Doma som za slúžku
Neda mi to nenapisat..sedim pred telkou so slzami v očiach..v dome bordel a je mi z toho zle..pohadala som sa s mm podla ktoreho nic nikdy netreba robit a mne drbe...rano vstavam o 4.. vychystam sa do roboty malu do škôlky..poobede ked o 5 prideme ma caka doma kolobeh ( prat..upratat..atd) muz si sedi na riti a len do nna drbe..pomoc ziadna. A ked nieco tak sa to všetko proti mne tak zvrtne ze ta sprosta som ja..
@libawet Akože ty si fakt extrémistka, každú sobotu umývať okná, nechápem. Ja odkedy som sa vydala, tak som okná neumývala ani raz, no čo, mám dobrého a šikovného muža, má rád poriadok, tak nech si umýva, ked ho to baví. 😀 Ale umýva tak 3-4krát do roka, to úplne stačí podľa mna. Máme jedného známeho, ten umýva raz za 4 roky, je starý mládenec. 😀
Ako citam, na Slovensku prebieha to, co prebiehalo na zapade pred 30 a viac rokmi. Coraz viac zien pracovalo na plny uvazok, prijem rodiny sa zvysil k tomu kult dietata, ktore bolo treba vozit kazdy den kade tade lebo malo 10 roznych aktvit, zrazu aj stredna vrstva potrebovala pomoc z vonku. Upratovacku nebol problem si zaplatit, po ceste z roboty sa kupilo nejake hotove jedlo v obchode, skocilo do lacneho fast foodu kedze matky boli busy rozvazanim deti po aktvitach. Vysledok je generacia, ktora nevie upratovat (Dom "sa upratal" ked boli vsetci mimo) znie to neuveritelne, zial je to realita, vyrastla generacia, ktora je obezna lebo vyrastala na fastfoodoch a polotovaroch, ktora nerozozna potraviny v surovom stave, nevie varit, ale chodi do fitka, kde sedi na riti, kruti pedalmi a cumi pri tom na telku pripadne ti aktivnejsi su v nejakych organizovanych aktivitach, kedze uz v ich mladosti prirodzeny pohyb Von bol zameneny za neprirodzenu castokrat jednostranne zatazujucu aktvitu a na to su zvyknuti a to aj nadalej vyhladavaju. Zavolaju si upratovacku na upratanie domu, zahradnika aj na obycajne pokosenie travy, kupia si hotove jedlo, lebo kto ma cas varit a potom si idu zakrutit pedalmi ci pobehat na treadmill kedze nemaju dostatok pohybu, vola sa to venovanie samej sebe, deti su samozrejme zatial na zmysluplnej aktivite, alebo babysitovane, kym rodicia nemaju v svojom kalendari vyhradeny "quality time" s dietatom, kedy nieco robia spolu samozrejme organizovane.... Casto sa tu nadava na "zapad" ale presne tam smerujete. Dobre pise @alaguema ta sa tomu snazi vyhnut asi to zazila v priamom prenose , ked zila v zahranici....
@basula30 prepáč, nečítam predošlé príspevky, ale asi máš jedno dieťa. Ja mám 3. Dve škôlkárky a prváka. Obaja s manželom pracujeme a máme veľký poschodový dom, 2 mačky, škrečka a 3 zajacov. Prídem domov, maximálne umyjem riad, či naložím umývačku, dvakrát do týždňa hodím veci do práčky, perie sama, takže pri nej nestojím. Variť nevarím, lebo všetci máme teplý obed. Prečo si radšej nedáš po práci s mm kávu a nezahráte sa s malou? Návod na šťastný život Ti nedám, ale priority v živote si musíš určiť sama.
@sisaka fajn a ako to ma akoze byt? Ako to je teraz?
@dai 😀 ty si fakt podarená... 🙂 Pozri, ja nepotrebujem nikomu nič dokazovať. Mám v dome veľa okien, naozaj veľa. Nemusím ti písať ani koľko ich je, ani komu a prečo varím. A áno, pracujem. Aj manžel pracuje. Obaja sme freelanceri a pracujeme z domu. Ľudia žijú rôzne, nie každý má ten typický mestský život zamestnanca nadnárodnej korporácie 🙂 Ja nikoho neodsudzujem za to, že si platí niekoho na upratovanie, tak už sa upokoj. Iba som skonštatovala, že dnes istá spoločenská trieda razí životný štýl, kde je pohodlie a pôžitok na prvom mieste a tak to skutočne aj je. Netvrdím, že ty. Ok? 🙂
inak vedeli ste ze prilisne upratovanie moze byt aj choroba?
https://www.youtube.com/watch?v=-HXMfAGt1t4 napriklad tato upratuje niekolko hodin kazdy den, tusim 40 hodin tyzdenne 😀
@libawet myslím, že keď Ťa to baví, je to úplne v pohode. Mne pripomínaš tú Marie Kondo, ona ako dieťa stále všetko upratovala 🙂 Inak ja Ti dosť rozumiem, tiež si najlepšie oddýchnem pri upratovaní, vôbec vtedy nerozmýšľam. Mám rada, keď za sebou zanechávam čisto. Ale každý to vnímame inak. Niekto neznáša upratovanie, pre iného je relaxom.
@basula30 inak, co to znamena bordel v tvojom ponimani?
bez utoku. len ma to zaujima.
@sisaka prepac ale mas velmi zjednoduseny pohlad na tu "minulost" kedy nase mamy prisli o druhej z prace a venovali sa vareniu,domacim pracam a teplu rodinneho krbu...lebo ono existuje aj minulost starych mam,kedy sa pralo na potoku,kurilo len drevom (ak bolo) a chleba sa piekol raz do tyzdna...alebo este vzdialenejsiu minulost,kedy sa robilo od nevidim do nevidim na panskom, a ak sa nesplnila norma tak ta calal v lepsom pripade deres v horsom zalar, a o nejakej lepsej buducnosti pre deti,vzdelani clovek ani neuvazoval
Kazda doba ma svoje vyhody aj uskalia...a ked tak pozeram do historie,nem pocit ze to ide k horsiemu..len to ide inak
@lubkavargova1 ako to ma byt? JA pisem Len svoj nazor a nechcem nikomu hovorit ako co ma robit. za seba - som zdrava, stale mlada, pracujuca na plny uvazok, to iste manzel. Kym vladzeme dom zahradu si spolu s detmi dokazeme dat do slusneho stavu aj bez pomoci. Deti sa nieco do zivota naucia a stravime spolu cas, nemusi to byt organizovany kurz varenia pre otca a syna aby to Bol kvalitne straveny cas. Varime si doma zo zakladnych surovin bez polotovarov, zvycajne jeme domacu stravu 5-6x do tyzdna. Vynimky su predlzene vikendy a dovolenky kedy sa vzdy stravujeme v restauraciach. Deti sa venuju vzdy Len jednej- dvom aktivitam, sutazne Len jednej. Kedze v skole su deti organizovane dost (skola tu aj na prvom stupni je do tretej) + sport zvysok casu je neorganizovany, syn sa hrava na ulici s kamaratmi alebo u niekoho doma bez rodicov a bez ich zasahu do hier. My dospeli sa venujeme pohybu prirodzene - lyzovanie, korculovanie, bicykel, turistika, plavanie alebo Len prechadzka po parku, ked syn povyrastie pravdepodobne si budem na zimu platit clenstvo v blizkom rekreacnom centre, aby som mohla sportovat najme v zime pravidelnejsie, v rodine sme vsetci zdravi, primeranej hmotnosti bez chronickych chorob. Stihame vsetko a keby sme nesedeli na nete tak tak aj viac.
@sisaka a to si vydedukovala z toho ze cloveku raz za tyzden pride upratat agentura?🙂 cize potom automaticky sa stravuje na polotovaroch, cvici len vo fitku a dieta ma pretazene kruzkami🙂
ako ja beriem ze existuju extremy ako tu prezentuje libawet - ludia ktorych naplnaju domace prace... vaecsina to ale nie je... myslim ze stale 99% slovakov mimo extremne bohatych nema doma ubytovanu sluzku a opatrovatelku - to znamena ze toto vyuziva len v pripade ked vidi pre seba nejaky prospech - za seba upratovacka 4x do mesiaca a opatrovatelka len ked ideme mimo ( a aj to je pre deti teta nie cudzia osoba )... inak normalny zivot zije ako kazdy iny - neviem co sa tu akoze vyvara na vecere - u nas je normalny tak hemendex, niekedy puding, palacinky a pod. inak studena vecera - nerobime si 3chodove vecere - nepride mi to na veceru ani normalne, je normalne ze deti plavaju a bicykluju a s nimi aj rodicia - mam park pod oknami ktory je stale plny rodin s detmi - takze neviem naco ten extrem fitka bez ineho pohybu... hrat sa zase nato ze staci upratovat ako aktivita je somarina - ked chce byt clovek fit a cely den sedi v praci tak musi robit hlavne s pribudajucim vekom viac aktivit ako len umyvanie okien a riadu...
na slovensku o nejakej teorii pohodlia nemoze byt ani reci:-/ a ano, myslim ze 99% domacnosti si rodiny v pohode udrziavaju, brat ako vzorku MK je na dve veci...cize sa netreba tvarit ze zato ze si vieme upratat sme nieco extra... detto tvrdit ze jedina moj sposob zivota je presne to ako by vsetko malo ist je dost arogantne - kazdy sme iny a kazdy hlada svoje vlastne stastie - co jednemu nevyhovuje druhemu moze plne - nebude sa predsa riadit tym co napise niekto na mk...
myslim ze tato debata ide zase klasicky MK smerom - uz si nemaetam kto sa tu vyjadril k zakladatelke - ta sa stazovala nato ze doma nema oporu a vsetko musi robit sama... netvrdila ze to nestiha a podobne - len ju stve ze je vsetko na nej - a to by teda stvalo aj mna
@dai klasický sa odpovedalo zakladateľke ale ona sa na otázky viac neozvala ;) tak to tu dostalo svoj smer🙂
@simca06022011 beriem... len to vytrhavanie z kontextu je dost od veci... tie prve prispevky sa tu pisali z ohladom na problem zakladatelky a v tej suvislosti... nie aby si nasledne niektore vytrhli z kontextu co im vyhovuje a pomojkali si svoje ego na tom ake su oni dokonale🙂
@simca06022011 presne tak, zakladateľka si to nekoriguje, tak sa to tu koriguje od buka do buka od historického vývoja domácich prác až po víziu budúcnosti slovenských rodín 😎
mne sa táto diskusia páči. Aj smer, akým sa ubrala 🙂 Ja som ani nemala dojem, že by si tu niekto hladkal svoje ego a ukazoval ostatným, že sú nedokonalé. Neviem, každému rezonuje niečo iné.
@dai nie nevydedukovala som to z toho, ze niekomu raz do týždňa príde niekto upratať, ale všetko so sebou súvisí - ľuďom sa buď nechce, lebo kto by sa uz premahal robiť niečo, co ho nebaví, alebo nemaju cas lebo celé poobedie robia deťom taxík, alebo sedia pri nich ked sa hrajú, ked sa učia, ked idu von, browsuju, chatujú na internete a pod. Pripadne su workoholici co aj po práci pracujú, tým pádom nemaju cas ani variť a konci to objednaním jedla, zastavením sa vo fastfoode, vytiahnutím zmrazeného polotovaru. Nemusíš mi veriť, ja to vidím denno-denne a aj to, co sa ti zdá neuveriteľne, ze pohyb majú len vo fitku. Ked čítam diskusie tu mam pocit, ze to presne tam smeruje aj na Slovensku. Hneď na začiatku píšem, ze je to moj názor a ze tak fungujem ja a moja rodina a nikomu nevravím, ze tak ma fungovať aj on.
Nie domáce práce nenahradia iný pohyb, ale je to pohyb navyše a nikomu neublíži, ak je zdravý prave naopak. Nikomu neradim, ze si ma ten svoj byt, co ma pri veľkej štedrosti 150 m štvorcových (spravidla oveľa menej) začať upratovať sám a ani ze miesto reštauračnej stravy (to je este ten lepší prípad) ma začať variť doma, ja som napísala, ze kedze vidím, kde to smeruje snažím sa niektorým veciam vyvarovať a robím ich aj napriek tomu, ze si možem dovoliť upratovačku, jesť kazdy den v reštaurácií a zapísať deti na 10 krúžkov.
Neviem baby ale aky bordel dokazu urobit ked su cely den prec ten riad po veceri umyt pre 3.no to je roboty a pranie pre 3 co sa kazdu hodinu prezliekaju.no neviem.
@emilia25 Tak možno každý den varí teplé večere a luxuje celý byt, mám kamošku, ktorej mama každý den vysávala a doma mali neskutočný poriadok, ked mala kamoška 2 perá na stole, tak jej matka zadrela: Uprac si to, máš tu hrozný neporiadok. Skoro som odpadla.
@janickacrazy jak monk.no niekedy tie zeny za to ani nemozu to uz je niekedy az choroba.
u nas sa vzdy upratovalo v sobotu pol dna a vzdy sme mali poriadok. Okna tak 2 - 3 do roka
Moja starka ma 84 rokov.bola upratovacia maniacka.vedela gruntovat aj do tretej rano.otravovala tym zivot celej rodine+sa kvoli tomu permanentne so starkym hadali.dnes sa chyta za hlavu,aka bola sprosta,ze tolko riadila a ze aj tak to nikto neicenil
Neocenil.a ze mohla radsej inak travit cas s rodinou.
Co sa mna tyka,upratujem priebezne cez tyzden a vrcholne neznasam zauzivane upratovanie v sobotu.To kto vymyslel taku bkbost?ked mozme byt von,s detmi,na vylete,hocikde,alebo ist k starkym na cely den,tak ja zabijem cas riadenim?
@sisaka nemusis na 10kruzkov..staci ze nefunguje skolsky autobus alebo vozis decka z najroznejsich dovodov do skoly a skolky 20km..a uplne staci ak ma kazdy len jednu zaujmovu cinnost,ale robia to na reprezentacnej urovni (nie 1x tyzdenne v druzine) a vela treningov ci zapasov je mimo miesta bydliska tak im proste niekto taxikara robit musi...alebo aj chce
Ja o nikom kto lesti okna kazdy tyzden lebo ho to bavi nepoviem ze je drbuty,ale tiez si nemyslim ze som leniva zena lebo ja travim cas radsej inak a to obcasne upratovanie si radsej zaplatim...
Ty zijes tak ako to povazujes za spravne a si s tym spokojna a je to ok..a ja tiez
fúha 13 izieb a ja som si myslela, že máme velký dom
a to upratuješ každý deň každú jednu izbu?

@libawet kde som sa tam nasla? Ved si ma tam oznacila v tej odpovedi...