icon

Ex mi nedovolí odsťahovať sa s deťmi do Nemecka, čo mám robiť?

miskahryzka333
10. júl 2019

Baby nasla som si priatela som rozvedena ,mam dve skolopovinne deti ide o to ze priatel je v Nemecku pracuje tam dlhe roky ma aj obciastvo nemecke aj ake take zazemie tam.Stale chce aby sme tam isli zit ,ze je to tam vsetko lepsie zabezpecene ,deti ma rad .Problem je v tom ze moj ex toto nikdy nepripusti ani si neviem predstavit ako by sa tam deti zaradili do skoly atd.Kedze ta rec chyba.Je to velmi tazke rozhodnutie pre mna.Co by ste spravili na mojom mieste?

bluka2
10. júl 2019

Nepíšeš na koľko seriózny vzťah to je, koľko trvá a aky má vzťah s deťmi, ani ako staré sú deti a ako sa stretávajú s otcom..ťažko radiť. A čo chces ty?
Jedine, čo mi napadá je v prvom rade si zistiť, či je to z právneho hľadiska vôbec možné presťahovať sa s deťmi bez súhlasu ex.
Ďalšia vec deti sa zvyčajne jazyk naučia neuveriteľnou rýchlosťou a obohatí ich to, to by sa mi zdalo zo všetkého to menej komplikované. V Nemecku na toto majú systém, aby sa pekne integrovali.

karolinakr
13. júl 2019

No ja som zila v zahranici xy rokov mozem len odporucat Nemci maju dokonca vyssiu min.mzdu ako Anglicania, dochodky su tam zevraj 2000€ neviem ci to je pravda, co vahas a naco cakas? Keby ti aj vztah nevysiel, naucite sa nemecky, dobre si zarobis. Ja by som nevahala ani minutu.
A ze ex nesuhlasi, tak ked ti chce znicit zivot jasne, ze nesuhlasi.Len priatel musi byt spolahlivy, zofpovedny, cestny - nie ze ta tam preda niekde.A ako si porozumie s deckami?.Vela stastia ti prajem.Ak ma dobty charakter moze to vyjst

galioska
13. júl 2019

@miskahryzka333 o deti sa báť nemusia, naučia sa raz dva, školstvo iné, ústretovejšie, je to len a len na tebe a ich otcovi samozrejma

marca12
13. júl 2019

@miskahryzka333 toto by som detom neurobila,odtrhnut ich od otca. Ak maju s otcom pekny vztah,nerob to. Viem,ze je to tazke rozhodnutie,ale v prvom rade mysli na deti. Ono to znie krasne,ze budu zit v Nemecku,kde je vyssia mzda,dochodky,uroven skolstva,ale budu tam deti stastne? Dalsia vec,aky silnu moze byt vztah,led priatel zije v nemecku a ty tu? Uprimne,pochybujem,ze ten chlap vie,do coho ide. Ak ta tak miluje,nech sa on usadi tu a pochooi,zw tvoje deti maju milujuceho otca,ktory ma pravo zit v ich blizkosti.

mogaa
13. júl 2019

@miskahryzka333 ty ale nemôžeš odísť s deťmi do zahraničia pokiaľ s tým tvoj ex nesúhlasí.....tvoj ex má rovnaké práva ako ty, takže aj právo na stretávanie sa s deťmi.....dá sa to riešiť jedine súdnou cestou....alebo sa musíš s ex dohodnúť na zmene stretávania s deťmi, napr.že mu ich budeš voziť na Slovensko v čase prázdnin podľa dohody...ak nesúhlasí, tak jedine dať na súd návrh na zmenu styku otca s deťmi, ;ale musíš preukázať že je to v záujme detí že ideš do istoty - máš tam kde bývať, prácu a aj pre deti vybavenú škôlku.....napr.pokiaľ si s priateľom do teraz nežila v spoločnej domácnosti tak je veľmi pravdepodobné že ti to zamietnu. Otec má na deti rovnaké právo ak matka - takže nesmie sa mu obmedzovať v styku s nimi....pokiaľ s nimi vycestuješ napriek nesúhlasu tvojho ex - môže sa to brať ako únos alebo zamedzovanie styku otca s deťmi čo má určené súdom. Ak by on následne požiadal o zmenu starostlivosti, môže mu byť vyhovené..

mogaa
13. júl 2019

@miskahryzka333 rovnako ak budeš cez súd žiadať zmenu styku otca s deťmi a ide o školákov, ktorý nevedia ani jazyk danej krajiny - je veľmi pravdepodobné že to zamietnu.....musela by si im nájsť slovenskú školu a preukázať že vedia aspom základy nemeckého jazyka....Školská dochádzka je povinná ak máš napr.dieťa čo ide do piatej triedy, nemôžeš ho dať ani do štvrtej pokiaľ nerozumie jazyku.....Jediným riešením by bola slovenská škola alebo anglická - teda ak deti vedia po anglicky...prípadne by si musela preukázať že deti môžu ešte pred nástupom do školy v cudzine absolvovať intenzívny jazykový kurz počas prázdnin v danej krajine....

henikav
13. júl 2019

Moja znama takto odisla, ale deti museli zostat na sk. Ak s tym otec nebude suhlasit, bude to unos

karolinakr
14. júl 2019

Ja som vzdy v detstve tuzila, aby moji rodicia sli do cudziny, do Nemecka al.USA kvoli zivotnrj urovni ,jazyku, spoznat svet.Ale moji rodicia boli domasedi a vsetko som si v dospelosti musela v krvi a pote vybojovat, enormne naklady na byvanie, hladanie si prace ked nevies rec a ked som si nasla pracu tak na kupu bytu by mi to nestacilo.Teraz to maju decka na zlatom podmose, ze rodicia odidu a vybojuju im cesticku - a nechcu to !! Ucit sa jazyk v 13 rokoch a 30ke to je sakra rozdiel! Pismenka ti same skacu do hlavy? A myslis ze na SK nepotrebujes cudzie jaxyky? 2/3 inzeratov su v cudzom jaxyku. Vsak ked dostanes dochodok 330€ potom sa spamatas, ci to bol alebo nebol dobry napad tu ostat.

mogaa
14. júl 2019

@karolinakr každá strana má 2mince....ani v zahraničí nie je nič zadarmo.....v USA ak nemáš dobré poistenie a niečo sa ti stane - ani pes po tebe neštekne - zdrav.starostlivosť je tam podľa toho aké si platíš poistenie(resp.na aké máš🙂), detto Anglicko ano platy pekné, ale náklady na bývanie vysoké(zväčša sa riešia prenájmy a tam sú ceny naozaj vysoké), drahé služby (teda vzhľadom na naše pomery🙂) a zdravotníctvo jedna katastrofa🙂🙂platíš si za všetko.....u nás napr.škôlka cca 50eur mesačne, v ˇIrsku škôlka 200libier/týždenne....

henikav
14. júl 2019

@karolinakr ale tu nejde o to ze vybojuje detom cesticku. Ty si myslis ze rozvedena zena s deckami zdvihne kufre, deti a ide si kam chce, ak s tym otec nesuhlasi? Okrem toho ako
@mogaa pise, ani v zahranici nie je vsetko super, musis sa obracat aby sa ti darilo a bez jazyka moze robit akurat tak podradne prace, aj tomu bude rada ak sa jej vobec ujdu, lebo lacnej pracovnej sily je vsade vela. Zlate casy sa pominuly, je to cim dalej tym tazsie

karolinakr
14. júl 2019

@mogaa
@henikav mozem s vami teoreticky suhlasit, ak mate alebo matka deti ma dobre postavenie v praci a vyplatu, co pokryje naklady a clovek nezivori.Ak tu je niekto na minimalke, potom je hlupost tu ostavat, ak clovek nie je dobrodruh tak ho to cestovanie nelaka samozrejme. Pre mna to bola viac menej vyzva a v Londyne som prezila najkrajsie roky zivota.Keby sa mi vyskytla moznost ist do USA tak dviham kotvy na rok staci.Ja neviem co jej teda poradim- napisat si na papier vpravo vyhody, vlavo nevyhody zapojit IQ a srdce a spravne sa rozhodnut

veronikaszabova
14. júl 2019

@karolinakr ono to je sice pekne si to napisat na papier, ale pokial otec nebude suhlasit a sud jej to neodobri, bude na SK.

karolinakr
14. júl 2019

@veronikaszabova tak to neviem, nejak sa zmenili zakony a naco tuto temu vobec zakladat, ked tato povie nie...

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
mogaa
14. júl 2019

@karolinakr ja som len poukázala na to, že matka sa nemôže len tak zobrať s dieťaťom a odísť do zahraničia ak s tým ex nesúhlasí...A druhá vec je, ak ide do zahraničia slobodný človek a ak ide niekto s dieťaťom....Lebo veľa ľudí si uvedomuje len výhody - aký je tam super plat, ale už nepozerajú aký je tam život drahý - napr.prenájom, škôlka, opatrovateľky pre dieťa, zdravotníctvo či ostatné služby....ten kto ide už s dieťaťom musí počítať s oveľa väčšími výdavkami - lebo škôlka, škola, opatrovateľka ktorú treba platiť v čase keď treba vyzdvihnúť dieťa zo školy a matka je v robote, krúžky - to všetko je oveľa drahšie ako na Slovensku a matka tam zväčša nemá nikoho kto jej vie pomôcť napr. keď sú prázdniny či choré dieťa.....ona s priateľom v práci a starí rodičia a súrodenci na Slovensku....

eliska13
14. júl 2019

@karolinakr ty máš strašne skreslené názory.V prvom rade to začína a končí, že muž nesúhlasí a tým skoncili.Normalnemu chlapovi nestačí vidieť deti cez letné prazdniny.ma na to právo je otec a pochybujem, že by mu to súd odobril.Presne ako niekto píše si predstav, že by si on našiel frajerku v zahraničí a povedal, že deti sa budú mať lepsie
@miskahryzka333 ty vieš reč?žila si s ním už tu na Slovensku v spoločnej domácnosti?ak by náhodou muž súhlasil deti sa rýchlo naucia toho by som sa nebala

veronikaszabova
14. júl 2019

@karolinakr zakony sa nijako nezmenili - na deti maju narok obaja. Cize ak nebude suhlasit, nikam s nimi nemoze vycestovat.

dovozadokoca
14. júl 2019

Som jediná, ktorej to príde tak, že skôr zvažuje, že tam pôjde bez detí? S deťmi nemôže, keď otec nesúhlasí.

eliska13
14. júl 2019

@dovozadokoca áno je to zmatocne napísané, ale podľa mňa myslela s detmi.v prvom rade by bolo pre mňa dôležité či viem reč, kde tam môžem pracovať, lebo prísť do cudziny a 3 osoby, aby živil priateľ nebude robiť dobrotu plus chodiť po úradoch, vybavovať školu, kurz jazyka...deti tu majú kamarátov, starých rodičov, otca....na to všetko treba myslieť.Idea, že v Nemecku je vyššia životná úroveň je fajn, ale poplatky za bývanie a iné sú tiež omnoho vyššie ako u nas

trilliardr
Autor odpoveď zmazal