icon

Dočasné bývanie u priateľových rodičov verzus prenájom

snezienka12345
20. nov 2016

Ahojte
Viem, že je určite veľa podobných tém ako táto, ale ja by som potrebovala počuť váš názor, prípadne radu v konkrétne našej situácií ktorá je špecifická - preto zakladám novú diskusiu.
Momentálne bývame s priateľom u mojich rodičov v dome. Situácia sa ale u nás zmenila a pre nás už čoskoro nebude v dome priestor. Máme dve možnosti o ktorých sme sa spoločne rozprávali:

1. Pôjdeme bývať hneď do prenájmu (hypotéku na vlastné bývanie ešte nedostaneme).

2. Na obdobie kým doštudujem a nájdem si prácu (približne ešte rok a pol) budeme bývať u priateľových rodičov v dome (oni nám túto možnosť navrhli a boli by radi keby to príjmeme, aby sme zatiaľ nemuseli platiť prenájom). Mali by sme vrchné poschodie s tým, že vchody v ich dome sú oddelené, mali by sme vlastnú kuchyňu, kúpeľňu a jednu izbu. Potraviny by sme si kupovali samy. Skrátka by to boli dve "oddelené" domácnosti v jednom dome. Za energie by sme im samozrejme prispievali - keď sme to s priateľom prepočítavali, vychádzalo by to o cca 50-70 euro menej ako prenájom 1 izb. bytu. Takže troška lacnejšie.

Chcela by som počuť váš názor, ktorú možnosť by ste si zvolili vy ? Ďakujem za prečítanie a váš názor.

Strana
z2
catherinah
20. nov 2016

Preco nedostanete hypoteku, ked frajer uz pracuje?

petulda333
20. nov 2016

@catherinah my s mm ked sme brali hypoteku tak sme banku museli oblafnut lebo nam nevychadzalo,muzova sefka mu zvysila 3nasobne plat na 3m a potom nam hypo vysla...a to sme chceli 40000€,takze mozno jemu samotnemu neclvychadza

snezienka12345
autor
20. nov 2016

Ano kocky, priatelovi v takej vyske hypo neschvalia ako by sme potrebovali + este jednu splaca.

stastnablcha
20. nov 2016

ahoj, my mame takto dvojdom s mojimi rodicmi a da sa to. isto kym dostudujes je ot dobra moznost. akurat rataj s tym ze uz nebude taka volnost, hadky bude niekt oblizky pocut, a niekedy dostanes kontrolnu otzku kam ides... ale vsade je to ine, vyskusaj, uvidis 🙂

snezienka12345
autor
20. nov 2016

Baby ked ani u nasich to samozrejme nie je idealne. Nemozme ani zvysit hlas, lebo nasi hned si myslia ze sa hadame. Ked mame sex neviem sa uvolnit, lebo len davam pozor aby nevrla postel alebo co, aby nasi nic nepoculi. Minule nechtiac otec vtrhol do kupelky priatelovi ked sa sprchoval, lebo priatel nie je nauceny sa zamykat z domu. Ked vecer prideme neskor domov, vzdy nas cakaju, rano otazky kde sme boli a s kym a ako bolo...atd kontrola. Ked nieco robim v kuchyni alebo davam prat, zehlim v kuse kontrola a buzeracia od mamy ze to mam robit inak a robim to zle...a toto su moji rodicia...neviem si to predstavit u svokrovcov...

jankalukasova
20. nov 2016

ja by som k svokrovcom nešla bývať ani za nič... ale... keďže ja nie som Ty a Tvoj priateľ... a do konca Tvojej školy a zamestnania sa odhaduješ ešte tak rok a pol... a od Vašich sa odsťahovať musíte (je to trošku smutné, že si ešte nedoštudovala a už pre Teba doma nie je miesto, to si trošku neviem predstaviť... ale ok... o tom potom), tak u tých svokrovcov v podstate nemáte čo stratiť... ak sa budú rešpektovať tie dve domácnosti, tak by som to na Vašom mieste skúsila... budete tam 2-3 mesiace a ak to nepôjde, môžete ísť do podnájmu...

sasa1310
20. nov 2016

@snezienka12345 a čo tak na rok a pol ostať každý u svojich rodičov?

timea7
20. nov 2016

@snezienka12345 ja by som jednodznačne išla do podnájmu, finančný rozdiel nie je veľký, Mimochodom akú hypo spláca tvoj priateľ?

bluka2
20. nov 2016

A inac co chce priatel?

pribinak
20. nov 2016

@snezienka12345 a taketo iste to bude aj u svokrovcov, ani oddelene vchody to nezachránia
Takychto tém je tu milión

snezienka12345
autor
20. nov 2016

@bluka2 priatel povedal ze ak by jeho rodicia fakt boli tak ustretovi a navrhli by nam take podmienky, ktore by sme boli prijat tak ideme k nim. Ak sa nam ich predstava spolocneho byvania nebude pozdavat, ideme do podnajmu.

pribinak
20. nov 2016

Ak by vam to malo mesačne ušetriť napr 250e, tak by to stalo za úvahu, ale sumu co uvádzaš by som kludne obetovala
Vies, zabúdaš na dolezity faktor, priatel bude doma a raz bude treba pomoct kosiť, potom cosi opraviť, potom zas nieco v zahrade a tak
Proste bude musiet rodičom pomahat, cize ukrátiť sa o spoločný cas
To je uplne cosi ine ako ked pride z mesta pomoct, takto kedze bude foma u rodicov, bude k dispozícii neustále - aspon to tak tvrdia moji svagrovia

mrkvicka060
20. nov 2016

@snezienka12345 ten financny rozdiel jednoznacne stoji za to sukromie, ked by ste byvali sami. Ani by som nerozmyslala... jednoznacne podnajom... rodicia su rodicia, je fajn, ze mate dobry vztah, udrzte si ho, ale rodicia stale maju pocit, ze musia deti usmernovat...tak pozor, ked vam budu kecat do kadecoho, ked tak budete byvat, aby sa vam tie vztahy nepokazili...

jonnie
20. nov 2016

Docasne riesenia= trvale riesenia. (Murpyho zakony)

Ja radsej o suchych rozkoch...ale sama...

sovica
20. nov 2016

A ako ste došli k tej sume, že by bol rozdiel max 50-70 Eur? Lebo prenájom 1 izbového bytu v Bratislave pod 380 Eur si nejak neviem predstaviť. A ak by ste u priateľových rodičov mali platiť iba za energie, tak to je mesačne max tak 60 Eur. Takže mne to vychádza, že by ste ušetrili minimálne 300 Eur... Ale možno sa mýlim.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
majkaws
20. nov 2016

Ja by som urcite isla do podnajmu. Skoda riskovat dobre vztahy. A na tie oddelene domacnosti sa moc nespoliehaj. Ja mam svokrovcov o ulicu vedla a furt su u nas. Aj ked ich mam rada obcas lutujem ze sme nekupili byt na opacnom konci mesta. A treba pocitat aj s tym ze ak sa raz chlap zabyva, a este k tomu blizko maminy uz s nim nepohnes. Ak je ochotny ist do podnajmu tak nevahaj kym si to nerozmysli 😀

janinah
20. nov 2016

Jasné-nasačkujte sa k tým rodičom / a napíšem čo si myslím,hoc ma tu zjedia....hanbila by som sa takto kdesi ísť bývať,kebyže nie som minimálne snúbenica,lepšie manželka/...a po čase ťa -vás zasiahne to povestné...100maličkostí zabije aj vola...a ťažko sa bude cúvať /však kam by ste išli,načo sa zadlžovať,čo vám tu chýba/...a o pár rokov tu budeš písať- pomoooc..svokra sa mi stará do výchovy dieťaťa,už sme vrazili kopu peňazí do prestavby,do zariadenia,manžel nechce inam odísť,lebo financie...dosť pravdepodobný scénar,čo povieš?

magmolatus
21. nov 2016

@snezienka12345 Asi si si sama odpovedala, to co sa deje u teba doma, bude aj u svokrovcov. Presne tak ako sa ti staraju rodicia do zivota sa ti budu aj svokrovci.

A ked pride na svet dieta tak dvojnasobne. Za tych 50 eur sa ti to neoplati.

Takto zabuchnes vchodove dvere a si "doma" a mas pokoj.

Ked uz si budes vyberat podnajom, radsej si vyber taky kde uz vsetko je a nebudes musiet do toho nic investovat.

Len sa vystahujes ked pojdes do svojho a vo svojom si kupis co treba a ake sa ti bude pacit a aj ti bude sediet rozmerovo.

bonavoxa
21. nov 2016

Me tohle dočasně bydlení u jeho rodičů stalo vztah, o kterém jsem si myslela, že je na celý život ot. Poznala jsem i jeho, který, aby měl klid, radši dál od všeho ruce pryč. Zašel vitr, sklidil bouři. Nikdy víc! Ani u jedněch rodičů.

bodka70
21. nov 2016

Osobne by som určite bola za prenájom. Ono sa to ľahko povie, že choďte k jeho rodičom a keď vám to nebude vyhovovať, môžte ísť do prenájmu. Realita je taká, že to nie je to isté, ako by ste bývali u cudzích. Je predsa pochopiteľné, že rodičov by zaujímalo , prečo chcete odísť, aký máte dôvod, na pretras by prišlo, že čo vám tak u nich vadí.... Je takmer nevyhnutné, že by to pokazilo vzťahy- veľké riziko, že sa rodičia urazia, ochladnú vzťahy, naštvú sa, vykričí sa v hádke kadečo...
Ďalšie riziko je, že napr. tebe by to bývanie nevyhovovalo, partnerovi áno... Ty by si chcela odísť, on nie... takže riziko rozporov aj medzi vami dvoma...
Život je aj tak dosť komplikovaný, načo si ho komplikovať dopredu a zbytočne 😉.

snezienka12345
autor
22. nov 2016

@bodka70 dakujem za nazor 🙂 ano aj tento faktor musim zohladnit 🙂

miadi
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2