Dva domy v jednom dvore
Rodiiča si prerobili na dvore dom, my zostávame v ich 50-ročnom, niečo sme prerobili,..brat zostáva s nami bývať, nechce ich zaopatriť, dohoda bola, že ak sa odsťahuje-vyplatíme mu štvrtinu, no teraz mama povedala, že keď zostáva, ich dom bude po tom ako zomrú jeho..nevrazil tam ani euro, zdá sa mi to nefér, mama hovorí-aby nezostal holý milý, ako to vyriešiť? ďakujem.
@nuvaring a su aj taki ktori to robia nezistne a da sa s nim aj zit ... a dokonca je raz polooblacno a raz svieti slnko, a dakde nemaju jar a dakde rastu 100 metrove stromy ;)
Nie...nepochopila si. Nič nie je zadarmo a rodič,kt. Ponuka pomoc, zjavne pomoc za odmenu očakáva. Veď nielen tu aj všade okolo je známa veticka "darujem,prípadne prenecham dom za doopatrovanie" 😀 tak keď je taký frajer buď nech daruje z lasky a nečaká za to nič,keď už tie deti tak ľúbi a chce pomahat
@nuvaring Slnko svieti uplne zadarmo 🙂 Btw. a co je na tom zle keby aj ocakavali starostlivost v starobe? Ty chces umierat sama ako vlk dakde pod stromom v lese?
Napr nase babky, prababky zomierali tak, ze jedneho dna ich nebolo.. dali vela a nikdy nechceli byt na obtiaz, pomoc by ani neprijali. Akosi sa to nestotoznuje s Tvojou teoriou.
Ja byt rodicmi, predam oba domy a ideme na cestu okolo sveta - problemy vyriesene 😀
po 1. nechcem byť nikomu na obtiaž a áno chcem umrieť sama a hlavne hneď = v zmysle neležať s plienkami imobilná v posteli dalšich 100 rokov, nech so mnou nikto nemusí mať starosti
po 2. pomoc dieťaťu poskytnem vtedy, ked ja budem chcem a v rozsahu, v akom ja budem chcem, ale bez podmienok typu : "bu-bu-bu ja ti dám byt a ty ma budeš 300rokov opatrovať"
jednoducho zhrnuté, podčiarknuté, dať a nečakať za to nič!!!! alebo nedať nič a nevyčítať si vzájomne takisto nič.
@nuvaring hm...a co ked budes vazne chora a jednoducho ti dobre padne mat niekoho pri sebe?ci taku moznost nepripustas?skratka,nechces byt na obtiaz detom a teda sa sama rozhodnes pre nejaku opatrovatelku,ci ustav?
iako teraz nerypem,iba cisto by ma zaujimal tvoj nazor na takuto situaciu-kt.ti samozrejme absolutne nezelam
@nuvaring tak krasne rozpravas : )) a Ty vies, co Ta v zivote postretne?
No a ta Tvoja teoria, dat a necakat nic, je vlastne idealna, no v realnom svete sa domnievam ze nefunguje.
@terezka1947 áno tak.
@ivkadracova veď prave preto že teória nefunguje v praxi,ja od nikoho nič nechcem a tým pádom má nikto neobtazuje
že polovička majetku za doopatrovanie 🙂 odpadnem...................skôr tí čo zostávajú bývať doma sú príživníci.............lebo zväčša bývajú iba za energie...........a čo zatiaľ druhí súrodenci majú na krku hypo........
Aby sme vedeli či jeto spravodlivé, alebo nie, potrebovali by sme vedieť aké sú dané domy veĺké, koľko majú rokov, ....
@nuvaring no sak dobre, ale ani byt sam nie je prave najstastnejsie riesenie, alebo nestykat sa s rodinou len aby odomna nic nechceli.. to uz je trochu moc, nie?
@nuvaring no ja mám taký istý vnútorný postoj ako ty (nič od nikoho nechcem ani neočakávam). Moja babka vždy hovorila, že ona by nikdy nedovolila, aby ju doopatrovali jej deti a vymieňali jej plienky, že ona si radšej niekoho zaplatí. Babka bude mať tento rok 85 rokov, behá ako vrtuľa, tabletky na srdce do seba hádže už 45 rokov a je v pohode, tento víkend už okopávala záhradu. Len už má reči, že už ju to tu (na tomto svete) nebaví, že už by aj rada umrela 😒
Takže z toho vyplýva, že človek môže mať bez zábran a bez škrupulí svoj vnútorný postoj a nemusí sa báť ho nahlas vysloviť aj keď je nekonvenčný.
@ivkadracova myslím, že to nie je o nestýkaní sa s rodinou. Je to o postoji, že ak môžem a chcem dať, dám, poskytnem, ale nezištne - nie s tým, že si urobím v hlave zoznam svojich dobrých skutkov a v budúcnosti budem požadovať adekvátnu náhradu.
ja som svoju mamu aj prebalovala...aj som od nej nic nechcela a neocakavala...ani ona nechcela byt na pritaz a ked som sa vydala,chcela,aby som si zila svoj vlastny zivot-ale nechcela som,vedela som,ze tu mamka nebude vecne a to "na obtiaz"prebalovanie som tak nebrala...bohuzila,jej to blbe bolo...mne nie...
ked mna vedela prebalovat ako dieta,ja som ju mohla ako jej dieta(obdivujem deti,kt.sa staraju o svojich rodicov a okrem prebalovania riesia aj kadeco ine viac rokov-hlboko sa sklanam)
ono je jedna vec nieco chciet,druha vec nieco zit,zazit....a ani ja nechcem byt na pritaz,tiez by som rada zomrela rychlo....aaaale,urcite ak by som potrebovala opateru-normalne sa otvorene priznavam,ze som taky SLABOCH,ze ju chcem od svojich deti
nic za to neponuknem ....dufam,ze to raz urobia z LASKY ku mne
takze o co sa chcem v najblizsej dobe snazit?
vychovat deti tak,aby som raz nemusela kazdemu v starobe rozpravat,ze chcem byt sama a chcem byt samostatna,aby som sa nemusela hanbit,ze moje deti na mna kaslu 😒
ci sa mi to podari neviem...ale urcite snaha bude 😀
a nemyslim si,ze by som tym svoje deti nejako obmedzila....
ludia sa maju o seba starat navzajom...nikto ma nepresvedci o tom,aky je super clovek,ked na vlastnych rodicov kasle-praaazne slova,ked skutky su nijake
@tanapeta a vies,co je este vacsi paradox?ked sa deti rozhodnu,ze jeden doopatruje rodicov,dalsie sa vsetkeho vzdaju-lebo on sa postara,nech teda mu dom ostane...a rodic zije po dohode 2tyzdne...aaaaaaaa dotycna uz surodencov nepozna a bije sa do prs,ze ved sa dohodli,ze dom je jej...oooch...toto je uz hyenizmus
Som si zdvihla tlak, z normalnej otazky... aka debata... No nechapem uz o com tu tocite, ake doopatrovanie? Aka zadarmo aupair, kuchar?? Je to riadne arogantne.. nehnevajte sa, ale rodina zije pokope, je jasne ze si pomahaju navzajom, kym su rodicia v pohode a ziju samostatne iba pod jednou strechou o akom opatrovani tu rozpravate?? Hadam ak by sa dospelej dcere nieco stalo, tak aj oni pomozu, ak sa nieco stane rodicovi, tak hadam aj dieta moze pomoct. Kolki stari rodicia skoncia tak, ze ich treba prebalovat? Opatrovat inak ako sem-tam sa porozpravat,alebo pripomenut tabletku? No veru vela nie, zomrela nam pra-prababka, mala 105 rokov a nik ju nikdy neprebaloval, detto tiez mam kopec starych rodicov, aj mojich rodicov a nikto nepotrebuje opatrovat, v rodine mame aj rakovinu a tiez nie je potrebne aby niekto robil nejake specialne namahave ukony, za ktore by si zasluzil metál.
Dohodli sa tak dospeli ludia, a je to tak, ze ziju spolu... to co tu niektore predvadzate je cista zavist a nepochopenie zakladnych ludskych vztahov... ked ma zena partnera a ten sa jej stara o dieta, alebo nebodaj povysava, navari, tak tiez je vykoristovany/alebo ona za to ze mu navari je vykoristovana a teda ostatny clenovia rodiny by mali byt odstaveni???? Mojim rodicom, keby sa cokolvek stalo a treba ich zaopatrit, tak si aj nohy polamem, aby som ich zabezpecila a pomohla im a ani ma nenapadne dohadovat sa so sestrou alebo bratom, co za to dostanem, co mi patri a uz vobec by ma nenapadlo navazat sa do brata a sestry ak by sa im nedalo (rovnako ako oni nepovedia nic ked sa niekedy neda mne...). Niektori ludia, skor ako zacnu sudit a radit inym, by sa mali zamyslit, ci este maju nejake moralne hodnoty...
Buď rada, že máte dom a nebuď nenachamtaná, môže to dopadnúť nie v tvoj prospech. Niekto si berie tisícove hypotéky a vy ste prišli na hotové...
@tanapeta trepes ˇv dobrom, aby si sa neurazila), v prvom rade ak by sa to dieta nedohodlo s RODICOM, kaslat tam na surodencov, tak by tam nebyvalo... sukromie, no som zvedava ako sa budes tvarit ked tvoje deti vyrastu, ci ich po 18tke vyhodis na ulicu lebo chces sukromie ;) Kolko starsich ludi by bolo stastnych, keby malo castejsie spolocnost, aj za stratu "sukromia".... mozno tvoj pohlad plati na takych 20-30rocnych co domov chodia prespat a zobrat mame/otcovi dochodok/vyplatu, ale urcite aj dieta co ma svoju rodinu ma aj ine veci na praci ako mysliet na to ako na rodicoch zarobit :P A inak sa aj stara o rodica/resp. ten vztah je iny ako od pubertiaka... ALEBO Ako si kto vychova, tak ma 🙂
@tanapeta inak my sme doma 3-ja, tak podla teba ja spravne, aby sme so sestrou (z domu sme prec od 18tky, zazracne ani jedna nemame hypoteku, ani dlhy, ani existencne problemy.. hmm) nabehli domov a nasho cerstvo 18rocneho brata z tade vysackovali, lebo sa prizivuje na rodicoch a mal by im nechat sukromie? Alebo riesit "dedicstvo" po 50rocnych rodicoch teraz, aby si to naaahodou on nenechal? :P no zvlasne.. je to hadam na rodicoch a ak by mali nieco proti, alebo mali ine predstavy o existencii tak si to tak zariadia.
@tanapeta to je jeden pripad a ak si rodic neotvori usta, tak jeho problem... zase na druhej strane je to rodic, dieta ma aj vychovavat... a nie len čičíkať a povedať si "čo s ním", cize nie je na vine iba to dieta, ale aj rodic...
@adulla2 podla mna sa nehadaju, podla mna zatial iba tu zistuje ake ma moznosti a vnutri ju to skrie ;)