icon

Dokáže sa vyliečiť chronický klamár?

kikusha2212
1. feb 2022

Ked je uz klamstvo v takom stadiu, ze ani ta osoba nevie co je pravda. Ked uz ma tak pomiesane spomienky, predstavy, vymysly do jednej hromady? Ked uz sa stratil sam v sebe? Clovek, ktory klame aj ked sa najprv prizna, potom to prekruti, pri konfrontacii sa opatocne priznava a opatovne schovava?
Clovek ktory sa boji hovorit o sebe a boji priznavat svoje chyby, boji sa niest nasledky. Chronicke klamanie vzniklo este v detstve. Ma este sancu dostat sa z toho a naucit sa byt uprimny v prvom rade k sebe a potom k druhym? Dokaze sa taky clovek prestat bat nasledku, trestu alebo ako to navzat? Maska idealu, ktoru si nasadil sa boji dat dole. Preco? Aby nebol povazovany za nedokonaleho? Da sa s tym nieco robit, ked clovek tak klame, ze dokaze neuprimnostou zabit poslednu doveru jeho blizkych v neho? Mysöite, ze sa da z tohto vyliecit?

Strana
z2
igiana
2. feb 2022

Podla mna ide o poruchu osobnosti, musel by sam chciet podstupit nejake skupinove terapie u psychologa alebo psychiatra ale uspech nie je aj tak zaruceny

zuzikxx
2. feb 2022

@kikusha2212 myslim ze aj ta lutost jeho moze byt len klamstvo.. hrá aby vyvolal sucit ale ak by chcel tak by konal, ostatne su len manipulacie=klamstvá

kikusha2212
autor
2. feb 2022

@zuzikxx presne toho sa desim, ze aj lutost len hra.

mon29
2. feb 2022

@kikusha2212 ano, ja poznam, priznal si to, co je podla mna absolutnym klucom k vylieceniu. Chodil dlho k terapeutovi, s prestavkami tusim 10 rokov... Spravanie sa da vzdy zmenit, ak to dotycny chce, povaha nie.

roja01
2. feb 2022

Myslim, ze klamar je egocentrik. Vlastna pycha, ego mu nedovolia samemu sebe priznat pravdu a druhym uz vobec nie. Cely svoj zivot odovzdal vedomiu, systemu co znamena presne to co pise lenkakravcova. Ani nevie ako si zatazil svoju dusu. Keby vedel, co robi, snazil by sa zo vsetkych sil opravit co sa da.

iv007
2. feb 2022

Taky clovek sa tazko zmeni.Moj ex dokazal klamat napr.ze jeho mamu zobrala sanitka s infarktom alebo ze chodi k psychiatrovi-nic z toho nebola pravda 😖 a to bol 35 rocny VS vzdelany muz,stale potreboval vyhovorky a alibi a nestitil sa do toho zapojit aj vlastnu rodinu.Grc..

kristinuhro
2. feb 2022

@kikusha2212 toto presne ako keby si o mojom mužovi písala. Tiež sa to snažím pochopiť prečo sa vlastne tak správa. Ale on mi stále hovorí, že to ešte v detstve sa naučil lebo jeho otec...bla bla bla a aby mu každý dal pokoj tak klamal. Ale ja tomu neverím. Jeho mama zas hovorí, že jeho tatko bol presne to isté - chronický klamár. A ja sa pýtam (možno iba samej seba) môže byť takéto správanie dedičné? Naozaj už takéto sprostosti mi chodia po rozume. Už teraz sa desím toho keď náš zatiaľ 4mesačný syn vyrastie a nedajboh bude klamať a vymýšlať si presne ako jeho otec a dedo. Najviac čo si v živote vyčítam je toto - takéhoto otca som drobcovi "dala".

kikusha2212
autor
2. feb 2022

@kristinuhro ako to zvladas? Ja uz nevladzem 😔 tiez mame malicke deti, najradsej by som odisla aby som ich uchranila a aby ma neznicil. Ma druhej strane ho milujem, ale on asi za to nestoji...

kikusha2212
autor
2. feb 2022

@roja01 vnimam to presne rovnako. Viem co tym sam sebe sposobil a o to viac ma to boli. Chcela by som mu pomoct ale pri tom nicim seba.

majulino
2. feb 2022

Nezmení, môj otec je taký človek. Ma uz po 55 a stále klame, vymýšľa si... Veri tomu on sam, a dokonca aj ludia (moja mama, sestra, brat...) Ak tak boli, tak mu pritakavaju, ze je to presne tak ako to on povedal.
Neviem to vyjadriť inak ako slovom nadnáša sa (nie je to ten správny výraz, ale hadam ma chápeš). Ored 12 rokmi prestal chlastat, mysleli sme, ze prestane aj s klamstvami, zveličovanim atď, ale nie, ostali mu to dodnes .

Ale teda rozdiel je v tom, ze moj otec si NIKDY chybu nepriznal a moj brat je teraz ako tvoj manžel...

mellani28
2. feb 2022

@kikusha2212 celý môj ex 18 rokov sme boli spolu, moja tolerancia bola obrovská, začalo to sprostosťami úplnými nič dôležité-neriešila som, klamal, potom ojebaval, neskôr to pokračovalo skrytými podúčtami, manipuláciami a prispôsoboval si pravdu, ako mu vyhovovalo. Momentálne už sme spolu neni 👏👏👏, ale ojebáva furt, naposledy ojeb ako hrom, že jeho otec ma rakovinu v poslednom stadiu, no nedalo mi to skrimpla som náš chát rozposlala jeho sesterniciam a opýtala sa na rovinu, nikto o ničom nevedel 😂😂😂. Cca o mesiac náhoda jak pes idem si MHDčkou a byvaleho otec sedel oproti, také červené líčka mal, čo ma samozrejme potešilo, ale potvrdilo sa mi, že keď je niekto skazený, tak bohužiaľ pôjde aj cez mŕtvoly. Žiaľ pochovavat vlastného fotra za života bol totálne high level 😂😂😂😂😂.

bykaterina
2. feb 2022

@kikusha2212 za prvé na prd výchova.ak mu to tolerovali tak skrátka klame ďalej. Je to normálne diagnóza, on sa niekde zasekol, Plus niecouv detstve v rodine,... Poznáš tu rozprávku kde sa hovorí: kto lze ten krade a do pekla de hrabe?
Pri určitých ľuďoch keď zvelicuju, ale vtipnou formou si povieš no dám to deleno 10.
Ale poznám aj takého čo ti búde tvrdiť do tváre že to on nebol.. Alebo si nepamätá čo ti povedal a napísal. Nápr svokra pred rokmi bola jedná situácia obkreslila to ružovou a teraz tvrdí že ona nič také nepovedala a že to obkreslila modrou... No klamstvo nad klamstvom až je človeku na grcanie.
Ak Chces s ním žiť tak jednoznačne Smer psychológ. A riadna terapia prečo klame atď prísť tomu na koreň ale či sa zmení ani divá sviňa nevie. A čo nebudeš mať lepšie nohy na plecia a utekať. A si mladá a začať nový život v kľude
A inak súper citat 😉

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
anja27
3. feb 2022

@kikusha2212 ja poznam dvpch takych ludi. Jeden je moj kolega a druhy zial z rodiny blizky clovek..uprimne keby som mohla odstrihla by som ich uplne zo zivota. Ti ludia su tak hnusni ze az. Ziju v sebaklame o tom aki si jedinecni a uzasni maju velke ego nepamataju si uz ani co komu povedali ale hadaju sa vzdy ze maju pravdu. Obaja ako cez kopirak spravanie. Pravdu neunesu to nema ani vyznam ist do konfrontacie s takym clovekom. Klamstvo vyuzivaju na zakrytie svojich chyb a na vyuzivanie inych ludi. Hraju sa na obete a klamu a klamu aby dosiahli nieco..velmi zle mat takeho cloveka blizko moze to mat nepekne nasledky aj na tebe v konecnom dosledku. A myslim si ze taky clovek sa tazko zmeni. Za prve musel by sam chciet co pochybujem lebo ked tak niekto zije cely zivot. A za dalsie mnohi z nich ako som uz pisala pouzivaju klamstvo pre dosiahnitie cielov. Inak tiez tito dvaja ludia ktorych poznam ja sa nestitia navymyslat si velmi hnusne veci o druhych. Najma tych ktori im povedia pravdu a potom to vsade hovoria ako fakty. Je to choroba a od takych ludi sa treba drzat bokom. Ver mi viem co pisem..

anja27
3. feb 2022

@kikusha2212 a co som postrehla tiez baby ti pisali tie vyhovorky. Presne to sedi vymyslia si vyhovorky tiez klamstva a zvaluju vinu na inych preco nemohli nieco spravit oni sami napr alebo tak. A casto sa sami seba lutuju to je tiez sucast manipulacie. Pouzivaju dokola tie iste manipulacie takze potom je to uz lahko citatelne

bykaterina
3. feb 2022

@zoro9836 no a co to bolo ? vychova
za klamstvo mal byt potrestany a neverim ze mu na to nikdy neprisli

jumama
3. feb 2022

@kikusha2212 Clovek sa nemeni kvoli niekomu. To je iluzia, moze to fungovat chvilku, kym si chce toho druheho ziskat a udrzat. A potom to prestane fungovat, vo vztahu sa zacne ukazovat prave ja, odhodia sa zabrany. Pretoze clovek sa citi doverne, citi, ze sa moze zacat odkryvat. Casto akoby su ludia zalubeni iba do svojej predstavy o cloveku, do toho co v case tej zalubenosti zazivaju, vidia, zistia. Vysnivali si nieco a upriamia sa u partnera len na tie pekne veci.

Ak si to aj dany clovek uvedomuje, ze je klamar, musi chciet sa liecit sam pre seba, musi chciet sam mat ine hodnoty a takato zmena je podla mna velmi tazka, aj ak by sa liecil, moze mu trvat roky, kym to bude pre neho nebolestive zistit, preco vlastne klame. Moze ist hlboko do svojej minulosti, ked bol dieta a mozno nezil v naj naj milujucej, prijimajucej rodine, ak potreboval klamat, niekde ta pricina je, hlboko v povodnej rodine.

Lenze aj ak pochopi preco klame, pracovat na odstraneni toho, zmenit rozmyslanie to je velmi tazke, s milionom recidiv. To ako ked chces chudnut a podari sa ti to, no s jojo efektom sa stale vratis k povodnej a este horsej vahe. Preto by musel naozaj s odbornou pomocou pracovat a chciet naozaj dlhodobo, aby sa zmenil jeho sposob rozmyslania. Aby odstranil vsetky strachy kvoli ktorym klame. Tak ako par ludi dokaze schudnut, a aj si tu vahu udrzat, pretoze dokazali zmenit svoj zivotny styl, zmenit stravovanie, zacat sportovat - ale tak ze im to vydrzi navzdy, nielen kym schudnu, proste sa im ten novy styl zivota zapaci natolko, ze k staremu sa nepotrebuju vratit.

Je to take za vlasy pritiahnute prirovnanie, ale podla mna je to s liecenim duse tak nejako. Ten clovek neklame kvoli tebe, on to ma hlboko v sebe, ma to ako svoju potrebu, ktora mu nieco riesi, lieci, vyhovuje. A naozaj naozaj je velmi tazke zmenit sposob, akym rozmyslame. Mozeme dozriet, mnohe veci pochopit, mnohe veci priznat, brat sa taki, aki sme a napriek tomu, ta zmena nemusi prist. Naviac sebareflexia u cloveka, co klame je zrejme stonasobne tazsia o kazde vyrieknute klamstvo, ktore mu zlepsuje sebaobraz. Mozno ani v pokojnej chvili sam pred sebou nedokaze tie klamstva priznat, nedokaze si predstavit, co s tym tazkym vagonom, co na hrudi ma. Potrebuje odbornu pomoc.

Podobny priklad by bol alkoholik. Kym si sam neuvedomuje, ze chce zmenu, zmena nepride. A ak aj pride, je potrebna celozivotna abstinencia - to je velmi cielena a velmi tazka praca na sebe kazdy kazducky den. Az kym sa novy sposob zivota nestane mantrou. Kolko alkoholikov ani len neskusi liecenie, vyhova ra sa, ze nemaju problem. A koko z nich naozaj odola tlaku okolia a prizna verejne, som abstinujuci alkoholik a nie nedam si svami ani pripitok...

martinsen
Autor odpoveď zmazal
martinsen
3. feb 2022

Nie, chronický klamár sa nedokáže zmeniť! Vlastná 12 ročná skúsenosť s bývalým manželom, nezmenil sa ani kvôli dieťaťu, ani kvôli vážnej chorobe, ktorá ho postihla. Klame doteraz o práci, o peniazoch, o svojom zdravotnom stave , kde bol, čo robil, s kým bol .... Postupne stratil dlhoročných kamarátov z detstva, manželku, domov, rodinu a aj tak to nepomohlo.

anavik29
3. feb 2022

ja mám tiež taký problém....berieme si chlapčeka z detského domova každý druhý týžden, už 3. vianoce bol u nás...no on tak strašne klame, má 9 rokov, on normálne nevie rozlíšiť čo je pravda a klamstvo resp. aj klamstvo berie ako čistú pravdu... Neviem či z toho niekedy vyrastie, katastrofa

bykaterina
3. feb 2022

@anavik29 nevyrastie domovaci sú takí.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
bykaterina
3. feb 2022

@zoro9836 nie domovaci to majú v Sebe, robíla som s nimi. Kto Ich nepozná prevedú tá cez liptovskú maru a si suchá. Tam nie je veľký vplyv rodiča.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
bykaterina
3. feb 2022

@zoro9836 no tak domovaci majú všetko okrem lásky. Mnohé deti ani tí nemajú. A to nie je dôvod prečo klamať. Druhá vec čo sa týka starostlivosti majú jej dosť aj s kým pokecať. Sú tam vychovávateľky, pomocné vychosky , psychológovia, sociálny pracovník... Oni majú vreckové od štátu. Ťažké môžu si kúpiť, plus na Vianoce ľudia im kupujú vecí od tabletov atď..
To klamstvo je u nich skôr o zaujatí aby upútali. Ale nie všetci samozrejme.
A čo sa týka bežných deti poznám veľmi málo ktoré sa rozprávajú s rodičmi..
Ale inak chápem ako si to myslela

kristinuhro
3. feb 2022

@kikusha2212 ťažko to zvládam, pretože vo svojej podstate to nie je zlý človek. Ibaže naozaj ma chytá ozajstná panika z toho keď ma napadne, že náš syn by ma mal klamať. Ja som našich nikdy neoklamala, ani nikoho iného. Naozaj to nedokážem. Radšej zamlčím ako oklamem. Je úplne jedno či je to klamstvo "malé" alebo "velké". Zraňujú ma rovnako. Mám pocit, akoby ma považoval za takú ohromne moc hlúpu, že na nič neprídem. Bolí to. Aj som mu to narovinu viac krát povedala, aj som sa snažila rozprávať. Dokonca som sa mu už aj vyhrážala rozchodom. Jeho odpoveď bola - budem sa SNAŽIŤ neklamať ti. Čo myslíš ako dlho mu to vydržalo? To bolo ako vidličkou do oka. Samozrejme do mňa tristo čertov, ale nepomôžem si asi. Naozaj premýšlam nad rozchodom hlavne kvôli synovi aby si z neho nezobral príklad. To by som si naozaj neodpustila. Podla mňa sa taký človek nedokáže len tak ľahko zmeniť.

janewithane
3. feb 2022

@bykaterina tak hlavne je to u domovakov proste reakcia na traumu, je to obranný mechanizmus..

Strana
z2