Domáhali by ste sa dedičstva súdnou cestou?
Predstavte si, že ste traja súrodenci. Dvaja majú vlastné životy, deti, rodiny, vnúčatá. Jeden sa staral o rodičov najviac. Ostatným dvom deťom rodičia pomohli finančne, bytom.
Po smrti zo závetu dostane on všetko (byt). Napadli by ste závet súdnou cestou? Alebo by ste prerušili kontakt s týmto súrodencom?
@anonym_autor chápem tvojho muža z jednej stránky, ale z druhej absolútne nie. Podľa mňa ostal sám šokovaný zo seba ako sa ho dotklo rozhodnutie rodičov. Peniaze v tom hrajú rolu, ale nie až takú podstatnú. To už si len nahovára a zdôvodňuje že mu o tie prachy ide. A samozrejme vidina dedičstva je lákavá. Rodičia urobili chybu, že to dopredu nekomunikovali. Mali povedať ako sa rozhodli a prečo. A že to ich rozhodnutie nesúvisí s láskou, alebo neláskou k svojim deťom. Myslím a tvoja švagriná to môže potvrdiť, že to urobili z praktického dôvodu. Vy ste zabezpečení ona bývala u nich a keby teraz mala vyplácať súrodencov ktovie ako by dopadla. Či by neostala na ulici. Tvoj muž sa s tým musí zmieriť a tvoja švagriná by mu mala povedať ue rodičia ho mali radi. On musí prestať myslieť systémom zla, ale nájsť dobrú stránku na tom všetkom. Pochopiť rodičov a odpustiť im. Neverím že ona ich do toho nahovorila, mohla napríklad vyjadrit obavu o svoju budúcnosť a oni ju vypočuli. Tvoj muž v sebe objavil závisť zlobu a lakomstvo. Hriešne pocity. Cíti sa zranený a vyplavilo to z neho tieto hriešne pocity. Neznamená to, že je to zlý človek. Všetci máme v sebe aj závisť aj lakomstvo a sme zraniteľní. On musí teraz sa pokoriť a nájsť pokoj cez túto pokoru. Vzdať sa niečoho je niekedy výhra. Len vzdať sa dedičstva nestačí. Najprv musí nájsť pokoj a lásku k sestre a k rodičom. Potom sa mu to dedičstvo bude zdať malicherné.
@slovakboy kde som písala, že bývala s nimi? Ona mala byt blízko nich. Obavu o svoju budúcnosť nemala, je šikovná, uchytia sa pracovne.
@anonym_76408d ja som manželka jedného zo súrodencov, nemám právo sa do toho miešať.
@anonym_autor tak prečo sa do toho miešaš
Neviem, asi by ste sa cítili dotknutý, opomenutý, nemilovaný, neviem, netuším...
@anonym_autor no, moja mama sa starala o svoju mamu 24 hodín denne 17 rokov. Z toho 14 rokov ležiaca. Je úplne normálne, že zdedila dom ( hoci hodnota domu cca 8000E). Ale stálo ju to 17 rokov života. Mama má teraz 74. Starala sa od 57. Myslíš si, že to stálo za to? Nie. Ale nikto iný sa postarať nechcel. Takže, kľudne ste sa mohli o rodiča starať niekto iný a byt by bol váš. Ten, kto sa staral si to zaslúži. Pretože, keď sa začínaš starať o rodiča, tak netušíš na koľko to bude a ani v akom stave postupne ten rodič bude. Alebo ste sa mali striedať. A nie tu skúšať napádať závet.
@anonym_autor no, moja mama sa starala o svoju mamu 24 hodín denne 17 rokov. Z toho 14 rokov ležiaca. Je úplne normálne, že zdedila dom ( hoci hodnota domu cca 8000E). Ale stálo ju to 17 rokov života. Mama má teraz 74. Starala sa od 57. Myslíš si, že to stálo za to? Nie. Ale nikto iný sa postarať nechcel. Takže, kľudne ste sa mohli o rodiča starať niekto iný a byt by bol váš. Ten, kto sa staral si to zaslúži. Pretože, keď sa začínaš starať o rodiča, tak netušíš na koľko to bude a ani v akom stave postupne ten rodič bude. Alebo ste sa mali striedať. A nie tu skúšať napádať závet.
@anonym_72fb3f jasne, ja len teraz naozaj chcem byt objektivna. Ona byvala nedaleko nich. Nezila s nimi. O otca sa starala mama, bola na OP. Obaja vsak boli sebestacni. Moja svagrina casto cestovala po SVK a doma nebola aj tyzden, ked bola pracovne mimo. A zila si svoj zivot, mala svoje lasky, mala partnera z inej casti SVK a bola casto u neho. To len ako priklad, ze naozaj to nebola ta starostlivost 24/7. A oni neboli leziaci, chodili do kostola, nakupovali, varili, starali sa o zahradku, chodili na turistiku, zili normalnym zivotom seniorov.
@anonym_autor tak prečo sa do toho miešaš
@rozculena kde pisem, ze sa do toho miesam? Praveze sa do toho nemiesam vobec. To, ze som polozila otazku tu, a ze sa pytam na nazor, ako by ste to urobili vy, neznamena, ze manzelovi alebo svagrinej nieco hovorim. Absolutne doma sa k tejto teme nevyjadrujem. Nijako.
@anonym_72fb3f jasne, ja len teraz naozaj chcem byt objektivna. Ona byvala nedaleko nich. Nezila s nimi. O otca sa starala mama, bola na OP. Obaja vsak boli sebestacni. Moja svagrina casto cestovala po SVK a doma nebola aj tyzden, ked bola pracovne mimo. A zila si svoj zivot, mala svoje lasky, mala partnera z inej casti SVK a bola casto u neho. To len ako priklad, ze naozaj to nebola ta starostlivost 24/7. A oni neboli leziaci, chodili do kostola, nakupovali, varili, starali sa o zahradku, chodili na turistiku, zili normalnym zivotom seniorov.
@anonym_autor nie, nenapádala by som závet. Je to rozhodnutie rodičov a oni vedia prečo. A nie preto sa tak rozhodli, že by mali niekoho radšej a iného menej. Ver tomu, že kým padlo posledné rozhodnutie, prebehlo veľa debát prečo a začo.
@anonym_a8763f ty aj čítaš príspevky autorky ?!????????
Nestará sa do dedičstva, ale muž ju núti aby stála pri ňom, proti jeho sestre, aj keď pravda je niekde inde.
@cacianka tak snad ked pozna okolnosti bude stat za svojou pravdou nie?ked povie jej muz skoc do studne tak skocis??naozaj skocis?
Oblubena veta mamiciek: Dat surodenca jednemu dietatu je to najlepsie co pre neho mozu urobit. A hľa, mozes mat aj 10 surodencov, nikdy ti to nezaruci to, ze nezostanes sam odstrihnuty.
@anonym_7f679a toto treba vytesat do Kamena👍
@rozculena kde pisem, ze sa do toho miesam? Praveze sa do toho nemiesam vobec. To, ze som polozila otazku tu, a ze sa pytam na nazor, ako by ste to urobili vy, neznamena, ze manzelovi alebo svagrinej nieco hovorim. Absolutne doma sa k tejto teme nevyjadrujem. Nijako.
@anonym_autor tak prečo to riešiš? Ja to vôbec nechápem,ako tebe v tvojej situácii pomôže to,čo by robil alebo nerobil nejaký anonym z MK.
@anonym_autor tak prečo to riešiš? Ja to vôbec nechápem,ako tebe v tvojej situácii pomôže to,čo by robil alebo nerobil nejaký anonym z MK.
@rozculena čo riešim? To, ťe napíšem na MK nie je riešenie situácie.
@rozculena pýta sa na názor, má záujem o diskusiu, tak prečo to teba irituje ? Normálna bežná diskusia, anonymná úplne, takže to nevytahuje pred ľuďmi z rodiny, kamarátky, chce podebatovať tu.
@anonym_autor ono castokrat doopatrovatbrodicov znamena niekolkorocnu fyzicku a najma psychicku zataz. To nieje len “zadarmo” prist k majetku ako sa druhym moze zdat.
Kszdy dostal podla zasluh.
Ak maju ti dvaja, co ich rodicia “ nezaujimali” s neprilozili ruku k dielu (lebo o opaku nepises ani ciarku), svoje uz dostali a ten co sa narobil ako kon, si teraz tiez zasluzi svoje, co i len trosicku chochmesu a sudnosti, tak nebudu pazravi ako hyeny a uznaju, ze vsetko tak ako ma byt.
Samozrejme za predpokladu, ze ten treti sa naozaj o rodicov plne staral, a nebolo to iba naoko, ci neokabatil strarych rodicov. V takom pripade by som navrh na sud chapala.
@anonym_autor podla mna su dani dvaja surodenci bez chrbtovej kosti. Ak dedilo to dieta, ktore rodicom nakupovalo, byvali a nimi a bolo „po ruke“, kym ostatne deti boli tiez financne podporene, vidim to naopak ako velmi spravodlive riesenie rodicov. Nechapem skor, preco by sa normalny clovek mal v tejto situacii citit ukrivdeny…
Autorka, toto je ťažká situácia. Rodičia zanechali závet, v ktorom prejavili vôľu, tú by som rešpektovala. Tvoj muž peniaze dostal, aj brat dostal.
Na druhej strane, sestra príde ku 180k bytu len tak - hoci sa "starala", ale píšeš, že to nebola žiadna taká tá obetavá starostlivosť 24/7, keď nemáš šancu na vlastný život.
Jedna vec by ma mrzela, že to rodičia neodkomunikovali všetko za života. Mohlo sa predísť ťahaniciam. Určite by som však švagrinú neodstrihla, ani neprestala komunikovať, to čo má akože byť, že muž ti zakazuje? By som mu rýchlo vysvetlila, kde je sever. A inak pozor na súdne trovy. Aby nakoniec s bratom nezaplatili kooopec peňazí len za tie.
@elviku11 u nás v rodine je momentálne švagriná persona non grata a neexistuje, aby sme ju spomínali a akokoľvek s ňou boli v kontakte. Tú nenávisť čo má, nie je proti rodičom, ale voči nej, čiže on si myslí, že ich ona zmanipulovala. Čiže momentálne s ňou nesmiem byť v kontakte ani ja, ani naše deti.
@anonym_autor myslím, že ten manipulátor je tvoj muž, a nie švagriná. Ved on robí teraz co? Manipuluje teba, že s ňou nesmieš byt v kontakte. Tak kto tu je manipulátor?

@anonym_autor chápem tvojho muža z jednej stránky, ale z druhej absolútne nie. Podľa mňa ostal sám šokovaný zo seba ako sa ho dotklo rozhodnutie rodičov. Peniaze v tom hrajú rolu, ale nie až takú podstatnú. To už si len nahovára a zdôvodňuje že mu o tie prachy ide. A samozrejme vidina dedičstva je lákavá. Rodičia urobili chybu, že to dopredu nekomunikovali. Mali povedať ako sa rozhodli a prečo. A že to ich rozhodnutie nesúvisí s láskou, alebo neláskou k svojim deťom. Myslím a tvoja švagriná to môže potvrdiť, že to urobili z praktického dôvodu. Vy ste zabezpečení ona bývala u nich a keby teraz mala vyplácať súrodencov ktovie ako by dopadla. Či by neostala na ulici. Tvoj muž sa s tým musí zmieriť a tvoja švagriná by mu mala povedať ue rodičia ho mali radi. On musí prestať myslieť systémom zla, ale nájsť dobrú stránku na tom všetkom. Pochopiť rodičov a odpustiť im. Neverím že ona ich do toho nahovorila, mohla napríklad vyjadrit obavu o svoju budúcnosť a oni ju vypočuli. Tvoj muž v sebe objavil závisť zlobu a lakomstvo. Hriešne pocity. Cíti sa zranený a vyplavilo to z neho tieto hriešne pocity. Neznamená to, že je to zlý človek. Všetci máme v sebe aj závisť aj lakomstvo a sme zraniteľní. On musí teraz sa pokoriť a nájsť pokoj cez túto pokoru. Vzdať sa niečoho je niekedy výhra. Len vzdať sa dedičstva nestačí. Najprv musí nájsť pokoj a lásku k sestre a k rodičom. Potom sa mu to dedičstvo bude zdať malicherné.