icon

Domáhali by ste sa dedičstva súdnou cestou?

5. okt 2025

Predstavte si, že ste traja súrodenci. Dvaja majú vlastné životy, deti, rodiny, vnúčatá. Jeden sa staral o rodičov najviac. Ostatným dvom deťom rodičia pomohli finančne, bytom.
Po smrti zo závetu dostane on všetko (byt). Napadli by ste závet súdnou cestou? Alebo by ste prerušili kontakt s týmto súrodencom?

anonym_cad418
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_76408d ja pouzivam diaktritiku a niekedy nepouzivam. Kedze v praci pisem prevazne anglicky, tak jednoducho uz mi to tak ide. Nechapem vobec o co ti ide, ale ok. Necham ta zit svoj pribeh.

@anonym_autor a co ta trapi. nechapem.

autor
5. okt 2025
@januska12323

Tvoj muž je chamtivý a hlúpy keď kvôli nejakému bytu kazí vzťahy. Sestra má teraz byt predať aby bol spokojný? Áno niečo rovnaké môžeš čakať aj pri rozvode, len dúfaj, že je majetok aj na teba písaný.

@januska12323 povedala som mu to aj ja. Priznam sa, velmi ma sklamal. Pred smrtou rodicov som nemala indicie, ze by mohol byt katyto chamtivy. Nemyslim si, ze sa mame zle. Samozrejme, ze kazdeho by 60 000 eur potesilo, ale nestoji a nepada na tom svet. Mne je luto, ze sa takto medzi sebou kvoli majetku rozhadali. S bratom najstrarsim nikdy nemal vyrazne dobry vztah. Skor som myslela, ze so sestrou budu po smrti rodicov drzat spolu. Ale opak je pravdou. Totalne na nu zanevrel. Ja sa do toho memam miesat, lebo to nie je moja vec a moja rodina. Ale samozrejme, trapi ma, ze sa mu k tomu takto postavil. On mi povedal, ze by to urobil kazdy clovek. Tak som chcela vediet, ci realne kazdy clovek by sa k situacii postavil takto. Specialne by ma zaujimal postoj nejakeho muza voci svojej sestre.

anonym_76408d
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_76408d ja pouzivam diaktritiku a niekedy nepouzivam. Kedze v praci pisem prevazne anglicky, tak jednoducho uz mi to tak ide. Nechapem vobec o co ti ide, ale ok. Necham ta zit svoj pribeh.

@anonym_autor Ze uz si tu temu zakladal. A nie si ziadna zena dedica. Ale si dedic s ktorym sa surodenci nebavia. A vies, ze je to tak. https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-sa-vyrovnat-s-rozhodnutim-rodicov-po-smrti/

autor
5. okt 2025
@anonym_76408d

@anonym_autor Ze uz si tu temu zakladal. A nie si ziadna zena dedica. Ale si dedic s ktorym sa surodenci nebavia. A vies, ze je to tak.

@anonym_76408d neviem v tej teme, ci ide o bratov, alebo sestry, ale v pripade mojho manzela nejde o najmladsieho surodenca. Ak je podobna tema na MK, tak vidim, ze sa taketo pripady stavaju aj v inych rodinach. A potom asi je to normalne co manzel povedal, ze by sa tak zachoval kazdy. Ja mam svagrinu rada, ale vsak pre pokoj v rodine sme s nou nateraz prerusili kontakty. Verim, ze sa to nejako utrasie a manzel pochopi, ze je to jeho sestra, nie cudzi clovek. Teraz mi to takto pripada. Ak sa pozeram na ich aktualne vztahy v rodine, pytam sa samej seba, ako by sa zachoval ku mne, keby sme sa jedneho dna rozvadzali.

muchotrafka298
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_76408d neviem v tej teme, ci ide o bratov, alebo sestry, ale v pripade mojho manzela nejde o najmladsieho surodenca. Ak je podobna tema na MK, tak vidim, ze sa taketo pripady stavaju aj v inych rodinach. A potom asi je to normalne co manzel povedal, ze by sa tak zachoval kazdy. Ja mam svagrinu rada, ale vsak pre pokoj v rodine sme s nou nateraz prerusili kontakty. Verim, ze sa to nejako utrasie a manzel pochopi, ze je to jeho sestra, nie cudzi clovek. Teraz mi to takto pripada. Ak sa pozeram na ich aktualne vztahy v rodine, pytam sa samej seba, ako by sa zachoval ku mne, keby sme sa jedneho dna rozvadzali.

@anonym_autor tu neexistuje dobra alebo zla rada, tu proste je to na tych konkretnych ludoch. Ja som po mame po jej smrti zdedila zivotnu poistku, jednalo sa o sumu, ze by som si kupila z fleku auto. Nemusela som surodencovi dat nic, lebo poistka bola tak spravena, ze peniaze dostanem ja a neslo to do dedicskeho. A vies co som spravila? Dohodla som sa so surodencom, ze sa spravi pomnik a hrob pre mamu a zvysok ideme na polovicu. On toto vobec nevedel, ze mama taketo nieco mala. Ale je to moj surodenec, vobec ma nenapadlo nic mu nedat. Dedicske sme sa dohodli tiez vopred, kto co zdedi. A to nemame ziadne uzasne vztahy, ze by sme sa za seba dychali a nemohli bez seba byt a mali sa neviem ako radi.

anonym_76408d
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Jasne jasne, zena sa bezne aj 3 krat behom par minut zamysla ci aj jej muz sa tak zachova pri rozvode. Bezne zeny v manzelstve sa zamyslaju nad rozvodom a porovnavackou vztahu so sestrou. Si to proste ty co si zalozil minulu temu. Mozno ti niekto na to skoci ze to nie si ty. Nie si ziadna zena dedica. Si chlap dedic s ktorym sa surodenci nebavia pre jeho povahu.

zalka
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja som bola v pozícii tvojho manžela. Nešlo síce o dedenie po rodičovi ale po starom rodičovi.
A starý rodič nás viacerých vynechal v zaveti, a majetok rozdelil len pár dedičom.
Notár nám hneď pri prejednani dedičstva povedal, že ak nesúhlasíme zo zavretom mame nárok na 50% zákonného podielu a ze sa to dá ak súhlasia dedicia uzavrieť na jednaní.
Ja som súhlasila zo závetu, jeden nededič nesúhlasil. Tak dedicia súhlasili s tým aby dostal 50% z podielu a dedičské sa uzavrelo bez súdu.
Nevidela som dôvod neakceptovať poslednú vôľu zosnulého.
Ale dedicia trpli, či nebudem chcieť svoj podiel... Vstahy ostali rovnaké... Ktohovie ako by sa zmenili ak by som sa dožadovala podielu.

kalifka
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_597278 neboli ležiaci, boli normálne v pohode, chodiaci, samostatní, samoobslužní. Len stačí odpoveď na otázku, či by si napadla závet..

@anonym_autor na rovinu nie, nenapadla ... Dôvod staral sa o rodičov, aj keď nie niekto myslí, a však sú chodiaci, samostatný. Ale veľakrát je to inak. Rodinné vzťahy sú zložité a každý by chcel len dediť...
Toto sme mali mi v rodine a kde jedna strana zrazu chcela dediť a pri tom tam chodila raz ročne.

autor
5. okt 2025
@zalka

@anonym_autor ja som bola v pozícii tvojho manžela. Nešlo síce o dedenie po rodičovi ale po starom rodičovi.
A starý rodič nás viacerých vynechal v zaveti, a majetok rozdelil len pár dedičom.
Notár nám hneď pri prejednani dedičstva povedal, že ak nesúhlasíme zo zavretom mame nárok na 50% zákonného podielu a ze sa to dá ak súhlasia dedicia uzavrieť na jednaní.
Ja som súhlasila zo závetu, jeden nededič nesúhlasil. Tak dedicia súhlasili s tým aby dostal 50% z podielu a dedičské sa uzavrelo bez súdu.
Nevidela som dôvod neakceptovať poslednú vôľu zosnulého.
Ale dedicia trpli, či nebudem chcieť svoj podiel... Vstahy ostali rovnaké... Ktohovie ako by sa zmenili ak by som sa dožadovala podielu.

@zalka neviem, ci sa zmenia, ak sa nieco vyriesi, skor mi myslim, ze nie. Neviem, ako by som sa ja zachovala v tomto pripade, kedze ja som sama a nemam surodencov a dedit budem teda asi ja, pokial sa rodicia nerozhodnu inak. Kazdopadne, kedze sama nemam surodencov, tak mi je luto, ze som prisla o svagrinu, ale hlavne manzel o sestru. Svojim rozhodnutim a nastavenim. Verim, ze sa to nejako v buducnosti vyriesi. I ked chapem MM, ze sa citi teraz byt opomenuty a zjavne asi nemilovany...

terezka1947
5. okt 2025
@anonym_autor

@terezka1947 nie nedostali byt. Jeden súrodenec dostal peniaze a za ten si kúpil byt. Druhý - môj manžel - dostal peniaze, v tom čase vysokú sumu 100 000 SKK a on to investoval do podnikania, keďže bol v rozbehu. Sestra vlastnú nehnuteľnosť nemala, žila v prenájme pri rodičoch, ona zdedila byt po rodičoch a niečo na účte.

@anonym_autor no treba tu situácii vidieť v tej dobe,čiže niekedy sa dal byť kúpiť za 100 000. Súrodenec,čo sa staral vtedy 100 000 dostal?
To,že teraz sú byty drahšie,kto to vtedy vedel?a kto vedel,že rodičia dožijú pri "dobrom" stave?
Vtedy by to bolo nefér,keby sa všetci traja chceli starať a vybrali si sestru rodičia.
Trošku divné vzťahy,keď si teraz tvoj muž ide na sestre vymáhať dedičstvo. Vymáhal si vtedy starostlivost o rodičov?vzdal sa niečoho kvôli nim?to už teraz je dobré hodnotiť. Ako sa môže cítiť byť nemilovany?
Netreba si závidieť. A najmä v rodine nie.

zalka
5. okt 2025
@anonym_autor

@zalka neviem, ci sa zmenia, ak sa nieco vyriesi, skor mi myslim, ze nie. Neviem, ako by som sa ja zachovala v tomto pripade, kedze ja som sama a nemam surodencov a dedit budem teda asi ja, pokial sa rodicia nerozhodnu inak. Kazdopadne, kedze sama nemam surodencov, tak mi je luto, ze som prisla o svagrinu, ale hlavne manzel o sestru. Svojim rozhodnutim a nastavenim. Verim, ze sa to nejako v buducnosti vyriesi. I ked chapem MM, ze sa citi teraz byt opomenuty a zjavne asi nemilovany...

@anonym_autor píšeš o 60000e...to ta nehnuteľnosť ma hodnotu 360000e?
Alebo zákonný podiel by bol 60000e a muž sa chce súdiť o 30000e tj. pol podielu?

autor
5. okt 2025
@zalka

@anonym_autor píšeš o 60000e...to ta nehnuteľnosť ma hodnotu 360000e?
Alebo zákonný podiel by bol 60000e a muž sa chce súdiť o 30000e tj. pol podielu?

@zalka 180000/3

zalka
5. okt 2025
@anonym_autor

@zalka 180000/3

@anonym_autor takže sa súdiť ide o 30000e...viac ako polovicu zákonného podielu nevysudi si myslím, lebo tam bolo dedenie zo zavetu a nie zo zákona.

muchotrafka298
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nemilovany? A ked mu dali 100 tisic na rozbeh podnikania, to si zobral vsak? Vtedy sa necitil nemilovany? Cista chamtivost. Kolko ste ochotny dat do pravnika a sudnych trov, ked budete svagrinu po sudoch tahat? Lebo to vsetko budete platit vy, nie ona. Potrebujete pravnika, sud sa moze tahat roky rokuce. Mozno skoncite tak, ze nevysudite nic, len stratite tisice EUR. ALe ked si to mozete dovolit, tak kludne mozete dat sestru na sud.

rozculena
5. okt 2025
@anonym_autor

Neviem, asi by ste sa cítili dotknutý, opomenutý, nemilovaný, neviem, netuším...

@anonym_autor každž súrodenec dostal byt,ale len jeden sa staral?
A ty si ktorý súrodenec?

marca12
5. okt 2025

Ja by som nenapadla zavet a respektovala volu rodicov a ani by som nezavrhla surodenca.

anonym_a8763f
5. okt 2025
@anonym_autor

Som nestranný pozorovateľ, nie som ani na jednej, ani na druhej strane. Nemám právo sa do toho miešať.

@anonym_autor akoze ty aj citas po sebe????a naco sa miesas????chamtivost surodencov otrasne nieco

anonym_d05ad7
Autor odpoveď zmazal
anonym_d05ad7
5. okt 2025

Moju rodinu rozbila moja svagrina za zivota mojich rodicov na ich majetku. Oplatilo sa jej. Lenze karma ju nasla. Ako lahko k majetku dosli, tak lahko on prisli.

autor
6. okt 2025
@anonym_a8763f

@anonym_autor akoze ty aj citas po sebe????a naco sa miesas????chamtivost surodencov otrasne nieco

@anonym_a8763f ja po sebe citam, ty citas po sebe? Ci cim viac otaznikov, tym vacsia vaha na otazku?K Kde sa ja miesam? Ved pisem, ze som nestranna a snazim sa pochopit obe strany a nevyjadrujem sa k tomu. Ze toto je medzi nimi. Pisem, ze sa nejako miesam?

sense
6. okt 2025

Ty nemusíš poslúchať muža a zanevriet na švagrinú. Si svojpravna.
A ja by som nič nenapadla. Obzvlášť ak by mne pomohla mama za života. A to že teraz má 100tis sk inú hodnotu ako teraz byt je jasné . Ale keďže dostal koruny tak v tej dobe keď ich dostal to bola veľmi slušná suma. A mal by sa skôr hanbiť, vtedy nemal potrebu riešiť a zduvat sa že ďalší súrodenec nedostal

luteam
6. okt 2025

Autorka je mi to luto ako sa k tomu stavia tvoj muz je zaslepeny chamtivostou. A zvlast je to smutne pretoze to nie su pre vas zivotne dolezite peniaze, ale napriek tomu kvoli nim zanevrie na sestru. Ak ti mam pravdu pivedat mne by sa totalne zhnusil a ostro by som nesuhlasila so sudenim sa uved si, ze na tie sudy by isli nie jeho, ale vase SPOLOCNE peniaze, kedze ste manzelia. Takze ti nemoze hovorit, ze sa ta to netyka.

anonym_a8763f
6. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_a8763f ja po sebe citam, ty citas po sebe? Ci cim viac otaznikov, tym vacsia vaha na otazku?K Kde sa ja miesam? Ved pisem, ze som nestranna a snazim sa pochopit obe strany a nevyjadrujem sa k tomu. Ze toto je medzi nimi. Pisem, ze sa nejako miesam?

@anonym_autor my ti mame poradit co akoze?na ktoru stranu sa mas postavit??nie to neni ziadne miesanie cosi ....ani zakladat verejnu diskusiu ani to neni miesanie sa do veci🫣k tym dedicom.je smutne si zavidiet medzi surodencami....dopraj a bude ti dopriate💪

autor
6. okt 2025
@anonym_a8763f

@anonym_autor my ti mame poradit co akoze?na ktoru stranu sa mas postavit??nie to neni ziadne miesanie cosi ....ani zakladat verejnu diskusiu ani to neni miesanie sa do veci🫣k tym dedicom.je smutne si zavidiet medzi surodencami....dopraj a bude ti dopriate💪

@anonym_a8763f tu som chcela vidiet, ako by zareagovali ini ludia a ci by sa isli natahovat na sud, nic ine. Manzel povedal, ze kazdy by reagoval rovnako, aj jeho brat ide do toho. Cize len som chcela vediet, ci vseobecne takto reaguju vsetci, alebo len ja mam iny pohlad na dedicstvo a na peniaze z neho.

elviku11
6. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_a8763f tu som chcela vidiet, ako by zareagovali ini ludia a ci by sa isli natahovat na sud, nic ine. Manzel povedal, ze kazdy by reagoval rovnako, aj jeho brat ide do toho. Cize len som chcela vediet, ci vseobecne takto reaguju vsetci, alebo len ja mam iny pohlad na dedicstvo a na peniaze z neho.

@anonym_autor Keď on dostal 100-tisíc korún na rozbeh podnikania (čo bolo vtedy obrovský peniaz), vtedy nedostala sestra nič. Teraz je to opačne, preto rodičia nechali byt iba jej - to by som mu povedala, takto logicky vysvetlila, že sa nemá prečo cítiť nemilovaný a odstrčený. A so švagrinou by som určite udržiaval kontakt, veď ste za tie roky už tiež rodina a môžeš sa rozhodovať samostatne.

autor
6. okt 2025
@elviku11

@anonym_autor Keď on dostal 100-tisíc korún na rozbeh podnikania (čo bolo vtedy obrovský peniaz), vtedy nedostala sestra nič. Teraz je to opačne, preto rodičia nechali byt iba jej - to by som mu povedala, takto logicky vysvetlila, že sa nemá prečo cítiť nemilovaný a odstrčený. A so švagrinou by som určite udržiaval kontakt, veď ste za tie roky už tiež rodina a môžeš sa rozhodovať samostatne.

@elviku11 u nás v rodine je momentálne švagriná persona non grata a neexistuje, aby sme ju spomínali a akokoľvek s ňou boli v kontakte. Tú nenávisť čo má, nie je proti rodičom, ale voči nej, čiže on si myslí, že ich ona zmanipulovala. Čiže momentálne s ňou nesmiem byť v kontakte ani ja, ani naše deti.

elviku11
6. okt 2025
@anonym_autor

@elviku11 u nás v rodine je momentálne švagriná persona non grata a neexistuje, aby sme ju spomínali a akokoľvek s ňou boli v kontakte. Tú nenávisť čo má, nie je proti rodičom, ale voči nej, čiže on si myslí, že ich ona zmanipulovala. Čiže momentálne s ňou nesmiem byť v kontakte ani ja, ani naše deti.

@anonym_autor ty a tvoje deti ste nesvojprávni? Normálne by som s ňou komunikovala. Veď on nie je tvoj šéf ani väzniteľ (snáď), aby ti rozkazoval, čo máš robiť a čo nesmieš robiť.

rorino
6. okt 2025
@anonym_autor

@terezka1947 nie nedostali byt. Jeden súrodenec dostal peniaze a za ten si kúpil byt. Druhý - môj manžel - dostal peniaze, v tom čase vysokú sumu 100 000 SKK a on to investoval do podnikania, keďže bol v rozbehu. Sestra vlastnú nehnuteľnosť nemala, žila v prenájme pri rodičoch, ona zdedila byt po rodičoch a niečo na účte.

@anonym_autor tak uZ to je jasné,maš doma nenažranca.Najradsej by bol,keby sestra ostala na ulici a on zhrabol všetko.Druhy brat by mu nemal prepísať svoj byt?

cacianka
6. okt 2025
@anonym_a8763f

@anonym_a8763f ty aj čítaš príspevky autorky ?!????????
Nestará sa do dedičstva, ale muž ju núti aby stála pri ňom, proti jeho sestre, aj keď pravda je niekde inde.

anonym_7f679a
6. okt 2025

Oblubena veta mamiciek: Dat surodenca jednemu dietatu je to najlepsie co pre neho mozu urobit. A hľa, mozes mat aj 10 surodencov, nikdy ti to nezaruci to, ze nezostanes sam odstrihnuty.