Dokázali by ste zniesť po svojom boku takého chlapa?
Ahojte, idem si vyliať dušu, prípadne po vaše názory ...som krátko s manželstve s človekom, ktorý stále rozdeľuje peniaze na moje a tvoje, nikdy nekúpi nič navyše, všetko platíme vždy presne na polovicu a pri pokladni pri platení v obchode sa ma vždy pýta, či máme ešte spoločne peniaze( áno,sme spoločnú peňaženku z ktorej všetko kupujeme ).
Ak sa stane,že už nemáme a zaplati on, doma vyťahuje bločky a pýta sa ma, či sme sa za toto a za toto už vysporiadali.
Snažila som sa mu ukázať,že da sa fungovať aj ináč, idem do obchodu, kúpim niečo, prekvapím ho, prípadne uvarím, ale ja sa nikdy nedočkam ani len malej pozornosti navyše, okrem štandardných sviatkov, kedy sa to patrí a očakáva.
Dokonca aj keď ma zavolá či s ním idem na obed, zaplatim svoju polovicu...niesom na peniaze,ani zlatokopka...ale toto ma tak akosi uráža. Sme manželia, ale stále fungujeme oddelené,každý za seba.
Povedala som mu,že mám obavy,keď teraz funguje takto,že ako si to predstavuje napríklad ak by som bola náhodou na materskej, a budem mať obmedzený príjem,ako chce toto zvládnuť...jeho reakcia je,že preto musime šetriť.
Mám po 30tke, ale mám strach ísť s ním do zakladania rodiny, necítim v ňom istotu a oporu. Vlastne som ho prestala ľúbiť za to,ako mu viac záleží na materiálnych veciach a peniazoch, mam strach,že by som počúvala reči potom na materskej, že nás živí on a podobne.
Pýtam sa sama sebej, prečo som si ho vzala, vždy bol taký, len som dúfala,že nás manželstvo spojí a budeme fungovať spoločne. Aká som bola naivná. Drží ma nad vodou len to,že našťastie nemáme spolu ešte deti, pretože ja s takým mužom žiť nedokážem.
Do poradne kde by sme si veci vykomunikovali ísť odmieta, nevidí problém u seba..
No my to máme presne takto nastavené od začiatku vzťahu 🙂 sme spolu ôsmy rok a máme každý zvlášť účet a všetko platíme na polovicu, obom nám to vyhovuje. Hypo odchádza z mojho účtu, na to mi posiela polovicu. Čokoľvek platíme v meste, zapíšeme do appky Splitwise a na konci mesiaca vidíme, kto koľko platil a vysporiadame sa. Samozrejme darčeky jeden druhému kúpime zo svojich peňazí 😃 a občas ma manžel pozve na večeru, ale beriem to len keď je výročie alebo MDŽ, inak nevidím dôvod, aby mi platil 😃 momentálne som na materskej, k sume čo mi prichádza od sociálky mi dopošle toľko € zo svojej výplaty, aby sme mali obaja na mesiac rovnako.
Nevidela by som problém v mužovi, ale v tom, že ste nenašli systém, ktorý vyhovuje vam obom.
@kaca222 podstatne v tom je, že vám to obom vyhovuje a mate obaja na mesiac rovnako. Ale v autorkinom prípade to nevyzerá, že majú obaja rovnako. A dokonca to vyzerá tak, že keby prišlo dieťa, tak by vyžadoval tiež aby dali všetko na polovicu, hoci ona by stratila svoj príjem tým, že by bola doma. Materská, rodičovská zďaleka nepokračuje výdavky. A pokiaľ by z toho mala ťahať ešte aj domácnosť, tak nevydá.
@zoro9836 tvoj komentár to tu zachránil 😄 normálne zíram, že toľkým ženám sa zdá prirodzené, že ich má muž život, kupovať im veci atď. Raz sme rovnocenní partneri tak si to aj rovnakým dielom zaplatíme nie?
Ešte ale dodám k svojmu komentáru, že iné by to bolo v prípade, ak muž doma nepohne brvou a žena ťahá starostlivosť o domácnosť.
Tak ako výdavky u nás idú rovným dielom, tak aj toto. Takže manžel varí, operie, uprace, zotrie podlahy, čokoľvek je zrovna potrebné. A okná napríklad umýva výhradne on, lebo mňa to veeeľmi nebaví 🙃
Akoze ok, zena zaraba dajme tomu 800 euro. Muz 1500 euro. Do spolocnej kasy daju obaja 700 euro na spolocne vydaje. Cize zene zostane 100 euro, muzovi 800 €. On si svoje niekde na uctiku svojom skrbli a tesi sa a zena tych svojich usetrenych 100 aj tak minie na darceky pre lakomca lebo mu chce dobrym prikladom ukazat ako sa ma spravne fungovat. Jemu ani nenapadne z jeho usetrenych penazi nieco jej kupit ci pozvat na dovolenku. Mimochodom aj tak su jeho usetrene peniaze spolocne, cize naco v manzelstve toto prevadzat?
Takito skrblici by mali zostat sami. Zit pre svoje peniazteky, tesit sa z nich, odtrhat si od papulky, nech sa to pekne mnozi na uctiku. A ked raz zomru, s tym ich tucnym kontom nech si urobi radost nejaky vzdialeny pribuzny, synovec, neter, s ktorym ani kontakt za zivota nemal.
@kaca222 pises ze si na materskej? Budete tak pokracovat ja na MD? aj tam ti doposle rozdiel? Asi mas este jedno male dieta. Uvidis ake to bude ked budete mat napr. 2 vacsie deti a budes platis len pre nich milion veci od roznych poplatkov do skol, konicky, pri neocakavanej chorobe, zubarovi a pod... Este aj zmrzlinu co im kupis po ceste zo skoly hodis do apky?
@kaca222 super, keď vám to tak vyhovuje a nič proti tomu, keď ste obaja spokojní, rada by som len dodala, že väčšina žien si tu podľa mňa nemyslí, že muž ich má živiť a kupovať im veci.. Alebo teda aspoň za seba upresním.. Platíme veci cca na polovicu, ale v zmysle, že jeden týždeň spravím nákup ja, ďalší on, raz zaplatím večeru ja, raz on... Nie je to úplne na polovicu, sem tam dá jeden o 10€ viac ako druhý, nabudúce zase naopak... Ale keď sa chcel ex rozpočítavať na centy, tak mi smiešno bolo a radšej som zaplatila rovno celé ja ako s bločikmi nacvičovať a počúvať ho, že mu dlžím 3,45€.. Nevydržalo nám to veru dlho 😅
@de_cember tak otazky ohladom financii ste mali mat dokladne prebrate este pocas chodenia, tak ako aj dalsie vazne otazky ohladom deti, ci rodicov, konickov, dovoleniek....
mame s muzom jeden ucet, on zaraba viac, ale nie vyrazne, z jedneho uctu platime vsetko a nedelime nic. ale v podstate peniaze su spolocne, takze miname dalo by sa povedat napoly. deti nemame. financovanie v pripade materskej a rodicaku sme prebrali davno pred svadbou.
su pary, ktorym uplne vyhovuje 50/50, normalne tak ziju. no nie kazdemu to vyhovuje, tebe nie.
nenapisala si, kto plati energie. byt je jeho. je zatazeny hypotekou? ak ano, plati ju vylucne tvoj muz?
@zoro9836 len ze ti nerozumies ze ta zena robi plno ustupkov pre rodinu co jej vela krat brani zarabat vacsie sumy? pokial nemas babku ktora sa ti stara nonstop o dieta tak kto ho vyzdvihuje v skolskych zariadeniach, kto je s nimi doma ked su chore, kto ich vozi na kruzky. Vela muzov je v praci napr. aj do 5 ci 6 a ked sa vratia maju ako tak postarane o rodinu, ci domacnost. Ak by mali muzi sa takto "obetovat" pre deti a domacnost ver ze mnoho z nich by zdaleka tolko nezarabalo. Aj zena moze sedet v praci kazdy den do 5 a prist domov vecer ale treba si zaplatit pani na vypomoc
Máme moje tvoje nase a firemné peniaze.so všetkými gazdujem viacmenej ja...načo si si zobrala kalkulačku? Vášmu dieťaťu pridelí 5 plienok na deň.viac nie.aby neprerobil....ako žili u nich doma s rodičmi? Zisti si to ak nevieš..
Čo s tým mienis teraz robiť? Choď sama do poradne.mozno odborník pomôže
@zoro9836 ty si ako reálne predstavuješ to 50:50 pokiaľ nemáte deti? Lebo my sme sa pred manželstvom snažili tak fungovať, keďže sme rovnocenni partneri. Ale z toho vznikali len trápne situácie, lebo ani jednému neprišlo normálne všetko prepočítavať. Proste raz platil jeden, raz druhý. Nehrozilo, aby som ja urobila raz o niečo lacnejší nákup a potom musela doplácať aby sa to presne dorovnalo a naopak, nenatrcala som ruku, aby mi on doplatil. To sa reálne nedá dodržiavať. Ale tu dotyčný na tom trvá. Veď to je choré. A neboj, nikdy som nečakala, že ma muž bude živiť, až do materskej som zarábala o dosť viac ako on. Potom sa ale vypracoval a neexistuje, aby som ho vo výške zárobku dohnala. Chvalabohu nerozdeluje výdavky 50:50.
Tak to je strašné. My máme každý svoj účet ale absolútne neriešime kto čo platí. Ako vychádza to odhadom cca na tú polovicu, ale to len fakt odhadom a k tomu rozdeleniu došlo len prirodzene, nič sme neplánovali, neprepočítavali. Čo je moje je aj jeho a naopak. Ani sa nezverujeme za každú "blbosť", resp. nežiadame povolenie toho druhého. Na drahších veciach sa dohodneme, preberieme, inak sa vzájomne ani nijak neobmezdujeme, každý sa snažíme gazdovať rozumne, aby sa aj čo to ušetrilo ak sa dá.
Vyborne, tak nech si taky muz urobi sam nakup, sam si natankuje, navari, operie vo vlastnom prasku a avivazi, umyje si svoj riad a pozera svoju TV - asi je jasne, ze od takeho ruky prec, radsej u rodicov ako toto... Ja zarabam lepsie ako manzel, mam svoj byt do ktoreho s apristahoval, ale nikdy som si nedovolila toto, sme rodina, mame svoj ucet a z toho zijeme, takze ked tu je nejaky chudak co toto schvaluje, drzim palce, delit kto kolko zaraba a snazit sa viac... Ako 100x by moj manzel mohol robit viac, nema taku specializaciu ako ja a moj plat nedosiahne a teraz mu nevykrikujem ze je ako to tu napisal pan - mrcha na peniaze a vyuziva v muzskom prevedeni... A spolocny ucet sme riesili az po svadbe.
Preboha😯😲😳 tak toto si neviem predstaviť. Ukážkový sporovlivy lakomec. Bud rada,ze ešte nemate spolu deti. ...nemyslim si, ze takyto ludia sa dokážu zmeniť. Proste je taký...
@zoro9836 však to, že nejde o peniaze, ale o prístup k nim... Ja nemám najmenší problém za seba zaplatiť, či pozvať, kúpiť niečo len tak a osobne mi je nesympatické, keď ich niekto takto príliš prežíva... Keď sa nájdu dvaja, ktorý to vída rovnako, tak super, ale autorke to tiež očividne nevyhovuje, takže to musí riešiť
Väčšinou také to striktne delenie na "polovicu moje tvoje" rýchlo padne, keď žena ide na MD. Ešte teoreticky ta materská, no budiz, ak dobre zarábala, tak pol roka má slušný príjem. Ale potom rodičak je málo, aby pokračovali v rovnakom nastavení. Čiže je vlastne o "človeka" viac a o príjem menej.
A čo potom? Úspory? No neviem ale to by museli byť aké skvelé úspory každej ženy, aby z nich mohla žiť v pôvodnom režime?A keď príde ďalšie dieťa?
V poriadku, možno to riešiť jaslami a nástupom do prace. Ale ani to nie je zadarmo, tiež dieťa (deti) potrebujú toho dosť. A nie každý má napríklad v blízkom okolí jasle. Čiže ďalšie náklady na vozenie tam a späť. Kamoška sála dcéru do jaslí do mesta 30 km(nemala bližšie) po pár mesiacoch zrušila, lebo absolutne nezvládala logistiku presunu a vyzdvihnutia, bud nestíhala do prace a z práce často letela s vyplazenym jazykom, aby stihla vôbec "otváracie hodiny".
Ci aj tam pôjdu presne na polovicu? Teda ja kúpim bundu a topánky už ani tomu, čo muruje, lebo veď "dal som už na dieťa polovicu"?
A nehovorím o tom, že aj tak šetrenie bokom a peniaze na dvoch účtoch su v podstate nezmysel, lebo právne je v manželstve všetko spoločne. Tak aký význam má to delenie "pol na pol a moje - tvoje?"
Z lakomcom nikdy. Ja mám len priateľa dlhé roky ale nikdy sa nestalo aby mi vydeľoval peniaze to je tvoje to moje. Ma ON svoje JA svoje a mame spoločný účet na ktorý pravidelne prispievame na čo treba každý mesiac nejakou čiastkou. Vždy kúpime spoločný nakúp nikdy mi nerozrátaval polovicu ja by som s takým chlapom nikdy nebola. Podľa mňa lepši bude rozvod pokiaľ nemáte deti bolo by to ešte horšie bola by si na materskej a vydeľoval TI peniaze neblázni. Bud rada že síce v manželstve ale bezdetnom si na to prišla skôr než mate deti. Rozved sa a čim skôr tým lepšie. A nedaj na argument že sa to zlepši never nezlepši vôbec. To sú len slova podaj na rozvod rozvedú vás nakoľko nemáte deti. Majetok sa vždy poriešiť dá.
@zoro9836 uplne mi padla sanka.
Moj muz maka ako kon a Este si aj naschval berie nadcasy,aby NAS uzivil.lebo on je chlap-zivitel rodiny!!!
Pricom ja zarabam velmi slusne a uzivila by som nas aj sama.
Vzdy to tak bolo,ze chlap je zivitel rodiny.
On ma byt ta istota-postav domr,zasad strom...
A nie,tym v ziadnom pripade nemyslim ze zenska ma vyvalovat sunky a nechat Sa chovat.
To iste nie.
Ale v manzelstve je predsa vsetko spolocne.
My mame jeden ucet,donedavna aj jednu bankomatovu kartu.
Vzajomna dovera a spolahlivost v tomto je uplne automaticka,nikto neriesi,kto co za kolko kupil.
Ved ked vidim nieco vyhodnehsie,kupim.
Ked muz potrebuje daco platit,zaplati.
Raz v tyzdni pozrieme vypisy-stav konta a pod.
Neviem si to ani inak predstavit.
A presne,kolko zje zena a kolko chlap?
Autorka-ja by som vsetko jedlo delila na polovicu.
Skus to ako srandu.
Normalne rozdel vsetko na 2 kopky a ak muz svoju kopku zje skor,nech si dokupi ZO SVOJHO ! aby nebol hladny,kymfojes ty tu svoju kopku.
Chore...
Ale kym mu nenastavis zrkadlo,nepochopi co, myslis.
A ak nepochopi ani potom...nema to zmysel.
Mna by velmi urazalo,keby si moj muz myslel ze ho chcem "vyzierat" a vyuzivat...
Ako Fakt...chore toto.
Ako fungujete v intimnom zivote?
Vsak ked si toto predstavim...
by Sa mi zhnusil v Tom momente.
Stryko drzgros

@zoro9836 takému človeku ako je autorkin manžel by som áno aj jedlo prepočítavala a vôbec by som sa za to nehanbila...samozrejme len do urýchleného ukončenia spoločného života