icon

Doma som za slúžku

basula30
9. nov 2016

Neda mi to nenapisat..sedim pred telkou so slzami v očiach..v dome bordel a je mi z toho zle..pohadala som sa s mm podla ktoreho nic nikdy netreba robit a mne drbe...rano vstavam o 4.. vychystam sa do roboty malu do škôlky..poobede ked o 5 prideme ma caka doma kolobeh ( prat..upratat..atd) muz si sedi na riti a len do nna drbe..pomoc ziadna. A ked nieco tak sa to všetko proti mne tak zvrtne ze ta sprosta som ja..

sisaka
10. nov 2016

@puklica13 ja tu nikomu nenadávam do drbnutych - ani tým, co leštia okna kazdy tyzden, ani tým co doma prstom nehnú.
Mimochodom syn hra hokej na elitnej úrovni, co su zápasy zvyčajne 20 a viac km od domu a turnaje 300-500 km, kde chodíme s manželom zvyčajne obaja ked sa da a trvajú od piatku do nedele, zatiaľ sme od špiny neumreli ani som nemusela zavolať niekoho aby mi tych 200 m stv. povysaval.
Ale súhlasím, nech si kazdy robí ako chce, ja len poukazujem na daný jav.

puklica13
10. nov 2016

@sisaka myslela som to vseobecne...nie konkretne ze ty si povedala..
Ked mas jedno take dieta to sa este da..ale ked mas tri tam proste ten cas nenatiahnes..
Mimoto ani my doma od spiny neumierame, chalani vedia ze ked neodnesu spinave pradlo do pracky tak nebude oprate,a ked nenalozia umyvacku riafu nebude vecera..ale na naozaj dokladne vydrhnutie vsetkych podlah a schodov u nas doma treba takmer 2hodiny cisteho casu..a ked sa to neurobi aspon 2x tyzdenne tak je fakt spina..lenze ja by som to musela robit bud na ukor deti,alebo prace,alebo konicov..radsej dam tych 10€ babenke a ja si idem zajazdit ba koni,alebo s kamosku na kafe lebo si pri tom proste oddychnem viac..

tanyja
10. nov 2016

môj chlap tiež nie je extra na domáce práce, ale keď som napr. ešte pracovala v AT, tak si aj navaril, popral, poriadil. Teraz už máme aj syna, 7r, a ten mi pomáha - práši, dá prať, dokonca prádlo vyvesí, poskladá, vie žehliť, prípadne navarí praženicu (pre celú rodinu 😀 ) . Pred x rokmi mi svokra zahlásila, že ja mám počúvať muža, čo mi bude kázať robiť a aj tak robiť, lebo že on nosí peniaze do domu. Vtedy som práve ja viac zarobila ako mm 🙂 , takže som povedala svoj názor svokre a bol pokoj........
Dnes mm pracuje viacej mimo SK, takže na všetko som sama, ale keď sme doma, tak aj pomôže keď ho o to požiadam, prípadne synátor ho vytiahne z gauča a musí 😀

kindervajicko
10. nov 2016

@libawet, ked vy mate na 120m2 dome 17 okien, tak my mame na 400m2 asi tak 40. Som hrozne poriadkumilovna, niekedy az moc, ale momentalne som na rodicovskej, takze si to mozem dovolit, vsetko spravim cez tyzden a cez vikend sa venujem rodine a konickom. Ale ked nastupim do prace, tak nehrozi, aby som popri vareni a beznom upratovani stravila cely vikend upratovanim domu. Vsak umyvajte kazdy vikend okna, nikomu to nevadi, ale laskavo si vyprosim v mene zien, ktore maju upratovacky alebo neglancuju dom kazdy vikend, ze su lenive a vyhovaraju sa. No nie su. Maju len ine priority.

emilia25
10. nov 2016

Mi mame 6 izbovy byt a napriklad svokra ma dole pripravenu izbu ked nebude vladat chodit po schodoch izba je zamknuta nik tam nechodi a tak sa raz za cas len prach poutiera nic viac preto aj ked je 13 izieb pochybujem ze ich vsetky vyuzivate a svokor tam robi bordel.treba upratovat len tam kde sa najviac pohybujete.

emilia25
10. nov 2016

Teda dom som chcela napisat.

alby2014
10. nov 2016

No, niektore tu drbne, ale ja som na rodicovskej a mne chodi raz do tyzdna upratovat studentka. Myslim, ze som vyhrala sutaz o "lenivu gazdinu". Ona upratuje trva jej to tri hodky a ja idem s malym plavat....a vratim sa do uprataneho bytu. Normalne varim, denna udrzba, periem, skladam...ale nemam nervy zmyvat, zabit pol soboty s muzom upratovanim, ked mozme len tak vegetit, alebo ist na vylet s malym, alebo sa dospat. Boze, najlepsia vec co som v zivote spravila. Ja sa priznavam, aj rada byt zdobim, rada zutulnujem uz teraz riesim ako si urobim vianocnu vyzdobu a atmostku,ale upratat dve kupelky, zmyvat, prach..proste ta velka udrzba naraz v 160m2 byte na to nie som.

Ano, moja mama tiez vela upratovala, tiez vsetko za sociku stihala a po rokoch sa priznala, ze plakala po veceroch v kupelke do uteraka od unavy a ja si velmi malo pamatam z detstva, ze by sa s nami vela hrala,alebo sme chodili na vylet, obycajna opekacka bol zazitok, lebo ved v sobotu sa upratuje. Nie, dakujem. Po rokoch, ked sa konecne rozviedla, v tom upratovani nenormalne zvolnila a dnes tvrdi,ze si tym aj kompenzovala nestasne manzelstvo.

Zakladatelke: Nerob, fakt nerob a vydrz. Obskakujeme deti, nie muzov. Sme partnerky, nerobme zo seba dobrovolne sluzky, vobec ne muzom, co maju zdrave ruky.. A hlavne sebe zniz ocakavania na seba, najhorsie, co robime svojim dceram je to, ze ich ucime, ze ich ego stoji na upratanom byte, teplej veceri a spokojnom muzovi. to je smrrrrrt.

dai
11. nov 2016

@alby2014 plne s tebou suhlasim... mne upratovacka zacala chodit do 40m2 bytu - ja som pri 1 dcerke nevladala - mala sa mi budila asi 10x za noc do cca. 3och rokov a cez den nespala od 9tich mesiacov ... kocik neznasala a dobra bola len mne na rukach - tak unavena ako v tom obdobi som nebola nikdy a kazdu volnu sekundu som travila spankom...
Pri mojom synovi to bolo ine kafe - krasne spinkave kocikove babo - vtedy som aj agenturu zeusila -dtihala upratovat, zehlit, varit , cvicit... keby nemam tak rozdielne deti doma tak tu teraz tiez mozno trusim midre recicky...
Teraz pracujem a naozaj mi to tyzdenne upratovanie nestoji za tolko mojho casu v sobotu, mam len 2 dni volna, chceme sa postretat s rodinou, byt aktivny s detmi - a nemyslim tym ze budem po nich hucat aby vysli na gauc lebo ja zmyvam podlahy...a teda mysliet si ze clovek do nicoho nepichne ked mu 1x do tyzdna pride upratat niekto si moze len bordelar - u nas sa kazdy den upratuju postele, hracky, stol, pripravuje jedlo, oblecenie skladaa tym ze zijem uprostred mesta kde je prach najmenej 2x mimo upratovacku utiera prach( mam vaecsinu nabytku v ciernom lesku) a vysava... takze ten extrem ze deti su lenivci lebo sa upratuje samo je hovadina... ja napr. Niekedy aj drhnem rada ale hlavne vtedy ked som sama doma co viac menej nikdy nie je..

Inak sa mi tiez rata to spominanoe na nase mamy a babky ako vsetko stihali a na druhej strane nostalgia za casmi ked sme sami chodili von... no ano- nase mamy boli doma o 15tej njneskor a ja som napr. Von sama chodila so starsim bratom od mojich 4roch rokov, ml. Nam na starost davali od 2och rokov, komunikovali sme s rodicmi az po veceri vaecsinou kvoli skole... co ja viem tak normalne som sa zacala s nimi bavit az v puberte a tak naozaj az v dospelosti...tolko k nostalgii a starym casom ( nebola som ziadna vynimka - bolo jedno ci clovek zil v dome ci na sidlisku- vsetky deti boli ulocove od ranneho veku)

jamika27
11. nov 2016

@alby2014 čosi .. ja o tom vážne uvažujem, pravdepodobne idem nastúpiť do práce pri malom ročnom a neviem si predstaviť prácu + dieťa + upartovanie ... reálne uvažujem nad upratovačkou raz dva krát do týždňa. Nemyslím si že by to bol nejaký luxus, a na druhej strane sa vždy nájdu mamičky, prípadne tetky, čo si chcú privyrobiť na dôchodku, prípadne na materskej a nemajú inú možnosť...

moni244
11. nov 2016

@libawet som síce len na druhej strane, ale poviem ti jedno, moja mama bola taká, sobota veľké upratovanie, nedeľa varenie a pečenie od rána, vieš čo, neznášala som to, lebo nemala na iné čas, nechodila s nami na výlety, von, lebo najprv upratať, pochopila až teraz, keď sme odišli z domu, že ako to bolo zlé, že domácnosť išla na úkor rodiny a radšej budem mať doma menší bordel, nebudem mať napečené, 3 chodový obed v nedeľu, ale strávim ten čas von, na výletoch, veď dieťa mám malé len na chvíľu

alaguema
11. nov 2016

@puklica13 2 hodiny na drhnutie podlahy? To zubnou kefkou, či ako? 😉 Prečo tak dlho? Parný mop je inak výborná vec. Nechcem rýpať, ani to nebolo tak myslené...a súhlasím s vami v zmysle, že človek sa určite nemá stať otrokom domácnosti, ani domu. Rovnako sa ale nemá stať otrokom svojej pohodlnosti. A práve na to som poukazovala, že dnes je tento prístup masovo pretláčaný hlavne v reklamách, ktoré (často podprahovo) podsúvajú predstavu, ako má vyzerať kvalitný život. Ako majú vyzerať "kvalitne strávené" chvíľky s rodinou, ako má vyzerať úspešná žena a podobne hovadiny. V podstate je to taká mantra konzumu. Aby človek vyhľadával len pohodičku, pohodlíčko, pôžitky...už len teraz výraz "kvalitne strávený čas"...čo to je??? My život delíme na kvalitne a nekvalitne strávený čas? To človeka úplne polarizuje. Je to totálne prevrátený koncept. Všetky východné náuky učia človeka žiť tu a teraz ten kvalitný čas vždy bez ohľadu na to, čo robíš. Aj upratovanie môže byť rituálom disciplíny a koncentrácie, aj keď to niekomu možno príde totálne smiešna predstava, je to tak 🙂 Je to len otázka nastavenia mysle. Aj spoločné upratovanie s deťmi môže byť maximálne úžasne kvalitne strávený čas. Samozrejme za predpokladu, že tá matka je schopná vidieť v tom ten potenciál a vie ho s deťmi aj využiť. A ešte raz pre istotu zopakujem, že nepovažujem ženy, ktoré si platia za upratovanie, za lenivé. Iba komentujem určitý spoločenský fenomén. Aby to zas niekto nevztiahol na seba a nemal potrebu vyrátavať metre štvorcové okien, ktoré vlastní 😉

sardinka336
11. nov 2016

No tiez sa priklánam k tomu, ze na jednej strane je fajn ulahčit si zivot, ale na druhej strane treba vediet aj niečo robit. Si všimnite ako dnes mladý chalani nevedia pomaly ani ziarovku vymenit, vymenit vypínač, navrtat niečo...mlade baby varit ..ako nehovorím, ze toho maju byt ludia otrokom to nie, ale proste to su zručnosti ktore je fajn vediet. Dnešné deti ,,nič nemusia,, a preto ani nič z praktických zručnosti nevedia. Ok vie hrat na klaviri, alebo je super futbalista ale nevie zapnut pračku. Cest vynimkám. Ved si pozrite ake otazky tu niektore mlade kočky davaju, ludia su uz tak lenivy ze ani na tom gugli si to nenajdu a sem sa pridu pýtat a čakaju ze zeny na koníku im do daju ,,rovno do papule,,. Sme velmi pohodlné plemeno.

mariamaria88
11. nov 2016

@alaguema BIG LIKE...doba uci cloveka ze je tu v prvom rade on a jeho zaujmy, pohodlie, jeho sny a potreby, egocentrizmus, lahostajnost voci okoliu...potom to tak aj vyzera..Treba sa venovat detom ako to len ide, ale co z nich vyrastie? presne ako pisala @sisaka chod domacnosti bude pre nich zahada---

dai
11. nov 2016

@sardinka336 sa si nemyslim ze toto je otazka dneska ci vcerajska, skor otazka rodiny a vychovy... ja som napr. nic nevedela - ani oprat, ani uvarit - nic... proste ako deti sme boli stale vonku a moja mamina bola typ ze vsetko rada robila sama - nedovolila mi varit lebo to trvalo dlhsie so mnou, prala ked sme boli vonku etc. ... boli sme lenive deti? no, mali sme rolu a celu sobotu sme okopavali, ohrnali zemiaky, zbierali urodu etc. ... bolo jedno ake bolo pocasie, ci prazdniny etc. ... stale na poli a inak nam chceli nasi dat hlavne vzdelanie, takze pre nich bola priorita nasa skola... vsetky tie prakticke veci som sa naucila len co som zacala sama byvat...
moja mala ma 9 a vie uvarit zakladne veci, po sebe upratat je samozrejmostou, vyhadzuje smeti a umyva riad... a to mame upratovacku - vsetko toto sa naucila len preto lebo ju k tomu vedieme, nie preto ze by to robit musela... to davam len ako priklad lebo mam stale pocit ze sa tu popisuju 2 extremy - 1 prirodne vsevediace vserobiace superzeny a 2 lenive pohodlne okolo zadku deti sa tociace nicnevediace matky... co takto priznat ze niektore veci sa daju ulahcit si, na ine sa zase da pritlacit, v zivote sa priority tiez menia ( napr. minuly rok moja mala nevedela nic z toho co popisujem, s muzom sme si to uvedomili tak sme to zaradili do normalneho rodinneho kolobehu a uplne prirodzene sa vsetko naucila - vcera s nadsenim babke spravila veceru a babka bola nadsena🙂 )

a co sa tyka tych chalanov - no, tych zial vychovavaju prave tie supermatky ktore doma vsetko zvladaju lavou zadnou a su take perfektne ze ich muzi ani nevedia kedy upratuju len sa vsetko leskne...

0silvia0
11. nov 2016

@alby2014 tak toto je veľká odvaha priznať na tomto fóre 🙂 🙂
@dai tiež čakám, že ti niekto chrstne medzi oči: ako si si naučila (dcéru) tak máš, ale tiež som mala rozdielne deti, tak chápem 🙂

Inak ženy, táto upratovacia téma ma tak rozhecovala, že som včera vyupratovala celý dom, povysávala, vydrhla kúpelky, záchody, umyla podlahu na oboch poschodiach, decká som nahnala upratať si izby... ďakujem 😝

moni244
11. nov 2016

@dai ináč toto máš pravdu, mame sme max.pomáhali na Vianoce piecť, ináč nás k ničomu nepustila, všetko som sa naučila po odchode z domu

sardinka336
11. nov 2016

@dai vratim sa k tomu čo si povedala..okopavali zemiaky atd...čiže niečo ste robili...a kolko rodičov je tak uvedomelých ze ich ťažko kružkovo vyťažene deti niečo doma aj robia? Kolko je k tomu vedených ?Cim dalej tým menej. Ked dojdu domov večer o 18:00 tej z treningov a kružkov tak toho naozaj vela nestihnu.
A čo sa týka chlapcov tam absentuju prevazne otcovia, to nie je uloha matky učit syna vrtat diery a vymienat ziarovky. Je to uloha otca, ktorý v našej spoločnosti stale absentuje lebo nema čas a nechce. Hovorím všeobecne ze to tak je.
Ja som tiez varit nevedela lebo mama ma k tomu nikdy nepustila, ale plet burinu a pomahat doma som musela - plakat pradlo, stražit sestru, skladat pradlo..takze tie povinnosti boli.

dai
11. nov 2016

@moni244 v prvom roku svojej dcery som sa napocuvala toho ze som si ju naucila ja zle spavat a na ruky a pod. dost - to neboj 😀 vsetky moje kamosky boli mudre... pokial sa im druh deti nenarodili podobne ako moja dcera - a mne sa zase narodil syn🙂 tak som potom ja mudrovala ze preco si nevychovavaju take spave dieta ako mam ja🙂 inak moja dcera doteraz nespava a spanok nepotrebuje - tak isto ako ja... to sa asi tak ludia fakt rodia... ale teda ten prvy rok bol iny zabijak:-/

no... ja som tiez upratovala - lebo dnes mi prisla upratovacka 😀 moj muz tomu nerozumie, ale ja potrebujem aby mi tie upratovacky hlavne poumyvali podlahy, vylestili nabytky a spravili kupelky - to znamena ziadne rozhadzane hracky, bordel v polickach a podobne...

a na vianoce sme pomahali aj my - ale to bol ten taky vianocny ritual - brat lepil koliecka, ja som natierala dzem... proste taka tradicia... ale inak fakt ze nic 😢 ( okrem tej role🙂 )

puklica13
11. nov 2016

@alaguema Ano 2hodiny..vsetky podlahy v dome,schody a vsetky sokle (bodaj ich cert zobral)...u nas sa fakt neskutocne prasi...jeden den je pozmyvane a na druhy su za dverami chuchvalce prachu...proste je to tak..ked pred umyvanym nepozametas ci nepovysavas tak mozes vodu menit aj 10x lebo je proste cierna...ale to hovorim o fakt dokladnom vyumyvany vo vsetkych rohoch...ja som clovek ze neznasam spinu,ale nejaky bezny prevadzkovy bordel mi nevadi a nestrielsm sa z toho...a ano v mnphpm mas pravdu, ze aj z upratovania sa da urobit Ritual a myslim ze mnozstvo domacnosti to tak aj ma..ja po mojich deckach neupratujem, co si neupracu proste zmizne v ciernej diere a ritual si uzivame pri chystani stola,vareni vecere a inych cinnostiach...vies ja som vyrastla na samote...k mojej povinnej vybave patri aj priprava domacej knedle,aj narubanie dreva aj vycistenie odkvapovej rymsy...lenze ja namiesto toho aby som stravila doma hodinu pri tej knedli idem radsej niekam s deckami alebo aj bez nich a za tu knedlu dam par eur mojej zlatej susede na dochodku co ma to varenie a pecenie tak vamakane ze az .

moni244
11. nov 2016

@dai my sme ani rolu nemali, nič, max. v sobotu si utrieť poličku v detskej a povysávať, to bolo všetko, ináč sme sa túlali po vonku, aby sme mame doma nezavadzali

dai
11. nov 2016

@sardinka336 ja neviem... ja si nemyslim ze je to take hrozne ako to popisujes - teraz napr. nase deti v druzine piekli kolace - bolo to na dobrovolnej baze, mohli sa hrat alebo ist piect - plne to tam bolo a kopu chlapcov...detto v skole vidim ze ti chlapci nie su lavi - maju tam vela povinnosti - my sme mali tie sluzby na tabulu, ale oni maju napr. na poriadok pred triedou a v satni, v triede maju malu kniznicu a kutik na citanie s plysakmi, dekami a pod. - tam tiez si musia udrziavat poriadok... cize ich k tomu vedu aj v skole...a to teda kazde dieta v nasej triede hra na nejaky hudobny nastroj alebo na dost vysokej urovni robi sport...
preto to ja stale vidim tak dost soft - proste nie cierna alebo biela...
moj muz inak bol presne taky ako sa tu popisuje - kde nic, tam nic, sice vzdy robil lebo nemali peniaze a vlastne VS si zaplatil sam z brigad, ale domace prace nic - jeho mama bola doma a vsetko robila... ale teraz robi dost, proste vidi ze robim aj ja , ze nie som doma... samozrejme ze sme sa najskor vela o tom rozpravali a nie vzdy mu je to prirodzene, ale vie vsetko ked musi on potiahnut... Tie prace ja nejak nerozlisujem - viem opravit tesnenie aj vymenit ziarovky, tak isto moj muz vie uvarit veceru, ci umyt riad ... a chcem aby deti videli ze to aj obaja robime

mom311
11. nov 2016

Moja mama nas os sestrou stale volala,aby sme sa prisli pozriet,ze ide nieco lahke varit,aby sme sa naucili. Moju sestru ani volat nemusela,ta utekala hned. No a ja som v tom momente zistila,ze este musim vypocitat 20prikladovz matematiky. 😄 Pre mna to bolo za trest. Ja som radsej o rok starsej sestre urobila vsetky domace ulohy ako varit. Mama s ocom mi vzdy vraveli,ze kto si ma vezme,ked nic neviem uvarit. 😄 A ja som im vzdy povedala,ze si vezmem za muza kuchara. 😁 No a terz ked mam spunta,tak varim o dusu. Zacala som s mamou na telefone a s kucharskymi knihami a dokonca som dostala kompliment od mm,ze uz varim lepsie ako moja mama a ta vie teda super varit. 😄 Bieda cloveka pritlaci. 😜

dai
11. nov 2016

@mom311 presne tak som sa aj ja naucila varit🙂 mama na telefone a ja pokus omyl... aktualne sa tiez uz mozem pochvalit tym ze som proslula hostitelka medzi mojimi znamymi - a fakt ma to aj bavi🙂 ale nie vzdy... 😝

sardinka336
11. nov 2016

@dai su aj ine školy, vyjdi zo svojej malomeštiackej bubliny . 😀 ..v sukromnej škole aj praškovy cukor budu detom do riti fukat ze? V našej škole sa nepečie lebo neni kde a je tam x deti čo maju problém aj jest priborom, obliekat sa, pozdravit to je vyzitka v prvom rade rodičov nie školy ...a x problémov tu na koniku su o tom ako zena doma robi všetko a chlap hore vtakom sedi. Ano, je tu na koniku par vynimiek čo muzi pomahaju, zial nie je to samozrejmost, nie je to bezné. Stale prevlada modus vivendi ze zena robi aj doma aj v robote a muz ,,nosi peniaze,.

0silvia0
11. nov 2016

Nakoniec vidíme, že až také ružové to nebolo ani s dnešnými rodičmi... nie každý vedel pomaly v detstve variť a nie každý ovládal chod celej domácnosti, ale každý keď časom musel, naučil sa. A takto to bude aj s našimi deťmi. Keď budú musieť, naučia sa...

sardinka336
11. nov 2016

@0silvia0 alebo si zaplatia upratovačku s zvyšia spotrebu polotovarov 😀 😀 😀 Vtedy ine moznosti neboli tak si človek ,,musel urobit sam,, dnes su moznosti a za peniaze sa da všetko.

janickacrazy
11. nov 2016

@0silvia0
@sardinka336 Bože ženy, ja ked si spomeniem, ako som si ako 5ročná varila párky na normálnom sporáku, čiže zapaľovala zápalkami a ani byt nevyhorel, tak sa mi to zdá neuveriteľné. Teraz ozaj tie deti ofukujeme viac. Raz darmo. 😀

0silvia0
11. nov 2016

@sardinka336 alebo tak... ale veď pre niektoré deti je toto (polotovary a upratovačka) už bežný rodinný štýl, takže len budú pokračovať v tom, čo vidia u svojich rodičov, nie? Možno ale potom stretnú partnera pochádzajúceho z klasickejšieho rodinného fungovania (bez upratovačky a bez polotovarov) a problém jak hovado 😨

0silvia0
11. nov 2016

@janickacrazy a ja som jedla jeden školský rok chleby vo vajci každý deň, lebo sa mi nechcelo stáť v rade na obedy v škole 😝 Tie chleby som si robila vlastnoručne, ale čudujem sa, že sa mi nezhnusili... a moji rodičia na to vôbec neprišli a platili obedy...

janickacrazy
11. nov 2016

@0silvia0 Vidíš, škoda, že si si tie peniaze nenechala, taká prefíkaná si zase nebola, to sme my robili až na strednej, 😀 😀 😀