Dokázali by ste zniesť po svojom boku takého chlapa?
Ahojte, idem si vyliať dušu, prípadne po vaše názory ...som krátko s manželstve s človekom, ktorý stále rozdeľuje peniaze na moje a tvoje, nikdy nekúpi nič navyše, všetko platíme vždy presne na polovicu a pri pokladni pri platení v obchode sa ma vždy pýta, či máme ešte spoločne peniaze( áno,sme spoločnú peňaženku z ktorej všetko kupujeme ).
Ak sa stane,že už nemáme a zaplati on, doma vyťahuje bločky a pýta sa ma, či sme sa za toto a za toto už vysporiadali.
Snažila som sa mu ukázať,že da sa fungovať aj ináč, idem do obchodu, kúpim niečo, prekvapím ho, prípadne uvarím, ale ja sa nikdy nedočkam ani len malej pozornosti navyše, okrem štandardných sviatkov, kedy sa to patrí a očakáva.
Dokonca aj keď ma zavolá či s ním idem na obed, zaplatim svoju polovicu...niesom na peniaze,ani zlatokopka...ale toto ma tak akosi uráža. Sme manželia, ale stále fungujeme oddelené,každý za seba.
Povedala som mu,že mám obavy,keď teraz funguje takto,že ako si to predstavuje napríklad ak by som bola náhodou na materskej, a budem mať obmedzený príjem,ako chce toto zvládnuť...jeho reakcia je,že preto musime šetriť.
Mám po 30tke, ale mám strach ísť s ním do zakladania rodiny, necítim v ňom istotu a oporu. Vlastne som ho prestala ľúbiť za to,ako mu viac záleží na materiálnych veciach a peniazoch, mam strach,že by som počúvala reči potom na materskej, že nás živí on a podobne.
Pýtam sa sama sebej, prečo som si ho vzala, vždy bol taký, len som dúfala,že nás manželstvo spojí a budeme fungovať spoločne. Aká som bola naivná. Drží ma nad vodou len to,že našťastie nemáme spolu ešte deti, pretože ja s takým mužom žiť nedokážem.
Do poradne kde by sme si veci vykomunikovali ísť odmieta, nevidí problém u seba..
@zoro9836 pozri, mne je jedno, co si myslis. Feminizmus je o zrelosti zeny a nemusi to kazdemu vyhovovat.
Ze s tym debilom vobec stracate cas....nevzdelany,zatrpknuty,homofobny jedinec
A vie o tom ze ti to vadi? Ak ano skuste terapiu, to bude vydelovat a pojdete 50/50 aj ked budes na rodicovskej? 🤷♀️
K tomu len jedno. Manželstvo vzniká BEZPODIELOVÉ SPOLUVLASTNÍCTVO takže nie "moje", "tvoje" ale NAŠE.
Ak by žena zarobila viac, aj potom by bol taký frajer?! Ostal by na materskej a ešte doplácal, čo ho žena "živí"?
Veď tá žena nemôže za to, že zarobí menej, lebo pár rokov vypadla z pracovného trhu kvôli starostlivosti o ICH spoločné deti, denne varí,,perie, stará sa odomácnosť...
Najviac rozvodov je práve kvôli tomuto, kde to majú takto podelené a chlap po čase zistí, že on chudák si nemôže niečo dovoliť, lebo však úveruje vlastnú ženu, ktorá je neschopná dať do rozpočtu rovnako ako on.
Toto je tak základná vec, ako aj počet detí, čo treba mať jasné od začiatku.
@zoro9836
@zoro9836 tak a ja ti GARANTUJEM ze nezostala! Moj tak je a presne vie a vedel ze sa mi to na nom paci. Nie to ze by ma zivil, pracujem viac ako on, ale to, ze ak pridem o pracu viem ze potiahne on, rovnako ako som potiahla ja ked bol on bez prace. Ze ked pride sek za skolku a ide na postu skor ako ja tak ho jednoducho zaplati, ak idem ja zaplatim ho ja… mas to velmi popletene…
Nechcem nič vravieť, ale príde mi normálne a úplne v poriadku, aby to v manželstve bolo cca 50% na 50%. Tým nevravím, aby keď jeden zarába 2000€ a druhý 600€ a spoločné výdavky majú napr 1000€, aby jednému ostalo 1500€ a druhému 100€. Ani aby si každý rátal bločky na centy ... Je potrebné sa dohodnúť, tak aby to prišlo v prvom rade obom spravodlivé a fér a po ďalšie, ak bude žena na materskej, tak jej nebudem účtovať nejaký "dlh" ale to potiahnem aj za ňu, prípadne opačne. Samozrejme ak pozvem niekde partnerku, tak nenechám ju platiť svoju polovicu :D Ale zaplatím to ja... A potom pozve ona a zaplatí ona. Ak však platí celú hypotéku sám a možno nejaké iné výdavky, tak ho chápem, tiež by mi vadilo keby som musel platiť napr. 70% nákladov a potom ešte nejaké veci len ja. Na druhú stranu nechápem kde je problém, keď sa tak správal vždy a vedela si do čoho ideš...
@zmrzlinka2021 nesúhlasím s tebou, že je všetko v manželstve spoločné... :D Sú rodiny, kde jeden z páru pracuje aj 15 - 16 hod denne a druhý si odbije 8 hod niekde na vrátnici za minimálku a znamená to, že si môže míňať partnerové peniaze, pretože všetky sú spoločné ? :D Tak to si dosť mimo. Reálne nič také ani ako spoločný účet neexistuje. Vždy je jeden majiteľ účtu a druhý iba disponent. Je potrebné prispôsobiť príjmy a výdavky tak, aby vyhovovali obom. Tým nevravím, že to musí byť 50 na 50 aj v čase kedy jeden z partnerov je chorý alebo na materskej, to je hádam samozrejmosť, že to ten druhý potiahne istý čas. Avšak žiadne také, že jeden bude chodiť do roboty a zarábať a druhý si bude chodiť s kamarátmi na kávičky míňať partnerové peniaze, lebo je "spoločné" Po zaplatení spoločných výdakvov má mať každý svoj rozpočet z ktorých si môže šetriť, alebo mínuť ako bude chcieť. A nie abyten druhý kontroloval a porovnával...
Ahoj, dúfam, že mu ujdeš, a tén kretén si nabalí babu, ktorá bude presný opak teba a dá mu to riadne vyžrať. Toto nie je štandard manželstva takto to ozaj nemá vyzerať. Tebe pevné nervy k deleniu majetku. Nájdi svoje štastie čo najskôr 🙂
@nhispvm hlavne tým potom trpí vzťah. Môžem nechať robiť muža 14 h denne a byť 6 rokov na materskej bez príjmu, lebo veď "starám sa o deti a domácnosť".
Alebo môžeme chodiť do roboty obaja, on nemusí makať od svitu do mrku a môže tráviť čas s rodinou. Mimochodom aj také varenie môže byť spoločná aktivita utužujúca vzťah.
Vďaka diskusii na MK som zistila, prečo sa od strednej kamarátim len s chlapmi 🙄
@nhispvm to fakt ides s vlastnou zenou na veceru a nechas ju platit? moj muz by sa od hanby pod zem prepadol. nikdy by so mnou nesiel na kavu ani veceru ak by som platila ja ako jeho manzelka.
ale my mame peniaze spolocne a vlastne mame vsetko spolocne vratane deti a domacnosti. ked mu deti zhltnu vsetky peniaze lebo su nejake vydavky navyse uplne v pohode mu napr jeho konicek vyfinancujem ja alebo on mne moje sny.
a vies co moj muz ma dve prace. zaraba neporovnatelne viac ako ja. a ja si dokonca odbijem len 6 hodin v praci ale nikdy sa na to nepozeral tak ako ty. ale to je mozno aj tym ze ja v rodine fakt minam najmenej. na seba uplne minimalne. skor je to u nas tak ze on sam mi ponuka (nie nezanedbavam sa a nechce mi tym nic naznacit) ja robim zas ine veci na ktore on nema cas. vies to ze on moze makat na svojej kariere a rozvoji stoji vo velkej miere aj na tom ze ja ho podporujem. bez toho by totiz nemal sancu.
@kaca222 to je diskutabilne. moj napriklad ma obdobia kedy tolko maka pretoze sa sam chce niekam posunut a bez toho to nejde. mne na tom nezalezi. ja sa viem naozaj dokonale uskromnit. u nas je on ten kto ma velke sny a plany a aj na tom maka. a ja ho teda podporujem. darmo bude sediet doma na zadku a bude frustrovany z toho ze nedosiahol to o com sniva. ale zas on nam to vzdy aj vynahradi a cas si na nas najde sam od seba nemusim ho nutit.
ale my sme spolu uz roky. mame toho uz vela preskakaneho a aj vydiskutovaneho. zopar rokov sme makali na tom aby sme s vsetko vyriesili.
@pralinka25 to je dôležité, keď vám to obom vyhovuje, je to OK 👍 my máme s mužom kariérne sny spoločné, u vás ho má manžel, hlavné je, aby to fungovalo.
To mi pripomenulo ako sa hovorí, že "za každým úspešným mužom stojí úspešná žena" 😀
@pralinka25 asi si nedávala na slovenčine keď sa vysvetľovala čítanie s porozumením. Čomu na "Samozrejme ak pozvem niekde partnerku, tak nenechám ju platiť svoju polovicu :D Ale zaplatím to ja..." si nepochopila ? A podľa čoho si usúdila, že ju nechám platiť ? Ak ju pozvem, tak samozrejme zaplatím ja. Ale zasa nevidím dôvod za ňu platiť vždy. A vlastne ani nikdy som nemusel takú situáciu riešiť, pretože mám na toľko rozumnú priateľku, že keď poviem ,že idem zaplatiť ja a viac x po sebe, alebo niečo väčšie som platil pred tým ja, tak povie, že mám nechať tak a zaplatí to ona. No tak som rád, že máte všetko spoločné, verím že máš spoločnú aj zubnú kefku.. Ja súhlasím s tým, aby ten čo zarábal viac, tak platil viac. Ale nevidím dôvod prečo by som mal platiť nejaké kávičky a neviem čo všetko, len preto, že je "spoločné" Prosto každý platí podľa svojích možností spoločné veci a zbytok viem, že sú moje peniaze a môžem si kúpiť čo chcem. Nemusím sa potom pýtať, ženy či si môžem kúpiť poťahy do auta zo spoločného, či náhodou ona si už náhodou nechce za tie zvyšne peniaze kúpiť niečo iné ... :D To by ženy chceli úplne rozkazovať partnerovi, aj keď zarába 3x toľko. Vlastne sa na ňom len priživuje a potom tu na MK vyplakáva, ako zrazu keď ju muž nechal ostala s holou riťou lebo je úplne nesamostatná celý život. Takú ženu by som ani nechcel. Každé pohlavie má nejaké + a -, takže majú to ženy vo veľa veciach ťažšie, ale to hádam neznamená, že sa bude priživovať a kde ju v živote postavia, tak tam bude stáť. Páčia sa mi cieľavedomé ženy, ktoré sú cieľavedomé a ktoré chcú byť rovnocenné.
Mam 2 deti z predchoziho vztahu a v novem vztahu jsem trvala na tom, aby vse slo na polovinu, a to i v dobe, kdy jsem byla s nasim spolecnym ditetem na materske. A skutecne jsem si nasetrila natolik, aby mk to vyslo.
Mame kazdy vlastni ucet. A jeden spolecny, kam posilame na „spolecne vydaje“ jako je najem, poplatky, internet, jidlo. Spravne bych mela platit vice nez muj partner, protoze on deti nema- proc by mel prispivat i na ne? Ale to odmitl. Diky snizenemu prijmu v dobe rodicaku jsme se rozhodli, ze „Kindergeld“ i na nase spolecne dite (zijeme v DE) bude chodit me- z toho platim skolku, obleceni, skolni pomucky.
Pristi rok se bereme a budeme to tak mit i po svatbe.
Moje vlastni finance me zachranily, kdyz jsem odchazela od sveho cholerickeho agresivniho manipulativniho ex. A moje vlastni ego mi nedovoli, abych se kdy stala zavislou na chlapovi a je jedno, jak moc ho miluju, a jak moc si ze srdce preju, abychom si spolu natahli papirove boty a lehli si spolecne do rakve.
Zivot udili lekce a me zivot naucil myslet v urcitych vecech ciste pragmaticky.
Cimz samozrejme nechci omlouvat to, ze tvuj muz je- soude podle tvych komentaru- bohuzel cisty buran a zrejme ho tatinek nenaucil ani spetku etikety.

@zoro9836
Z toho co pises je mi zrejme, ze nechapes o com je feminizmus a uz toboz nie manzelstvo.
Peniaze v manzelstve su SPOLOCNE a je jedno, ze jeden zarobi 700 eur a druhy / druha 4000 eur. Vstupom do manzelstva sa z dvoch ludi, z dvoch partnerov stava rodina. A je psou povinnostou dbat na dobro toho druheho a v pripade potreby zivot toho druheho. A nemusi ist len o to, ze clovek je na rodicovskej, v zivote sa deje vselico... dostanes rakovinu a bum na par rokov som mimo. Poznam mladych ludi, co ich tazke choroby zotali vyslovne na dlhe roky a proste ti druhi sa o nich starali a v pripade existencie partnera /partnerky pravdaze oni.
Feminizmus nie je o tom:
- ja viem vsetko, vsetko zvladnem, vsetko spravim
- vzdy platim, nedam sa zivit
Feminizmus o je volbe, ktoru neohranicuje pohlavie.