icon

Ex prepísal všetky majetky

1. aug 2023

Dobry vecer,

s mojim ex mam 22 rocnu dceru, otca nevidela 13 rokov, pretoze sa s nim nechcela stretavat. Dnes som sa nahodou dozvedela a potom si to overila v katastri, ze cely majetok prepisal na svoju novu zenu. Vsetko - pozemky co zdedil, dom po rodicoch co zdedil, 2 byty ktore si kupil. Proste vsetko. Dcere po skonceni skoly nedal ani cent. Da sa proti tomu nejako branit? Zdedi niekedy aspon nieco? Je to vobec mozne, ked ma vlastne biologicke dieta?

Strana
z8
sense
9. aug 2023

@minenkak a to nielen otec ale napr prichádzaju o vnuka/vnučku aj stari rodičia, ktori záujem mali a nemohli, lebo matka sa rozhodla ako sa rozhodla a nasla pre deti novú rodinu

subartic
9. aug 2023

@sense a riešením je čo ako ? Prepísať majetok na manželku s zdôvodnením že mi je dieťa cudzie ? To nie je riešenie , to je pomsta bývalej žene za jej tuposť že bránila dieťaťu sa stretávať. Je pramálo mužov ktorí bojujú o stretávanie sa , buď sa vôbec nestretávajú lebo nechcú alebo nová žena si to nepraje ( čo som si prebehla tém je tu dost ako ďalšie manželky deti z predchádzajúcih vzťahov nemôžu ani vystáť ) , alebo po pár pokusoch to vzdajú . Príde 18 tka a syn sa má ozvať otcovi ? Nie otec synovi ? Kto je starší , kto je zrelý , kto mal mať predovšetkým snahu o obnovenie vzťahu , no otec a nie 18 ročné v podstate ešte decko . Veď to je iba stredoškolák . Ja som rada že môj partner to vtedy nevzdal , chodil si pre syna, domáhal sa styku , podával návrhy na súd, že sme mu doma vytvorili prostredie aby tam chodil rád, že sa viedli rozhovory, že sa neútočilo na jeho matku , nerozprávalo sa o nej aká je to pizda ( hoci v poriadku nebola ) a hoci dnes už som s ním dlhšiu dobu netvorím pár, jeho syn ku mne chodí podchvíľu. Syn sa s otcom stretáva, majú pekný vzťah a aj vzťahy medzi jeho rodičmi sa časom usporiadali a stali sa aspoň troška normálnymi.

sense
9. aug 2023

@subartic prečo pomsta? Kde vidíš vyjadrenie otca ze to urobil lebo mu je dieťa cudzie? Teba by ako dieťa nezaujímalo prečo je to tak ako je? Prečo nemôže byť s otcom? Pretože mňa ano. A z toho prípadu co poznam ja keďže sa ma dotýkal, jedno dieťa si našlo vzťah naspäť k otcovi druhé nie, hoci obe vyhľadal aj v dospelosti vdaka sociálnym sieťam a okoliu, napriek tomu sa jedno dieťa dodnes neozvalo. Neprajavikonzieden záujem. Hoci má matka deti už tretieho alebo štvrtého manžela dokonca a druhy "otecko" sa na deti po rozvode s ich mmou vykašľať.

Ty to vidíš z toho co si videla ty, ja z toho co som videla ja.
A vieš čo moji rodičia sa tiež rozviedli, otec mal neskôr novú partnerku a keď umrel vzdala som sa podielu dedičstva v jej prospech, hoci som nemusela, lebo som mala pravo. Ale bola to ona ktorá sa o neho starala do poslednej chvíle. A ja som mala s nim minimálny kontakt, keďže si pamätám Aky bol a ako prebiehal rozvod. A som vďačná mojej mame ze napriek tomu aký otec bol náš podporovala v kontakte aj s nim resp Ab sme zavolali nopisali lebo narodeniny vianoce atď ale hlavne aj s babkou a dedkom s otcovej strany , hoci mohla mať na nich ťažké srdce. A aj teraz x rokov nám vždy pripomenie ze mam babka meniny, ma narodeniny atd
A to zjavne autorka príspevku nerobí, lebo jej to vyhovuje tak ako je, ale z majetku by vyťažiť chcela a ešte sa ide oháňať aj morálnym pravom.

subartic
9. aug 2023

@sense je to pomsta nič iné., bežne človek neprepisuje svoj majetok na partnera.Je tu xy tém kde jasne ženy/ muži deklarujú že by nikdy svoj majetok alebo svoj podiel na majetku neprepísali na partnera, ani na manžela, že by stratili akúkoľvek istotu , že neodídu s holou riťou . A tu zrazu manžel prepisuje na manželku lebo mu je dieťa z predchádzajúceho vzťahu cudzie ( príspevok v tejto diskusii ) a elegantne sa ho snaží vyšachovat z dedenia. Okrem toho , ak ten manžel nie je úplne padnutí na hlavu , tak si musí veľmi jasne uvedomovať svoju zraniteľnosť . Život môže byť totiž riadne nevyspyteteľný a aj druhá žena môže byť jeho ex.č. 2. Obzvášť je to paradoxne ak si druhá žena privedie do manželstva svoje deti z predchádzajúcich vzťahov a ešte majú spolu dieťa, muž prepíše na ňu všetok majetok v snahe vyšachovať deti z predchádzjúceho manželstva a myslíte že to urobí aj jeho druhá žena ? Vylúči svoje deti z predchádzajúceho manželstva z dedenia , len aby malo ich prípadné spoločné dieťa. No nevylúči , to sú len muži v tomto takí tupáci .

minenkak
9. aug 2023

@subartic je to bežné a ešte ako ,že človek prepisuje majetok ešte za života

subartic
9. aug 2023

@minenkak nie je bežné prepisovať svoj majetok za života na partnera/ manžela. Možno ako ho prepíšeš na deti s podmienkou dožitia a dochovania.

sense
9. aug 2023

@subartic to co urobí každý žijúci človek počas za života zo svojim majetkom je len a len jeho vec. Ak ho súčasná manželka o majetok pripraví, tak tiež to nebude autormi trápiť a nepôjde mu pomáhať alebo nútiť dieťa aby mu pomáhalo.
Plus dôvodom nemusí byť pomsta, môže byť za tým aj úplne niečo iné... Napr ak podniká a ručí celým svojím majetkom a stačilo by jedno chybne rozhodnutie a príde o Všetko. Ale to autorku určite nenapadlo, len pomsta

subartic
9. aug 2023

@sense podnikateĺov je veľa, ručiť celým svojim majetkom môžeš len ako živnostník alebo licencovaná osoba, na tejto forme podnikania sa takmer nedá zbohatnúť , drvivá väčšina podnikateľov kde sa dá hovoriť o majetku podniká vo forme právnických osôb , prevažne s.r.o a súkromný majetok je chránený . Takže toto je viac než nepravdepodobné.

minenkak
9. aug 2023

@subartic jednoducho a proste nech si každý robí so svojím majetkom čo chce

ukulela
9. aug 2023

@subartic pozri, ze prepisal nehnutelnosti (ci zakladatelkin, ci vyssie diskutujuciej) - to stale neznamena, ze dieta nebude nic dedit. otec este neumrel, mozno nejake aktiva este ostanu ....
dalsia vec - ked si kupil muz s novou manzelkou dom, spolocne splacaju hypo - tak ju mooze chciet ochranoit pred tym, aby po jeho pripadnej smrti musela vyplacat dieta. Ak by dcera zakladatelky, alebo syn diskutujucej chceli obnovit vztah s otvomu, maju este moznost .....

subartic
9. aug 2023

@ukulela takže podľa tohto tvojho výkladu aj matka má teda vylúčiť svoje deti z predchádzajúceho manželstva z dedenia , teda ak s novým manželom spláca hypotéku na dom , aby ho v pripade svojej smrti ochránila od toho vyplácať jej deti ? Robia to reálne ženy ? Nerobia .

ukulela
9. aug 2023

@subartic ani sa nesnazis na to pozriet z druhej strany. aj my mame pripad v rodine, ked syn po otcovi zdedil velke trt a male houby k tomu ... a to nemal ani novu zenu, ale vlastni stari rodicia odrbali vlastne vnuca - a pre istotu po smrti jedneho syna prepisali majetky na svojho druheho syna. takze ano, viem, ake je to nespravodlive.
ALE - rozumiem rozhodnutiu otcov, ktorych deti odmietaju aj v dospelosti to urobit.
opytam sa ta - vies si predstavit, ze v scenari ako je zakladatelkin/prisievatelkin, ak by musi neprepisali majetok . ochoreli by - postrarali by sa ich deti o ne? prisli by do nemocncie? prisli by vymenit plienku nevladnemu otcovi? rit palovu, skratka tie vztahy sa rozhodli aj tie deti uz dalej nebudovat. Ony pritom este stale cast majetku zdedia, otec predsa bude mat nejaku financnu hotovost, auto atd. zdedi nieco po rodicoch atd. mozno sa deti spamataju, ked budu mat vlastne deti a pokusia sa nadviazat vztah. mozno pri svadbe .... stale maju sancu, ale rozumiem tym otcom, ked bolo X krat odmietnuti a potom (priklad prispievatelky) aj dospelym dietatom,
A k tvojej otazke, ci tak robia matky - no hocico robia matky. pamatam si diskusiu, kde zena mala z prveho manzelstva 3 deti a z druheho 1- Muz och s laskou vsetky vychoval. Prve deti zdedili nieco malo po svojom biologickom otcovi a matka nutila posledne dieta, aby sa vzdala dedicstva po otcovi/druhoim manzelovi, lebo ze je to nespravodlivo voci starsim detom ... a ked dieta odmietlo, tak matka svoju cast prepisala na starsie deti, Takze ano, aj matky robia cachre a deti "vydedia" - hoci s nimi maju aj denny kontakt.

subartic
9. aug 2023

@ukulela ale práveže ja sa snažim na to pozrieť, ja som na tej druhej strane priamo bola , ako ďaľšia partneka muža , ktorého prvá partnerka manipulovala syna voči nemu . Nie je riešením urobiť takýto krok proti mladému človeku , jedine riešenie je vytrvať a robit všetko preto aby sa tá manipulácia prelomila.
XY detí sa nestará o svoich rodičov , hoci s nimi žili v spoločnej domácnosti a rodičia ich nevydedia, a ani neprepíšu majetok .
Nie , matky takéto veci všeobecne nerobia , nevylučuju svoje deti z dedenia len preto aby ich manžel po jej smrti nemusel vyplácať, proste to nerobia.

vikiki29
9. aug 2023

@subartic nie, ty si na tej druhej strane nebola. Tvoj partner nezomrel a vás spoločný majetok nezdedilo dieťa, ktoré on XY rokov nevidel. Tak už vidím teba ako s veľkou radosťou po smrti manžela pred dôchodkom predávaš napríklad dom, ktorý ste s manželom cca 30 rokov spolu splácali aby si mohla dať peniaze z neho niekomu kto ti je cudzí a v podstate aj jemu keďže sa nevideli a nekomunikovali väčšinu života.

subartic
9. aug 2023

@vikiki29 prepíšeš svoj majetok na tvojho súčastného manžela aby nemusel vyplácať tvojho syna z predchádzajúceho manželstva z domu ktorý ste spoločne nadobudli , ale syn a manžel sa nemuseli, neskôr sa vôbec oni dvaja nestýkali ale ty so syno áno ? Vydedíš takto elegantne svojho syna aby si uchránila svojho manžela pred prípadným vyplácaním ?

vikiki29
9. aug 2023

@subartic a syn bude na mňa celý život kašlať? Nekontaktovať ma, nekomunikovať so mnou, nezaujimať sa ako sa mám, či som zdravá, chorá, šťastná, nešťastná…. Či niečo nepotrebujem? A bude iba čakať kedy zomriem aby sa mu ušlo dedičstvo? Áno v tom prípade prepíšem.

jujulip
9. aug 2023

@subartic ale ty už pletieš jedno cez druhé. No ak by sa stýkala so synom a mala s ním dobrý vzťah, prečo by to mala robiť. Ale možno keby ju muž odkopol a cielene by ho odtrhol od matky, a a syn by matku vedome ignoroval, tak by si asi veľmi dobre zvážila, kto bude po nej dediť. Ale toto muži nerobia,však.

subartic
9. aug 2023

@vikiki29 výsledok je rovnaký . Tvoj muž pred dôchodkom bude vyplácat tvojho syna ktorý ho počas vášho manželstva ignoroval vzájomne sa nemuseli a nakoniec s ním prerušil kontakt. A nie , určite by som s radostou nepredávala majetok , ale ani by som nechcela aby môj muž vydedil syna, ale to je riziko takýchto poskladaných vzťahov .

lienka.7
9. aug 2023

@subartic nie na manžela, ale na deti. Sorry, ale nevidím najmenší dôvod, aby som syna exa vyplácala z nášho aktuálneho domu/bytu (ktorý mam ja spolu s mužom a splácame ho) . To ako prečo? Z akého dovodu? On predsa dostane byt po matke.
Moje deti dostanu tiež od jeho matky nieco? Asi ťažko. Tiež sú jej cudzie ako v podstate mne on. A to aj vtedy, ak by vzťahy boli OK, ale ja nie som jeho matka, pochybujem, že v prípade potreby by sa PN staral napr.o mna keby som potrebovala. Asi ťažko, ze?
V tomto prípade, sa ma postarat matka, keďže hnuteľný majetok si vysporiadali s ex. Podedit môže max.daco z nejakej hotovosti, ale rozhodne nie podiel na dome, či byte z iného manzelstva.
Aj to je zial údel pre deti z rozvedených rodín, ze zial nikde poriadne nepatria.

subartic
9. aug 2023

@lienka.7 neviem či ti rozumiem , syna exa ? Snáď syna súčastného manžela, toho máš riešiť anie syna tvojho exmanžela .

subartic
9. aug 2023

@lienka.7 takže dom by si prepísala na deti . A na ktoré ? Iba na vaše spoločné so súčastným manželom alebo aj na tvoje deti z predchádzajúceho manželstva, ktoré by si si tam doniesla.

vikiki29
9. aug 2023

@subartic nie, teoreticky moj muž nebude musieť nikoho vyplácať, keďže nehnuteľnosť bude jeho, prípadne našich spoločných detí. Píšem, že v prípade úplného nezáujmu a dlhoročnej ignorácii a odmietania (tak ako je to v prípade autorky a jej dcéry) nehnuteľnosť prepíšem.

subartic
9. aug 2023

@vikiki29 aha tak teoreticky dlhodbého nezáujmu tvojho syna o tvojho muza , teda jeho nebiologického otca ale relatívne dobré vychádzanie s tebou , dom teda prepišeš na muža alebo na vaše spoločné deti . Zujímavé riešenie , ja by som to neurobila.

vikiki29
9. aug 2023

@subartic ideš si svoje v kuse. Ja som písala o prípade nezáujmu o mňa nie môjho prípadného nového manžela. Príspevok je takisto o nezáujme o otca, nie o jeho novú manželku. Ale tebe asi človek nevysvetlí, čo?

subartic
9. aug 2023

@vikiki29 ale ja sa ta pýtam na takúto situáciu m akú som popísala . Lebo dopad by bol rovnaký, ako si ty mne tu pekne vyhodila aká by som bola nadšená keby som vyplácala syna môjho muža. No ako by si to riešila ? Nechala by si vyplácať tvojho muža alebo by si odstavila syna , ktorý by nemal rád tvojho súčastného manžela.

vikiki29
9. aug 2023

@subartic ale o tom príspevok nie je. Ja píšem a reagujem k príspevku, nevytváram konšpiračné teórie - čo by bolo keby. V tomto prípade si to otec zariadil najlepšie ako mohol a to je moj názor. Urobila by som presne to iste na jeho mieste. Pekný večer

lienka.7
10. aug 2023

@subartic ex. (Ako exmanzelky) to "A" mi tam dopísalo automaticky.
Je potrebné rozlišovať, pokial je dieta s tebou viac menej stále a nejako sa na "spravovani" nehnuteľnosti aj podiela. Samozrejme nefinancne, nejakou pomocou v domácnosti, kosením trávy a pod. Proste dom/byt aktivne "uziva", je integrálnou súčasťou rodiny. Nie, ze tam príde "na víkend" a bodka, pripadne vobec a potom len caka na výplatu "svojho" podielu. To v žiadnom pripade. Plati to obojstranne samozrejme.

ljzozv
11. aug 2023

@subartic ak sa moje dieťa prestane o mňa zaujímať v dospelosti, nebude mať záujem sa so mnou stretnúť, prípadne mi pomôcť. Áno....
Ak by sa v rodine vyskytol človek, ktorý by mi pomáhal a riešil so mnou moje aktuálne veci, či zdravotné, či súkromné. Pomáhal by mi, tak nemám problém prepísať na túto osobu svoj byt s doživotným užívaním mnou .
A je to jedno či je to predsa matka alebo otec.
Dieťa nemá záujem o živú matku, ale o mŕtvu sa pôjde utrhať? Lebo zrazu to bola jeho matka?
V konkrétnom príklade hore je to otec .. ale rovnako môžem takto použiť príklad matky, nevidím v Tom rozdiel. 🤷

Strana
z8