Dokázali by ste zniesť po svojom boku takého chlapa?
Ahojte, idem si vyliať dušu, prípadne po vaše názory ...som krátko s manželstve s človekom, ktorý stále rozdeľuje peniaze na moje a tvoje, nikdy nekúpi nič navyše, všetko platíme vždy presne na polovicu a pri pokladni pri platení v obchode sa ma vždy pýta, či máme ešte spoločne peniaze( áno,sme spoločnú peňaženku z ktorej všetko kupujeme ).
Ak sa stane,že už nemáme a zaplati on, doma vyťahuje bločky a pýta sa ma, či sme sa za toto a za toto už vysporiadali.
Snažila som sa mu ukázať,že da sa fungovať aj ináč, idem do obchodu, kúpim niečo, prekvapím ho, prípadne uvarím, ale ja sa nikdy nedočkam ani len malej pozornosti navyše, okrem štandardných sviatkov, kedy sa to patrí a očakáva.
Dokonca aj keď ma zavolá či s ním idem na obed, zaplatim svoju polovicu...niesom na peniaze,ani zlatokopka...ale toto ma tak akosi uráža. Sme manželia, ale stále fungujeme oddelené,každý za seba.
Povedala som mu,že mám obavy,keď teraz funguje takto,že ako si to predstavuje napríklad ak by som bola náhodou na materskej, a budem mať obmedzený príjem,ako chce toto zvládnuť...jeho reakcia je,že preto musime šetriť.
Mám po 30tke, ale mám strach ísť s ním do zakladania rodiny, necítim v ňom istotu a oporu. Vlastne som ho prestala ľúbiť za to,ako mu viac záleží na materiálnych veciach a peniazoch, mam strach,že by som počúvala reči potom na materskej, že nás živí on a podobne.
Pýtam sa sama sebej, prečo som si ho vzala, vždy bol taký, len som dúfala,že nás manželstvo spojí a budeme fungovať spoločne. Aká som bola naivná. Drží ma nad vodou len to,že našťastie nemáme spolu ešte deti, pretože ja s takým mužom žiť nedokážem.
Do poradne kde by sme si veci vykomunikovali ísť odmieta, nevidí problém u seba..
toto mi nieco pripomina. mam znameho, co sa zenil v lete, majetky bliziace sa k milionu, zaraba nadstandardne, ale na svadobnu cestu isli do bulharska (to sa akoze mimoriadne plesol po vacku). vzdycky to bol zgrlos par excellence, nebudem asi rozpisovat. neviem, ci dotycna nie je nahodou jeho zena
@zoro9836 skrblici sa nezenia so zenami co rozmyslaju takym sposobom? Akym sposobom?
Mas pocit, ze autorka je vyuzivacna mrcha?
V manzelstve su vsetky peniaze spolocne, aj ked budu roztriestene na 10 uctov.
Autorka muzovi do huby nekuka a nereve po nom, uz si davas polovicu mojho jedla, co som zaplatila, tak to iste ocakava aj od neho.
V manzelstve dvoch ludi su aj ine pridane hodnoty ako prachy. Treba sa na vsetko pozriet komplexne, vsetko sa cez kalkulacku neda prefiltrovat.
o chvíľu budeš vypisovať výkazy a zúčtovania a podávať priznania..vediete si doma aj účtovníctvo? Nákup sa rozdelí na poly a stiahne sa z rozpočtu obom stranám? raz tu jedna dievčina písala, že mali takýto model doma, do materskej slušne zarábala a bola nástroj na platenie druhej polovice. Emancipovaná žena. Problém nastal, keď bola bez porovnateľného príjmu a od nej sa žiadalo stále platiť druhú polovicu a hlavne na drahé nápady svojho milujúceho manžela. No myslím, že lepšie byť sám sám ako s niekym sám.
@de_cember fuuuuu tak určite ani nerozmýšľal nad dieťaťom s ním.....počkaj ešte ako ti bude (ne)fungovať a časom to ukončí ale žiadne dieťa.
Navrhla by som začať robiť všetko rovnako ako on, rozdeliť všetko. Uvar iba sebe, nachystaj jedlo iba sebe, oper iba sebe, usteľ posteľ iba sebe, prezleč posteľné prádlo iba sebe. Skús to robiť pár dní, s tým že keď idete s peniazmi presne na euro, tak aj s ostatnými vecami. Ako tu bolo spomenuté, treba mu nastaviť zrkadlo. Ak po týždni nepochopí a neurobí zmenu, máš odpoveď. Ale obávam sa, že takýto človek to nepochopí.
@zoro9836 z teba..
Ked uz /z koho? coho?/😅
Ale ok.
Feministka nie som,ani ziadne z tych 2000 dalsich pohlavi co nam tu teraz tlacia do hlav ...
Chlap,ktory sa k svojej ulohe v rodine nepostavi so ctou,nie je chlap...
Volakedy boli zeny doma a stsrali Sa o rodinu a domacnost.
A bolo to normalne.
Aj praclovek nechaval zeny doma a muzi chodili na lov,stavali pristresky a pod....
Tak to bolo normalne.
Dnes Sa muzi pozenstili a preto nevedia co je ich uloha!
A ano-mnohe zeny,aj feministky,tiez zabudli,co je ich hlavnou ulohou.
Urcite to nie je dokazovanie chlapovi,ze je sebestacna...
@zoro9836 Aj môj to tak berie, že je živiteľ rodiny. Dokonca mi pred svadbou povedal že vôbec nemusím chodiť do roboty, lenže ja chcem, brániť mi nebráni (ale hej, z jedného platu by sa ťažko ťahalo). Uvedomuje si, že žena je tá čo je tehotná, rodí, je na materskej. Nevravím že aj chlap nemôže ísť na materskú, ale on nenakojí, že. Ani úlohy v domácnosti nerobíme rovným dielom, ale podieľame sa spoločne, hoc každý svojím spôsobom. Napr. ja varím, on nakupuje a umýva riady. Ja tiež nerobím doma remeselné práce, ale napr. upracem po nich. Sme rovnocenní partneri, ale nie sme rovnakí a ani nemáme rovnaké zručnosti, schopnosti.
@zoro9836 ja ti to poviem takto. nikdy v zivote som sa na nikom neprizivovala. nikdy mi ani o peniaze neslo. aj v praci radsej budem robit to co ma bavi za niszi plat ako sa pachtit za peniazmi. ale...
manzelstvo je spolocna institucia. nemalo by to byt ty a ja ale my.
a muzi vo vseobecnosti zarabaju viac nie preto ze by boli vzdelanejsi alebo vykonnejsi alebo sikovnejsi ale skratka preto ze su muzi. aj v dnesnej dobe rovnako vzdelana zena s rovnakym vykonom dostane skratka vacsinou menej a to dokonca aj v takej praci kde su fixne tabulky. takze uz toto je nefer.
dalej zena taha za kratsi koniec aj kvoli porodom, materskej, maloktory chlap doma naozaj rovnocenne pomaha. a tym myslim spoluucast na chode domacnosti absolutne samostatnu bez toho ze by mu niekto nieco hovoril pripominal alebo ziadal alebo cakal pol roka na utretie prachu.
nie je to len o tom ze fifty fifty. raz sa moze stat ze muz ochorie a bude bez prijmu potom bude v pohode povedat mu sorry ideme fity fifty z tvojhoo invalidneho.
moj muz zaraba niekolkonasobne viac ako ja. a ano kupuje mi veci, plati takmer vsetko. na zaciatku vztahu to napriklad bolo naopak ja som mala viac ako on aj do manzestva som priniesla podstatne viac ako on. ale sme spolu dlhe roky a za tie roky sme prestali aj jeho vaznu chorobu, nekolkonasobny pokles jeho prijmu alebo jeho uplnu stratu (je sikovny takze vzdy sa dostal rychlo spat.) nikdy v zivote sme neriesili co koho je a kto co platil. zivot prinasa take situacie ze ani nevies. ale ak by ma takto vydeloval asi by som pri jeho zlych zivotnych situaciach nebola taka trpezliva. a nie je to preto ze by som lipla na peniazoch, tie su mi u prdele. islo by mi o princip.
vies kamosi zijuci vedla seba si mozu delit vsetko fifty fifty vratane vysypania smeti kupovania rajcin atd. manzelia su ako som uz spominala spolocna institucia kde by sa veci nemali delit na tvoje a moje a tak rovnako aj cinnosti.
rovnopravnost tu nebude este veeeeeeelmi dlho. to co ty vidis ako rovnopravnost je v skutocnosti stale len trapne pozlatko. nemas potuchy co vsetko musi zena strpiet aby sa aspon tvarila ze to funguje.
a nie nie som zaryta feministka. ja si myslim ze rovnopravnost ako taka ani neexistuje v nicom. nejde o rovnopravnost ale o ferovost pristupu. toto sa este ako ludstvo budeme musiet dlho ucit. ty tu rovnopravnost vidis strasne zjednodusene. delenie financii fifty fifty to rozhodne nie je
Tak už mám jasno, mám si šetriť polovicu na to,aby som mohla mať dieťa? Ďakujem,radšej budem sama a bez detí ako takto živoriť
@zoro9836 autorka nechce pozret na svet ocami manzela? a nenapadlo ta ze jeho pohlad na fungovanie nie je v poriadku? a moze hranicit s ekonomickym tyranim? obzvlast ak by skoncila na rodicovskom. Iba chory clovek vydeluje kazdy cent a nema to nic spolocne s financnym podielanim sa na domacnosti alebo s emancipaciou zien,
@pralinka25 presne ako pises. Casom clovek pochopi, co je v zivote, v manzelstve dolezite. Ak si to niekto nastavi, ze je to len o peniazoch, tak na to casom moze pekne krasne doplatit. Napriklad uraz/choroba a manzelka povie, sorry, nemozem s tebou zostat na ocr, neuplatila by som svoju polovicu. Takze plať si zo svojho usetreneho nejaku opatrovatelku. Takito ludia mozu velmi skaredo dopadnut.
Alebo dochodkovy vek. Muz pojde do dochodku o par rokov skor a zena bude teraz ziadat od muza platby presne na polovicu? Ved to je chore, o tomto nie je manzelstvo, ani rodina.
@zoro9836 ty si vždy taký mimobežník 😂
Nie nedokázala...toto nie je o emancipácii žien, že ja si zaplatím všetko, ale o chrapunstve.