Dokázali by ste zniesť po svojom boku takého chlapa?
Ahojte, idem si vyliať dušu, prípadne po vaše názory ...som krátko s manželstve s človekom, ktorý stále rozdeľuje peniaze na moje a tvoje, nikdy nekúpi nič navyše, všetko platíme vždy presne na polovicu a pri pokladni pri platení v obchode sa ma vždy pýta, či máme ešte spoločne peniaze( áno,sme spoločnú peňaženku z ktorej všetko kupujeme ).
Ak sa stane,že už nemáme a zaplati on, doma vyťahuje bločky a pýta sa ma, či sme sa za toto a za toto už vysporiadali.
Snažila som sa mu ukázať,že da sa fungovať aj ináč, idem do obchodu, kúpim niečo, prekvapím ho, prípadne uvarím, ale ja sa nikdy nedočkam ani len malej pozornosti navyše, okrem štandardných sviatkov, kedy sa to patrí a očakáva.
Dokonca aj keď ma zavolá či s ním idem na obed, zaplatim svoju polovicu...niesom na peniaze,ani zlatokopka...ale toto ma tak akosi uráža. Sme manželia, ale stále fungujeme oddelené,každý za seba.
Povedala som mu,že mám obavy,keď teraz funguje takto,že ako si to predstavuje napríklad ak by som bola náhodou na materskej, a budem mať obmedzený príjem,ako chce toto zvládnuť...jeho reakcia je,že preto musime šetriť.
Mám po 30tke, ale mám strach ísť s ním do zakladania rodiny, necítim v ňom istotu a oporu. Vlastne som ho prestala ľúbiť za to,ako mu viac záleží na materiálnych veciach a peniazoch, mam strach,že by som počúvala reči potom na materskej, že nás živí on a podobne.
Pýtam sa sama sebej, prečo som si ho vzala, vždy bol taký, len som dúfala,že nás manželstvo spojí a budeme fungovať spoločne. Aká som bola naivná. Drží ma nad vodou len to,že našťastie nemáme spolu ešte deti, pretože ja s takým mužom žiť nedokážem.
Do poradne kde by sme si veci vykomunikovali ísť odmieta, nevidí problém u seba..
@kaca222 presne tak 👍
@elzu dobre vravíš. Ak by takto boli nastavené všetky ženy, tak by tu nebolo plno tém o tom ako žijú s tyranom ale nemôžu odísť, lebo nemajú začo. Partneri by si mali byť rovnocenní a nie jeden príliš odkázaný na druhého. Časy kedy je žena len v kuchyni a musí byť odkazaná na muža hádam už skončili.
Vieš, nie je dobré ani to, že nemáte spoločné bývanie, že byt je len jeho.
.. autorka preco sa takto trapis ? zivot je kratky, mame len jeden ...on iny nebude...vekom len horsi lakomec ..nemate deti .. nestracaj svoje roky a zi!
Vekom to bude horsie, stracas cas a drahocenne roky ak este si bezdetna a to dieta chces tak uz vcera bolo neskoro. Odist aj ked naspat k rodicom. Vecne tam nebudes. Je to docasne riesenie ale tuto Ti ostanu ina oci pre plac. Najpravdepodobnejsie by si sa rozvodu nevyhla lebo s detmi z rodicaku to nedas..
Toto delenie, moje, tvoje nechapem. Potom na co ste beru ked je to stale akokeby si bola frajerka (i ked moj muz ako frajer,a to bol študent a mal vtedy iba vreckove este aj tu kofolu zaplatil...hanba a kontrolky Ti mali blikat v trojsekundovych intervaloch)
Nie, chlap ked je raz blbecek blbeckom aj ostane a mozes si ho okruzkovat aj neviem akym prstenom...
Ten cas chodenia je o tom,ze sa spoznavame a vidime aky ten druhy je..aj spolocne byvanie, to je super filter na to ci si dvaja vyhovuju ci nie. A netreba mat ruzove okuliare ale vnimat a hodnotit ci davam a ci mi vyhovuje partnerovo spravanie, nazory, sposob zitia, reakcie, atd...
Ci bol posledny na svete?..
no u nas nedoslo k manzelstvu nastastie 6 rokov ma uhanal, potom ked uz som to s nim chcela skusit zacal o tom kolko ma vyjdu sminky, ze mu chyba 20korun do miliona a vrchol bol ked pozval kamosov a mna na pizzu a potom chcel prispiet na benzin a pizzu. Nastastie som to pochopila sokr, kedze moja kamoska je jeho sesternica u nej mi to nevadi, preco by mala mne nieco platit, vzdy sme isli na pol, ale u chpala mi to vadi. Dodnes su obaja slobodny a pocitaju miliony. Dnes zijem s muzom ktory ma miluje a ja jeho, roky som zarabala 5x viac ako moj manzel a nikdy sme nedelili na moje a tvoje.
dnes zaraba viac on, kedze sa staram o deti a mam obycajnu pracu a plat
@nhispvm, len by sa ženy mali naučiť, kde je hranica medzi rovnocennou partnerkou a využívanou sluzkou. Pretože hrdinovia, ktorí delia peniaze na naše (teda tie, ktoré zarobí žena) a moje (tie, ktoré zarobí on) sú čoraz častejšim ukazom. Ako tento hrdinsky manžel autorky. On býva vo svojom byte, platí svoju hypotéku, ale žene by najradšej vyučoval aj amortizaciu farby na omietke. Na tom nie je nič rovnocenné, morálne ani nasledovaniahodne. Partnerstvo je aj finančne spoločenstvo a partneri by si mali byť aj finančnou oporou. Keď sa jeden z nich snaží situáciu zneužívať, nebude to dlhodobo fungovať.
@de_cember ja ti poradím. Radikálnosť.
Ináč, ta chcem poľutovať. Fakt.
Takže.
Od dnes zmen správanie. Do kasy žiadna polovica. Kupujte si každý sám. Ak bude vadiť, proste povedz, že NEZALEŽI KOĽKO, nákup sa bude platiť bud z jedného vačku alebo druhého.
Zarobíte rovnako??
Obed, večera.
Žena! Nemá čo platiť! Takže peňaženka ostane vždy doma. A bud sa pan uvoľní, alebo by ho kopla do zaduku. Ak sa uvoľní, stanovila by som nejaký účet kde sa bude dávať rovnaká suma, Ináč budú peniaze spoločne, alebo teda nebude sa hľadieť koľko kto platil. Ja toto neznášam! Máš môj obdiv, že mu to toleruješ. Ja by na ďalšie rande nešla, keby som mala platiť polovicu!
@nhispvm ja som ta pochopila velmi dobre. neutoc na mna s tym ze neviem citat s porozumenim. vkladas mi slova ktore som nenapisala napr. o tej polovici. tak o porozumeni by sme mohli este debatovat. mozno je to v tom ze ty mas priatelku a nie manzelku.
p.s. kefku mame kazdy svoju ale zo spolocneho. 😉
inak moj muz si moze kupit absolutne co chce aj z mojho uctu a naopak. samozrejme do vysky nasich moznosti. nemusime si pytat vzajomne dovolenie. ja teda fakt netusim naco by som riesila napr jeho potahy do auta. nech si kupi a neotravuje ma s tym pokial su peniaze a nehladujeme. to len priklad aby si ma znovu nechytil za slovicka. ja teda verim v jeho rozum a tym padom nemusime viest debaty co si kto kupi.
@vroni ja súhlasím s tebou. Len nie som toho názoru, že v manželstve zrazu musí byť všetko spoločné. Prosto treba si ujasniť kto, čo a koľko platí aby boli spokojní obaja. Poznám prípad, kde sa dohodli že manžel platí všetky cestovné náklady a manželka jedlo. Bolo to cca rovnako kým neprišla korona a nerobili obaja z domu. Potom jeden platil 200 - 300€ za jedlo stále a druhý nič. :D Takže situácia sa stále mení a problémy je potrebné riešiť. V prvom rade priznať si chybu a v druhom ju vyriešiť. Nato ale treba dvoch. Nie som názoru, aby jeden platil všetko vždy lebo ide všetko do spoločného a taktiež nie som toho názoru aby sa rátalo všetko do centu a žena potom splácala mužovi "dlh" počas materskej. Každý má prispievať podľa svojích možností
@pralinka25 tak prečo si hneď na začiatku písala o svojom manželovi ako on za teba platí a že ako by mu to bolo trápne, keďže prakticky ja som písal to isté ? A neviem, koľko si s manželom spolu ? Pretože síce to je moja priateľka (aj keď máme čoskoro svadbu a sme zasnúbení) ale sme spolu už 10 rokov. Teda možno dlhšie ako polovica manželstiev tu na koníkovi...
@nhispvm
•
Dnes o 20:32
@pralinka25 asi si nedávala na slovenčine keď sa vysvetľovala čítanie s porozumením. Čomu na "Samozrejme ak pozvem niekde partnerku, tak nenechám ju platiť svoju polovicu :D Ale zaplatím to ja..." si nepochopila ? A podľa čoho si usúdila, že ju nechám platiť ? Ak ju pozvem, tak samozrejme zaplatím ja.
ja som reagovala v poslednom prispevku na tuto tvoju vetu. ja som nic o tom ze ju nechavas platit polovicu nepisala vo svojom predoslom prispevku a vlastne si moj prispevok podla tvojich reakcii nepochopil. a ja sa nezvyknem donekonecna dohadovat a mlatit prazdnu slamu. tento styl pisania ktory mas je skratka taky konikovsky len ma udivuje ze ho pise muz. to je vsetko.
prajem vam peknu svadbu a pohodovy spolocny zivot. nie nemyslim to ako ironiu. hlavne byt spokojni tak ako to je.
p.s. sme spolu podstatne dlhsie a prezili sme spolu uz naozaj kadeco aj na tri zivoty. vobec vztah pred svadbou nedehonestujem. len je skratka trochu iny v urcitych veciach a to je skratka fakt. takze asi preto mame trosku ine nazory. ja som vydata 16 rokov a spolu sme omnoho dlhsie takze niektore veci uz po rokoch tohoto zvazku vidim inak.
ale zamotali sme sa do diskusie uplne o niecom inom. takze koncim. kedze tu nieje podstatne ako to mame my ci vy ale autorka.
@anickaaa6aaa no úprimne si myslím že žiadna 😂😂😂 to ake ma názory takmer v každej diskusii ma len utvrdzuje v názore, že je to... Hm ako by som to nazvala? Starý mládenec??? 🤷 Inak to už neviem ani nazvať 🤷🤦
@f333 ked chces, aby nieco vyznelo ako konstatovanie, nepis to ako otazku a hlavne to nepis ako urazku. Ako prepac, ale ja povazujem za urazku to, keby ma niekto oznacil za negramotnu. Evidentne si vzdelana zena, tak snad vies, co slovo negramotny znamena. Ta otazka sa dala polozit uplne inak, aby to ako urazka nevyznelo. Urcite to vies, takze sa o tom dalej bavit nemusime.
Ver mi, ze zdrava kritika je v zivote velmi potrebna a ja ju vo svojom zivote vítam a akceptujem ju. Co sa tyka mojho nazoru, mozem si ho vyjadrit k comu chcem. Alebo su nejake nove pravidla MK, kedy nemozes reagovat na inych prispievajucich, okrem autorky?
Inak, ked uz chces velmi radit a zapajat sa do konverzacie, daj si aspon tu namahu, ze si po sebe skontrolujes, co pises. Polovica toho, co pises, sa neda poriadne precitat, kedze evidentne pises rychlo a neopravujes si chyby. Takze v konecnom dosledku tvoja snaha dat neviem aky odborny nazor, straca na hodnote kvoli vsetkym tym chybam 😉
@vroni ano,predmanzelske zmluv yna sk neexistuju. Ja som v suvislosti s nimi pisala o zahranici... myslim,ze v at existuju.. V de urcite.a vela manzelstiev ich vyuziva ..... Ale mylis sa v tom,ze nexistuje na sk notarka zapisnica o nevzniknuti BSM v case uzatvorenia manzelstva.. Takze ked nevznikne na sk manzelom dohodou v not.zapisnici BSM,tak kazdy si ide obrazne povedane v manzelstve na svoje triko.majetky maju rozdelene.. A Misia sa dohodnut manzelia,ako budu financovat domacnost... ..Pretoze v tomto priade su prijmy kazdeho jeho a nie spolcne...
U majetnych Slovakov to finguje. A j j ked maju biznis je to vyhodna vec. A aj v pripade,ak jeden je majetnyma velky prijem a druhy nemajetny a nemju dohodu na BSM ..
Takze k veci tolko..
@f333, nie, zrušenie bsm pomocou notárskej zápisnice nie je právne relevantné. Môžeš vyňať napríklad majetok z podnikania z bsm, ale nemôžeš zrušít bsm ako také žiadnou zápisnicou. V AT predmanželské zmluvy existujú, ale nakoľko ma at dosť odlišné postavený zákon o rodine a nič ako bsm tu manželstvom nevzniká, je to celkom inak koncipované.

Ale zoro si trapny, tvoje "priživovanie" a pocit ubliženosti, ze si laske svojho zivota zaplatil o 2 eura viac ako ona tebe, je jeden hnus.