icon

Ex vyhodila syna z domu

16. okt 2023

Ahojte.Prosim poraďte prosim v tejto situácii.
Som vydatá.Manzel ma 17 ročného syna z predchádzajúceho manželstva, ktorý je zvereny do starostlivosti jeho matky.
Včera ho však vyhodila z domu so slovami,ze ma ísť do podnájmu,alebo na ulicu, alebo k otcovi.Jej je to jedno.Chlapec je u nás,aj so vsetkymi jeho osobnými vecami.Manzel- otec ho bol odtiaľ vyzdvihnúť autom.Bude u nás,my sme radi a chceme aby to bolo uz natrvalo.
Poraďte prisim ako postupovať.Kam ísť?Koho kontaktovať? Sociálku, súd? Existuje nieco ako neodkladné opatrenia,ale nerozumieme tomu.... proste je to pre nás chaos... Doplním aj informácie ak bude treba,len prosím poraďte nejak fakt po lopate ako ďalej...
Vsetkym vopred ďakujem.

autor
16. okt 2023

@mk22 ďakujem 🙂🙂🙂 určite pozriem.

autor
16. okt 2023

@ahhola ale áno, riešiť to treba.Pravne ,teda súdnou cestou ako mi tu uz radili.Dieta, hoci uz ma 17 ,stale je este malolete a je sudom zverené jej.Ona ho ma oficiálne v starostlivosti.A poslať ho preč,tym vzniká nová situácia, nové podmienky.Ale uz mi tu v komentároch poradili ako dalej.

ivuska027
16. okt 2023

Ja Ti autorka neporadim, ale máš veľmi kultivovany prejav a s prehľadom odražas nevhodné komentáre. Všetko dobré prajem.

nikaeli
16. okt 2023

Podľa môjho názoru - súdom určené víkendy sú kvôli tomu, aby bol zaručený kontakt dieťaťa s druhým rodičom. Minimálne každý druhý víkend má tak matka povinnosť pripraviť dieťa na stretnutie s otcom. To ale neznamená, že s ním otec nemôže byť častejšie, ak sa na tom rodičia dohodnú. U nás to tak istý čas aj bolo - zavolal napr. v stredu, že je blízko, či sa môže zastaviť. Nevidím dôvod, prečo by nemohol byť s otcom častejšie, ak to obaja chcú. U nás sa to časom zmenilo na absolútny nezáujem zo strany otca. Dcéra má 16 a už je na tom tak, že s ním ani sama nechce byť 🤷🏻‍♀️ držím vám prsty 😉 poriešte si to kvôli výživnému - podajte návrh na zmenu zverenia do opatery a následne zrušenie povinnosti platiť výživné matke a žiadajte si výživné na syna od matky.

maranco
16. okt 2023

@ahhola papiere treba vybaviť, inak ex môže robiť problémy a papierovo je "v práve".
Zavolá na políciu, že sa syn nevrátil domov z návštevy otca, otec nerešpektuje rozhodnutie súdu a nevydal syna späť matke v určenej dobe.

autor
16. okt 2023

@nikaeli ďakujeme ❤️🌸

autor
16. okt 2023

@maranco áno máš pravdu,je to tak uz som aj toto zisťovala

vroni
16. okt 2023

@autorka, neporadím ti, len držím palce. Bývalá tiež takto vyrazila syna a ten prišiel k otcovi, lenže mal len 14, o to to bolo "veselšie" (a v inej krajine, takže postup na sk neporadím) Súd bol u nás bleskovka a fakt len formalita. Myslím, ze nikto z nás nič neľutuje (vrátane exky), ale vzťah s matkou sa nikdy nenapravil. Chalan ma na krku 30 a s mamou sa nerozpráva dodnes. Pritom bol (a aj je) úplne bezproblémový.

autor
16. okt 2023

@vroni ďakujem za tvoj príspevok 🌸🙂

tom_i
16. okt 2023

Poradiť neporadím. Ale chcem vám aj vášmu manželovi vysloviť veľkú podporu. Ste úžasní, že vám na chlapcovi záleží. Verím, že raz sa vám to vráti. Ste úžasní ľudia. Neviem, čo k tomu pani viedlo, len dúfam, že postoj zmení. Môj manžel si tým prešiel, len s rozdielom, že po učnovke a ZVS sa už o seba musel starať sám. To prázdno v srdci je dodnes. A preto ešte raz, veľká poklona

autor
16. okt 2023

@tom_i ďakujem veľmi krásne 🙂❤️🌸

ahhola
16. okt 2023

Ale no, koľké 17. ročné už majú 3 deti😂
Keby sa v deň 18.narodiek vyparil do sveta, už sa nenájde, keď nebude on chcieť. A stáva sa to veru často. To nestrasim, lebo v tomto prípade má chalan blízko k tatkovi. 🍀

cacianka
16. okt 2023

Baby už prestaňte riešiť, aké majú vzťahy a strašiť , riešiť hororové scenáre. Autorka sa jasne spýtala, položila hlavnú otázku, tak buď poraďte alebo nepíšte romány, mmch štvrťotriedne.
Autorka : najlepšie by bolo spísať rodičovskú dohodu, mohol by v tom pomôcť mediátor, stačilo by sami.ale to asi pôjde ťažko, keď je ex taká ako je.
Takže napíšte návrh na zmenu vo veci zverenie maloletého dieťaťa, použite pôvodný rozsudok - spisovu značku, dátumy, a k tomu návrh ako chcete aby súd rozhodol.
Teda zverenie syna xy , narodeného .. .. ...., do starostlivosti otca yx, narodeného , bytom.
Matka je oprávnená stýkať sa so synom podľa ich dohody. Taktiež matka je povinná prispievať sumu 2.2.2 € do rúk otca ,k dátumu ..., na účet Sk 12345.
Vlastne vzory si nájdete na nete, iba ich upravíte podľa vašich údajov.
Môžete to podať aj ako neodkladne opatrenie, akože z obavy aby matka neobvinila z manipulácie, " únosu", a pod., a aj kvôli posielaniu výživného ( do rozhodnutia súdu otec posielať musí).
U mediátora sa môže vyjadriť aj syn, bude sa to brať do úvahy.
Môžete ísť aj na upsvar, za koliznou pod ktorú syn patrí, mala by vedieť že sa deje zmena, mala by poradiť ako to najlepšie poriešiť, už musí brať do úvahy ona aj súd jeho/ syna vyjadrenie a názory, .
Nie je to nič ťažké, zvládnete to, aj bez advokáta a platenia.

lalenka33
16. okt 2023

K otázkam neporadím, ale držím palce nech všetko rýchlo vyriešite. Z tvojich komentárov je cítiť dobro a lásku k chlapcovi.

betulinka1
18. okt 2023

Treba dat neodkladne opatrenie o dočasnom zverení a určenie vyzivneho a sucasne podat aj navrh vo veci samej. Aby neplatil vyzivne, ked je syn u vas. Zajtra skočte na kuratelu niekde pomozu a daju vam vzor, niekde vas poslu za pravnikom. Ale kopec vzorov je na nete, kludne to viete podla toho napisat, ak nechcete platit pravnika alebo vam kuratela neda nejaky vzor.

beatrice3
18. okt 2023

Vsimla si si? Cely modry kon presne vie co vas caka, ako dopadnete, ako je nevlastny syn problemovy pubertak atd. Normalne az nechapem z tych reakcii. Ja ti poradit neviem, ale chcem len napisat, ze z tvojho vyjadrovania a komunikacie si super zenska plna lasky k tomu chlapcovi a verim, ze sa vam bude skvelo zit v jednej domacnosti. Ved deti rastu, je jasne ze z kazdeho nasho dietata bude pubertak a ani s vlastnym dietatom to nie je v tom obdobi jednoduche, ale to neznamena ze sa to neda zvladnut. Drzte sa ❤️.

damira90
18. okt 2023

Aby ešte neutekal za maminou pravou keď bude mať vlastné dieťa 😉 niečo tu nesedi..ako vzdy

simca06022011
18. okt 2023

Veľmi by som to už neriešila, ale inak súdnou cestou zverenie do opatery, zmenu výživného. A to je všetko. Výživné sa platí kým študuje, nepracuje. To sa oplatí vybaviť. Aby nemal opletacky. Dospelému už ale nik a ani 17r nebude nariadovat u ktorého rodica kedy bude.

cervenaruza123
18. okt 2023

Ja trochu odveci napisem, ale riesite tu viacere ze bude lutovat a ci bude pomahat, ze matka urcite bola prisna a chce sa flakat u otca radsej a podobne... Nie vzdy su matky tie naj. Su aj matky tyranky, flakacky, psychicke vydieracky, manipulujuce, su matky co odidu od malych deti, od velkych deti... Nie vzdy je matka ta naj a otec zly.

lolita555
18. okt 2023

Ja len taky prejav k tebe autoka - si veľmi múdra žena ,to sa hneď podľa komunikácie pozná ,držím palce aby nech už sa to doriesi akokoľvek ste boli všetci spokojní

menet
18. okt 2023

Ahoj. Určite si treba zavolať na úrad práce -
oddelenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Tam poskytnú všetky informácie. Držím palce.

natalia912
18. okt 2023

Určite by som to riešila súdom a žiadosťou o zverenie dieťaťa do výchovy...neviem prečo sa tu každý oháňa 18 rokmi,keď rodič je povinný platiť výživné kým sa dieťa pripravuje na budúce povolanie,takže kľudne aj do 25ky🤷

cacianka
18. okt 2023

@natalia912 ani ty sa neohanaj vekom 25 r., 😇😉
V zákone o rodine ani nikde inde nie je definovaný vek, dokedy sú rodičia povinní plniť vyživovaciu povinnosť.
V dovodnych prípadoch aj doživotne.
Prepáč, nie v zlom, len aby sa upresnila info.

natalia912
18. okt 2023

@cacianka to bol len príklad 😂lebo všetci len 18...18...

basska_b
18. okt 2023

@natalia912
@cacianka
Najlepsia bola ta rada, ze v lete ma 18, tak nemusite nic riesit 😃 take strkanie hlavy do piesku kryje matku, ktorej inak bude na sude vymerane vyzivne. A to sa plati, kym sa dieta nevie samostatne zivit a pripravuje sa na svoje povolanie. A to, ze sa stretavali doteraz nad ramec sudneho rozhodnutia, nie je protipravne. Ked sa tak vsetky strany dohodli... spisanie rodicovskej dohody by urychlilo sud, ale je otazne, ako
sa ex postavi k vyzivnemu . Mimochodom, pri rozvode rodicov je normalne, ze pubertalne dieta "chyti stranu" jednemu z rodicov... drzim palce

ikuska27
19. okt 2023

Áno sú aj muži čo sa starajú o deti...môj muž sa sám staral o trojročného syna.. ja som prišla keď mal osem a odvtedy sme spolu .už má 26 rokov a spolu máme ďalšie tri deti...takže vám držím silno palce 🙏...viem čo prežívaš 🍀❤️

enya00
19. okt 2023

@beatrice3 ano, lebo vacsina si asi mysli, ze chudiatko matka, urcite ho huckaju proti nej, alebo chlapec je hajzlik a co ja viem co, len za to, ze ma blizsie k otcovi a mozno aj k ,,macoche” a to asi nevedia stravit, ved to nie je normalne 😂 autorka, drzim palce, vidno, ze vam s muzom ide najma o dobro chlapca, ked este aj chcete pracovat na vztahu medzi nim a jeho matkou, to sa uz casto nevidi, vacsinou rodicia pouzivaju deti, ako zbran, proti druhemu rodicovi 👍

drahomirrra
19. okt 2023

@lubkavargova1
Ak si pracovnicka upsvar-u, tak sa rychlo skonsoliduj a prestan tu tlacit svoje subjektivne ladene postoje, kde je mater “vzdy naj”. Na MPSvare by neboli velmi nateseni, akou (ne)profesionalitou oplyvaju na ich organizaciach.
Presne pre tento rigidny, debilny postoj mnohych uradnicok su otcovia na slovensku diskriminovani, tlaceni, urazani a byrokraticky znemoznovani. Deti mozu byt tyrane, trapene, zanedbavane, hlavne ze su pri mamicke, lebo to tak v roku 1923 bolo idealne. Hladas “ale” tam kde nie je a to ja nenavidim. Najskor mater vyhodila syna, lebo je prepnuta krava.
Ty a tebe podobne si robte svoju robotu tak, aby sa vam uz nikdy nestala ziadna utyrana Lucka a podobne.

panda21
19. okt 2023

Och bože. Sa tu tvarite, ako keby nikdy žiadna matka neopustila svoje dieťa, neznášala ho len s princípu, nevyhodila z domu.. Úplne nepredstaviteľné, aby mal syn radšej otca a nevlastnú mamu. Nejdeme sa tu hrať, že niektoré mamičky sú není úplne prepnuté. Poznala som podobnú ženu, teda jej dcéru. Pokiaľ poslúchala ako hodinky, nemala vlastný názor, nechcela byť s hnusnym zlým ex, bolo dobre. Keď si nebodaj povedala svoj názor, v 19tich sa čo i len pokúšala vybaviť vychádzku dlhšie ako do 18:00, bol oheň na streche, bola kurva, špina čo si nič nevazi. Keď chcela navštíviť otca, dostala zaracha, vydierania citové, vyhadzovala ju z domu.
Autorka, ja vám želám veľa šťastia a aby ex nerobila problémy, aby ste to rýchlo vyriešili a všetko prebehlo hladko. Veľa šťastia 🙏

soldi
19. okt 2023

@autorka poradim ohladom toho neodkladneho opatrenia. mozes podat normalnu ziadost na sud, ale ta, kym sa rozhodne to moze trvat 2-3 mesiace.
Neodkladne opatrenie sa rozhoduje do 30 dni a az potom prebehne normalne konanie.
Pokial sa vsak s matkou da dohodnut, tak oni ako rodicia mozu spisat medzi sebou dohodu (kludne cez UPSVAR) a tu potom uz len sud potvrdi, aby to bolo vykonatelne.
17 rocneho chalana uz nikto nebude nutit, s kym moze a nemoze byt, cize navstevy matky mozu byt dohodou, netreba urcovat presny cas. skor ide o to vyzivne, aby otec zbytocne neplatil. to iste sa tyka rodinnych pridavkov a danoveho bonusu. ked syn uz nebude byvat s matkou, tak ta napr straca narok na danovy bonus.