icon

Dobrovoľne sama s dieťaťom. Je to príliš trúfalé?

sisi13
20. máj 2011

Ahojte, zaujíma ma názor na to, keď sa žena rozhodne dobrovoľne mať sama dieťa, neuvedie otca ani do rodného listu, bude anonymný. Pre okolie aj pre dieťa. Je to príliš trúfalé? Ja viem, že ona si svoje odskáče..či už so sebou alebo keď sa dieťa bude pýtať na otca a pod....ale nemôže inak....bolo jej mužmi dosť ublížené, počnúc otcom, cez bývalého manžela, priateľa....veľmi túži po dieťati, tak sa rozhodla ho mať takto.

jabadaba
21. máj 2011

@sisi13 siska, reakcii okolia sa bat nemusis, predsa nie si povinna im vesat na nos svoje rozhodnutie byt dobrovolne slobodna matka. Ich do toho nic, na otazky o otcovi odpovedat nemusis. Snad len dietatu, ked pride cas. A dnes je bezne vidiet slobodnu mamu, vychovavajucu sama dieta, nic neobvykle.

reanda
21. máj 2011

@sisi13 pises, ze ti bolo muzmi ublizene a ked sa ti narodi chlapec? to bude tiez muz ;) ja by som sa skor obavala, aby moje dieta netrpelo vselijakymi mojimi nedostatkami a nevyriesenymi traumami, ako tym, ze nebude mat otca
ale ak sa na to citis a chces dieta, tak sa nedaj odhovorit nejakymi kecmi o sebeckosti, sebeckost je normalna

sisi13
autor
22. máj 2011

sebecka mozno som, to si uvedomujem....ale som pripravena dat dietatu vsetko na svete...okrem otca.....mna okolie trapi v suvislosti s dietatom...s tym suvisi aj spominana trauma....ostava mi len dufat, ze to postupne vsetko vyriesim...

inkinka
22. máj 2011

@sisi13 nebudem teraz riesit, ci je to sebecke, nesebecke, ci to zvladnes, nezvladnes, zaujima ma jedna vec: povies dietatu kto je jeho otec, az sa ta opyta? Je velmi frustrujuce nevediet nic o svojom biologickom otcovi. Sveci o tom aj hnutie za zrusenie anonymity darcov spermii, uz dospela generacia takto pocatych deti sa nevie zmierit s myslienkou, ze nikdy sa nedopatraju ku svojim korenom z otcovej strany, ze polovica ich vlastneho biologickeho dedicstva ostane pre nich navzdy neznama.

p3tra11
22. máj 2011

@sisi13 ahoj, moja znama ma takto uz 17rocnu dceru 🙂 minule sa jej sama spytala, ci chce vediet, kto je jej otec, a ona odpovedala, ze nie...doteraz jej nechybal, a nemusi ani vediet kto to je... 🙂 drzim prsty, aby si sa rozhodla tak, aby si nikdy nic nelutovala...

sue
22. máj 2011

@sisi13 Kukuk IP 😉

kosodrevina
22. máj 2011

dieťa má právo poznať oboch rodičov (Medzinárodná charta práv dieťaťa)
Rovnako ako má právo na bývanie, zdravotnú starostlivosť, vzdelanie, dedenie...
je to jeho základné právo, právo dieťaťa, nie matky.... a ono sa tak samé nerozhodlo...

to nie je o výchove v takom alebo onakom rodinnom prostredí, o tom, že slobodná matka môže dieťa vychovávať v omnoho harmonickejšom prostredí ako niektoré rodiny, niet pochýb....

a treba myslieť aj na to, že názory sa vyvíjajú... časom sa matka (možno pod vplyvom zmeny svetonázoru, vplyvu náboženstva, zhoršenej finančnej situácie, zhoršenia zdravia....) možno rozhodne predsa povedať dieťaťu, kto je jeho otcom... je to riziko pre dieťa aj pre otca, ktorému môže zrazu zistenie, že má niekde napr. 12 ročné dieťa úplne rozhádzať život, a aj jeho prípadnú šťastnú fungujúcu rodinu - manželku, dve deti, ktorú si založil nevediac o existencii nejakého svojho potomka.... (nič výnimočné - poznám zo svojho okolia a aj nejaké tie americké filmy boli na danú tému... 🙂
dnes nevie nikto povedať, ako sa bude na veci dívať napr. o 10 rokov
držím palce, aby bolo rozhodnutie správne

darina77
22. máj 2011

Sisi, v žiadnom prípade sa nenechaj odradit od dietata budeš to lutovat celý život. Čo poznám vo svojom okolí tak najviac zničené detstvo a psychické problémy majú deti alkoholikov, tyranov a gamblerov. Pripadá mi to pokrytecké sa tváriť že ked má niekto otca resp. vie jeho meno tak bude určite štastnejšie ako dieťa matky bez partnera. Máš presne takú istú šancu vychovat štastného človeka ako hociktorá z nás.

katushka16
23. máj 2011

@inkinka ahoj,ver tomu,že ja by som radšej nič nevedela o tom, čo ma splodil,najradšej by som ho nikdy nepoznala...okrem toho,že ma splodil,nič úprimné a dobré pre mňa neurobil,zobral mi veľa rokov života,a aj keď sa s maminou rozviedol a spolu sa nebavíme asi rok,vídam ho každý deň a je mi z neho navracanie.načo takého k.... mať v rodnom liste zapísaného????

sisi13
autor
23. máj 2011

este raz Vam vsetkym dakujem za reakcie...ci uz sa stotoznovali s mojim nazorom alebo nie...pomohli ste mi uz len tym, ze ste sa ozvali...😉

jabadaba
23. máj 2011

@kosodrevina dieta ma najma pravo na stastne detstvo. A to mu vie dat aj single matka. Neohanala by som sa tu nejakou chartou! Ak takemuto dietatu nieco skazi detstvo tak su to taketo mravokarne radoby poucenia.

Sisi, inak ja poznam kocku, ktora vyrastala len s mamou, ona bola slobodna matka sklamana velmi muzmi a vychovavala dceru sama. Takyto model mali doma, bez muza. A ta kocka ma dnes tiez dcerku a zit s otcom dietata nechce ani bohovi, hoci oj je fajn, poziadal ju aj o ruku. No ale ona je zvyknuta vystacit si plne sama., vo svojom zivote otca nepostradala a nepostrada v nom ani partnera/otca pre svoju dcerku. Proste sa tak rozhodla, jej je dobre tak ako je, obe si vystacia, tak ako si vystacila jej mama s nou. 😉

Ak po dietatku tuzis tak sa nenechaj znechutit, dieta je akymsi naplnenim zivota, pokial to takto citis nevidim dovod preco by si sa mala o toto ukratit len preto, ze nemas vhodneho partnera do zivota. Len si zvaz vsetky stranky, aj tu ekonomicku, ci to utiahnes sama, ak Ti bude mat aj kto pomoct s dietatkom tak super.

medvedik21
24. máj 2011

aby som reagovala..PLNE TA PODPORUJEM!!! 🙂 ..ja som sa vydala,syn ma otca ale teraz uz viem ze to bola hlupost..bala som sa ze dieta nevychovam sama a popravde bojim sa toho dodnes..matka ma uz nepodpori aby som odisla od manzela a pre dieta je to tiez metuce..navyka si na neho a zodna na den je to horsie 😖 ..som nazoru ze pokial sa rodicia maju radi tak asi je to to najlepsie pre dieta ale takych manzelstiev ci partnerstiev je 1 z 10 a to je malo..myslim ze pre dieta je najlepsie ked ho vychovava matka sama..ved predsa ako si povies a vychovas budes mat,nebude tam ziadne "individum" kt. povie ze umyvanie riadu,varenie ci vysavanie je cisto zenska praca ak by to bol chlapec..s dievcatkom si teiz vybudujete lepsi kamaratsky vztah..jedine negativnum su peniaze..aby som reagovala na tu dievcinu co dala 5mes dieta do jasli a chodi do prace..ja tiez musim chodit do prace..takze maly je bud v skolke alebo s manzelom /resp. s jeho ujebanymi rodicmi/ a teda zeby som mala lepsi pocit?!vzdy je matke doplacu a ma depresie ked dieta nie je s nou ale s niekym inym!!! ☹

vroni
25. máj 2011

@kosodrevina, rodic je clovek, ktory dieta vychovava a nie darca spermie (alebo vajicka), Nijake pravo poznat svojich biologickych povodcov neexistuje. Rovnako ako hnutie, ktore spominala @inkinka nema nijaku vypovednu hodnotu. Existuje aj hnutie za registraciu viery v spagetove monstrum (prisaham, naozaj existuje! 😀 ) Poznam mozno zo pat ludi (osobne), ktori boli adoptovani alebo "nemaju otca". Ani jeden z nich nema zaujem biologickych povodcov hladat ci kontaktovat, takze podobne hnutia skor povazujem za snahy nevyrovnanych dusi najst (imaginarny) povod svojich problemov.
Ale spat k teme - neviem, ci by som sa sama dala na dieta. Dieta nie su len starosti ale aj radost. A ked sa o tu radost nemas s kym podelit, je to horsie ako tie starosti, toho by som sa obavala. Ale ak mas tuto cast sama so sebou vyriesenu, pokojne sa do toho pusti, okolie vzdy bude mat pripomienky k tomu, co robis, ale si uz "velka" a vsevedkov z okolia mozes s prehladom ignorovat.

jabadaba
25. máj 2011

@vroni pastafariani... 😀

marcela10
25. máj 2011

@p3tra11 presne, ja som svojho biologického otca v živote nevidela, viem akurát jeho meno a v živote som z toho nemala traumu

inkinka
26. máj 2011

@vroni su ludia, ktorych ich povod zaujima, to hnutie ma takuto vypovednu hodnotu. Je to aj prakticke vediet, vela veci sa dedi a vyrovnanost duse casto nestaci, ak ti chyba informacia o nejakom dedicnom zatazeni. Clovek sa vyvija a meni, koho nezauima jeho otec v dvadsiatke, mozno zmeni nazor neskor...a preco by ti mali vesat na nos tvoli znami, ze rozmyslaju o svojom otcovi? Je to dost citliva vec...
A flying spaghetti monster je off topic 😝 😀

vroni
27. máj 2011

@inkinka, nu "povod" je v tomto pripade cosi nedefinovatelne. Stavias povodnu geneticku informaciu jednej bunky (ktoru dnes navyse bez problemov zistia z tvojej vlastnej genetickej banky) nad zivot, vychovu a celkovy vplyv okolia. Mne sa to zda byt snahou povrchnou, naivnou a pseudovedeckou. Ale akceptujem, ze je to moj nazor a ini maju iny. FSM nie je off topic. Je to pripad rovnako zmysluplneho "hladania pravdy" ako snaha zrusit anonymitu darcov spermii (a rozhone vtipnejsi) Povedala som, ze poznam zo pat takych ludi, ale nie, ze su to znami. Jeden z tych znamych bol aj moj vlastny otec, nepredpokladam, ze by mi klamal (naco aj?) ci dlhorocni priatelia, s ktorymi sme viedli aj intimnejsie rozhovory, nebolo to vramci podnikovej oslavy ci na psychologickom posedeni. Ale som cynicky,, pripustam 😝 😀 A inak citala som (to teraz vazne), ze aj muzom je dany akysi podvedomy zmysel, ktory im dava vediet, ze niekde po svete beha ich dieta (deti) a oni z toho maju zivotne traumy (bolo to vramci nejakej psychologickej studie, len teraz si musim spomenut, kde som to citala...) Tak, toto bolo off topic! 😎

sarzan
1. jún 2011

aj ja som natrafil na taku po 30 co chcela len babo a ocina nie a teraz cakam ci to da na sud
nedovolila mi nic..ani pohlavie ake bude neviem,ani na sono nechcela aby som isiel ani pri porode..ani priezvisko..ale papieroveho ocina by už chcela lenze ja bez testov otcovstvo nepriznam-bol by som hlupy kedze som s nou nezil a este boh vie co o mne navypravala doma a v praci a kade tade..aj anonymny test odmietla aj take su zeny

sarzan
1. jún 2011

@marcela10 ,ty robis z toho dietata polosirotu...raz pride doma,že sa zacne vypytovat na ocina a potom sa pozri na seba do zrkadla a uvedom si,že si jeho otcovi ani nedala sancu na kompletnu rodinu

happy8051
1. jún 2011

@sarzan myslim si, ze ked sa zena rozhodne mat dieta bez partnera, co maximalne chapem, nema narok uvadzat ho na papieri

katy1979
1. jún 2011

@sarzan ja hladam slusneho a spolahliveho otca pre moje deti 😎 vidis ja by som dala cokolvek za to aby s nami bol ale nie je. to uz je ina tema. ale nikomu neberiem jeho slobodnu volbu rozhodnutia

sarzan
1. jún 2011

@happy8051 ked sa tak rozhodne-tak sa mala dat umelo oplodnit

sarzan
1. jún 2011

@katy1979 tak to vela stastia,skus hladat slobodnych tatinov az je situacia rovnaka na oboch stranach

happy8051
1. jún 2011

@sarzan keby sa to dalo ......

sarzan
1. jún 2011

@happy8051 neviem,nezistoval som podmienky umeleho oplodnenia,ale malo by sa to dat so suhlasom majitela spermie 🙂

happy8051
1. jún 2011

@sarzan neda sa to, nie je to mozne. aspon na slovensku nie. v usa a gb ziadny problem

sarzan
1. jún 2011

@happy8051 tak prepáč-nevedel som

ginger_fox
21. sep 2011

@sisi13 neviem ako si aktualne na tom, kedze je tema uz starsia. Sama mam syna, ktory otca nema uvedeneho v rodnom liste, nepozna ho. Myslim, ze sa to da v pohode zvladnut🙂 Som sice na tom trosku inac ako Ty, kedze ja sa so synovym otcom obcas stretavam(1-2x mesacne), ale to je uz o inom...
Chcela som len tolko, ze hor sa do toho! A ked budes mat syna, dostanes tym sancu vychovat hjo tak aby on potom uz ziadnej zene neublizil tak, ako bolo muzmi ublizene Tebe.

hameeda
21. sep 2011

@sisi13 : prispevky som sice necitala vsetky,,ale moj osobny nazor je ze otec musi byt uvedeny aj ked s nim nechces nic mat,,co ak by sa stalo ze nedajboze mate havariu a si zo syncekom v nemocnici mozno bude poterebavat nieco co mu moze zabezpecit jeho otec,,nevies co sa stane co bude za par rokov,,nikdy by som nechcela aby moje dieta nemalo otca,,lepsie otec debil ako ziadny lebo nevies co sa moze v zivote stat,,napriklad u nas v syrii keby som nemala uvedeneho otca v rodnom liste tak nedostanem pobyt a ani nas nezosobasia,,proste nevies co bude,,,ale je to moj nazor

petruci6
21. sep 2011

byt dobrovolne sama v dnesnej dobe nie je nic nove,je plno parov co sa rozisli a otec nema zaujem o dieta,ale mna by skor zaujimalo ako sa dopracujes k tomu mat dieta
to chces niekoho vodit za nos,spavat s nim,kym neotehotnies?
v zahranici sa to da,chlapovi zaplatis podpises papiere,ze ho nebudes kontaktovat das mu prachy,ale tu na SR neviem ci take nieco funguje a popravde mi to pride nechutne,spat s niekym len za tym ucelom...
je nieco ine ist na umele oplodnenie,ale to sa tu neda
ja osobne by som na to zaludok nemala