto druhým samcom "zaistí svojím potomkom čo najlepšie podmienky na prežitie"? Nemyslím si, že ktorýkoľvek samec by s radosťou zaisťoval prežitie potomkov iných samcov - teda všetkých ženiných potomkov. Snáď iba vtedy, ak sám nemôže mať deti, ale túži byť otcom. Podľa mňa platí rovnako pre obe pohlavia, že: fyzicky nie sme nastavený na vernosť, ale psychicky ju očakávame.
@mirat Myslim, ze v uvodnom prispevku si asi opisal jeden z velmi dolezitych faktorov, preco je nevera castejsia ( aj ked podla mna ja suhlasim skor s @vroni ze kedysi bola skryta viac ako teraz).
A ten faktor je IQ.... si tu kratko...ja som tu uz nejaky ten rok a nechcem sa nikoho dotknut ale, velmi velka vacsina dievcat tu veselo rodi deti hned po strednej skole a uz na strednej skole premyslaju o tom, ako sa stanu manzelkami a matkami. Osobny profesinalny rozvoj ich nejako nezaujima......
A predstav si, co to 17-rocne dievca od toho 18-19 rocneho chalana ocakava- jednu partnerku az za hrob-JU! hahaha....
Mojich par rad...
1. dobre hladaj, spoznavaj, vyberaj...neponahlaj sa, lebo vybrat si buducu manzelku nie je, ako vybrat maso na svieckovu........partnerku hladas po cely zivot. ( nezabudni vsak, ze IDEAL neexistuje...nikdy nebude mat vsetko, co chces aby mala)
2. spolocne byvanie ti da 100 krat viac informacii o zene, ako randenie 3krat do tyzdna. Pretoze na to rande sa kazda pripravi a ukaze v tom najlepsom svetle.....pri spolocnom byvani zistis aj jej nedostatky, ktore bud budes ochotny tolerovat, alebo nie..... lebo zmenit ju asi nezmenis...
3. ak si nabozensky zalozeny, tak by som tiez toto povazovala za dolezity faktor pri vybere....
4. rovnake, pri najhorsom podobne spolocenske postavenie ( ci sa to niekomu paci a ci nie) tiez nie je na zahodenie.....
5. Spolocny zivotny ciel- ak Ty chces deti a postavit si dom, ale ona chce iba psa a byvat v byte- tam nastava problem
@zoraroz - vždy pôjde o najsilnejšieho a najschopnejšieho samca.žiaľ potomkovia sú druhoradý pretože taký partner sa dokáže postarať nielen o potomkov ale hlavne o ňu.pretože v prírode ide vždy hlavne o prežitie a reprodukciu plodných jedincov.
vernosť u samcov - samec chce aby mu bola samica verná pretože nechce aby splodila dieťa s iným samcom čím si zaistí že iba jeho geni(rod) budú pokračovať.takže žiarlivosť nám príroda dala aby vždy zvíťazil ten najsilnejší čím zaistí pokračovanie druhu.
vernosť u samíc - samica sa nechce deliť o svojho samca pretože by tak musel rozdeliť ulovenú korisť.čím by znížil pravdepodobnosť prežitia jej potomkov.
ps:je jedno aké má človek iq ak prejaví o niečo záujem a má ochotu diskutovať 🙂
@gretocka ale rozvody nie su len o tom, ze mame krizu a vsetko mi na zene vadi (tych by som povedala, ze je pomenej, najmä zeny sa snazia nepodavat ziadost o rozvod kvoli krize vo vztahu, ale snazia sa ju riesit. Ked sa muz rozhodne podat ziadost o rozvod zvycajne je to preto, ze si nasiel milenku do ktorej sa zamiloval, takze tiez nepodava kvoli krize). Najcastejsie sa ludia rozvadzaju pre alkoholizmus, gamblerstvo, neveru, drogy, tyranie. Skus taky dennik podstrcit chlapovi co zenu tyra alebo je alkoholik.... Alebo takemu, co si nasiel milenku. Uvidis ako sa budu snazit den po dni. A hold, niekedy sa clovek pod vplyvom okolnosti moze zmenit. Zacne pit alebo hrat na automatoch (lebo nevie inak vyriesit nejaky svoj problem npr. prepustenie z prace). A z normalneho chlapa sa stane idiot. Aj taketo manzelstvo budeme zachranovat dennickom?7 rokov je velmi kratka doba na to, aby si mohla povedat, ze mne sa toto nemoze stat.
@lulka12 a ja som s mojim mužom od 16-tich rokov, spolu sme 21 rokov, z toho 14 manželia 🙂
pred manželstvom sme spolu nebývali
takže tiež sme dinosauri 😀 😀
to sa dnes nenosí 😅
problémy sa riešia a nie sa od nich uteká 😉
príspevok pre všetkých🙂
že aj dnes sa dá žiť dlhodobo spolu, ale naozaj musia byť na všetko dvaja🙂
@cecil, prepac ale nemyslim si, ze vsetci sa rozvadzaju len kvoli gamblerstvu, drogam a tyraniu... A ak si zoberiem niekoho kto ma prejavy tychto navykov uz predtym tak to zas suvisi s poznanim jeden druheho pred svadbou.
A k nevere - teraz ma mozno ukamenujete, ale nie je dovodom pre neveru vacsinou nejaky problem v sucasnom vztahu? Keby boli v manzelstve obaja spokojni, preco by hladali nejaky iny vztah?
Ano, sedem rokov nie je este tak vela,ale uz to ani nie je ten stav zamilovanosti kedy sme ochotni tolerovat a vidiet vsetko. S manzelom vieme na sebe presne pomenovat veci, ktore nam tak uplne nesedia, ale zas zaroven sa v tom doplname. Nehovorim ze mne sa to nemoze stat, ale obaja s manzelom sme sa vzali navzdy a nech by sa dialo cokolvek, proste to musime ustat - take je rozhodnutie nas oboch.... pozname sa aj v krizovych situaciach preskakali sme sme spolu uz kadeco....
a este jedna rada pre manzelske spoluzitie ma napadla... zamerajte sa ako rodina na nejaku pomoc alebo prospesnu aktivitu smerom von z vasej rodiny. Ked ma rodina spolocny ciel zamerany na niekoho ineho, buduje to spolocne zazitky a zaroven pomaha udrzat otvorenu mysel, ktora "neriesi iba sama seba".
@gretocka to zameranie sa na niekoho ineho to ako? ja osobne neznasam ked mi niekto kafre do veci. Kazdy nech sa o seba stara.
@macamac ale Ved ani ja ich nehadzem do jedneho vreca ale take su moje skusenosti. Ja by som inak iste nesla do manzelstva bez spolocneho byvania uz predtym a takisto bez toho ze by som s nim spala😅
@mirat Vidím, že si nastavený na filozofovanie, tak pokračujem: Myslím si, že najsilnejší a najschopnejší samec nie je odkázaný deliť korisť aj medzi potomkov iných samcov, keď si môže vyberať medzi zdravými plodnými samicami "bez záväzkov". Tvoje definície mužskej a ženskej vernosti už viac sedia mojej ženskej logike. Vysvetlenie pojmu "ženská nevera" z úvodu sa mi skôr vzťahovalo na to obdobie života ženy, kedy na ňu prišla chuť párovať sa a páriť - vtedy si vyberá toho naj zo svojho okolia (samozrejme, ak má z čoho vyberať a nemusí sa zmieriť iba s jedným, čo sa "pritrafil"). Ak po niekoľkých rokoch náhodou dostane opäť chuť splodiť potomkov s iným úžasným samcom (alebo dostane chuť na neveru pre rôzne iné dôvody), práve deti, ktoré už má, sú tou najprudšou brzdou, aby si to poriadne prehodnotila, lebo riziko, že nakoniec sa bude musieť o prežitie seba, aj svojich potomkov, starať sama, bez samčej pomoci, je veľmi vysoké. P.S.: Viem presnú hodnotu svojho IQ a som s ním maximálne spokojná, lebo keby už len o trošku bolo vyššie, mala by som problém s hľadaním partnera, keďže patrím k tým "samiciam", ktoré potrebujú, aby ich "samec" mal navrch - aby som mala viac dôvodov, prečo si ho vážiť a obdivovať. 😉
@janinah v živote som prežila niekoľko nemilých udalostí a situácií, ale našťastie som sa nikdy nemusela znížiť k tomu, aby som vyvolávala na pomoc niečo podobné. Považujem sa za dosť silnú osobu na to, aby som svoje problémy zvládla a nemusela ich hádzať na niečo, čo vlastne považujem za neexistujúce.
@macamac možno máš pravdu a v živote som narazila len na takých ľudí, ale poviem ti pravdu, nemyslím si, že je to len náhoda, pretože keď sa dozviem, že sa niekomu stalo nešťastie, väčšinou za to môže kresťan a sú to práve kresťania, ktorí pomáhajú najmenej tým, čo to potrebujú. Mám skúsenosť, keď sme pomáhali tým, čo to potrebujú. Vieš kto jediný sa nezapojil? Tí, čo najviac chodia do kostola. Mne v živote ublížili len kresťania a v mojom okolí poznám podobných niekoľko. Proste mám skúsenosť, že čo zlý človek, to kresťan. A že by to bola vždy len náhoda? Takže preto odsudzujem takú pomerne veľkú skupinu ľudí, podľa mňa si to zaslúžia, pretože sa skrývajú za falošné a neexistujúce hodnoty. 🙄 a nimi najčastejšie ospravedlňujú aj svoje konanie.

@indiankaindi kresťania sú beštie a podradný druh??? 😒 škoda sa k tebe vyjadrovať,istým spôsobom ťa ľutujem a nechápem ako sa niekto takto môže vyjadrovať o celej veľkej skupine ľudí 😒 ak by som ja napísala,že trebárs černosi sú beštie a podradný druh,tak ma tu asi zjedia a ty prvá.......bárs by si sa nikdy nemusela utiekať k Bohu ako k poslednej záchrane v prípade ťažkej životnej situácie..lebo aj toto poznám-neverím,som "hrdina",ale ak príde vážny problém,tak panebože pomáhaj a hneď 😒 ...kľudne si never,ale láskavo sa nevyjadruj o iných s nadradenosťou a pohrdaním len preto,že veria,svedčí to totiž o tvojej zrelosti a empatii,ktorá je aká je ☹