Dokázali by ste zniesť po svojom boku takého chlapa?
Ahojte, idem si vyliať dušu, prípadne po vaše názory ...som krátko s manželstve s človekom, ktorý stále rozdeľuje peniaze na moje a tvoje, nikdy nekúpi nič navyše, všetko platíme vždy presne na polovicu a pri pokladni pri platení v obchode sa ma vždy pýta, či máme ešte spoločne peniaze( áno,sme spoločnú peňaženku z ktorej všetko kupujeme ).
Ak sa stane,že už nemáme a zaplati on, doma vyťahuje bločky a pýta sa ma, či sme sa za toto a za toto už vysporiadali.
Snažila som sa mu ukázať,že da sa fungovať aj ináč, idem do obchodu, kúpim niečo, prekvapím ho, prípadne uvarím, ale ja sa nikdy nedočkam ani len malej pozornosti navyše, okrem štandardných sviatkov, kedy sa to patrí a očakáva.
Dokonca aj keď ma zavolá či s ním idem na obed, zaplatim svoju polovicu...niesom na peniaze,ani zlatokopka...ale toto ma tak akosi uráža. Sme manželia, ale stále fungujeme oddelené,každý za seba.
Povedala som mu,že mám obavy,keď teraz funguje takto,že ako si to predstavuje napríklad ak by som bola náhodou na materskej, a budem mať obmedzený príjem,ako chce toto zvládnuť...jeho reakcia je,že preto musime šetriť.
Mám po 30tke, ale mám strach ísť s ním do zakladania rodiny, necítim v ňom istotu a oporu. Vlastne som ho prestala ľúbiť za to,ako mu viac záleží na materiálnych veciach a peniazoch, mam strach,že by som počúvala reči potom na materskej, že nás živí on a podobne.
Pýtam sa sama sebej, prečo som si ho vzala, vždy bol taký, len som dúfala,že nás manželstvo spojí a budeme fungovať spoločne. Aká som bola naivná. Drží ma nad vodou len to,že našťastie nemáme spolu ešte deti, pretože ja s takým mužom žiť nedokážem.
Do poradne kde by sme si veci vykomunikovali ísť odmieta, nevidí problém u seba..
@vroni Vies co je komicke ked ,laik ide poucovat doktora prav o pravnych pojmooch a tvrdit nezmysly..Ak by si nemala nejaky prblem so svojim sebavedomim,ze pravo ani v zakl. pojmoch a zakladoch neovladas, tak tun ebudes sa takto strapnovat..... a zahlcujes nezmyselne debatu , J a ti odporucam na miesto debaty o prave venovat sa tomu,co naozaj ovladas.Je nieco take? Tymto ej debta stebou co sa tyka mmna danej problematky uzatvorena,.
@nhispvm To s tou dohodou, kto čo platí, mi pripadá tiež také nezdravé - lebo to smrdí prístupom "len nedať tomu druhému niečo naviac".
IMHO jediný dlhodobo udržateľný koncept je, dávať všetko "na jednu kopu" a z nej platiť všetky potrebné náklady; a hocičo väčšie až po spoločnej dohode (nanajvýš že budú mať každý svoje "vreckové", ale nie že percentom z príjmu daného človeka, ale obaja rovnaké. Inak na tomu bude ten slabšie zarábajúci (čo je obvykle žena) trpieť). Takýto prístup ale vyžaduje, aby obaja boli zrelí ľudia, s láskou (alebo minimálne úctou) k tomu druhému.
Akonáhle sa to dostane do bodu, že je v manželstve potrebné rozdeľovať peniaze na "moje a tvoje", alebo inak rušiť princíp spoločnej kopy, tak to je cesta do pekla. Nanajvýš je to možné ako nepríjemné opatrenie na zachovanie vzťahu (najmä ak sú v hre deti), keď je niekto chronický míňač, gambler alebo trpí podobnou poruchou.
@f333, ty si taky doktor práv ako ja riaditeľ vesmíru. Ja sa na právnika ani nehrám ani sa za neho nevyhlasujem, za to tvoje bludy tu boli odhalené už častejšie ako leninove pomniky, takže tvojim "právnym" expertizam pripisujem pravdivosť ako Novému času, pravda sa podarí skôr náhodne.
@jsrv82 mas nieco k teme? Usetris vela casu citatelom,aky nebudes pisat nezmysly uplne mimo temy .Jednoduche a agresivne zeny ako ty to vsak nepochopia...a budu obtazovat dalej pisatelov a debatujucich, ako aj ty mna.
A pre info tych,.co nedokazu pochopit,ako sa udeluje titul Doktora prav...,tak ten sa udeluje v muzskom rode.... bez ohladu na pohlavie. ako sa zda, pisatelke chyba zakladna znalost nielen atributov gramatiky ale aj pravneho povedomia.... cim menej pisatelka toho vie,tym viac by chcela mysliet. Len je otazka cim?
@de_cember teraz mate pocit ze vam nic nechyba a prijem mate obaja ale ked pridu deti a nedajbože choroba ako sa k tomu on postavi ,je pekne ze setri a nemiňa na zbytocnosti ale setrit sa ma na spolocnom ucte aby bolo dost pre celu rodinu ked budete v nudzi,je to smutne uz zabudol co raz manzelstvo spoji tak je vsetko spolocne ved naco sa potom zenil? Bude este horsie.
zeny, chlapi sa nemenia🤦
Nie,nie je to normálne....áno sú veci v manželstve ktoré sa dohodnú,ktorému ako vyhovuje(spoločný/osobitný účet,...)ale aby ma manžel pýtal zaplatiť polovicu obeda/večere?nie toto nie je normálne...ani bločky za nákup rozdeľovať na polovicu. 6 rokov som s prestávkou bola na rodičovskej,pri prvom dokonca bez materskej. Neviem a ani si to nechcem predstaviť takto fungovať. Moja rada je: buchnúť po stole nech sa pamätá,ak sa nespamata nech si hľadá inú hlupanu ktorá mu toto bude akceptovať. Btw. Prečo to máte vydiskutovane už pred svadbou?
@de_cember ak uz mas po 30 tak ti radim velmi rychlo ukoncit vztah a najst si niekoho normalneho… toto nie je chlap, ale ako sa vyssie pise kallulacka a mate uplne ine priority, sposob zmyslania a nikdy by si s nim nebola stastna a tiez si nevien predstavit co ny robil keby si bola na materskej… viedol by uctovnictvo a potom by ti vyratal uroky z omeskania platieb a po materskej by ziadal vsetko splatit? Nonsens ja sa cudujem, ze takyto niekto este existuje… on bol tak vychovany? Alebo? Nerozumiem
@de_cember pozri na túto tému by sa dalo veľa diskutovať, ak ste sa brali na úrade nemáte deti tak akože ak sa Ti hnusí a nechápeš tieto sposoby tak by sim asi neriešila a kopla ho do riti ak mu chceš dať šancu tak rozhovor a ako si ďalej predstavuje fungovanie bežný život prinesie kadečo, ako si predstavuje chod keď budeš na materskej alebo keby si ochorela alebo čo by robil on keby vážne ochorel..atď atď.. ja mám taký názor že keď je chlap priadny chlap tak mu ani ego nedovolí takéto niečo robiť ani pred svadbou nieto ešte po nej..záleží na uhle pohľadu dnes sa už takí chlapi vytrácajú a stráca sa hlavná úloha muža v rodine ako taká, ja by som takého nechcela preto som s takým ani nebola/nechodila. Na druhej strane keď sa na to pozriem objektívne ..tak odhiadnuc od toho že sa správa ako sa správa a že je lakomý, tak niekde aa to naučil a možno tak vyrastal a jemu to príde “normálne” plus ak s tebou chodil 3 roky a ani si nemukla, fungovali ste tak on si proste myslel že si s tým v pohode a aj jemu to vyhovovalo a mala si v hlave svoje predstavy bez rozhovoru a dohovoru ako to bude po svadbe a on ani ťuka tak zas na tejto strane bolo nelogické čakať zmenu a on sa len čuduje že čo sa deje s Tebou…
Ako niektorí ľudia sa nezamilujú nikdy bezhlavo sú skor racionalisti a ak ste sa aj spoznali starší tak je jasné že na začiatku vzťahu hlavne tento typ osob nerozhadzuje peniaze na druhých ľudí a ktorými ani nevie či ostane dlhší úsek života..je to sprosté, vypočítavé ale sú takí ľudia a poznám z okolia pár takých, otázka je len to že partnera si vyberáme mi niekomu to dokonca sadne a vyhovuje a nevadí pretože má iné priority ktoré očakáva od partnera, ty máš iné ak chápeš čo chcem povedať..
Nie nebola by som s takým a ani by som s takým nevydržala... Chlap sa má o svoju ženu /partnerku starať.. Nehovorím platiť stále, ale tak minimalne netrapošiť s blokmi že "poďme sa vyrovnať ".. Ja neviem kde na takýchto debilov chodíte, to keby som hľadala, tak ťažko toto nájdem..🤦♀️ Vždy som mala frajera/partnera ktorí netrapošil s blokmi a nechcel odomňa nič.. Nikdy som to nevyužívala, ale akosi to má mať normálny chlap v sebe.. Ani len hocitkorí kamarát ma nenechá zaplatiť keď idem na kávu či obed.. To keď chcem platiť ja a nebyť zase pozvaná, tak musím predbehnúť a zaplatiť rovno "cestou na WC" počas toho ako na tej káve sedíme.. Takýchto exotov by som kopla do riti po prvom rande, na ktorom by ma nechal platiť 😂
@de_cember mám jednu priateľku, ona mi raz povedala ze ako náhle sa u nich objavila chorobnosť, uz su starší, vsetko predali, nechali si len to ço potrebujúa uvladzu obrobit a sú štastni. A banuje roky keď sa len naháňala. Roky veľmi utekajú... Vzala som si príklad z nej....a urobila som dobre.... Rada pre teba, urob vždy tak ako cítis....ak nie si stastna, nebuď s ním, necakaj na zmenu, zmeň nieco ty..je veľmi veľa krásnych miest na svete, veľa toho čo mozes zazit, veľa dobrých ľudí možeš spoznať....
@de_cember a on mal predtym nejake vaznejsie vztahy, kde takto fungoval, alebo si mysli, ze ina zena na tvojom mieste by toto akceptovala? Rada do zivota prenho - nie, normalna zena by to neakceptovala, a niet sa co divit, laska a partnerstvo nie je obchodny vztah. Samozrejme, nejde o to, ze muz ma zenu bezvyhradne zivit, ale taketo rovnostarstvo, vypocitavanie a dozadovanie blockov je frustrujuce az nechutne. Velka skoda, ze ste toto nevyriesili pred manzelstvom ☹
Pritlac nanho, nech svoje predstavy skoriguje, lebo toto nie je normalne. Ak nebude ochotny k zmene svojho spravania a ty odides, ostane vo svojom byte dozivotne sam, lebo takto sa ziadna aspon trochu suca zena ponizovat nenecha.
@de_cember a skúšala si sa s ním porozprávať??a nejako mi povedať že chces spoločný účet a spoločne peniaze aby boli?ako myslím si že asi súhlasiť nebude tak v takom prípade by som odišla od neho .ako mám býv.koleg.a jej muž bol taký .a poviem pravdu .že vkuse sa vadilipre peniaze.dokonca mu vadilo keď si ona zaplatila zo svojho kaderníka kozmwtiku.chore na hlavu ona mu to trpela .majú dve deti
@de_cember to co píšeš je hotová katastrofa... Rovnako aj používate sprchu a rovnake kúsky odkusnete z chleba? Neprekáža mu ze vy ako žena si aj vlasy umývate teda viac vody miniete? Vážne.. Toto ma vyviedlo z miery tak ze jednak nemám slov a na druhej strane by som vedela písať 30 strán.... Inak rovnako deliť a predpokladám mat iný príjem nie ke podľa grafu 50-50...ten co zarába menej Logicky dáva väčšiu čiastku percentuálne. Nebudem rozpisovať svoje myšlienky lebo sa naštvem ešte viac 🤣 ale je mi to jasne ze je to na ho..no cele ale pre vlastné šťastie musíte urobiť ten krok, ktorý by ste mala už dávno... Tento život je ponižujúcii a človek ktorý úprimne miluje neexistuje ze žije takýmto spôsobom, vy nie ste manželka ale asistentka, a keď už sme pritom rovnako deliť znamená rovnako sa podieľať aj na domácich prácach? A si nie však? Staromódne - žena má viesť všetko, nová doba - peniaze napoly... Bože nie určite nie... Ja som vždy za to ze premyslieť, preskúmať možnosti zo všetkých uhlov pohľadu zachrániť. Ale teraz skôr utekať!
Ty kokšo, a to som si myslela, že som už na koniku o chlapoch čítala všetko, a každý týždeň ma prekvapí nejaký nový prípad. Ja si to absolútne neviem predstaviť. Kým sme my s mužom spolu chodili, tak platil všetko on, keď ma pozýval na večeru, na výlet, lebo mi dvoril a bol džentlmen. A odkedy sme sa zobrali, máme jeden účet, a všetko spoločné, nikdy v živote sme sa nedivali, že toľko dáva on, toľko ja, pričom ja som od začiatku väčšinou na rodicaku. On je práveže hrdý, že zabezpečuje svoju rodinku a ja sa starám o domácnosť. Asi som stará škola....mne to hlava neberie, že manžel POZVE vlastnú MANŽELKU do wellnessu, a očakáva, že si polovicu zaplatí???? To v akej dobe už žijem?!?!
@de_cember dobry deň, len som si to prečítala a už som "spotená"....ani za svet, kým vás detičky neviažu k nemu,utekajte...toto bude obmedzovanie na celý život 🙈🙈nie,nie je to v poriadku 🥵 a ako sama dobre uvažujete, čo bude keď budete na MD? Žena predsa nemôže byť doma s deťmi a aj plnohodnotne napĺňať domácu kasu....vtedy preberá vo väčšine štafetu muž a ten váš by to určite neurobil...za budete trápiť,že nemáte dostatok pre dieťa? Že nemôžete to a to,lebo nemáte presne na polovicu? On sa nezmení,ma to zvláštne v sebe zakódované....dá sa to asi chvíľu vydržať ale aby takto fungovala rodina s deťmi???určite nie, zbytočne trápenie 😪 držím vám palce 🍀🤗🥰
@de_cember moja drahá mám pocit že si si už odpovedala:(

@vroni ty si uplne mylis pravne pojmy. Prepac,ale mala by si naozaj debatovat len o tom,comu rozumies. Pretoze uvadzas do omylu inych..Tak ti to vysvetlim.N a sk pred uzatvorenim manzelstva mozes notarskou zapisnicou dosiahnut NEVUNIKNUTIE BSM.. Chapes rozdiel medzi nevznikom a zrusenim?Taklze na to pozor...
Takze tolko k pravu na sk.. V at neviem, ako su koncipoivene zakony ohladne rodinneho prava... ale ty nie si pravnik,takze tvoje info o tom beriem z rezervou....vzhadom na to,ze pravnym pojmom nerozumies . Neber to v zlom.Ale treba dat na pravu mieru info...