icon

Doma som za slúžku

basula30
9. nov 2016

Neda mi to nenapisat..sedim pred telkou so slzami v očiach..v dome bordel a je mi z toho zle..pohadala som sa s mm podla ktoreho nic nikdy netreba robit a mne drbe...rano vstavam o 4.. vychystam sa do roboty malu do škôlky..poobede ked o 5 prideme ma caka doma kolobeh ( prat..upratat..atd) muz si sedi na riti a len do nna drbe..pomoc ziadna. A ked nieco tak sa to všetko proti mne tak zvrtne ze ta sprosta som ja..

puklica13
14. nov 2016

Pre vsetjych poriadkumilovnych...vzdy je vyssi level ako sa nieco da...
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=124...

libawet
14. nov 2016

@bmuller no, my máme za sebou hneď rolu, takže odtiaľ sa neustále práši...nuž, a keďže mi to vadí, že sú zaprášené, tak ich umývam každú sobotu, v podstate si ich udržujem a nenarobím sa tak, ako keď ich ide niekto umývať raz za rok. Mám na ne už svoju metódu, do vedra s teplou vodou kvapnem trošku Cleanu, umyjem a zotriem so stierkou, neleštím, lebo netreba s touto metódou, takže je to hneď.

libawet
14. nov 2016

@moni244 keď som mala syna malého, stále sme boli preč z bytu - výlety, dovolenky... Mali sme vtedy len jednoizbový byt, neskôr trojizbový, bolo upratané hneď. Syn vyrástol, je z neho už prakticky samostatná jednotka, teraz máme dom a napriek tomu, že mám aj svoje koníčky, stále mám dosť času, nuž tak upratujem...., mňa nebaví chodiť niekde po supermarketoch a kávičkovať alebo čosi podobné. Varím, pečiem, záhradka, okná...áno a baví ma to, psychicky vypnem, fyzicky sa unavím a dobre spím 🙂, mám radosť z dobre vykonanej práce.

libawet
14. nov 2016

@sardinka336 mňa zas pustila a aj volala ma, aby som sa išla pozrieť ako sa čo varí a robí, no mňa to nebavilo v tom veku a nič som sa teda vtedy nenaučila. Naučila som sa až, keď som bola vydatá a prinútená, život ma naučil.

sardinka336
14. nov 2016

@libawet prídi aj ku mne ,,vypnut, zrelaxovať,, ja som momentalne v stave, ze som rada ze poriadim ten zaklad teda u mna ,,tri pé,, čo znamená...potrava, prádlo, prach...aj ten prach tak poskromne ale ved deti nemozu byt hladne a špinave. Zmývať dlážky sa stale chystám, zatial len Roomba povysava....inak ,,jsem líná jak veš,, proste unavena som, nič sa mi nechce, a moje štandardy prudko klesli. Okná som uz neumyla no nech mesiac bárs jak... 😀 😀 😀 nechce sa mi, radšej si dam kavu a budem sediet na gauči. Asi je to tým ze je zima, nechcem nachladnut v okne.

bmuller
14. nov 2016

@libawet tak samozrejme, zavisi od okolnosti, ked byvas na prasnom mieste, tak naozaj tie okna mozu vyzerat zle uz po tyzdni... (alebo ked ide niekto vencit psa v dazdi a pridu zablateni, podlahu treba utriet, to je jasne). tusim si pisala, ze deti mas uz velke a ze ta umyvanie okien aj bavi, potom preco nie... ale autorka ma male dieta a vsetko udrzat v tip-top stave je asi dost narocne... takze treba prehodnotit priority a nevyhnutnost kazdodenneho upratovania alebo prania, lebo vsetko sa stihnut dokonale kazdy den neda a potom vznikne frustrovanost... ale mozno pri troche nadhladu by nemusela
su dve moznosti - ze bude robit kazdy den naozaj len nevyhnutne veci (varit, umyt riad (manzel?), zbezny poriadok, par krat do tyzdna povysavat a prat) - a naucit sa zit s tym, ze par omrviniek, smietok prachu, pohodenych veci sa da prezit v zaujme toho, ze nepadnem kazdy vecer na hubu od vycerpania; alebo bude mat kazdy den krasne upratane, ale s pocitom, ze je nedocenena a utahana...

libawet
14. nov 2016

@janickacrazy a ja už aj chlieb pečiem ( nie v pekárničke, normálne v trúbe ), aj knedľu viem robiť a aj zemiakové české knedlíky - nechválim sa, jednoducho som to chcela vedieť robiť, nevedela som to a nerobila, teraz robím, no nie pravidelne, občas, všetkého moc škodí. Niekto tu písal, že nežehlí, ja žehlím,ale pozerám pri tom nejaké filmy alebo dokumentárne programy z archívu, a teším sa na to, je to takto relax, ani neviem ako a mám požehlené...treba si to vedieť spríjemniť...a občas požehlí aj manžel, aby som bola spravodlivá 🙂

siska53
14. nov 2016

@libawet treba povedat aj B nielen A.. Lebo mat jedno dieta a jendoizbovy byt sa neda porovnat s tym mat viac deti a logicky vacsi byt ci dom. Aj moja mama mala rychlo upratane,kym mala len mna a 1izbak. Aj neskor sa to dalo,ked sme mali 3izbak,leb ja som.bola starsia,so sestrou som sa hrala ja,cize ona riesila viac-menej len domacnost. Bola doma,ale malokedy sa s nami hravala.
Ja nechcem ani vacsi byt ako 3izbovy.. Do 80m stvorcovych..na upratovanie uplne staci... Hlavne pri nalych detoch.. Pre mna je relax skor venovat sa im.. Ale tesi ma,ked daco robim,ze sa zapoja,aj ked to potom dlho trva... Hlavne si musime spravit poriadok v serepetickach,lebo tie najviac casu zaberu kvoli ich odkladaniu,prekladaniu.. A rozne papiere a kadeco. A deti nemaju vsetky hracky k dispozicii,lebo ako postupne pribudali,tak sa to stali neunosnym.

libawet
14. nov 2016

@sardinka336 ale to je jasné, že sa Ti nechce už nič, pretože máš len tú robotu doma a deti a domácnosť a furt dokola, ako na MD, chápem to. Lenže toto ja už mám dávno za sebou, proste syn mi z domu vyfrnkol a bol preč a zrazu kopec času, hlavne cez víkendy, takže robím , čo robím, pomáha mi to. Možno sa to ťažko chápe, ale každá to raz zistí...nedá sa byť každý víkend na dovolenke alebo výlete a potom, som už len s mužom, to už zasa nie je až také vzácne ako kedysi, a on má tiež svoje práce, obom nám to takto vyhovuje.

alicka850
14. nov 2016

@sardinka336 ma deptas. Ze mesiac si neumyla okna. Ja ich umyvam na velku noc a vianoce a som rada, ze som rada ☺

alicka850
14. nov 2016

@siska53 ja si myslim, ze v dome sa da lahsie udrzat poriadok ako v malom byte. Uz len tym, ze mas kopec odkladacieho priestoru, kam ten bordel mozes schovat ☺ Nevyvadzaj ma prosim z omylu a mojej iluzie, lebo ideme stavat dom 😊

dai
14. nov 2016

@alicka850 urcite to tak je - ked ma kazda vec svoje miesto tak mas rychlo upratane😉 mne sa tiez tazsie udrziaval poriadok v malom byte ako vo velkom s uloznymi priestormi...

ajana1
14. nov 2016

@alicka850 to nie je o velkosti priestoru ale o mnozstve veci 🙂 takze ak ich mas minimum tak vyslovene bordel mat nebudes.

siska53
14. nov 2016

@alicka850 Nemam ta velmi ako.. V dome som byvala len pol roka ako au-pair a to bola ina situacia.. Lebo oni mali aj pani na upratovanie.
Ale tiez si myslim,ze sa to tam.lahsie sprace,no zas mas vacsie plochy na upratovanie myslim na vysavanie napr.a pocet okien..

janickacrazy
14. nov 2016

@alicka850 Ono fakt záleží koľko má človek vecí, ked máš toho veľa, tak je problém aj v byte aj v dome. My máme 3 deti a tým pádom je tých vecí ozaj dosť, hlavne kopy hračiek, aj ked sa snažím všetky zlomené a pokazené hned vyhadzovať, tiež oblečenie pravidelne triedim a posúvam, ale stále je proste kopa vecí, ktoré vyhodiť nemožeš. Napr. naši sa sťahovali z 4izbového bytu do 2izbového a mali fakt dosť problém, aby tam natrepali všetko, samozrejme nábytok nejaký museli aj vyhodiť, ale teraz myslím ostatné veci. Ja spomínam, ked sme žili v zahraničí, tam som tak rýchlo upratala, lebo sme tam mali fakt len potrebné veci a kopa ostala doma.

puklica13
14. nov 2016

@sardinka336 tento zazrak som ajja kupila..roobmo...a chudak..furt ho nejaka ponozka ci lego kocka udusi.. 😀

alicka850
14. nov 2016

@janickacrazy ano ja to tiez tak robim, ze hracky triedim a bud darujem, alebk vyhodim podla stavu, oblecenie tiez. Len teraz maju jednu detsku dve deti a to mala uz chodi do skoly a potom budu mat dve, cize hracky v boxoch pojdu do skriniek a zatvorim to tam a nebudem sa musiet na to pozerat. Policky a sosky ine lapace prachu som uz zrusila, takze to ani neriesim. A este moje kuchynske spotrebice -robot, jogurtovac atd schovam do spajze a nebudu vylozene na linke ako teraz. Cize dojem bude dufam "upratanejsi" ako teraz.

alicka850
14. nov 2016

@ajana1 nuz poctom deti sa nasobi aj pocet hraciek ☺

sardinka336
14. nov 2016

@alicka850 sak vravim, ze ja som ,,šibnuta,, bola.... 😀 😀 😀 mne ked ,,prepne,, tak sa blyštia aj ,,psove gule,,. Moj muz povedal, ze on mi zaplatí umytie okien ako to nema problém ale povedal ze 2x ročne a nie mesačne.. 😀 😀 On ma pravdu v tomto, proste to bola moja uchylka. Ja som sa totižto stale zameriavala len na vykon a svoju hodnotu som odvijala len od toho čo, kolko robím, čo sa komu zavdačím, čo všetko stihnem atd....

alaguema
14. nov 2016

@alicka850 veľký dom - veľa údržby. Nejde o veci. Tie mám aj ja uložené, ale veľa izieb, plocha, okná, záhrada, terasy a aj tie odkladacie priestory treba občas dať do poriadku. V dome je bez debaty viac práce, ako v byte. Hlavne ak je ten dom väčší. Asi som ťa nepotešila v tomto smere, ale poteším ťa v inom - kvalita života v dome je úúplne iná, ako v byte 🙂 Naozaj to za to stojí. My sme chceli dom dosť veľký na to, aby tam boli aj hosťovské priestory, aj naše pracovné - obaja robíme z domu a plus ten obytný priestor. Navyše, ja som chcela aj zeleninovú záhradu. Bývala som vo veľkom byte, ale to sa nedá absolútne porovnať. Tam to bolo leháro 😎

alicka850
14. nov 2016

@sardinka336 mala som vyčitky svedomia a kym malý spal umyla som okno. Buraš mi moje zasady 😀 že ked dieta spí, nerobím nič a pijem kavu s vyloženými nohami 😵

kvetulienka253
14. nov 2016

Kym nemáte doma monka ako ja... rozmýšľam, či má ocd alebo také čosi. A celkom sa obávam pravdy. Nuž, radosť z toho, že som si našla chlapa, čo vie aj upratať, zmizla zistením, že je to jeho priorita. Jediná😞

celasapremenim
14. nov 2016

@sardinka336 no co ti poviem, dobre to robis :D ...jake si to udelas, takove to kamo mas

celasapremenim
14. nov 2016

@kvetulienka253 to ti nezavidim, asi by som ho naporcovala do mrazaku

ajana1
14. nov 2016

@alicka850 to je Sice pravda ale mozete vytvorit system rotacie hraciek 😉 Nas maly ma k dispozicii tri krabice ktore pravidelne obmienam a zvysok je schovany a ked pribudne dalsie tak budeme stale pokracovat v tomto systeme. A hlavne Uz bude moct byt sam vo svojej izbe. Co je super ze uz v skolke ich ucia vzdy si vybrat iba jednu hracku a ak chcu inu tak si ju musia odlozit. Doma to praktizujeme tiez a nehrozi aby isiel spat bez toho aby si odlozil svoje hracky.

alicka850
15. nov 2016

@ajana1 pri dcere som to tak robila, ale on je akysi iný 😀 On sa hrá uplne s každou hračkou, ktorú má doma. Minule som išla triediť jeho hračky, že niečo posunieme a zistila som, že neexistuje auto, s ktorým som ho nevidela v priebehu posledných dní. Tak tie hračky aspon distribuujeme k starým rodičom, nech sa tam má s čím hrať a náš bordelík sa delí na troje 😅 Ale zas to nepreháname s kupou hraciek, len má meniny, narodky a Vianoce v kratkom slede, tak sa mi zda v decembri, že je toho akosi moc.

bambibam
15. nov 2016

ja by som tvojmu chlapovi naškrobila a navoňala poriadne trenky ,aspoň 2 týždne v kuse ,keď nič nerobí ,nech si aspoň vajcia škriabe . A nikdy by som mu to nepovedala. 🙂 , a aby mu nebolo málo ,keby sa sťažoval nechávala by som na spodku koša iba jeho trenky a ponožky a som zvedavá akoby sa tváril po cca zistení ,že v šuplíku nič nie je . No nič proste ja nestíham ,nevládzem a buď pomôže ,alebo nech chodí v osratých ...alebo si operie ,no nevšimla som si .

ajana1
15. nov 2016

@alicka850 neviem aky je tvoj syn stary ale polovicu rovno zahrab do skrine a vyberaj pocas roka 🙂

snehulka24
11. júl 2017

@mandala77 Ahoj, nasla som tvoj prispevok o upratovani podla Marie Kondo. Mozes napisat, ako to hodnotis s odstupom casu? Na vlastnej skusenosti...dakujem 🙂

mandala77
11. júl 2017

@snehulka24 ahoj, výborne. Mňa to nejako nasmerovalo po tej knihe k minimalizmu a bezodpadovému životu. Je na koníku aj skupina minimalizmus, kde sa bavilo aj ohľadom tejto knihy, veľa inšpirácií na zbavovanie vecí. Ale aby som sa vrátila k Marie Kondo. Už pred tým ako som čítala knihu, som sa zbavovala vecí, ale jej kniha mi pomohla to dotiahnuť do konca. Ten jej princíp, nechať si veci, ktoré Ti spôsobujú radosť je skvelý. Akoby som si vycibrila pri triedení rozhodnosť. A oveľa ľahšie púšťam veci ale aj vzťahy. Mňa ovplyvnila nielen vo vyhadzovaní. Nejako sa človek potom prešteluje a ovplyvní ho aj v iných oblastiach 🙂