Doma som za slúžku
Neda mi to nenapisat..sedim pred telkou so slzami v očiach..v dome bordel a je mi z toho zle..pohadala som sa s mm podla ktoreho nic nikdy netreba robit a mne drbe...rano vstavam o 4.. vychystam sa do roboty malu do škôlky..poobede ked o 5 prideme ma caka doma kolobeh ( prat..upratat..atd) muz si sedi na riti a len do nna drbe..pomoc ziadna. A ked nieco tak sa to všetko proti mne tak zvrtne ze ta sprosta som ja..
@janickacrazy ved o tomto hovorím...darmo ma tu bude presviedčať ako ,,to neni take zlé,, praveze je to zlé. Rodiny v rozpade alebo v nefunkčných vztahoch, stupa počet deti problémových, nezvládatelných, detí, ktore sa nevedia obliect, najest s nástupom do 1. ročníka ZŠ. Aj ked som doma obed nevarila, tak som musela vediet škrknut tou sirkou a prihriat si to kedze mikrovlnku sme nemali, proste boli sme zručnejší. Dnes v sobotu nevidiš decka behat po vonku - sedia doma na PC a mama upratuje. česť vynimkám, česť..
@sardinka336 ono ide aj o to co za tie polotovary povazujes...lebo podla mna je polotovar aj klasicky chleba ci rozky..pokial si to kupis v obchode a nepecies doma, alebo aj syr ci jogurt..ja mam v zivej pamati ako decko ..mamu zo starkou ako vzdy v sobotu piekli chleba v chlebovej peci...nielen pre nas ale aj pre niektore susedy na cely tyzden...este ked som mala 6rokov ..az potom otvorili jednotu blizsie k domu a kupili sme 1.auto....tak sa zacalo kupovat tam...spomienky pekne ale ci by som to tak robila teraz?
A to mam taku tu domacu pekaren aj doma aj som mala asi 2mesacne obdobie hladania dobreho receptu na chleba ale asi na to nemam bunky...kazdy moj chleba bol na druhy den tvrdy jak beton :D teraz mam tu pekaren na domaci jogurt lebo par barakov od nas byva veterinar co ma domace mlieko aj kozie tak kupujem u neho
no, ako to tu tak čítam, vrátim sa k tomu, čo písala @mandala77 a čoho sa držím aj ja. Možno to niekto ani nepostrehol a je to naozaj skvelá rada. Mať minimum vecí na voľných priestoroch v dome. Nemám veci v policiach, kde by na nich sadal prach, nemám veci, ktoré by bolo treba leštiť (žiadny vysoký lesk nábytku, na ktorom by sme mohli daktyloskopiu trénovať, matný povrch stačí utrieť od prachu - viem, trápne...dnes je vysoký lesk taký in 🙂 (to sú tie trendy), ale matný je nadčasový , žiadne slamené ikebany, sošky a iné lapače prachu, dekorujem obrazmi a zaujímavými svietidlami, všetko mám uložené v skrinkách, v linke, alebo v skriniach. Kúpeľňa je zorganizovaná tak isto, upratanie vrátane vyčistenia umývadiel, bidetu, wc a vane, mi trvá do 20min vrátane vyčistenia obkladu a dlažby parou. Všetko je v skrinke pod umývadlom, je to taká väčšia skrinka 🙂 , takže nemusím chytiť do ruky každú serepetičku a utrieť ju, potom utrieť pod ňou prach, preleštiť vysoký lesk a polhodinu to ešte ofukovať 😎 Byt, kde je plno skla, chrómu, nerezu a nábytku s vysokým leskom, je samozrejme, náročné udržiavať nie len v čistote, ale aj v nejakej znesiteľnej estetike, lebo všetko sú to povrchy náročné na údržbu a špinia sa extra ľahko.
Ja len k tejto téme - častejšie som počula od žien veku mojej mamy, tj. +- 60r, že ľutujú, že sa viac nevenovali deťom a stále riešili upratovanie. Aj ja si tak spomínam, že cez víkend sa prevažne upratovalo a čas na nejaké výlety až tak nebol. Sme vychovávané k tomu, že domácnosť je hlavne vizitka ženy a preto seba nevinímajúc, cítim sa blbo ak nie je upratané, že to je moja parketa. Na druhej strane si myslím, že je to vizitka celej rodiny a treba deti vychovávať už od malička k poriadkumilovnosti. Aj deti môžu napr. povysávať, vyniesť smeti, vyvesiť prádlo a kopec iných drobností úmerných ich veku samorzejme. Potom zostane aj viac času na SPOLOČNÉ hry a zážitky mimo domu.
@puklica13 za polotovary povazujem v tomto zmysle ,,hotovky,, čize nemusia varit len si niečo ohreju hotove z obchodu.
Dievcata vy to hrozne hrotite, ved ta rodian nromalne funguje, mama normalne vari, deti spratavaju zo stola, perie sa, s malym dietatom mam kazdy den vysavac v ruke....to ze raz do tyzdna pride uprtaovacka omg, to je jedno sobotne upratovanie. Neznamena, to ze tie deti nebudu nic vediet, neznamena to, ze mama vari polotovary, varim normalne ako moja mama, dokonca by som povedala zdravsie.
Ja som vyrastala v tej socikovskej idyle, ked mama stihala...a dievcata ja son NEVEDELA varit do 19, ked som isla na intrak, kde som volala kamoske, nech sa nesmeje, ale ako urobim parky. Proste mama nas k tomu nepustila, nemala na to nervy. A boooze, ako keby v dnesnej dobe bolo varenie veda, sadnem za net, najdem recept, idealne aj s videom a idem....podadari sa vytlacim si recept a zalozim, nepodari zabudnem na to. Skor treba deti podporovat k samostatnosti, oni sa naucia vvsetko za pochodu, ako ich podporovat v mama hoteli...lebo ekd si sam a musis jest.Proste nieco uvaris, ked byvas sam a mas bordel v urcitom momente ta to zacne srat.... boze, ke si spominam ako s kamoskou maturovali na indtraku and prackou....jaaaaaj krasne casy.
Ja si mylsim,ze to nie je len o mojom pohodli, ale o celej nasej rodine. CAs je to najcenejsie, co mame, nie je hanba, priznat,ze ho enchces zabijat niecim, co ta fest nebavi a robit to dookola. Simon de Beauvoir v knihe Druhe pohlavie, dokazuje, ze zeny upadaju do depresie aj preto, ze domace prace nikdy nekoncia, nikdy nie je hotovo a ak na par minut a mozes zacat odznova. Nikdy nevidis trvaly vysledok.
Inak tie nase hrdinske mamy, co vsetko stihali ...opytali sme sa ich ci vobec boli stastne? CI tot ak chceli, bavilo ich to, ci museli?
A ak sme pri tej strasnej generacii, co nam rastie, byvam v stvrti v KE, kde su domy a byty, bloky z rpvej republiky. Kazdy byt ma malu izbicku pri kuchyni, v rokoch 1918-1939 v CSR bolo bezne, ze rodiny v strednej vrtsve mali dievca na pomoc, otec bol uradnik, pracoval an zeleznici, poste...etc, mama vzdy domaca a este mali pomocnicu, casto deivca s dediny, krote bolo rado,ze je v meste a zarobi si na veno... Vid serial Bylo nas pet. CIze to nie je nic nove, ja si vzdy vravim, ked sa divam na tu svoju sikovnu studentku, ze namiesto toho, aby tahal nocne v tescu, abo az pokladnou, urpace u mna, u kamosky a ma vreckove, na zabavu, skripta, ulahci rodine. Akov ravi moj muz, ludom treba dat pracu.
PS: Marha som leniva, vedla v brane mam manglovnu a zehliaren, cize ani muzovi kosele nezehlim....
@sardinka336 vsetko na mne je zle ,ze?🙂 jemine... malomestiacka bublina 😒 ako som rada ze nezijem tvoju realitu... si predstav ze zvysok mojej rodiny - deti mojho brata aj svagra chodia do normalnej skoly a maju tam rovnake aktivity ako moje deti - moje deti to pecenie nemaju v ramci skoly ale druziny - a organizuju to velakrat rodicia co do skoly pridu a navrhnu to - mavame takto ranajky, olovranty v skolke a v skole zase pecenie ci sitie - tak ano, sme blbi malomestiacky rodicia co pchaju detom praskovy cukor do zadku🙂
osobne si stale myslim ze ti lenivi chlapy co doma rukou nepohnu su vysledkom vychovy nasich mam, nie nasej... ktore ich vychovavali v tej krasnej nasej dobe... takze neviem preco sa dava tato doba za vinu tomu ze teraz zeny maju doma muzov co nevedia rukou pohnut... je na nas aby sme to zmenili na nasich detoch - ty pokladas aktivity ktore podla mna nase deti k tomu vedu za malomestiansku bublinu - budis - ja si radsej v takej bubline teda budem zit ... inak syna mam predskolaka a v priborom jedia v skolke od 3och rokov, nikto ich nedokrmuje ... cize naucit musia rodicia ak chcu mat deti najedene... takze ano, asi zijem inu realitu ako ty... a teda som zato rada ( a nepresvdcis ma ze ta tvoja je jedina spravna, ja som dievca z maleho mesta a mam tam celu svoju rodinu - a vidim ze deti su tam take iste ako v ba - ked sa venuju rodicia tak aj dieta je vychovane, detto su tam aj super skolky a skoly - a su statne - len maju fajn ucitelov a opaet rodicov... )
@sardinka336 no deti sedia v izbe na pc a mama upratuje... hm... len aby mama nesedela v druhej izbe na pc... 😝
Ruku na srdce, koľko by sme toho mali poupratované a navarené, keby sme tu virtuálne neklábosili 😎
@0silvia0 joooj moja...ja mam uz povysavane, pospratane, pradlo vytriedene a ozehmene a idem obliekat malu von, som od 7:00 hore ...si myslíš, ze tu teraz sedim a čakam na komenty?? Chodim po byte čo to spravim a občas kuknem či niečo pribudlo.
Ale inak mas pravdu, je to žrut času, hlavne teraz na RD kedze ten čas mam.
@sardinka336 a ja som kedysi fungovala na RD bez internetu, vieš si to predstaviť? 😀 Chodila som s deckami dokolečka po všetkých uličkách a čítala knižky a stavala hrady z kociek a v lete z piesku, sociálny kontakt aspoň virtuálny by sa mi vtedy veru zišiel. Veru, všetko s mierou 😉
@dai ja si dodnes pamätám, ako nás so sestrou babka na prázdninách poúčala, ako sa má správať správna gazdinka. Že keď príde chlap domov z práce, musí byť vyupratované, navarené, aby si chlap mohol oddýchnuť. Čiže fakt, vôbec to nie je chyba dnešných žien, že chlap je vnímaný ako ten, čo má byť ofukovaný, drahé mamičky a babičky im predpripravili pôdu... lebo to a hento chlap nemá robiť, lebo to je ženská robota atď.
@0silvia0 hej ako prirucka z 50tych rokov. Je ine, ked muz robi fyzicky narocnu rpacu, ked maju dom a robi okolo domu, to asi ta potom tak ensere, ze doma nevysava. Ale vacsina muzov zije v bytoch, nerobi fyzicky a aj tak maju pocit,ze prisiel som domov a chcem fulllservis, lebo o bol v praci.
Podla mna zena na seba upletie bic, prv okolo neho skace lebo je zalubena, potom vsetko stiha ved je doma s dietatom, s dvoma stiha uz menej....potom nastupi do prace a zrazu je na tom ako muz, praca, deti a doma dalsia sichta a potom pocujes od slovenskych zien,ze maju na hlave domacnost, muza a robotu. Doprdele, to kde sme.
@0silvia0 tak ono ja ich zase zato neobvinujem, oni tiez nevedeli ako sa zmeni doba - vtedy zeny velakrat naozaj robila len tie domace prace a lahsie prace okolo domu - o 20tej padla a uz sa nedalo vela robit, volneho casu kopu - nebola tv ani internet, nechceli minat elektriku tak vaecsina ani nejak zvlast necitala... mohli ale vychovavat tych svojich synov k ucte k zene - to by uplne stacilo - potom by aj tych tem na mk bolo menej - lebo ked jeden chlap si cti svoju zenu tak ju nenecha driet ako kona samu...
tato doba je ina - a ano, asi v ba to ide rychlejsie ako na dedinach - nevnimam take obrovske rozdiely medzi platmi muzov a zien - aspon v sfere kde sa ja pohybujem ... tym padom aj odpada argument ze zena ma na starosti domacnost a muz financie... moj muz pochadzal z prostredia kde to presne takto bolo - ako som uz pisala, jeho mama bola cely zivot doma a rodinu zivil muz - cize ten ani rukou nepohol a ani ziadne z deti... na druhej strane ale muza vychovali k tej ucte a nie je blby - ked vidi ze robim rovnako ako on, tak je normalne ze nemoze od mna chciet aby som robila sama vsetko ostatne- vsetko je to len vec dohody a pochopenia...
@alby2014 jo vsetko si kupis..okrem casu...ja nic tak nelutujem ako to co som neurobila lebo som nemala odvahu..ale zas teraz statocne dobieham 😀 ...ja sa nechcem v 80 tke zobudit a zistit ze som nieco nezazila,nevidela a neurobila lebo bolo doma treba lestit daco..dom ma sluzit ludom nie ludia domu
@dai ja ich tiež za to neobviňujem, ale je to niekde vštepené v podvedomí žien a zle sa to odtiaľ vytriasa... Ono keď je chlap normálny a vníma a vidí situáciu okolo seba, tak samozrejme nebude hlivieť na gauči a nenechá ženu robiť samú všetko... Ja osobne som toto riešiť nikdy tiež nemusela, ja som sa vydala za starého mládenca, ktorý si všetko vedel robiť sám od varenia až po pranie. Ale môj otec, ten napríklad ovláda len chlapské práce, tie "podradné" ženské práce vždy prenechal na manželku, lebo tak boli obaja (mama aj otec) vychovávaní zasa od svojich rodičov.
No ale všetko sa to nejako mení, aj rozdelenie rolí v rodinách, rozdelenie prác...
na to treba este generaciu nasich dcer a vnuciek a uz bude bezne, ze zena si domov zavola aj upratovaciu sluzbu. a ani jej muz sa nebude nad tym moc pozastavovat.
v nemecku je to bezne aj v malom meste. pride ti domov niekto pozehlit. umyt okna. vyumyvat vsetky dlazky a kupelne.
robis si to aj sama, ale ked nestihas, tak sa nejdes pretrhnut do jednej v noci, len aby si to urobila vsetko ty sama. dohodnes si sluzbu.
kamaratka jednej mojej znamej tam napríklad riesila zrovna rozvod. a do vyrovnania s muzom a prispevkov na dieta a domacnost po rozvode automaticky brala aj to, aby mala na platenie upratovacích sluzieb. nad tym nikto nepolemizoval. ani ten muz.
u nas si zavolas pred vianocami upratovaciu sluzbu (v mensom meste) a si za neschopnu.
@puklica13 hmm manglovnu si pamatám z detstva, chodili sme tam s mamou dávať obliečky a uteráky, joj nemala som to rada, bolo tam horko a para, ja som to vyriešila úplne jednoducho, nežehlím takmer nič, ozaj len košele a blúzky, ostatné kašlem a vobec nikto si to ani nevšimne, snažím sa kupovať také materiály nekrčivé a ušetrím si kopu času a námahy 😀
@puklica13 vies, co ja mama super muza, dho zil sam vsetko, vie, ale zehlenia sa boji...a ja pekne vesiam na susiak, pekne poskladam a je to, ale oblekove kosele su smrt, to musis zehlit a muz ich nosi do prace kazdy den, v lete aj dve, jednu ma na prezlecenie...konec, amen tma....a jeden den idem s kocikom s malym domov a co nevidim taku malu tabulku vedla v brane, konecne ju rpecitam, ze zehlenie a manglovanie. Som tam hned volala a super. Nosim tam hlavne muzove kosele, take su rovne, ze dovi dopo a postelene pradlo. Obrovsky kos za 5 eur a kosela jedna stoj myslim 30 centov. Ako, ja som fakt leniva marha, ale milujem tu tetu v manglovni.
@janickacrazy Ja si zas z detstva pamatam jak mama zo starkou vyvarali pradlo lebo pracka sa kupila az ked som mala asi 10rokov...
Inak ja doma zehlim fakt len kosele .mone..bo ja som koselova a zopar muzovych..asi
Ale ked obcas pride moja mama..kriste..vsetky ponozky mame vyzehlene este aj silonky zehli 😀
@puklica13 čože žehliť silonky? To sa dá? Ty vole, som v šoku normálne. Ja som si naivne myslela, že žehliť ponožky je najvyšší level, ale vidím, že nie. 😀
@janickacrazy zehlit latkove vreckovky je top level podla mna.
@moonlight1210 nemyslím, že budúce generácie budú mať tieto vymoženosti viac, ako v minulosti. Vývoj ekonomickej situácie tomu nenasvedčuje. Ani na západe už tento trend až tak nefrčí, ako pred desiatimi rokmi, kedy si skutočne takmer každá domácnosť mohla dovoliť au pair a upratovanie k tomu. Holt, kríza. Ako ale mnohí hovoria, bola už nevyhnutná, lebo západná kultúra už dávno stratila zmysel pre mieru. Takže ja len pekne svoje deti učím pracovať. Ak si budú môcť zaplatiť za upratovanie, k tomu žiadne znalosti potrebovať nebudú a zvyknú si ľahko 🙂 Ťažšie je to naopak...

@janickacrazy preboha ja???? a prefíkaná???? väčšiu poctivku by si nenašla pod slnkom 😎